Alla dessa outgivna manus

Läs mer om artikeln Alla dessa outgivna manus
Förra veckan gick jag i mål med första utkastet av mitt nya manus. Så här ser det ut i skrivprogammet Scrivener.

“Nu får du ta dig i kragen och ge ut några böcker”, sa en författarkollega när jag berättade om mitt nuvarande läge.

Jag gav visserligen ut två böcker i december, InnebandyPiraterna 6 och Familjen Juvelerkvist. Men eftersom jag inte gjort några signeringar eller intervjuer kring de båda böckerna så känns det knappt som riktiga utgivningar. Releaser i skuggan av pandemin, kan man kalla dem.

Fortsätt läsaAlla dessa outgivna manus

Jodå jag skriver en massa … bara inte just här

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:12 oktober, 2018
  • Inläggskategori:Blogg

För nytillkomna läsare så kan jag berätta att jag skriver texter på webben nästan varje dag. Men det publiceras nästan aldrig något här på bloggen tyvärr. Istället för det sajten Boktugg där jag och mitt team tar med läsarna bakom kulisserna i bokbranschen. I snitt har jag skrivit en artikel om dagen där det senaste året. En hel massa texter.

Ska försöka sätta ihop en liten best-of och länka till dem vid tillfälle. Men annars kan du gå in på min skribentsida där och hitta lite av de senaste artiklarna jag publicerat på Boktugg.

Så hur går det skönlitterära skrivandet då? Jodå, dels har jag en sjätte säsong av InnebandyPiraterna i bakhuvudet. Numera finns förresten de första fem böckerna som ljudböcker hos alla streamingtjänster. Men närmast i skrivarträsket ligger förmodligen en slags urban fantasy-roman som jag skrivit ungefär en femtedel av vid det här laget.

Kanske kastar jag mig in i NaNoWriMo och försöker slutföra den i år? Skulle verkligen behöva hitta tillbaka till mina dagliga vanor när det gäller skrivandet. En timme om dagen ger tusen ord och hel roman på under 90 dagar. I alla fall i teorin.

Fortsätt läsaJodå jag skriver en massa … bara inte just här

Kan man skriva en roman på en månad? (nr 31) #blogg100

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:31 mars, 2014
  • Inläggskategori:Blogg

I höstas spurtade jag i mål med skrivandet av min nya roman Fem stjärnor för Färglösa. Då steg jag upp tidigt varje morgon och skrev innan resten av familjen vaknat. 1000-2000 ord per dag.

Men jag har en bok som borde ha skrivits för länge sedan, nämligen fjärde delen i serien InnebandyPiraterna. Tusentals har läst de första tre böckerna och många har frågat när fyran kommer. Jag har svävat på målet och missat deadlines.

Del 3 kom ut i december 2011. Då höll jag riktigt bra tempo eftersom ettan kom i nov 2009 och tvåan i september 2010. Men sedan kom det en massa annat emellan och tiden rann iväg.

Så jag hade tänkt att så fort jag var klar med Färglösa-romanen skulle jag ge mig i kast med InnebandyPiraterna. Men det har inte blivit så. Tills nu.

#blogg100 handlar om att skriva hundra blogginlägg på hundra dagar.

Hur lång tid tar det att skriva en hel roman? Ungdomsromaner är inte lika långa som vuxenromaner. Vanligtvis ska tilläggas, den tredje boken i min serie var faktiskt längre än den nya Färglösa…

Men jag tänkte sikta in mig på 50-60.000 ord vilket är vad ettan och tvåan hamnade på.

Ska man skriva den på 30 dagar handlar det alltså om 1670-2000 ord/dag. Vilket i sin tur är drygt två timmars skrivande per dag. Så här är min challenge. Skriv en roman på trettio dagar och rapportera framstegen på bloggen varje dag.

För att klara det borde jag ha ett synopsis klart idag före midnatt.  Jag har i alla fall en grundidé och ett tema för romanen. Men det hade inte varit fel att fräscha upp minnet av de tidigare böckerna.

Fotnot: innan du blir alldeles exalterad över möjligheten att jag faktiskt hinner skriva ytterligare åtta böcker i år så ska jag nog tillägga att även om jag skulle kunna skriva ett manus på en månad så lär det ta ytterligare en-två månaders jobb med redigering innan det är utgivningsbart. Och det är en urladdning, knappast så att jag i maj månad kastar mig över nästa romanprojekt. (Speciellt inte med tanke på att det är release-månad för Färglösa).

