Bråk ger bäst uppmärksamhet – även i media?

Ibland känns det som författare (och även andra) får mest uppmärksamhet om de bråkar med varandra. För inte så länge sedan var det Jan Guillou vs Thomas Bodström (och i viss mån GW Persson) och nu är det Leif GW Persson vs Björn Ranelid. Mest handlar det om ordkrig, hårddragna rubriker och alla får synas.

GW skriver en text med glimten i ögat och några gliringar till Ranelid, i Expressen, som inleds:

Den globala försäljningen av Stieg Larssons tre romaner om brott närmar sig raskt hundra miljoner. En framgång utan jämförelse i vår svenska litteraturhistoria. Faktum är att världens bokhandlare under loppet av några timmar – dygnet om, året om – säljer lika många Larsson som Björn Ranelid av egen kraft lyckas kränga av sina egna alster under ett helt år, “utanför bokhandeln” så att säga.
Mest intressant i artikeln är dock egentligen den parallell som GW drar mellan Stieg Larsson och våra världsberömda kvinnor: Selma Lagerlöf och Astrid Lindgren. Att berätta utan hämningar, kallar han det.

Men hans krönika genererar såklart en uppföljning där Ranelid får slå tillbaka.

När det gäller barnuppfostran läser jag ofta att man ska akta sig för att bara uppmärksamma då barnen gör fel.

Detta eftersom uppmärksamhet är positiv för barnet som i värsta fall bara får detta när de gör något dumt. Det finns till och med en hel bok med metoden att uppmärksamma det positiva och tona ner det negativa, Fina fisken av Ken Blanchard. Klart läsvärd och tänkvärd.

Man inser själv hur ofta man gör fel och skäller och förstorar när det är något fel, men i det omvända fallet så kommenterar vi en fantastisk bedrift med “vad bra”. (När det gäller småbarn är vi nog dock rätt bra på att hissa bedrifter som att stoppa en sked mat i munnen istället för bredvid, kanske försvinner det på vägen när barnen blir äldre?).

Nu tror jag inte kvällstidningarna är så intresserade av den boken eftersom deras signal till författare verkar vara: bråka mer så skriver vi om er! Det räcker inte ens med att vara kaxig och vilja sälja en miljon böcker.

För egen del så hoppas jag kunna göra min första utomhussignering till helgen. Vi får hoppas att det inte regnar, men jag får se till att ta med en vattenfast penna…

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.