Klokt om bokhandeln

En av mina favoritskribenter är Jan Gradvall. Här är en krönika ur Dagens Industri där han skriver om bokhandelns framtid.

Bokbranschen 2010 står inför exakt samma förändring som skivbranschen 2005. Från att ha varit en bransch med fokus på tillverkning och distribution – långtradare som kör fram och tillbaka med fysiska exemplar – så kommer det att bli en bransch som, för att citera The Word, handlar om ”works of imagination”.

Från skivbransch till musikbransch, från bokbransch till ordbransch.

Det gäller att påminna sig själv om detta emellanåt. Jag inledde ju min satsning på författarskapet via den här sajten och publiceringen av min debutroman InnebandyPiraterna – Första säsongen som följetong på webben. Nu har jag sålt några tusen pappersböcker, och det är lätt att glömma bort att digitaliseringen pågår för fullt. Även om jag själv har blygsam försäljning i e-boksformatet så är det inte en fråga om om utan när e- är större än p-böcker.

Jag har ju tidigare funderat över fenomenet om vem som kommer att sälja e-böckerna.

Om man läser vad Gradvall skriver så kan man tolka det som att Akademibokhandeln eller Bokia förmodligen läggs ner inom några år, om de inte väljer en annan strategi än sina föregångare i USA och Storbritannien.

Själv har jag flera spännande bokprojekt att förverkliga under 2011. Oavsett vilket sätt de distribueras till läsarna.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.