NaNoWriMo – dag 5

Femte dagen. En sjättedel av National Novel Writing Month har gått. Eller egentligen har den femte dagen just börjat, men för min del är skrivandet avslutat. Jag nådde även detta etappmål när jag nyss fullborade det femte kapitlet.

Idag: 1754 ord och ca 9500 tecken. Nu är min totala official wordcount uppe i 9133 ord. Alltså snart 20 procent av målet. Vilket betyder att jag ligger lite före. På twitter har jag de senaste dagarna sett folk som skrivit 5000 ord på en dag. Tänk om man hade kunnat sitta en hel arbetsdag och bara skriva på boken. Då hade jag också kunnat göra det. Kanske. Eller så är det just den där luften man behöver, en dags paus innan det är dags att skriva nästa avsnitt. Där mitt undermedvetna bearbetar det som hänt och det som ska hända härnäst i berättelsen.

Jag tycker det är rätt intressant experiment det här med att skriva på en roman varje morgon. Innan man kastar sig över mail och andra arbetsuppgifter som fyller huvudet med intryck så fördjupar man sig i fiktionens värld.

Samtidigt så hetsar upplägget mig att hela tiden skriva minst så många ord som krävs (1667 ord per dag) och det får ta den tid det tar. Idag lite drygt en timme. Ibland kan det ta närmare två ifall jag fastnar i research och måste kolla en massa saker, eller kanske hitta på.

Jag inser också att jag borde gjort mer research innan jag satte igång, framför allt om mina karaktärer. Nu lär jag känna dem efterhand, frågan är om det är bra. Jag har redan kommit på ett misstag som jag gjort när det gällde en persons ålder. Plötsligt insåg jag att om a och b stämmer så jobbar den här mannen fortfarande trots att han är 89 år gammal.

Men under NaNoWriMo får man inte lägga tid på att gå tillbaks och peta i texterna. Det här blir ett råmanus. Men förhoppningsvis ändå en tillräckligt bra story för att det ska hålla ihop och inte kännas krystat.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.