Fortsätt läsaKan man skriva en roman på en månad? (nr 31) #blogg100

Att redigera är som att möblera (nr 14) #blogg100

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:14 mars, 2014
  • Inläggskategori:Blogg

Funderar en del över redigering av manus efter att ha jobbat med Fem stjärnor för Färglösa. Diskuterade vad det går ut på och vad som kan förändras i ett manus, med en vän. Kanske kom jag på en bra liknelse.

Att skriva ett manus är som att flytta från en fyra till en tvåa. Du öser in alla kartonger och möbler så fort du kan. Vissa saker ställer du på plats direkt, och andra stuvas undan till senare och du fyller garderober, klädkammare och förråd.

Att redigera ett manus är som att inreda den nya tvåan. Du tvingas välja mellan möbler som inte får plats. Och du öppnar alla skåp och gömmor för att slänga allt som du inte behöver.

Håller ni med?

#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad. Här kan du läsa mer om utmaningen och här kan du se listan på alla deltagarna som är med 2014. 

Fortsätt läsaAtt redigera är som att möblera (nr 14) #blogg100

Att hitta sin heliga skrivtid – varje dag

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:18 december, 2013
  • Inläggskategori:Blogg

För något år sedan snubblade jag över en amerikansk bloggande författare, Dean Wesley Smith. En extremt produktiv författare som betonade skillnaden mellan writers och authors. De förstnämnda är de som skriver hela tiden. De andra är de som skrivit en eller möjligen flera böcker. Han ser sig främst som writer.

Han började för några månader sedan blogga dagligen och rapportera vad han skrivit på temat “Writing in Public”. Jag blev lite inspirerad och funderade på om jag själv skulle göra samma sak, för att sätta press på mig själv att faktiskt börja producera mer skönlitterärt än jag gjort det senaste året.

Som en jättelik NaNoWriMo. En nyckel är att skriva varje dag. Oavsett hur lite så behöver man skriva någonting varje dag. Så det har jag försökt göra. Men jag har inte bloggat dagligen om det, däremot haft en journal där jag fört in vad jag skrivit och hur många ord varje dag.

Dessutom har jag hittat min heliga skrivtid. Jag började sätta klockan en timme tidigare och steg upp för att skriva medan resten av familjen sover gott i sina sängar. Varför på morgonen? Tre skäl:
– man är utvilad (nåja, i alla fall om man ser till att lägga sig i tid på kvällen)
– det är tyst och lugnt (inga nya mejl, inga telefonsamtal, ingen som är vaken)
– sinnet är tomt (undvik att läsa mejl, tidningar och tänka på allt du ska göra)

Så hur funkar det? Rätt bra. Jag började den 26 oktober. Min tanke var från början att på en timme hinner jag skriva 1000 ord. Lite mindre om jag avbryts av research eller ifall jag är lite långsam i duschen och bara får 45 minuter skrivtid. Men så här är facit:

v 44: 956 ord

Vecka 45 totalt: 6.481 ord (två dagar)
vecka 46 totalt: 9.880 ord
vecka 47 totalt: 5.957 ord
vecka 48: 2.863 ord
vecka 49: 10.232 ord
vecka 50: 5.108 ord
vecka 51: 4.059 ord (tre dagar)

Summa 44.508 ord på ungefär sex veckor ger ett snitt på 7430 ord/vecka. Om jag lyckas hålla det tempot under ett helt år är det 386.000 ord, vilket motsvarar 3-4 romaner av fullängd.

Och det är vad man kan åstadkomma genom att lägga en dryg timme per dag i snitt på sitt skrivande. Sju-åtta timmar. En arbetsdag.

Har jag skrivit varje dag? Nej, vid några tillfällen var det omöjligt att få till den där morgontimme. Exempelvis när jag skulle flyga till Stockholm med 06.30-planet. Dessutom har jag haft två helger när det blivit noll (0) ord. Lite överraskande egentligen att man inte lyckas hitta en timmes skrivtid när man är ledig, men det är samtidigt så att jag velat ha sovmorgon och sen har övrig tid ägnats åt familj och hem.
Eller, varför komma med undanflykter. Häcken har parkerats i soffan framför tv:n istället för i stolen bakom tangentbordet. Så enkelt är det.

Antalet ord per dag har varierat mellan 104 ord (förutom nollorna) och 2850 ord (en söndag då jag skrev i tre timmar).

