Ett nytt försök med NaNoWriMo

Jag har skrivit om National Novel Writing Month tidigare. Tävlingen där man tävlar mot sig själv i utmaningen att skriva en roman (något längre än en kortroman) på 50 000 ord på 30 dagar, som arrangeras i november varje år.

Jag har försökt ett par gånger men aldrig gått i mål så att säga. Det är helt enkelt så att det är svårt att sätta av den tid som krävs varje dag i en hel månad när man har familj och jobb att ta hänsyn till. Ibland är det tiden och ibland idéerna som tar slut.

50 000 ord delat med 30 är 1667 ord i snitt per dag. För min del handlar det om kanske två timmars skrivtid varje dag, plus att jag behöver ha förberett lite vad varje kapitel ska handla om och göra lite research.

Så frågan var förstås – skulle jag ge mig på utmaningen i år när jag precis slutfört ett manus till en ny fantasyroman och egentligen borde lägga lite tid på att redigera det manuset? Jag har låtit det vila några veckor och inväntat kommentarer från några testläsare.

Men samtidigt lockade det, att sätta en vana att skriva varje dag. Och så är det ju det här med alla mina fans. Alltså alla läsare av InnebandyPiraterna-serien som hör av sig hela tiden och undrar – när kommer sjätte säsongen?

Jag insåg att det enklaste (?) sättet att klara NaNoWriMo är att skriva om något jag redan är någorlunda inläst på. Där de flesta karaktärerna redan är klara, världen är definierad och det finns en befintligt story att bygga vidare på. Dessutom något som efterfrågas av läsarna.

Så just nu skriver jag på InnebandyPiraterna 6. Kors i taket. Ta i trä. Jag tänker att oavsett hur det går med själva utmaningen så kommer jag i alla fall att ha skrivit en rejäl bit på en ny bok i serien. Jag har nämligen kläckt en idé som gör att den nya boken kommer att bli lite annorlunda i upplägget än de tidigare. Men det var nästan nödvändigt eftersom det är så länge sedan den femte boken kom ut (2015).

Jag har även skrivit om mina NaNoWriMo-äventyr på Boktugg.se som är mitt stora projekt sedan några år tillbaka. Är du intresserad av bokbranschen rekommenderar jag att du gör som över 5000 andra och läser vårt nyhetsbrev.

Fortsätt läsaEtt nytt försök med NaNoWriMo

En omedveten hyllning till Astrid Lindgren i InnebandyPiraterna

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:3 augusti, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

När jag häromkvällen läste Emil i Lönneberga för mina döttrar slog det mig plötsligt.
“(…) Emil bodde med sin pappa Anton (…)”

Två av huvudpersonerna i min serie InnebandyPiraterna heter just Emil och Anton. En helt omedveten hyllning till Astrid Lindgren, alltså. Anledningen till att jag valde de båda namnen var att de var bland de vanligaste pojknamnen det år som killarna föddes och jag tänkte att det därför kunde skapa igenkänning hos många unga spelare.

Nu fick det dessutom en annan kul betydelse. Lite förvånad att ingen reagerat på det tidigare faktiskt.

* * *

Jag har etablerat en ny rutin under semestern. Skrivtid varje morgon. Från början hade jag tänkt skriva mellan kl 6 och 9 men ofta har jag inte kommit igång förrän 6.30-7.00 och sedan skrivit tills resten av familjen vaknat (oftast efter åtta).

Jag skriver på den tredje boken i serien om InnebandyPiraterna. Den heter Tredje säsongen så jag behövde inte slösa någon tid på en kreativ titel. Däremot har jag ägnat en del tid åt intrigen och ett grundligt synopsis. Det gjorde jag redan för flera månader sedan och målet var att boken skulle skrivas klart och ges ut i mars-april. Men det sket sig.

Istället skriver jag nu. Läste en bok om hur man skriver en bok på 30 dagar och ett av råden där var att skriva två timmar om dagen och sikta på 1500 ord i timmen. Det lät mycket, men jag har faktiskt lyckats överträffa det tempot vid något tillfälle de senaste veckorna.

