Egenutgivaren John Locke har sålt 1 miljon e-böcker

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:26 juni, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Författaren John Locke (nej, det är inte han som var på ön i Lost och inte heller liberalismens fader) har nu passerat otroliga 1 miljon sålda e-böcker på Kindle (20 juni 2011). Han sällar sig därmed till den exklusiva skaran av författare i Kindle Million Club: Stieg Larsson, James Patterson, Nora Roberts, Charlaine Harris, Lee Child, Suzanne Collins och Michael Connelly.

Däremot är Locke den förste egenutgivne författaren som når 1 miljon e-böcker på Kindle-plattformen. Han har skrivit ni romaner, bland andra Vegas Moon, Wish List, A Girl Like You, Follow the Stone, Don’t Poke the Bear! och  Saving Rachel, som nått New York Times topplista över bäst säljande e-böcker.

Helt logiskt har han nu skrivit en fackbok: How I Sold 1 Million e-books in 5 Months. Författaren Joanne Penn har gjort en bra sammanfattning med lärdomar från boken, ett slags smakprov. En intressant aspekt: han har valt att sälja de flesta av sina böcker för 99 cent, en tiondel av vad många amerikanska e-böcker kostar (och en tjugondel av vad en del svenska kostar). Här bloggar John själv om boken.

Om nu Locke var förste egenutgivare till 1 miljon så har jag en aning om vem som kan bli först av alla författare, både egenutgivare och övriga att nå 10 miljoner: JK Rowling som nu äntligen (?) har kommit ikapp utvecklingen och tillåtet att Harry Potter kommer ut som e-böcker.

Men det är inte hennes vanliga förlag som står bakom – nej, Rowling har valt att ge ut böckerna på egen hand, med hjälp av teknik från distributören Overdrive på den egna sajten Pottermore (öppnar i oktober). Wired har skrivit en rejäl artikel om det uppseendeväckande beslutet. Bookseller har också rapporterat.
Rowling har tidigare visat en väldigt rigid attityd mot e-boksformatet och en viss skräck för piratkopiering. Lyckligtvis verkar hon ha svängt i uppfattning då böckerna nu kommer att säljas som öppen e-pub med vattenmärkning. Dessutom antyder hon att fanfiction runt Harry Potter kommer att bli en del av Pottermore, ytterligare ett område där Rowling vädrat sitt missnöje för ett antal år sedan.

Egenutgivare runtom i världen jublar över att Rowling blir ytterligare ett stort namn som sällar sig till egenutgivarnas skara – låt vara att det är stora förlag och filmbolag som byggt hennes varumärke under många år…

Om detta beslut innebär att Harry Potter även kommer att bli tillgänglig i e-boksformat på andra språk än engelska framgår inte av dessa pressreleaser. Någon som vet?

Fotnot: Även Amanda Hocking har sålt över 1 miljon exemplar av sina egenutgivna e-böcker, dock inte på Kindle – ännu.

Fortsätt läsaEgenutgivaren John Locke har sålt 1 miljon e-böcker

Därför säljs det få e-böcker i Sverige

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:14 juni, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

I pappers-DN ska det ha funnits en artikel om John Ajvide Lindqvists nya roman “Tjärven“. Enligt en kort intervju med författaren i Dagens Nyheter på onsdagen (så klart ej på nätet), har den hittills bara sålt i runt 300 exemplar. Boken har endast getts ut som e-bok och i mp3-format. Ingen pappersprodukt existerar alltså, skriver Daniel Åberg på sin blogg.

Det här är intressant. Häromveckan hade jag en diskussion på twitter med bland annat Daniel och Mattias Boström (Piratförlaget) om vad som saknas för att e-böckerna ska få ett genombrott i Sverige.
Igår hade jag en diskussion om e-böckerna med en annan person som jobbar i branschen som var väldigt skeptisk till om det verkligen blir ett genombrott. Vi hade inte samma bild.

Jag tror att förklaringen kan vara så enkel som att man jämför startsidorna på Amazon, Bokus och Adlibris. Eller varför inte ta med även Barnes & Noble. Ja, när man tittar på de fyra e-bokhandlarnas startsidor kan väl vem som helst se skillnaden och då känns det inte längre märkligt att det säljs så få e-böcker och läsplattor på den svenska marknaden. En bild säger mer än tusen ord. Eller en bild på en läsplatta säljer fler e-böcker än ingen bild…

Frågan är om de kommer att ändra sina startsidor innan Amazon dundrar in i Sverige?

