Egenutgivaren John Locke har sålt 1 miljon e-böcker

Författaren John Locke (nej, det är inte han som var på ön i Lost och inte heller liberalismens fader) har nu passerat otroliga 1 miljon sålda e-böcker på Kindle (20 juni 2011). Han sällar sig därmed till den exklusiva skaran av författare i Kindle Million Club: Stieg Larsson, James Patterson, Nora Roberts, Charlaine Harris, Lee Child, Suzanne Collins och Michael Connelly.

Däremot är Locke den förste egenutgivne författaren som når 1 miljon e-böcker på Kindle-plattformen. Han har skrivit ni romaner, bland andra Vegas Moon, Wish List, A Girl Like You, Follow the Stone, Don’t Poke the Bear! och  Saving Rachel, som nått New York Times topplista över bäst säljande e-böcker.

Helt logiskt har han nu skrivit en fackbok: How I Sold 1 Million e-books in 5 Months. Författaren Joanne Penn har gjort en bra sammanfattning med lärdomar från boken, ett slags smakprov. En intressant aspekt: han har valt att sälja de flesta av sina böcker för 99 cent, en tiondel av vad många amerikanska e-böcker kostar (och en tjugondel av vad en del svenska kostar). Här bloggar John själv om boken.

Om nu Locke var förste egenutgivare till 1 miljon så har jag en aning om vem som kan bli först av alla författare, både egenutgivare och övriga att nå 10 miljoner: JK Rowling som nu äntligen (?) har kommit ikapp utvecklingen och tillåtet att Harry Potter kommer ut som e-böcker.

Men det är inte hennes vanliga förlag som står bakom – nej, Rowling har valt att ge ut böckerna på egen hand, med hjälp av teknik från distributören Overdrive på den egna sajten Pottermore (öppnar i oktober). Wired har skrivit en rejäl artikel om det uppseendeväckande beslutet. Bookseller har också rapporterat.
Rowling har tidigare visat en väldigt rigid attityd mot e-boksformatet och en viss skräck för piratkopiering. Lyckligtvis verkar hon ha svängt i uppfattning då böckerna nu kommer att säljas som öppen e-pub med vattenmärkning. Dessutom antyder hon att fanfiction runt Harry Potter kommer att bli en del av Pottermore, ytterligare ett område där Rowling vädrat sitt missnöje för ett antal år sedan.

Egenutgivare runtom i världen jublar över att Rowling blir ytterligare ett stort namn som sällar sig till egenutgivarnas skara – låt vara att det är stora förlag och filmbolag som byggt hennes varumärke under många år…

Om detta beslut innebär att Harry Potter även kommer att bli tillgänglig i e-boksformat på andra språk än engelska framgår inte av dessa pressreleaser. Någon som vet?

Fotnot: Även Amanda Hocking har sålt över 1 miljon exemplar av sina egenutgivna e-böcker, dock inte på Kindle – ännu.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.