Mycket tack vare att storyn redan är klar. Jag har ett skelett som ska kläs i beskrivningar, repliker och allt annat som hör en färdig bok till. De senaste fjorton (eller femton idag) dagarna har jag därför producerat drygt 38.000 ord, ett snitt på 2500 ord/dag. Inte riktigt samma tempo som författaren av boken kalkylerade med (3000 ord/dag) men jag har pendlat mellan 1000 och 5000 ord, lite beroende på hur mycket ostörd skrivtid jag lyckats få.

En slutsats blir nämligen att jag haft väldigt svårt att få ur mig ord de gånger jag blir avbruten flera gånger på en timme av frågor från barn eller sambo. Mailen stänger jag ner helt numera för att inte lockas att läsa den, likaså twitter, G+ och Facebook. Ibland har jag förirrat mig ut på google-research efter faktauppgifter om någon plats eller annat. Då går tiden snabbt och orden blir få.

* * *

Det slår mig idag när jag summerar allt jag skrivit de sista veckorna. Jag är på väg mot en egen NaNoWriMo. Jag testade ju att genomföra den i november förra året, men då gick jag aldrig i mål. Nu har jag faktiskt bara 12.000 ord kvar till de 50.000 ord på 30 dagar som är målet i NaNoWriMo. Kanske rentav kan fixa det den här veckan?

* * *

Målet för hösten: att bibehålla 2-3 timmars skrivtid varje morgon. Innan jag fyllt skallen med intryck från nyhetssajter, innan jag engagerat mig i mailboxar och sociala medier. Bara vakna upp, sätta sig vid datorn och leva mig in i den story som för närvarande är på väg ut ur mig.

Ett första steg mot att bli författare, om inte på heltid så i alla fall som huvudsaklig syssla.

* * *

Nu är det dags att ta hand om lite adminstrativa sysslor. Bokföring och fakturering och mailboxar är inte lika kreativt som skrivande, men det är nödvändigt som företagare.

Fortsätt läsaEn omedveten hyllning till Astrid Lindgren i InnebandyPiraterna

NU är det fredag!

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:26 november, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

Äntligen fredag. Idag känns det som fredag efter en månad som varit extremt intensiv med mängder av projekt och uppdrag. Den här helgen innehåller visserligen signering av böcker i Bjuv (där jag växte upp) tillsammans med två andra författare och korrekturläsning av min nya bok Lyckas med Bokutgivning (skriven tillsammans med Ann Ljungberg och Lars Rambe), men det känns ändå som det blir tid för återhämtning.

Mitt deltagande i NaNoWriMo får nog officiellt anses som misslyckat, eller det är fel ord. Jag missar målet. Men jag skrev 22.500 tecken på tolv dagar. Det kändes bra. Sedan orkade jag inte fullfölja eftersom jag jobbade så mycket. Och jag tror inte jag orkar skriva 28.000 tecken på fyra dagar nu och spurta i mål? Nej. Även om det hade varit kul och imponerande…

Men jag ska ta med mig den energin och strukturen och se om jag kan komma igång i december-februari och skriva klart den här storyn jag påbörjat, min bok om Nyhetsbrev och E-postmarknadsföring samt självklart del 3 av InnebandyPiraterna som ska komma ut i april.

Och sen har vi ju vårt spännande projekt med ett nytt förlag som kommer att se dagens ljus inom kort. Men dessförinnan behöver jag några dagar med slappande, sovmorgnar (drömma kan man ju) och städning av kontoret.

Fortsätt läsaNU är det fredag!

NaNoWriMo – dag 11-12

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:12 november, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

Dag 11 blev årets första fiasko. Inte ett enda tecken på min roman. Suck. Men shit happens ibland och det går inte att styra över.

Även dag 12 var det tufft att få till tiden. Lite oförutsedda händelser gjorde att timmarna försvann iväg och plötsligt var det bara tre timmar kvar till midnatt när jag äntligen kom igång med skrivandet.

Så jag kämpade mig igenom och fick faktiskt fylla ut lite i kapitlet för att nå mitt dagliga mål. Så efter nollan igår så fick jag idag ihop:

Skrivna ord: 1721 (9200 tecken)

Snitt ord: 1857/dag

Total wordcount: 22,284 ord

Så jag ligger faktiskt fortfarande före, trots att jag missat en dag. Vi får se hur det går i helgen, ett ganska späckat schema så de blir väl tufft att få ihop de timmar som krävs för att skriva sådär 3500 tecken till. Helst ska man ju göra mer just under helgen.