Tillägg: Läser en TT-artikel i DN (på nätet!) om e-boksmarknadens tröghet i Sverige.

Fortsätt läsaDärför säljs det få e-böcker i Sverige

En platsannons som skvallrar om grundläggande feltänk Norstedts

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:27 maj, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Satt med senaste Svensk Bokhandel och fastnade för en platsannons från Norstedts som frågade “Vill du leda Norstedts utveckling av sekundära format?”.

Ja, egentligen läst jag inte rubriken färdigt utan gick ner i texten redan efter “utveckling”. Skummade den och konstaterade att jag hade varit som klippt och skuren för rollen och att det är ett förlag med många spännande utgivningar. Bortsett från att förlaget finns i Stockholm och jag inte är sugen på att flytta.

Men så var det något annat som fångade mitt öga. Slutet på rubriken. “Sekundära format”.

Norstedts deklarerade att de “planerar en offensiv satsning där vi samlar alla våra sekundära format i en enhet.” Ok. Men vilka är då dessa “sekundära format”? Jo, pocket såklart. Den som svenska förlag fördröjer utgivningen av i hopp om att mjölka ut de sista slantarna ur den inbundna utgåvan som jag nu förstår är den primära hos Norstedts.

Men sen kommer audio och e-böcker. WTF? Vadå sekundära? För blinda är audio sannolikt ett primärt format och för allt fler kommer e-böcker att vara ett primärt format. Sedan räknar de upp print-on-demand, vilket egentligen är det enda jag kan se som sekundärt, ett sätt att hålla liv i backlist. Å andra sidan kanske det i framtiden blir det enda tryckta formatet för många titlar.

Så nu läser jag platsannonsen som ett tecken på att Norstedts inte riktigt ligger i framkant, även om man signalerar att man vill utveckla och hitta fler sekundära format. Men man är fortfarande fast i träsket där den inbundna boken är den riktiga boken och allt annat bara är återutgivningar. Heads up – läsarna ser det inte så. Läsarna har sina favoritformat och en bok som inte är tillgänglig i detta format är inte tillgänglig i deras ögon (eller öron).

Men det var en bra påminnelse för mig själv. Kanske är det dags att ge ut pocketversionen av InnebandyPiraterna 2 nu, innan jag blir beskylld för att kasta sten i glashus… Och ordna med ljudböcker även om det är en dyr apparat. Det finns inga sekundära format, det finns bara format.

Fortsätt läsaEn platsannons som skvallrar om grundläggande feltänk Norstedts

Blir 2011 för förlagen vad 1656 blev för skåningarna?

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:18 april, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

I helgen var Sveriges innebandyelit samlad i Skåne, närmare bestämt i Malmö. Eftersom finalen flyttats från Stockholm och Globen till den nybyggda Malmö Arena (som alla nu sett är en mycket bättre arena än “gamla” Globen) så åkte stockholmarna bland andra ner till Malmö redan på fredagen och fick därmed en helg i värmen.
På lördagen var det alltså SM-finaler mellan IKSU och Djurgården (damer) samt Warberg och Stovreta (herrar). I båda finalerna blev det “bortaseger”. Och dramatiska, underhållande matcher. Och en härlig inramning eftersom både Warberg och Storvreta hade riktigt stora supporterskaror med sig ner.

Jag var själv på plats med InnebandyPiraterna. Delade monter med Skånes Innebandyförbund som marknadsförde sommarläger för ungdomar (SwedCamp). Vi körde en tävling där alla som deltog var garanterade en pocketbok (InnebandyPiraterna – Första säsongen) och det var mer än en som förvånat frågade “får man en bok?”.
Dessutom sålde jag Andra säsongen. Men framför allt fick några hundra nya läsare stifta bekantskap med Anton, Charlie, Emil och alla de andra killarna i Helsingborg Consuls.
Återigen träffade jag också en massa nöjda läsare som slukat både första och andra säsongen och längtade efter den tredje som jag egentligen hade som mål att ge ut lagom till SM-finalen. Så blev det inte.
Även om jag var utställare hann jag se en del av finalerna och träffa och snacka med massor av folk. Flera spännande samarbeten som jag hoppas kan falla på plats till nästa års final. Då jag förhoppningsvis har minst en bok till utgiven i serien!
Efter att ha packat ihop montern rullade jag hemåt vid 20-tiden på kvällen samtidigt som festen började på allvar runtom i Malmö. Nästa år får jag kanske satsa på en weekend i Malmö med övernattning.

