Att skriva en bok tar alltid längre tid än du tror

Som jag berättat tidigare så skriver jag på en fackbok just nu. Ett litet brejk i min skönlitterära karriär. Titeln är “Lyckas med bokutgivning” och handlar om hur man ger ut en bok på eget förlag, egenutgivning eller self-publishing som det heter i USA. Där delar jag med mig av mina erfarenheter av det senaste årets äventyr med InnebandyPiraterna.
Jag har ju varit ute och hållit föredrag om just det här, att ge ut en bok, från idé till färdig roman. Men på 20 minuter hinner man förstås inte med alls lika mycket som i en bok på 200-300 sidor (det är inte riktigt klart).
Dessutom, i boken får ni inte bara mina erfarenheter utan även visdomen från två kollegor som jag skriver tillsammans med:
deckarförfattaren Lars Rambe som gav ut sin första bok själv, vilket ledde till ett kontrakt med en agent som nu sålt rättigheter till flera länder – bl a Italien där han legat etta på topplistan under hösten!
författarcoachen Ann Ljungberg som förutom att coacha författare som mig och Lars även drivit eget bokförlag under ett par år.
Jag måste säga att det känns helt fantastiskt att skriva boken tillsammans med dem. När vi började delade vi upp kapitlen mellan oss utifrån vilka områden vi hade mest erfarenhet av. Nu när jag läser det Ann och Lars skrivit så känns det som om jag själv lär mig nya saker och får idéer till sådant som jag ska testa på mitt eget författarskap och min egen bokutgivning.
Jag tror det blir en läsvärd bok för alla som drömmer om att ge ut en egen bok, oavsett ambitionsnivå.

* * *

Just nu syns InnebandyPiraterna bra hos alla de tre stora nätbokhandlarna:


Håller tummarna för att det även ger avtryck i försäljningssiffrorna. Det som är spännande så här långt i höst är att försäljningen av den första boken (pocket och originalutgåva tillsammans) är nästan lika stor som den av nya boken! Alltså är det nya läsare som upptäcker bokserien nu.

Sedan kan man ju inte klaga när man får recensioner som dessa. Undrar när gammelmedia ska vakna och publicera sina första recensioner? Det kanske redan har publicerats någon i en papperstidning som jag inte sett? På nätet har jag google-bevakning så där brukar jag upptäcka artiklar om mig och böckerna.

* * *

Just det, rubriken. Det tar längre tid än man tror att skriva en bok. Jag hade ju egentligen planerat att skriva två fackböcker före årsskiftet. Jag skriver nämligen på en till – om digitala nyhetsbrev. Något jag jobbat med en hel del de senaste 4-5 åren i mitt företag. Strukturen på boken börjar bli klar, nu ska jag “bara” skriva alla kapitel och sedan gå igenom och redigera.

* * *

Om en dryg vecka börjar NaNoWriMo – National Novel Writing Month. Tanken är att man ska skriva en roman på 30 dagar. Man ska börja från scratch och sedan skriva minst 50 000 ord. Det är 1667 ord per dygn, vilket motsvarar 8.000-12.000 tecken.
Jag har varit sugen på att testa de senaste åren. Men det har alltid kommit något emellan. Som exempelvis det faktum att jag varje år har deadline på årets sista nummer av Fria Företagare i slutet av november och att det även brukar krocka med andra uppdrag så att jag jobbar dagar och kvällar redan med det.
Samtidigt – 10.000 tecken per dag är inte så farligt mycket. Det tar en eller två timmar att göra om man bara sätter sig och skriver. En av poängerna med NaNoWriMo är “Just Do It”, bara skriva. Inte fundera över om det blir bra eller om den formuleringen, ordvalet blev perfekt. Uppgiften är att skriva en hel roman på minst 50 000 ord på en månad.
Efter det krävs såklart redigering av manuset innan det är klart för utgivning. Men ändå, du pressar dig själv att göra det stora jobbet. Och det är en sporre att kunna säga att man deltagit och klarat det.
Frågan är bara vilken roman jag ska skriva i så fall. InnebandyPiraterna 3, InnebandyPiraterna 0 eller kanske Second 61 eller något annat av mina bokprojekt?
Måndag 1 november går startskottet. Kanske är det den sporre som behövs för att jag ska slutföra min andra roman för året? Jag får helt enkelt stänga av tv:n i en månad så borde det gå att klara även om jag har mina deadlines på diverse andra uppdrag…

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.