Fortsätt läsaNaNoWriMo – dag 11-12

NaNoWriMo – dag 10

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:10 november, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

Oj, en tredjedel av månaden har redan gått. Då ska man ha hunnit mer än en tredjedel av sin roman, eller i alla fall av de 50 000 orden som är målet. Och det har jag!

Även idag blev det kvällsskrivande, vilket ändå gått hyfsat. Mot slutet av kapitel 11 lossnade det och historien tog en oväntad vändning. Cliffhangers står som spön i backen och jag hoppas att det överraskar läsaren.

Ord idag: 2331

Tecken idag: 12,440

Word count: 20,563 (snitt 2057/dag)

Den största frågan är ändå: hur många ord blir den färdiga romanen på?

Fortsätt läsaNaNoWriMo – dag 10

NaNoWriMo dag 8-9

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:9 november, 2010
 • Inläggskategori:Uncategorized

Ingen uppdatering under gårdagen. Vad berodde det på? Ja, det var faktiskt inte för att jag missade den dagliga skrivdosen på NaNoWriMo. Nej, där gick jag i mål efter lite kämpande även dag 8. Men mitt webbhotell Binero hade problem igår och därför var sajten otillgänglig under stora delar av dagen och sen blev det aldrig av att jag uppdaterade.

Dag 8 stats:
Skrivna ord 1854
Skrivna tecken 10,271
Total wordcount: 16,192

Nu är det alltså dag 9 och jag ska skriva det tionde kapitlet i romanen. Fortfarande är det en parallellhandling där vartannat kapitel är nutid och vartannat är längre tillbaks i tiden. Samtidigt som händelserna då och nu vävs samman på olika sätt. Jag tycker mig ha placerat ut fler och fler frågetecken i berättelsen som lockar läsaren vidare. Om det funkar? Det återstår att se.

Hur funkar då NaNoWriMo-skrivandet? Ett ganska uppskruvat tempo, man tittar hela tiden framåt och det blir inte så mycket “gå tillbaks till förra kapitlet jag skrev och rätta fel”. På gott och ont.

Uppdaterat 23:15
Dag 9 stats:
Skrivna ord: 2040
Skrivna tecken: 10,750
Total wordcount: 18,232
Snitt ord/dag: 2026

Det här kapitlet var lite knepigare att skriva. Vet inte riktigt varför. Jag misstänker, när jag senare går tillbaks för att redigera, att det kan behöva strykas ner eller skrivas om för att någon passage blir lite transportsträcka. Men samtidigt – sista tredjedelen av kapitlet flöt på bra och gav en ny insikt för personerna i berättelsen. Adderade till hemlighetsmakeriet…

Håller jag det här tempot ska jag alltså kunna nå 50,000 ord redan den 25 november. Å andra sidan är jag tveksam till om romanen är i mål redan då.

Fortsätt läsaNaNoWriMo dag 8-9

NaNoWriMo – dag 7

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:7 november, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

Och på den sjunde dagen vilade han… inte. Det kan man väl inte göra när det är NaNoWriMo eller hur? Idag blev det tyvärr ingen skrivarstund på morgonen, istället fick det vänta till kvällen då barnen lagt sig. Och det är inte den tid på dygnet när man är allra piggas och mest skärpt.

Men jag kämpade på och hamrade ur mig ett rejält antal ord på tangentbordet som nu börjat gnissla. Tydligen dags att köpa ett nytt.

Idag blev det 3177 ord (ca 17.200 tecken) fördelade på två nya kapitel. Hade egentligen hoppats på ytterligare 1000 ord men… Därmed är jag uppe i totalt 14.344 vilket väl är rätt bra. Jag snittar över 2000 ord per dag första veckan.

Men samtidigt läser jag på twitter om folk som passerar 20K ord, en annan på 25k ord och nyss en som skrivit 33k ord. Tror till och med det var någon som nämnde att en författare redan hade nått målet – 50.000 ord. Imponerande i så fall.

Vi tävlar ändå mot oss själva i första hand. Jag ser det som ett sätt att skapa skrivardisciplin. Skriva varje dag i en månad måste vara tillräckligt för att skapa en god vana? Kan man hålla tempot skulle det räcka för att slutföra i alla fall en roman varannan månad?