Det projekt som slukat mycket av min tid under våren är Barkhes Döttrar där vi nu närmar oss release. Vi fick nästan en helsida i Helsingborgs Dagblads helgbilaga i lördags. Bra reklam för boken även om jag som förläggare förstås retar mig på att de inte publicerade omslaget. Det hade underlättat identifikationen.
Å andra sidan, det är några veckor kvar till release (5 maj) och vi har en del fotarbete kvar att göra. Förhandsexemplaren, de få som jag tryckt upp digitalt, vandrar runt bland bokhandlare och journalister. Allt för att skapa buzz inför vad som ska bli den stora romanen i Skåne i sommar.
Det allra roligaste, både för mig och framför allt för Bodil Mårtensson som skrivit boken, är att omdömena från testläsarna varit så bra. Flera har rentav varit lyriska.
Boken börjar år 1656, strax innan Danmark förklarar krig mot Sverige och två år innan freden i Roskilde då Danmark förlorar Skåne till Sverige. En väldigt spännande tid. Och en riktigt brutal tid då allting förändras radikalt för skåningarna. De som lever i denna tid har dessutom sina egna problem och intriger.
Idag på morgonen fick jag tips om en länk till en artikel på CNN money som hade rubriken “E-book sales top paperbacks for first time” – alltså att e-boksförsäljningen är större än pocketförsäljningen. Den förstnämnda hade ökat 202% från februari 2010 till februari 2011.
I Sverige har det inte börjat röra på sig på allvar ännu. Vi ligger kanske ett eller två år efter USA när det gäller den här utvecklingen. Men notera slutklämmen i artikeln:
“The book business is changing more radically now, and quicker, than movies or music or newspapers have, because we’re doing it in a matter of months,” Parrish said at GigaOm’s Structure Big Data conference in New York. “[The] next 24 months is when this business will totally shift.”
Analytikerna menar att amerikanska förlag har två år på sig att anpassa sig till en bransch som är helt centrerad kring e-böcker. För svenska förlag kanske ytterligare ett-två år.
Det här får mig att tänka: Blir 2011 för förlagen vad 1656 blev för skåningarna?
Alltså lugnet före stormen. Är förlagen rustade för en situation då e-böckerna dominerar försäljningen? Där du plötsligt inte trycker 500 000 exemplar av en bästsäljare under dess livslängd utan kanske 25 000 ex och resten säljs digitalt?
Oskar Källner ställer en liknande fråga på debutantbloggen med inlägget “Hur ska förlagen överleva i en orolig framtid?”.
Min egen bild är att den inbundna utgåvan kommer att krympa i upplaga och förvandlas till en samlarutgåva. Sedan kommer en begränsad utgåva i mjukband för dem som tvunget vill läsa på papper. Resten blir e-böcker.
Det här sker inte över en natt. Men med tanke på de långa ledtider som bokbranschen har så blir det tillräckligt brutalt ändå när boklager tappar i värde och hela utgivningsprocessen måste tänkas om.
Det som är kul i sammanhanget är att utgivningen av Barkhes Döttrar faktiskt skulle kunna vara ett skolexempel på en utgivning år 2015. Den ges ut i fyra format redan från dag 1:
– Danskt band (mjuka pärmar med flikar)
– E-bok
– Ljudbok (CD, MP3, download)
Samlarutgåva (inbunden klotband + ljudbok MP3-CD + signerad + numrerad)
Nu tror jag ju att år 2011 så är det danskt band som kommer att stå för den stora delen av försäljningen, eller kanske än mer den pocketutgåva som kommer om ett (ännu ej bestämt) antal månader. År 2015 blir det danska bandet begränsat och pocket blir kanske inte alls.
Däremot kommer samlarutgåvan, limiterad och exklusiv, att leva vidare. Dessutom tror jag ljudböcker kommer att växa så snart man löst det praktiskt och även där gått över till enbart digital distribution. Med tjänster som Storytel finns faktiskt tekniken redan där.
Vill du ha en försmak av framtiden – köp den klassiska samlarutgåvan av Barkhes Döttrar.

