Träffande om fin- och ful litteratur

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:4 augusti, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Marcus Priftis skriver träffande om skillnaden mellan fin och ful litteratur på Debutantbloggen. Ful litteratur säljer genomgående mer än fin och det retar förespråkarna av den fina litteraturen något enormt.

Jag gillar formuleringen i analysen av Fin litteratur:

Alla tilltag som drar ner läshastigheten och/eller ökar kraven på förförståelse applåderas – riktigt Fin litteratur ska man inte förstå nånting av första gången man lyckats stappla sig igenom den. Handlingen är inte viktig, det gör faktiskt inte ens något om det inte finns någon handling.

En annan sak som jag tror skiljer de båda är: Ful litteratur sågas på kultursidorna, Fin litteratur hyllas på kultursidorna. Men majoriteten av läsarna av Ful litteratur läser sällan kultursidornas recensioner, vilket kan vara en förklaring.

Det här påminner mig om att jag borde skriva klart den där bloggposten om recensenternas minskade makt.

Fortsätt läsaTräffande om fin- och ful litteratur

Jag ska sälja en miljon böcker

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:31 juli, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

För några månader sedan så började jag fundera på målsättningen med mitt författarskap. Nu har jag varit igång lite mer än ett år då jag satsat ca 20 procent av min arbetstid på att skriva böcker (och marknadsföra och ge ut och allt det andra runtomkring). Men i framtiden vill jag såklart lägga mer tid än så.
Därför behövs en vision eller ett långsiktigt mål. Vision är ju egentligen något som man inte alltid uppnår, så egentligen är det väl ett mål. Och för att det ska bli verklighet så behöver man säga det ofta och fundera över vad som krävs för att nå dit.
Så mitt mål är att sälja en miljon böcker.

Fortsätt läsaJag ska sälja en miljon böcker

Hade Stieg Larsson toppat den här listan om han levt?

För några veckor sedan publicerades den årliga topplistan över författarna som tjänar mest i Sverige. Den handlar dock egentligen om de bolag som ägs av bästsäljande författare och framför allt omsättning. Den ser ut ungefär så här:
1. Liza Marklund 21,6 milj (+5,6 milj)
2. Camilla Läckberg 21,1 milj (+1,1 milj)
3. Henning Mankell 15,5 milj (-8,6 milj)
4. Jan Guillou 14,0 milj (-1,1 milj)
Under detta toppskikt är det en bra bit ner till en massa andra bästsäljande författare. Jens Lapidus och Mari Jungstedt omsatte båda runt 6 milj i sina bolag, enligt TT.

Fortsätt läsaHade Stieg Larsson toppat den här listan om han levt?

Det här med trender och böcker-i-stil-med

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:19 juni, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Stieg Larssons Millenium-trilogi har nu upptäckts på allvar på andra sidan Atlanten. Så här ser New York Times bestsellerlista över paperback (pocket) ut just nu:
1. THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO, by Stieg Larsson
2. THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE, by Stieg Larsson
Snudd på hysteri faktiskt (6 miljoner ex sålda hittills i USA och 35 miljoner i världen) och när läsarna är klara med de tre böckerna vill de ha mer. Mer skandinaviska deckare. Vilket gynnar Mankell som funnits där ett tag men som nu får det riktigt stora genombrottet.

Fortsätt läsaDet här med trender och böcker-i-stil-med