Fortsätt läsaNaNoWriMo – dag 7

NaNoWriMo – dag 6

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:6 november, 2010
 • Inläggskategori:Uncategorized

Sjätte dagen, låter rätt laddat eller hur? Lördag idag och därmed en ledig dag för många, dock inte för mig. Många projekt i november och därför fick det bli en i stort sett vanlig arbetsdag, bortsett från sovmorgon och frukost i lugn och ro med hela familjen innan jag satte mig vid datorn.

NaNoWriMo fick sin tid bland alla andra skrivuppdrag. Idag nådde jag 2030 ord (11097 tecken) och är därmed uppe i totalt 11.167 ord efter sex dagar. Med andra ord ligger jag ännu bra till för att nå målet på 50 000 tecken under november.

Jag börjar dock ångra lite att jag inte planerade romanen mer innan jag började skriva. Visserligen försöker jag samla upp fakta om personerna i ett separat dokument så fort jag ska hitta på något om dem, men risken är uppenbar för att det blir missar efterhand som den totala textmassan fortsätter att växa.

Hade egentligen hoppats hinna dubbelt så många ord idag och imorgon, för att ha lite marginal ifall det blir en dag längre fram när jag inte hinner skriva. Samtidigt visar detta vikten av att skriva varje dag. Att spotta ur sig 5000 ord på en dag är inte lika mycket värt om man sedan missar två dagar…

Fortsätt läsaNaNoWriMo – dag 6

NaNoWriMo – dag 5

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:5 november, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

Femte dagen. En sjättedel av National Novel Writing Month har gått. Eller egentligen har den femte dagen just börjat, men för min del är skrivandet avslutat. Jag nådde även detta etappmål när jag nyss fullborade det femte kapitlet.

Idag: 1754 ord och ca 9500 tecken. Nu är min totala official wordcount uppe i 9133 ord. Alltså snart 20 procent av målet. Vilket betyder att jag ligger lite före. På twitter har jag de senaste dagarna sett folk som skrivit 5000 ord på en dag. Tänk om man hade kunnat sitta en hel arbetsdag och bara skriva på boken. Då hade jag också kunnat göra det. Kanske. Eller så är det just den där luften man behöver, en dags paus innan det är dags att skriva nästa avsnitt. Där mitt undermedvetna bearbetar det som hänt och det som ska hända härnäst i berättelsen.

Jag tycker det är rätt intressant experiment det här med att skriva på en roman varje morgon. Innan man kastar sig över mail och andra arbetsuppgifter som fyller huvudet med intryck så fördjupar man sig i fiktionens värld.

Samtidigt så hetsar upplägget mig att hela tiden skriva minst så många ord som krävs (1667 ord per dag) och det får ta den tid det tar. Idag lite drygt en timme. Ibland kan det ta närmare två ifall jag fastnar i research och måste kolla en massa saker, eller kanske hitta på.

Jag inser också att jag borde gjort mer research innan jag satte igång, framför allt om mina karaktärer. Nu lär jag känna dem efterhand, frågan är om det är bra. Jag har redan kommit på ett misstag som jag gjort när det gällde en persons ålder. Plötsligt insåg jag att om a och b stämmer så jobbar den här mannen fortfarande trots att han är 89 år gammal.

Men under NaNoWriMo får man inte lägga tid på att gå tillbaks och peta i texterna. Det här blir ett råmanus. Men förhoppningsvis ändå en tillräckligt bra story för att det ska hålla ihop och inte kännas krystat.

Fortsätt läsaNaNoWriMo – dag 5

NaNoWriMo – dag 4

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:4 november, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

Dagens kapitel krävde lite kämpande. Nästan så att jag fyllde ut lite för att det skulle bli tillräckligt många ord. Men jag tror ändå att de där extra meningarna tillförde något som gjorde att man lärde känna personerna lite bättre.

Berättelsen rullar också vidare, två parallella handlingar i nutid och dåtid som vävs samman och ledtrådar om karaktärerna.

Fjärde kapitlet idag blev bara 1683 ord (8718 tecken). Därmed är jag uppe i 7374 ord totalt, snittet är nu 1844 ord. Får se om jag kan sprinta lite under helgen när jag får loss lite fler timmar. Tror jag behöver ha lite marginal. Samtidigt börjar jag fundera över om boken verkligen kommer att landa på 30 kapitel – ett per dag denna månad?

Hur går det för er andra med NaNoWriMo-skrivandet?