Just nu funderar jag över hur det här kommer att påverka InnebandyPiraterna. De två första säsongerna finns förstås redan som e-böcker. Men fortfarande är det pappersböcker som dominerar försäljningen för min del. Skulle det överhuvudtaget fungera med en samlarutgåva av vad som främst är en ungdomsbok? Kommer barn- och ungdomar att byta till e-boksformatet snabbare eller långsammare än vuxna? Många frågor. Svaren kommer de närmsta åren eller månaderna.

Fortsätt läsaBlir 2011 för förlagen vad 1656 blev för skåningarna?

En alldeles ovanlig tisdag – egenutgivning, egotripp och e-böcker

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:29 mars, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Jag överdriver inte när jag säger att det är många bollar i luften just nu. På gott och ont. Idag exempelvis är det release för boken VIPstory – Återkomsten. Tyvärr har det strulat lite med Bokrondellens inställningar (dessutom tar det ett dygn för varje ändring där att slå igenom) och därför har boken fått ett alldeles för högt pris hos Adlibris och Bokus. Det sabbade lite mina idéer om att få väldigt många att köpa boken första dagen på Adlibris. Istället har jag rekommenderat folk att köpa den direkt via hemsidan.
Köp VIPstory på vipstory.se

Dessutom insåg jag att Återkomsten var långt ifrån en unik titel. Pga strul med Bokrondellen så får man inte träff på VIPstory för tillfället hos t ex Adlibris. Och söker man på Återkomsten finns det rätt många titlar… Men det är alltså denna du ska köpa.

* * *

Det är inte ofta som man omnämns i en artikel som handlar om någon annan. Men nu har det hänt. Oskar Källner som debuterar på eget förlag med fantasyboken Drakhornet intervjuas av Sigtunabygden om sin bok.
Där läser jag med förtjusning dessa rader:

“Han har hört att bland annat författaren Sölve Dahlgren har lyckats med självpublicering och hittills sålt flera tusen exemplar av sina böcker. Sölve Dahlgren har också exempelvis skrivit boken Lyckas med utgivning, tillsammans med andra självpublicerande författare. Och detta har Oskar Källner lärt sig från den boken:

–  Det finns en värld av möjlighet för den som vill. Det finns ingen gräns för vad man kan göra i dag med hjälp av teknologi. Men behöver inte förlita sig på stora förlag för att bli författare, säger han.”

Jag tackar Oskar för det och önskar honom lycka till med sitt romanprojekt!

* * *

Nyligen skrev jag om två amerikanska författare som gick motsatt väg. Amanda Hocking som var på väg att signera ett kontrakt med ett traditionellt efter att ha lyckats sälja en miljon böcker som egenutgivare. Och Barry Eisler som tackade nej till ett förskott på 500 000 dollar för att istället ge ut sina böcker på egen hand.
Nu har en amerikansk sajt sammanfört de båda i ett samtal och vi får veta ännu mer om hur de resonerat kring sitt vägval. Amanda har tydligen fått ett förskott på två miljoner dollar – men samtidigt säger hon att hon tjänat 1,5-2 miljoner dollar som egenutgivare…
Läs den intressanta konversationen här.

* * *

Dags att skaffa en e-bokläsare. Jag har funderat på det ett tag, men det känns att det börjar bli dags. Inte minst när man läser en del manus och annat så blir det onödigt mycket pappersutskrifter ifall man vill läsa någon annanstans än på den stationära datorn.
Idag tipsade någon om att Bebook utsetts till bästa e-bokläsare 2011 på en mässa i Holland. Snabbt kunde jag sedan konstatera att det inte finns någon svensk återförsäljare till märket… Ett symptom på att den svenska e-boksmarknaden står och stampar och det inte är någon som verkar ha intresse av att sätta fart på den.
Surfa in på Bokus och Adlibris så ser man snabbt var fokus ligger. Det är inte på e-böcker och e-bokläsare. Kolla skärmdumparna nedan och fundera över hönan och ägget. Visst, Amazon har en egen läsare och säljer enorma mängder e-böcker. Men om Bokus och Adlibris vill komma dit duger det inte att ha startsidor som ser ut som de gör just idag. Eller hur?

