Hade Stieg Larsson toppat den här listan om han levt?

För några veckor sedan publicerades den årliga topplistan över författarna som tjänar mest i Sverige. Den handlar dock egentligen om de bolag som ägs av bästsäljande författare och framför allt omsättning. Den ser ut ungefär så här:
1. Liza Marklund 21,6 milj (+5,6 milj)
2. Camilla Läckberg 21,1 milj (+1,1 milj)
3. Henning Mankell 15,5 milj (-8,6 milj)
4. Jan Guillou 14,0 milj (-1,1 milj)
Under detta toppskikt är det en bra bit ner till en massa andra bästsäljande författare. Jens Lapidus och Mari Jungstedt omsatte båda runt 6 milj i sina bolag, enligt TT.

Idag läste jag en annan artikel som fick mig att fundera över var Stieg Larsson hade legat på den här listan om han hade levt. Hans böcker har ju nått enorma framgångar på andra sidan Atlanten nu och han blev nyligen medlem i en exklusiv skara författare som sålt mer än en miljon e-böcker via Amazons Kindle. Det lär väl åtminstone landa någon dollar i Sverige per såld sådan bok. Dessutom ska ju böckerna snart filmatiseras i USA (de var inte nöjda med den svenska versionen?).

Men det finns ju fler författare på andra sidan som fortfarande drar in stora pengar varje år. Inte minst Astrid Lindgren.

För egen del dröjer det nog ett bra tag innan jag kvalar in på den där topplistan. Juli månad ser inte ut att bli någon stor försäljningsmånad för mig. Däremot hoppas jag på ett rejält lyft i augusti och inte minst september då jag släpper InnebandyPiraterna – Första säsongen i pocketformat samt uppföljaren Andra säsongen.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.