Fortsätt läsaNaNoWriMo – dag 4

NaNoWriMo – dag 3

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:3 november, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

Idag trodde jag aldrig att jag skulle klara målet. Inte för att jag inte hade något att berätta, storyn blir alltmer livlig och det dyker upp nya karaktärer i mitt huvud hela tiden. Det blir som vanligt en page-turner, bladvändare på svenska, med ständiga cliffhangers och ledtrådar.

Även den här boken utspelar sig i Helsingborgsmiljö, i alla fall inledningsvis. Jag får se vart det leder sedan, om hjälten och de andra lämnar Sverige rentav. Jag tror nästan det. Eller inte.

Idag blev det i alla fall 1864 ord (10.200 tecken) på morgonen med några små avbrott för dagislämning och annat. Efter tre dagar ligger jag alltså fortfarande bra till. Och det är ju faktiskt 10 procent av månaden.

Å andra sidan är det ju frågan om 50 000 ord räcker för en rejäl roman. Många menar att det behövs det dubbla, 100 000 ord eller gärna ännu mer.  Mina två första böcker har legat på 50-60.000 ord och det är kanske okej för en ungdomsroman men den här blir mer vuxen tror jag.

Total word-count: 5683

Nu är det dags att skriva ännu fler ord, dock ej skönlitterära.

Fortsätt läsaNaNoWriMo – dag 3

NaNoWriMo – dag 2

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:2 november, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

Okej, den 2 november innebär dag 2 på NaNoWriMo. Skriv en roman på minst 50 000 ord på 30 dagar är uppgiften.

Idag fick jag inte en lika ostörd inledning på dagen, skrivpasset hackades sönder i tre-fyra delar med lite telefonmöte, jobbmail och en dagislämning. Men till sist fick jag ordning på skrivandet och det blev ett kapitel.

Romanen jag jobbar med nu kommer att ha två parallella handlingar som ändå hänger ihop. Det blir nutid och dåtid i vartannat kapitel. Vi får se hur det kommer att fungera. Själv blir jag i alla fall väldigt nyfiken efter att ha skrivit min andra cliffhanger idag och därmed nu ha två obesvarade frågor i luften. Dagens cliffhanger var kanske inte lika vass som den första.

Ok, statistiken då? Idag blev det 1967 ord och 10487 tecken. Efter två dagar ligger jag alltså på 3818 ord, lite över vad som krävs per dag (1667 ord). Men det kan vara bra att ha, för det lär komma dagar när jag kanske inte hinner skriva alls. Även om jag försöker undvika det genom att köra tv-fritt!

Hur går det för er andra?

Fortsätt läsaNaNoWriMo – dag 2

NaNoWriMo dag 1

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:1 november, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

Jag bestämde mig alltså för att i år ska jag genomföra National Novel Writing Month (NaNoWriMo). Jag har valt ett gammalt projekt, en idé till en roman som jag jobbat med flera gånger genom åren men aldrig fullföljt. Så det finns en massa idéer i huvudet men inget färdig synopsis och jag börjar skriva från scratch.

Idag är det 1 november och alltså första dagen som man får skriva på sin roman (engelska novel). Min plan är att göra detta på morgonen varje dag. Det är då man är mest fräsch i skallen och inte fylld av andra intryck. Jag försöker undvika att läsa nyheter och mail innan jag börjar. (Ärligt – jag läste både lite nyheter och ett par mail i morse).

Fortsätt läsaNaNoWriMo dag 1

Att skriva en bok tar alltid längre tid än du tror

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:20 oktober, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

Som jag berättat tidigare så skriver jag på en fackbok just nu. Ett litet brejk i min skönlitterära karriär. Titeln är “Lyckas med bokutgivning” och handlar om hur man ger ut en bok på eget förlag, egenutgivning eller self-publishing som det heter i USA. Där delar jag med mig av mina erfarenheter av det senaste årets äventyr med InnebandyPiraterna.
Jag har ju varit ute och hållit föredrag om just det här, att ge ut en bok, från idé till färdig roman. Men på 20 minuter hinner man förstås inte med alls lika mycket som i en bok på 200-300 sidor (det är inte riktigt klart).
Dessutom, i boken får ni inte bara mina erfarenheter utan även visdomen från två kollegor som jag skriver tillsammans med:

Fortsätt läsaAtt skriva en bok tar alltid längre tid än du tror