Idag blev det 1437 ord innan jag väckte flickorna. Ytterligare ett steg mot ett färdig manus till min nya roman som ska komma ut i maj/juni 2014.

Fortsätt läsaAtt hitta sin heliga skrivtid – varje dag

Summering av mitt författarår 2012 ( (#003 av #blogg100)

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:25 januari, 2013
  • Inläggskategori:Blogg

2012 är till ända och snart är även januari 2013 det.

Hur gick det med mina storslagna planer för 2012 när det gällde mitt författarskap? Åt helvete.

Eller, det gavs inte ut några romaner. Däremot jobbade jag en del med mitt skrivande och skrev på flera olika projekt och fick ett litet genombrott med en gammal idé som jag jobbat med i minst 15 år nu och påbörjat vid 3-4 tillfällen för att sedan slänga allt och börja från början.

Förhoppningen, nej målet, är nu att skriva klart denna roman under våren, redigera och ge ut den i höst. Ja, på Nyårsafton var målet satt till utgivning i sommar men då krävs det nog ett genombrott arbetsmässigt. Sen borde jag få ur mig minst en roman i serien InnebandyPiraterna innan de som läste de första böckerna som 12-åringar hunnit bli myndiga…

Min utmaning hittills stavas disciplin. Lack-of-but-in-the-chair för just skönlitterärt skrivande. Det som sätter stopp för de allra flesta författarskap. Så jag uppmanar mig själv; stäng ner Facebookfliken, stäng av tv:n och öppna Scrivener (som jag nu börjat jobba med och blivit rätt förtjust i).

När jag kommit lite längre på manus ska jag även avslöja titeln här i bloggen. Och kanske även vad romanen handlar om. Det kommer att kretsa runt fem huvudpersoner. Lite småstad-storstad-relationer. Tanken är att det ska bli kul men också tänkvärt.

2012 var ett skitår produktivt. 2013 kan bara bli bättre!

Fortsätt läsaSummering av mitt författarår 2012 ( (#003 av #blogg100)

Oflitig bloggare – varför?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:8 juni, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Upptäckte att jag varit synnerligen oflitig med mitt bloggande den senaste 1,5 månaden. Lite synd kanske med tanke på hur spännande projekt jag jobbat med under den perioden, inte minst lanseringen av Barkhes Döttrar.

Men även Hoi Förlags framväxande som ser alltmer spännande ut. Flera nya titlar på gång i höst och inte minst en spännande författarresa till Gran Canaria i slutet av november. Mer om den inom kort.

Det är inte bara bloggandet som gått på sparlåga. Det har även mitt eget bokskrivande, både det skönlitterära och det facklitterära.

En av mina bloggar har jag outsourcat – Innebandynyheter.

Det är ett ständigt dåligt samvete att jag inte lyckats slutföra manus till InnebandyPiraterna 3 ännu, speciellt när jag hela tiden möts av läsare som vill läsa fortsättningen. Och jag vill verkligen skriva klart den, och sedan ge mig i kast med fyran och femman…

Dessutom har det dykt upp en hel rad bra idéer till andra böcker som jag vill skriva. Skönlitterära. Det är då jag önskar att jag kunde vara författare på heltid och inte bara förläggare/författare på 20-30%. Istället befinner jag mig lite i ett Moment 22. Det krävs att jag säljer ett antal tusen exemplar av mina böcker varje år för att kunna dedikera mer arbetstid till skrivandet, men för att kunna sälja tusentals exemplar behöver jag ha fler utgivna titlar. För att få fler titlar utgivna snabbt behöver jag lägga mer tid på skrivandet. Ja, ni förstår. Inte minst för att nå mitt långsiktiga mål.

Så egentligen är det väl logiskt då att jag inte slösar (?) tid på att blogga. Utan istället skriver på mina böcker?

Inte fullt så enkelt. Under de perioder då jag skrivit som mest på mina böcker har jag också hunnit med en del bloggande. Det är snarare andra tidstjuvar – som tv – som behöver elimineras…

Fortsätt läsaOflitig bloggare – varför?

NaNoWriMo – dag 6

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:6 november, 2010
  • Inläggskategori:Uncategorized

Sjätte dagen, låter rätt laddat eller hur? Lördag idag och därmed en ledig dag för många, dock inte för mig. Många projekt i november och därför fick det bli en i stort sett vanlig arbetsdag, bortsett från sovmorgon och frukost i lugn och ro med hela familjen innan jag satte mig vid datorn.