Fortsätt läsaEn alldeles ovanlig tisdag – egenutgivning, egotripp och e-böcker

Egenutgivare erbjuds miljoner av förlag i USA

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:22 mars, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

En erbjuds miljoner och verkar lämna egenutgivandet, en annan tackar nej till miljoner för att ge ut på egen hand istället. Det är inte helt glasklart vilken trend som vinner.

De senaste dagarna har man kunnat läsa om en egenutgivare i USA som tackat nej till erbjudanden från förlag värda så mycket som 500 000 dollar (drygt 3 miljoner kronor). Det var författaren Barry Eisler som avslöjade det i en maraton-konversation-intervju med egenutgivaren JA Konrath. De båda argumenterar tydligt för att författaren ska stå på egna ben i framtidens digitala landskap.
Förutom ingående diskussioner om författarnas villkor och de stora förlagens ovilja att ta till sig ny teknik kommer det fram några intressanta argument kring pappersböcker vs e-böcker i framtiden:
“I can’t tell you how many people I’ve heard saying, “But paper isn’t going to disappear.” That isn’t the point! If you ask the wrong question, the right answer to that question isn’t going to help you. So the question isn’t, “Will paper disappear?” Of course it won’t, but that’s not what matters. What matters is that paper is being marginalized. Did firearms eliminate the bow and arrow? No–some enthusiasts still hunt with a bow. Did the automobile eliminate the horse and buggy? No–I can still get a buggy ride around Central Park if I want.”
(…)
“And you can see books on your shelf, etc… those are real advantages, but they’re only niche advantages. Think candles vs electric lights. There are still people making a living today selling candles, and that’s because there’s nothing like candlelight–but what matters is that the advent of the electric light changed the candle business into a niche. Originally, candlemakers were in the lighting business; today, they’re in the candlelight business. The latter is tiny by comparison to the former. Similarly, today publishers are in the book business; tomorrow, they’ll be in the paper book business. The difference is the difference between a mass market and a niche.”

Det här påminner mycket om mina egna resonemang kring pappersböcker och gatstenar.

En egenutgivare som setts som det största exemplet på framgång för författare som gett ut egna e-böcker är Amanda Hocking. Hon har på ett år sålt runt en miljon exemplar av sina böcker i e-boksformat via Amazon.
Igår avslöjades dock att hon är inblandad i en budgivning med hjälp av sin agent och de stora förlagen sägs att erbjudit henne mer än en miljon dollar för ett kontrakt på flera böcker.
“Amanda Hocking, the darling of the self-publishing world, has been shopping a four-book series to major publishers, attracting bids of well over $1 million for world English rights, two publishing executives said.”

Kanske är detta framtiden: nya författare börjar med egenutgivning, når de framgång får de bra bud av etablerade förlag som kan hjälpa dem att nå nästa nivå. Författaren tycker det är skönt att fokusera på sitt skrivande och överlämna det andra. De får bra betalt och även om de kanske kunde tjänat mer på egen hand så säkrar de en inkomst, ett förskott.
Men när de sedan blivit etablerade, kanske skrivit de där 4-5 böckerna de fick kontrakt på så är det säkert många som vänder tillbaks till egenutgivning. Både Konrath och Eisler har tidigare gett ut på etablerade förlag.
Inget är givet i det nya boklandskapet. Själv tycker jag förstås att det är spännande eftersom jag står med ett ben i vardera världen, dels som författare och egenutgivare med eget förlag men även som förläggare och utgivare av andras böcker.

