Hade Stieg Larsson toppat den här listan om han levt?

För några veckor sedan publicerades den årliga topplistan över författarna som tjänar mest i Sverige. Den handlar dock egentligen om de bolag som ägs av bästsäljande författare och framför allt omsättning. Den ser ut ungefär så här:
1. Liza Marklund 21,6 milj (+5,6 milj)
2. Camilla Läckberg 21,1 milj (+1,1 milj)
3. Henning Mankell 15,5 milj (-8,6 milj)
4. Jan Guillou 14,0 milj (-1,1 milj)
Under detta toppskikt är det en bra bit ner till en massa andra bästsäljande författare. Jens Lapidus och Mari Jungstedt omsatte båda runt 6 milj i sina bolag, enligt TT.

Fortsätt läsaHade Stieg Larsson toppat den här listan om han levt?

Mankell: “Israel beslagtog mitt manus” slår “hunden åt min läxa”

Genom åren som redaktör har jag hört många ursäkter från skribenter som är sena med texter.  Men Henning Mankell slår alla rekord – hur ska vi kunna bräcka “den israeliska säkerhetstjänsten tog mitt manus“? Hårddiskkrascher, översvämningar, försvunna disketter, faxar som strular och naturligtvis hundar och barn som spiller eller tuggar på lagringsmedium oavsett om det är papper eller annat. Det når liksom inte upp till samma nivå.

Jag är just nu försenad med manuset till InnebandyPiraterna – Andra säsongen. Det finns många olika anledningar till det, eller ursäkter. Eftersom jag själv är förläggare så är det egentligen bara läsarna som kan drabbas utöver mig själv.

När jag läste löpsedlarna med Henning Mankell och hans försvunna manus så kunde jag inte låta bli att tänka – hur kan man vara så dum att man tar med sig en dator med ett pågående manus på en båt när man vet att den riskerar att stoppas av militären? Ungefär som att gå ut på krogen med en bärbar dator och sedan lämna in den i garderoben på nattklubben och hoppas att den finns kvar när du ska hämta ut den kl fem.

Men som rutinerad redaktör har jag hört många ursäkter genom åren, ursäkter till varför man missar deadline. För väldigt många år sedan kunde det vara färgbandet som tog slut, eller faxen som strulade. En skribent hade som specialitet att faxa iväg ark med oläsbar text för att vinna tid och sedan skylla på att tekniken strulade.

När datorerna sedan gjorde sitt intåg kunde man skylla på hårddiskar som kraschat, disketter som inte längre gick att läsa och numera “har du inte fått mitt mail?”.

Men som författare måste man ju faktiskt ha en häftigare ursäkt än bara “hårddisken kraschade”. Och att en främmande nations säkerhetsstjänst beslagtar ditt färdiga manus är svårslaget. Grattis Henning.

Ja, och ska vi vara korrekta så är det faktiskt ingen ursäkt för att han skulle vara försenad Mankell drar till med. Till SvD säger han:

–Jag var naturligtvis inte dummare än att jag hade en kopia av manuset, säger Mankell som i julivärmen skriver på fjärde delen i Bergmanserien.

Vilket också blev slutklämmen på Expressens artikel Israel beslagtog Mankells manus. Storyn har sedan spridit sig till de flesta tidningar via TT. (GP, Sydsvenskan, DN, Resume)

Nu återstår att se om Israel hämnas genom att ladda upp Bergman-manuset på Pirate Bay. Och om någon bryr sig om att ladda ner det därifrån.

Fortsätt läsaMankell: “Israel beslagtog mitt manus” slår “hunden åt min läxa”