Jag ska sälja en miljon böcker

För några månader sedan så började jag fundera på målsättningen med mitt författarskap. Nu har jag varit igång lite mer än ett år då jag satsat ca 20 procent av min arbetstid på att skriva böcker (och marknadsföra och ge ut och allt det andra runtomkring). Men i framtiden vill jag såklart lägga mer tid än så.
Därför behövs en vision eller ett långsiktigt mål. Vision är ju egentligen något som man inte alltid uppnår, så egentligen är det väl ett mål. Och för att det ska bli verklighet så behöver man säga det ofta och fundera över vad som krävs för att nå dit.
Så mitt mål är att sälja en miljon böcker.
Jag vet ärligt talat inte hur många svenska författare som når upp till den nivån. Men de är nog ändå 50-100 stycken eller? För nu talar jag inte en enda bok – utan totalt under karriären. Fast jag vill helst nå målet inom tio år.
Så vad krävs? Tja, det beror på. Först och främst gäller det att vara produktiv. Jag inbillar mig inte att jag ska skriva en bok som blir en dunderhit och plötsligt säljer en halv miljon exemplar i pocket (Jens Lapidus). Nej, min väg går sannolikt via ett stort antal böcker. Kanske det krävs 20-30 böcker som säljer i snitt 50.000 ex och redan det är en väldigt tuff uppgift. Både att skriva och sälja så många.
Dessutom behöver jag skriva några böcker som har lite bredare målgrupp än min första och andra bok i serien InnebandyPiraterna. Det finns potential i dessa men jag tvivlar på att de kan sälja mer än max 10-20 000 exemplar vardera om jag har riktig tur. Kanske via en tv-filmatisering av dem i framtiden.
All statistik säger att man ska satsa på deckare. Jag har en deckare på listan över böcker att skriva, en annorlunda sådan som säkert skulle kunna bli både spännande och säljande. Men samtidigt tror jag att man framför allt som författare ska skriva de böcker man själv vill läsa, böcker som man längtar efter att skriva.
Just nu är jag i valet och kvalet när det gäller vilken bok jag ska skriva härnäst. Jo, förresten jag skriver redan på två böcker som är facklitteratur. Men nu tänkte jag på nästa roman.

  • Tredje säsongen (InnebandyPiraterna del 3)
  • Före första säsongen (InnebandyPiraterna – prolog till första boken, ännu smalare för de allra mest hängivna fansen)
  • Five Star City (en bok jag skrivit på och skrivit om flera gånger de senaste 10-15 åren. Just nu finns ett manus där jag skrivit ungefär hälften av 48 planerade kapitel men jag känner att jag fastnat lite och dessutom behöver skriva om delar av första halvan)
  • Second 61 (har skrivit ett antal noveller och provkapitel och i huvudet gror upplägget på en bok eller flera i samma serie. Det här är en science-fiction-fantasy-blandning)
  • Fotbollsroman (en idé som dök upp i skallen under sommaren som nog skulle bli en rätt rolig humoristisk sportroman)

Plus en handfull andra lösa idéer som finns på lappar eller cirkulerar i skallen. Bland annat funderar jag på en helt webbaserad icke-linjär bok som ett experiment. Lite oklart var den passar in i målet att sälja en miljon böcker men…

Sådär. Nu väntar jag bara på kommentarerna och råden – hur gör jag för att nå målet?

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.