Fortsätt läsaEgenutgivare erbjuds miljoner av förlag i USA

Spotify – det bästa som hänt skivbranschen

Ibland blir man så trött. Folk som säger “Spotify är skit för artisterna tjänar ingenting, de kommer aldrig att tjäna pengar där.”
Okej, redan innan Spotify kom till så gjorde jag en enkel kalkyl. Snabb matematik om hur skivbranschen skulle fungera om den blev helt digital. Min tanke var en betaltjänst, precis som Spotify satsat på alltmer på senare tid.
En parallell till film-kanaler på tv. Där är folk beredda att betala 200-400 kr/månad för att se film, tv-serier och sport i olika blandningar.
Därför var det inte osannolikt att anta att folk skulle vara redo att betala 100 kr/månad för obegränsad tillgång till all musik som spelats in. Nästan. Det finns alltid några idioter som tror att deras lyssnare föredrar cd-skivor även 2011.
Skivbranschen i Sverige har mig veterligen aldrig omsatt över en miljard kronor. Och i den summan ingår även kostnader för tillverkning och frakt av cd-skivor i flera led med återförsäljare. Med Spotify finns bara en återförsäljare till skivbolaget eller artisten. I framtiden kan Spotify mycket väl erbjuda enskilda artister att sälja sin musik direkt via Spotify utan skivbolag – vadå, skivbolagen är ju redan delägare…
Okej. Låt oss ta matematiken. 99 kr/månad (jo, jag vet att många däribland jag betalar 49 kr/mån). Drygt en miljon abonnenter ger en miljard i intäkter. Eftersom det finns fler än så som betalar för film- och sportkanaler på tv så borde Spotify kunna få två-tre miljoner abonnenter i Sverige. Och därmed omsätta mer pengar än musikbranschen någonsin gjort i Sverige även vid 49 kr/månad. De har redan nått en miljon betalande abonnenter i Europa, så det är ingen vild gissning att de inte har så många hundra tusen kvar till en miljon betalande svenskar… Plus då reklamintäkter.
Så vad är problemet? Är det någon som tror att inte artisterna kommer att tjäna pengar då? Självklart kommer det precis som tidigare att vara de som säljer/spelas mest som tjänar mest. Kanske blir det ännu större och tydligare skillnad i framtiden?
Men sluta tro på det som skrivs i kvällstidningarna om Spotify. Det är faktiskt det bästa som hänt skivbranschen på tjugo år.

Den stora frågan är dock: skulle e-böcker kunna säljas enligt samma modell som Spotify på ett fungerande sätt? Eller funkar inte konsumtionsmönstret för böcker jämfört med musik i det avseendet?

Fortsätt läsaSpotify – det bästa som hänt skivbranschen

E-boksrevolutionen i USA – snart i Sverige

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:31 januari, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Jag skrev igår en del om e-boksmarknaden och den stundande revolutionen. Idag hittade jag den här lysande grafiken som visar tillväxten för e-boksförsäljningen i USA. Kanske något för skeptikerna att fundera över och inse att det inte är frågan om utan när e-böckerna helt dominerar marknaden.

Notera även denna punkt:
I november 2010 såldes det fler e-böcker än under hela 2008.

Fortsätt läsaE-boksrevolutionen i USA – snart i Sverige

E-böcker står för närmare 45% av Amazons försäljning – i exemplar

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:30 januari, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Det finns många som tvivlar på e-böckernas genombrott, men rapporter från julhandeln där flera av de amerikanska sajter som säljer e-böcker drabbats av överbelastning (!) pga att för många köpt e-böcker samtidigt tyder på att genombrottet är här.
I en pressrelease (via Teleread) meddelar nu även Amazon att försäljningen av e-böcker, till deras egen e-bokläsare Kindle, nu är större än försäljningen av både paperback (mjukband) och hardcover (inbundna böcker).

“Amazon.com is now selling more Kindle books than paperback books. Since the beginning of the year, for every 100 paperback books Amazon has sold, the Company has sold 115 Kindle books. Additionally, during this same time period the Company has sold three times as many Kindle books as hardcover books. This is across Amazon.com’s entire U.S. book business and includes sales of books where there is no Kindle edition. Free Kindle books are excluded and if included would make the numbers even higher. “

Om jag räknar rätt så innebär detta att e-böcker står för 45% av Amazons bokförsäljning, i exemplar räknat (paperback 40% och hardcover 15%) om man bortser från ljudböcker. Eftersom e-böckerna är billigare så står fortfarande pappersböcker för en större andel i omsättning.
Utbudet är förstås lite större än här hemma. Kindle Store har 810 000 titlar. På svenska finns det än så länge bara drygt 3000 titlar även om antalet växer snabbt då de svenska förlagen nu börjar inse att tåget lämnar stationen.
Hur mycket säljs då InnebandyPiraterna som e-bok? Ja, i förhållande till hur många pappersböcker jag sålt så är antalet e-böcker väldigt marginellt. Kanske 1% av det totala antalet. Men jag är helt övertygad om att det kommer att förändras, kanske redan under 2011. Jag har i alla fall dragit mitt strå till stacken genom att sätta ett väldigt lågt pris på e-boksutgåvorna.