NaNoWriMo fick sin tid bland alla andra skrivuppdrag. Idag nådde jag 2030 ord (11097 tecken) och är därmed uppe i totalt 11.167 ord efter sex dagar. Med andra ord ligger jag ännu bra till för att nå målet på 50 000 tecken under november.

Jag börjar dock ångra lite att jag inte planerade romanen mer innan jag började skriva. Visserligen försöker jag samla upp fakta om personerna i ett separat dokument så fort jag ska hitta på något om dem, men risken är uppenbar för att det blir missar efterhand som den totala textmassan fortsätter att växa.

Hade egentligen hoppats hinna dubbelt så många ord idag och imorgon, för att ha lite marginal ifall det blir en dag längre fram när jag inte hinner skriva. Samtidigt visar detta vikten av att skriva varje dag. Att spotta ur sig 5000 ord på en dag är inte lika mycket värt om man sedan missar två dagar…

Fortsätt läsaNaNoWriMo – dag 6

NaNoWriMo dag 1

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:1 november, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Jag bestämde mig alltså för att i år ska jag genomföra National Novel Writing Month (NaNoWriMo). Jag har valt ett gammalt projekt, en idé till en roman som jag jobbat med flera gånger genom åren men aldrig fullföljt. Så det finns en massa idéer i huvudet men inget färdig synopsis och jag börjar skriva från scratch.

Idag är det 1 november och alltså första dagen som man får skriva på sin roman (engelska novel). Min plan är att göra detta på morgonen varje dag. Det är då man är mest fräsch i skallen och inte fylld av andra intryck. Jag försöker undvika att läsa nyheter och mail innan jag börjar. (Ärligt – jag läste både lite nyheter och ett par mail i morse).

Fortsätt läsaNaNoWriMo dag 1

Att skriva en bok tar alltid längre tid än du tror

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:20 oktober, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Som jag berättat tidigare så skriver jag på en fackbok just nu. Ett litet brejk i min skönlitterära karriär. Titeln är “Lyckas med bokutgivning” och handlar om hur man ger ut en bok på eget förlag, egenutgivning eller self-publishing som det heter i USA. Där delar jag med mig av mina erfarenheter av det senaste årets äventyr med InnebandyPiraterna.
Jag har ju varit ute och hållit föredrag om just det här, att ge ut en bok, från idé till färdig roman. Men på 20 minuter hinner man förstås inte med alls lika mycket som i en bok på 200-300 sidor (det är inte riktigt klart).
Dessutom, i boken får ni inte bara mina erfarenheter utan även visdomen från två kollegor som jag skriver tillsammans med:

Fortsätt läsaAtt skriva en bok tar alltid längre tid än du tror

Jag ska sälja en miljon böcker

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:31 juli, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

För några månader sedan så började jag fundera på målsättningen med mitt författarskap. Nu har jag varit igång lite mer än ett år då jag satsat ca 20 procent av min arbetstid på att skriva böcker (och marknadsföra och ge ut och allt det andra runtomkring). Men i framtiden vill jag såklart lägga mer tid än så.
Därför behövs en vision eller ett långsiktigt mål. Vision är ju egentligen något som man inte alltid uppnår, så egentligen är det väl ett mål. Och för att det ska bli verklighet så behöver man säga det ofta och fundera över vad som krävs för att nå dit.
Så mitt mål är att sälja en miljon böcker.

Fortsätt läsaJag ska sälja en miljon böcker

Kommer jag att drabbas av Andra säsongen-syndromet?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:21 juni, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Inom idrotten pratas det inte sällan om att andra året är svårast, framför allt för de unga talanger som kommer in i en storklubb. Begreppet “sophmore slump” används ofta inom idrotten (exempelvis second season syndrome) men lika ofta när det gäller författare som får ett flerbokskontrakt och sedan misslyckas med att göra den andra boken lika bra som den första. Helt enkelt svårigheten att överträffa en lyckad debut.

Själv skriver jag på en uppföljare till InnebandyPiraterna – Första säsongen, en bok som dessutom heter “Andra säsongen” så risken borde vara uppenbar att jag ska drabbas av detta syndrom. Men jag tror framför allt det är något som plågar mig själv, en viss oro för att leva upp till förväntningarna hos läsare som gillade den första boken.

Fortsätt läsaKommer jag att drabbas av Andra säsongen-syndromet?