Att hitta sin heliga skrivtid – varje dag

För något år sedan snubblade jag över en amerikansk bloggande författare, Dean Wesley Smith. En extremt produktiv författare som betonade skillnaden mellan writers och authors. De förstnämnda är de som skriver hela tiden. De andra är de som skrivit en eller möjligen flera böcker. Han ser sig främst som writer.

Han började för några månader sedan blogga dagligen och rapportera vad han skrivit på temat “Writing in Public”. Jag blev lite inspirerad och funderade på om jag själv skulle göra samma sak, för att sätta press på mig själv att faktiskt börja producera mer skönlitterärt än jag gjort det senaste året.

Som en jättelik NaNoWriMo. En nyckel är att skriva varje dag. Oavsett hur lite så behöver man skriva någonting varje dag. Så det har jag försökt göra. Men jag har inte bloggat dagligen om det, däremot haft en journal där jag fört in vad jag skrivit och hur många ord varje dag.

Dessutom har jag hittat min heliga skrivtid. Jag började sätta klockan en timme tidigare och steg upp för att skriva medan resten av familjen sover gott i sina sängar. Varför på morgonen? Tre skäl:
– man är utvilad (nåja, i alla fall om man ser till att lägga sig i tid på kvällen)
– det är tyst och lugnt (inga nya mejl, inga telefonsamtal, ingen som är vaken)
– sinnet är tomt (undvik att läsa mejl, tidningar och tänka på allt du ska göra)

Så hur funkar det? Rätt bra. Jag började den 26 oktober. Min tanke var från början att på en timme hinner jag skriva 1000 ord. Lite mindre om jag avbryts av research eller ifall jag är lite långsam i duschen och bara får 45 minuter skrivtid. Men så här är facit:

v 44: 956 ord

Vecka 45 totalt: 6.481 ord (två dagar)
vecka 46 totalt: 9.880 ord
vecka 47 totalt: 5.957 ord
vecka 48: 2.863 ord
vecka 49: 10.232 ord
vecka 50: 5.108 ord
vecka 51: 4.059 ord (tre dagar)

Summa 44.508 ord på ungefär sex veckor ger ett snitt på 7430 ord/vecka. Om jag lyckas hålla det tempot under ett helt år är det 386.000 ord, vilket motsvarar 3-4 romaner av fullängd.

Och det är vad man kan åstadkomma genom att lägga en dryg timme per dag i snitt på sitt skrivande. Sju-åtta timmar. En arbetsdag.

Har jag skrivit varje dag? Nej, vid några tillfällen var det omöjligt att få till den där morgontimme. Exempelvis när jag skulle flyga till Stockholm med 06.30-planet. Dessutom har jag haft två helger när det blivit noll (0) ord. Lite överraskande egentligen att man inte lyckas hitta en timmes skrivtid när man är ledig, men det är samtidigt så att jag velat ha sovmorgon och sen har övrig tid ägnats åt familj och hem.
Eller, varför komma med undanflykter. Häcken har parkerats i soffan framför tv:n istället för i stolen bakom tangentbordet. Så enkelt är det.

Antalet ord per dag har varierat mellan 104 ord (förutom nollorna) och 2850 ord (en söndag då jag skrev i tre timmar).

Idag blev det 1437 ord innan jag väckte flickorna. Ytterligare ett steg mot ett färdig manus till min nya roman som ska komma ut i maj/juni 2014.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.