Fortsätt läsaE-böcker står för närmare 45% av Amazons försäljning – i exemplar

Vad är billigt för en e-bok?

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:5 januari, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

I höstas funderade jag lite över priserna på e-boksversionerna på mina böcker. Och jag har även tidigare skrivit om prissättning på e-böcker och pappersböcker.

Igår bestämde jag mig för att testa att sänka priset på InnebandyPiraterna – Första säsongen som numera finns som pocket. Priset är satt så att jag tjänar ungefär lika mycket på en e-bok som på en pocketbok när man tar hänsyn till tryckpris och fraktkostnader.

Därför kan du nu köpa den som e-bok billigare än som pocket. Exempelvis hos Adlibris eller Bokus. Just nu är deras pris 35 respektive 37 kr. Visst skulle jag kunna sälja e-böckerna även direkt från hemsidan för nedladdning men sanningen är väl ändå att de allra flesta handlar böcker där de handlar böcker?

Det som ska bli spännande är i alla fall att se hur det nya priset påverkar försäljningen (förutom att jag såg att en bok såldes inom fem minuter efter att jag gjort en statusuppdatering på InnebandyPiraternas Facebooksida).

Vad tycker ni? Hur mycket kan en e-bok få kosta? Om ni tänker på att den inte ska ersätta pocketen utan originalutgåvan (inbunden, danskt band, storpocket eller vad förlaget nu väljer) och därmed ge tillräckliga intäkter för både förlag och författare.

Att som Bonniers sälja Leif GW Perssons senaste i e-boksformat för 147 kr (jmf 169 kr inbunden) känns väl magstarkt. Även om man ska komma ihåg att priserna exkl moms  som man ska jämföra är 118 och 159 kr pga den ologiska 25-procentiga momsen på e-böcker. Själv tycker jag nog att en nyhet ska kunna kosta 99 kr som e-bok för att sedan sjunka efter några månader. Och att momsen borde ner till 6% även där förstås.

Och har du aldrig köpt en e-bok – låt InnebandyPiraterna bli din första. 🙂

Fortsätt läsaVad är billigt för en e-bok?

Klokt om bokhandeln

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:27 december, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

En av mina favoritskribenter är Jan Gradvall. Här är en krönika ur Dagens Industri där han skriver om bokhandelns framtid.

Bokbranschen 2010 står inför exakt samma förändring som skivbranschen 2005. Från att ha varit en bransch med fokus på tillverkning och distribution – långtradare som kör fram och tillbaka med fysiska exemplar – så kommer det att bli en bransch som, för att citera The Word, handlar om ”works of imagination”.

Från skivbransch till musikbransch, från bokbransch till ordbransch.

Det gäller att påminna sig själv om detta emellanåt. Jag inledde ju min satsning på författarskapet via den här sajten och publiceringen av min debutroman InnebandyPiraterna – Första säsongen som följetong på webben. Nu har jag sålt några tusen pappersböcker, och det är lätt att glömma bort att digitaliseringen pågår för fullt. Även om jag själv har blygsam försäljning i e-boksformatet så är det inte en fråga om om utan när e- är större än p-böcker.

Jag har ju tidigare funderat över fenomenet om vem som kommer att sälja e-böckerna.

Om man läser vad Gradvall skriver så kan man tolka det som att Akademibokhandeln eller Bokia förmodligen läggs ner inom några år, om de inte väljer en annan strategi än sina föregångare i USA och Storbritannien.

Själv har jag flera spännande bokprojekt att förverkliga under 2011. Oavsett vilket sätt de distribueras till läsarna.

Fortsätt läsaKlokt om bokhandeln

Dags för Elib att sänka priset – eller hur löser vi e-bokskrisen på biblioteken?

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:22 november, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

Artikel i Metro som sprids vidare via TT idag.

“E-böckernas ökade popularitet ställer till ekonomiska problem för många bibliotek, som måste betala 20 kronor för varje lån.”

