Historien om hur jag blev behandlad som Stieg Larsson

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:10 september, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Två händelser i veckan fick mig att börja tänka på det stora manuslotteriet. Ja, ni känner till det där att väldigt många stora författare faktiskt refuseras av ett eller flera förlag innan ett annat förlag upptäcker storheten i ett manus och förvandlar det till en bestseller. Förmodligen pga att smaken är som baken.
Först bloggade Dag Öhrlund om myten kring Stieg Larsson som faktiskt inte refuserades av Piratförlaget. Däremot slarvade de bort chansen eftersom manuset låg oläst hos dem.
(Lite ironi i sammanhanget var väl att Jonas Jonassons Hundraåringen, en av de mest sålda böckerna i Sverige de senaste två åren, faktiskt refuserades av fyra andra stora förlag innan Piratförlaget såg potentialen).

Fortsätt läsaHistorien om hur jag blev behandlad som Stieg Larsson

Bråk ger bäst uppmärksamhet – även i media?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:2 augusti, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Ibland känns det som författare (och även andra) får mest uppmärksamhet om de bråkar med varandra. För inte så länge sedan var det Jan Guillou vs Thomas Bodström (och i viss mån GW Persson) och nu är det Leif GW Persson vs Björn Ranelid. Mest handlar det om ordkrig, hårddragna rubriker och alla får synas.

GW skriver en text med glimten i ögat och några gliringar till Ranelid, i Expressen, som inleds:

Den globala försäljningen av Stieg Larssons tre romaner om brott närmar sig raskt hundra miljoner. En framgång utan jämförelse i vår svenska litteraturhistoria. Faktum är att världens bokhandlare under loppet av några timmar – dygnet om, året om – säljer lika många Larsson som Björn Ranelid av egen kraft lyckas kränga av sina egna alster under ett helt år, “utanför bokhandeln” så att säga.
Mest intressant i artikeln är dock egentligen den parallell som GW drar mellan Stieg Larsson och våra världsberömda kvinnor: Selma Lagerlöf och Astrid Lindgren. Att berätta utan hämningar, kallar han det.

Men hans krönika genererar såklart en uppföljning där Ranelid får slå tillbaka.

När det gäller barnuppfostran läser jag ofta att man ska akta sig för att bara uppmärksamma då barnen gör fel.

Fortsätt läsaBråk ger bäst uppmärksamhet – även i media?

Hade Stieg Larsson toppat den här listan om han levt?

För några veckor sedan publicerades den årliga topplistan över författarna som tjänar mest i Sverige. Den handlar dock egentligen om de bolag som ägs av bästsäljande författare och framför allt omsättning. Den ser ut ungefär så här:
1. Liza Marklund 21,6 milj (+5,6 milj)
2. Camilla Läckberg 21,1 milj (+1,1 milj)
3. Henning Mankell 15,5 milj (-8,6 milj)
4. Jan Guillou 14,0 milj (-1,1 milj)
Under detta toppskikt är det en bra bit ner till en massa andra bästsäljande författare. Jens Lapidus och Mari Jungstedt omsatte båda runt 6 milj i sina bolag, enligt TT.

Fortsätt läsaHade Stieg Larsson toppat den här listan om han levt?

Det här med trender och böcker-i-stil-med

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:19 juni, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Stieg Larssons Millenium-trilogi har nu upptäckts på allvar på andra sidan Atlanten. Så här ser New York Times bestsellerlista över paperback (pocket) ut just nu:
1. THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO, by Stieg Larsson
2. THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE, by Stieg Larsson
Snudd på hysteri faktiskt (6 miljoner ex sålda hittills i USA och 35 miljoner i världen) och när läsarna är klara med de tre böckerna vill de ha mer. Mer skandinaviska deckare. Vilket gynnar Mankell som funnits där ett tag men som nu får det riktigt stora genombrottet.

Fortsätt läsaDet här med trender och böcker-i-stil-med