Vem kommer att sälja e-böckerna? ICA- eller bokhandlarna?

E-böckerna kommer. Men det dröjer. Hoppas många bokhandlare, verkar det som. Frågan är om det verkligen dröjer särskilt mycket längre. Allt fler tecken tyder på att e-bokens tid är snart om inte nu.
Det lanseras nämligen allt fler alltmer potenta läsplattor från olika tillverkare. Inte bara Apples iPad och Androidbaserade plattor utan även renodlade läsplattor bara fokuserade på optimerad läsning.

För den som tvivlar fick jag höra talas om en bekant som köpt en läsplatta med e-inkskärm. Han packade upp den och läste instruktionerna på en lapp som satt på framsidan av skärmen. När han läst färdigt skulle han pillra bort lappen men lyckades inte. Han insåg nämligen att det inte var något vitt papper som klistrats dit – det var var skärmen som var så skarp och så lik papper…

Det leder mig vidare till nästa steg. Nämligen var e-böckerna kommer att säljas. Hittills har vi utgått ifrån att det blir nätbokhandeln som blir vinnaren. Eller någon av datorjättarna Apple och Googles system. Framför allt när plattorna blir uppkopplade likt Kindle.
Men man väntar sig också att en del e-böcker kommer att säljas över disk och laddas ner i butik till alla de som väljer lågprisplattor utan uppkoppling och/eller inte reder ut det tekniska. Det är där bokhandeln ser sin chans. Eller vissa av dem ser sin chans, andra menar att pappersböcker är det som kommer att överleva alla teknikskiften.

Det slår mig då – vem kommer att sälja plattorna som e-böckerna kommer att läsas på? Ja, det blir nog mest hemelektronikbutiker. Kedjor och mindre specialiserade tv-radio-data-handlare. Tror du då inte att de även kommer att sälja e-böcker, precis som de idag säljer DVD-filmer, TV-spel och CD-skivor? Med e-böcker kan de ju dessutom ha ett lika stort sortiment som en nätbokhandel. De behöver bara skylta upp med affischer i butiken. De kan köra kampanjer som lockar folk till butiken för att handla andra saker.

Och livsmedelsbutikerna. De som idag ställer ut lastpallar med böcker som legat på topplistan i en månad. 89 kr för kartonnage. Varför skulle inte de gå över till att sälja e-böcker, som lockvara. En e-bok kräver ingen lagerhantering, inga stora inköp. Bara lite smart logistik kring utlämningen/överföringen av boken. De kanske till och med kan bjuda på ett USB-minne där en eller flera böcker lagras?

Så den stora frågan är – vilka fysiska butiker kommer att sälja e-böckerna tror du?

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.