Det är ingen nyhet i sig. Förlagen får 10 kr för varje e-boksutlåning, Elib tar 10 kr. (Eller är det möjligen så att staten tar några kr i moms också?) Rätt eller fel kan man förstås diskutera. Men helt klart är att tiden är kommen för att lösa problemet, det blir ohållbart för biblioteken när det kostar 20 kr att låna ut en e-bok idag då volymerna ökar. Samtidigt behöver förlagen kompenseras på något sätt.

Som förläggare får du ju betalt om biblioteket köper in ett exemplar (eller ibland flera) av en pappersbok. Sedan får författaren biblioteksersättning som kommer från statliga medel, under en krona per utlåning. Men med en e-bok är det bara ersättning per utlån. Samtidigt blir det orimligt om ett bibliotek skulle låna ut en bok 100 ggr och betala 2000 kr för det. Att börja med inköp av e-böcker skulle också bli fel, då hade urvalet e-böcker på biblioteken blivit väldigt begränsat.

Kanske är det helt enkelt dags för Elib att börja sänka sin avgift, i alla fall på biblioteksutlåningarna? Och kanske det är dags för politikerna att börja fundera över hur biblioteksersättningen ska se ut för e-böcker? För vad jag vet räknas inte dessa utlåningar in i statistiken för författarnas ersättning, eller?

Du kan självklart låna mina böcker i serien InnebandyPiraterna som e-bok på biblioteket. Eller köpa på någon av nätbokhandlarna. Både som e-böcker och pappersböcker.

Fortsätt läsaDags för Elib att sänka priset – eller hur löser vi e-bokskrisen på biblioteken?

Stephen King om pappersbok vs ebok

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:9 november, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

E-böckerna är på väg mot en spännande tid. Ett tecken i tiden är att Wall Street Journal intervjuar Stephen King om e-böcker och pappersböcker. I förbifarten nämns att han tjänat 80 000 dollar på en novella som han släppt i e-boksformat på Amazons Kindle.

“Det tog tre dagar. Jag har tjänat 80 000 dollar. Man kan inte få det för noveller från Playboy eller någon annanstans.”

Och på temat eboken vs pappersboken slår han till med:

“En pappersbok är ett föremål med ett snyggt omslag. Du kan slå ihjäl flugor med den och du kan ställa den på en hylla.”

Läs flera sköna citat och hela intervjun.

Fortsätt läsaStephen King om pappersbok vs ebok

Vem kommer att sälja e-böckerna? ICA- eller bokhandlarna?

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:4 november, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

E-böckerna kommer. Men det dröjer. Hoppas många bokhandlare, verkar det som. Frågan är om det verkligen dröjer särskilt mycket längre. Allt fler tecken tyder på att e-bokens tid är snart om inte nu.
Det lanseras nämligen allt fler alltmer potenta läsplattor från olika tillverkare. Inte bara Apples iPad och Androidbaserade plattor utan även renodlade läsplattor bara fokuserade på optimerad läsning.

För den som tvivlar fick jag höra talas om en bekant som köpt en läsplatta med e-inkskärm. Han packade upp den och läste instruktionerna på en lapp som satt på framsidan av skärmen. När han läst färdigt skulle han pillra bort lappen men lyckades inte. Han insåg nämligen att det inte var något vitt papper som klistrats dit – det var var skärmen som var så skarp och så lik papper…

Fortsätt läsaVem kommer att sälja e-böckerna? ICA- eller bokhandlarna?

Allting har sin tid men ibland har man inte tid

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:8 september, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

De senaste veckorna har varit smått hysteriska för min del. Ja, egentligen ända sedan 1 augusti då jag började jobba efter semestern (och under semestern skrev jag mycket på boken) har det varit fullbokade dagar och veckor.
Det är mycket jag känner att jag inte hinner med att göra så mycket som jag skulle vilja, exempelvis att blogga (eftersom det händer så mycket spännande just nu i bokvärlden) eller att marknadsföra min bok (snart böcker!) och att skriva på kommande böcker.

Jag tänkte därför bara lite kort saxa ner några väldigt blandade reflektioner och länkar som jag samlat de senaste dagarna.

Fortsätt läsaAllting har sin tid men ibland har man inte tid