Om Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är författare, journalist och kroniskt kreativ. Född i Västerås 1972, uppvuxen i Bjuv (1977-1996) och numera bosatt i Helsingborgs stad med fru och två barn. 

Författare

Började skriva så snart jag kunde läsa. Berättelser i mängder, ofta även illustrerade och i form av tecknade serier. Drömde en gång om att bli serietecknare. De senaste tjugofem åren har jag dock främst arbetat med text. Efter att ha skrivit massor under tonåren blev det mindre utrymme för skönlitterärt under några år. Tills 1995 då jag skrev ett par noveller varav några publicerades. Än mer noveller blev det när jag startade en egen novelltidning 2004 och slutligen fem år senare när jag började publicera följetongen InnebandyPiraterna här på sajten. Det ledde fram till debutromanen InnebandyPiraterna – Första säsongen som släpptes i november 2009.

Journalist

Min väg in i journalistiken gick via fanzinet Serieland-Magasinet som jag startade 1986 med några kompisar. Det ledde till en praoplats på Nordvästra Skånes Tidningars redaktion i Bjuv. Några år senare behövde de en reporter som kunde hoppa in på kvällar och helger så lokalredaktören ringde mig. Sista året på gymnasiet jobbade jag både kvällar och helger och erbjöds ett sommarvikariat efter att ha tagit studenten. Under några år varvade jag frilansande och vikariat och startade dessutom ytterligare en tidning, Innebandy-Nytt (1992). Eftersom anställningsstopp rådde på NST sökte jag vikariat även på andra håll och 1995 halkade jag in på Allers Veckotidnings layoutavdelning vilket ledde till Hemmets Veckotidning. Hösten 1998 dök det så upp en platsannons från Egmont som sökte en redaktionschef till en sportredaktion som skulle producera tidningarna GOAL och Pro Hockey. Jag sökte och fick jobbet. Under fem år jobbade jag sedan med en rad olika månadsmagasin och även en del sportböcker. Både på Allers och Egmont hade jag en idé om ett novellmagasin men slutligen sade jag upp mig för att lansera det på egen hand. 2004 kom det två nummer av tidningen VIPstory. Sedan var pengarna slut och jag fick återgå till att frilansa, eller konsulta. Jag jobbade med företagstidningar och nyhetsbrev samt texter till företags hemsidor.

Entreprenör

Jag ser nya affärsidéer överallt och har genom åren fått prova på mängder av olika projekt. Efter att jag lanserat min första bok och startat förlag fick jag mängder av frågor om hur man gav ut böcker och bestämde mig för att skriva en bok i ämnet. Jag kontaktade Ann Ljungberg (som redigerat min första bok) och hon föreslog att vi skulle skriva den ihop med en annan egenutgivare hon hade kontakt med – Lars Rambe. Under arbetet med boken började jag och Lars diskutera bokbranschens framtid och drog slutsatsen att det fanns en lucka på marknaden mellan egenutgivning och traditionella förlag. Svaret på den luckan blev Hoi Förlag som grundades i slutet av 2010. Jag var VD fram till 2016 då jag klev av för att istället satsa på mitt författarskap och sajten Boktugg (som vi startat som en blogg 2014). 2017 lämnade jag även styrelsen i Hoi Förlag som börsnoterades sommaren 2022. Numera är jag endast passiv delägare med en sjunkande ägarandel (under 10 %). Boktugg är idag en av de största litteratursajterna i Sverige och mixar branschtrender med boktips.

En sammanfattning:

Sölve Dahlgren (solvedahlgren.se) är författare, journalist och kreatör. Grundae och chefredaktör på Boktugg.se. Har bland annat skrivit böckerna i serien InnebandyPiraternaFärglösa, Juvelerkvist samt Frisparkad.

Några snabba fakta:

 • Utgivare av novellserien VIPstory (som började som magasin 2004 men efter några år i dvala återuppstod 2009) 
 • Chefredaktör för Tidningen Tennis, GOAL, Pro Hockey, FotbollMagasinet, Svensk Innebandy och flera andra månadsmagasin under åren 1998-2003.
 • Chefredaktör för Boktugg.se sedan 2016
 • Debuterade med ungdomsromanen InnebandyPiraterna – Första säsongen i november 2009. 
 • Driver eget bolag Dahlgren Communications sedan 2006 (men startade eget redan 1992)
 • Under sista året på gymnasiet (1990) började Sölve jobba på lokaltidningen Nordvästra Skånes Tidningar (NST). Därefter följde en karriär inom tidningsbranschen som från dagspress gick via veckotidningar (Allers Förlag 1995-1998) och månadsmagasin/böcker (Egmont Kärnan 1998-2003) till eget företag 2003.
 • Dahlgrens Förlag startades sommaren 2009 för att härbärgera Sölves böcker men även Bodil Mårtenssons Barkhe-serie gavs ut på förlaget. 
 • Grundade Hoi Förlag tillsammans med Lars Rambe och Ann Ljungberg 2010 och var VD där fram till 2016. Lämnade styrelsen för Hoi 2017.
 • Startade sajten Boktugg.se sommaren 2014  i dotterbolaget Hoi Media. Två år senare köptes bolaget loss och jag driver nu Boktugg.se och Egenutgivare.nu vidare.
 • Första vuxenromanen Fem stjärnor för Färglösa utkom i maj 2014. Det är en absurd komedi om en fiktiv skånsk kommun. Uppföljaren Färglösa får främmande släpptes i oktober 2016.
 • Sölve är född i Västerås (1972), uppvuxen i Bjuv dit familjen flyttade 1977 och bor numera utanför Helsingborg tillsammans med min fru och våra två barn.

Detta inlägg har en kommentar

Kommentarer är stängda.