Utredare vill tillåta månggifte i Sverige

Läs mer om artikeln Utredare vill tillåta månggifte i Sverige
photographmd, fotolia

Sverige har ett överskott på män som dessutom har ökat pga ensamkommande flyktingbarn där pojkar är i majoritet. Men det finns en enkel lösning på problemet: Polyandri – kvinnor tillåts gifta sig med flera män.

– Det kan ju tyckas lite orättvist att tillåta månggifte för bara det ena könet, men annars är det ju ingen mening med det, säger regeringens blixtinkallad utredare Manny Menmen som studerat månggifte runtom i världen.

Polygyni (en man har flera hustrur) är en form av polygami (månggifte) som förekommer bland mormoner, inom islam och tillåts även inom hinduismen och buddhismen. Inom judendomen förekommer polygyni i Gamla Testamentet men sedan länge är monogami norm där liksom inom kristendomen. Polyandri (en kvinna är gift med flera män) är väldigt ovanligt.

Idag är månggifte olagligt i Sverige. Enligt uppgift kommer utredaren att föreslå att svenska kvinnor tillåts gifta sig med mer än en man. Troligen blir det dock inte fritt fram att ha obegränsat med män.

– Det beror lite på hur populärt det blir. Det finns två vägar att gå. Antingen har man en kvot varje år på månggiften som man får ansöka om. Men helst skulle jag vilja se en begränsning på två eller tre makar. Annars försvinner liksom idén med det, säger Menmen.

Det finns också farhågor om att attraktiva kvinnor skulle skaffa sig ett dussin män.

– Bara för att vi bryter den här könsbarriären ska vi inte skapa en ny. Det här är ett verktyg för skapa balans totalt sett mellan könen så att vi inte har några ensamma arga män som sitter och tittar på hockey på tv och sedan går ut på stan och eldar upp bilar.

Hon ser flera fördelar med detta icke-traditionella månggifte.

– Tänk dig exempelvis att det är fotbollsmatch men det är en massa som behöver göras hemma. Då kan kvinnan gå iväg med sin ena make och se på matchen medan den andre mannen stannar hemma och städar och diskar.

Men är det verkligen jämställt?

– Ja, vid nästa match kan ju den andre mannen stanna hemma och ta hand om tvätten.

Det är oklart om det finns stöd i riksdagen för en sådan reform. Vi har inte sökt en enda riksdagsman eller riksdagskvinna för en kommentar eftersom vi inte vill paja en bra story med alltför omfattande faktagranskning.

Faktaruta (källa Wikipedia):

Polygyni – en man är gift med flera kvinnor.

Polyandri – en kvinna är gift med flera män.

Polygynandri – flera män och kvinnor är gifta med varandra.

Bigami – en person är gift med två personer.


Fotnot:
Denna text kan innehålla spår av humor, satir och ironi.

Detta är inlägg #10 i utmaningen #Blogg100

Fortsätt läsaUtredare vill tillåta månggifte i Sverige

Sex storregioner ska bli två i hemlig plan

Idag presenterade utredarna förslaget till de nya storregionerna. Men det finns en hemlig plan som går ett steg längre och vill dela Sverige i två Superregioner.

Sverige har för många regioner, det har flera utredare slagit fast genom åren. En minisammanslagning har redan gjorts när Kristianstad och Malmöhus län blev Region Skåne och när Västra Götalandsregionen bildades av Göteborgs och Bohus län, Älvsborgs län, och större delen av Skaraborgs län.

Men nu föreslås att man gör en ordentlig sanering bland alla lilleputtlän och skapar sex storregioner istället. Det har redan utlöst ett stort ramaskri bland alla län som inte blir egna regioner utan tvingas ihop med gamla rivaler.

– Det här är bara ett steg på vägen. Den verkliga utredningen handlar om att dela upp Sverige i två Superregioner och där kommer det bara att finnas två alternativ som avgörs i folkomröstning, säger en källa på regionsammanslagningsdepartementet.

Det första alternativet är att dela upp Sverige i Norra och Södra Sverige. Den stora frågan är då och det ska delas upp i två delar med ungefär samma folkmängd, eller två geografiskt lika stora delar. Enligt uppgift tycker Stockholm att det ska delas geografiskt eftersom Stockholm då blir en naturlig huvudstad för Södra Sverige.

Efter protester från Göteborg och Skåne föddes ett andra alternativ. Att dela upp Sverige på längden: Västsverige och Östsverige. Då skulle Göteborg bli huvudstad i väst och Stockholm i öst.

För att verkligen binda ihop hela Sverige föreslår utredarna att man drar den nya höghastighetsbanan för tågen tvärs igenom Sverige utmed gränsen mellan Öst och Väst, som en ryggrad med förgreningar. Den skulle då få sträckningen Ystad-Jönköping-Mora-Östersund-Jokkmokk-Karesuando med tvärbanor hela vägen.

Vår källa förnekar att denna Superregion egentligen bara är ett första steg på vägen till att Västra Sverige sedan lägger under sig Danmark och Norge medan Östra Sverige lägger under sig Finland och Baltikum.

– Nej, det kommer nog att dröja. Däremot ska förstås Öland och Gotland ingå i Östra Sverige.

Fotnot: Denna text kan innehålla spår av humor, satir och ironi.

Detta inlägg är #9 i #Blogg100-utmaningen

Fortsätt läsaSex storregioner ska bli två i hemlig plan

Bonniers och Norstedts startar Kändisbokklubben (8 av 100)

Som ett brev på posten kommer nu Bonniers och Norstedts nya samarbete: Kändisbokklubben med fokus på böcker skrivna av kändisar. Riktiga författare rasar.

– Det här är löjligt. Bland förläggare och redaktörer finns redan ett talesätt om vad de tycker om de här kändisböckerna. De borde hålla sig till att sjunga eller vara med i dokusåpor och inte konkurrera ut oss riktiga författare, säger en riktig författare som väljer att vara anonym trots att hen inte skriver under pseudonym, eller kanske just därför.

Vi har även pratat med ett par redaktörer och förläggare för att utröna hur det där talesättet låter och enligt flera samstämmiga anonyma källor är det så här:

instaquote-07-03-2016-22-09-21– Det finns bara två sorters kändisböcker – de som är skrivna av en spökskrivare och de som man önskar vore det, säger en redaktör. (Red anm: vi hoppas att vi lyckats få ner citatet korrekt, redaktören hade svåra skrattattacker medan hen förmedlade det)

Men trots protester från både riktiga författare och riktiga redaktörer och riktiga förläggare så satsar förlagsledningarna i de riktiga förlagen Bonniers och Norstedts nu på en riktig Kändisbokklubb.

– Vi måste följa med i tiden. Det finns ett enormt intresse för kändisar, oavsett vad de gör. Vi måste också vara ärliga och konstatera att en bok skriven av en kändis, framför allt om man använder spökskrivare, blir en bästsäljare mycket oftare än en bok skriven av en litterär begåvning oavsett om den skrivs under pseudonym, säger Bosse Bo-Bengtsson som blir ansvarig för den nya Kändisbokklubben.

Han tror att det här blir startskottet för en bredare satsning på böcker av kändisar från förlagen, troligen hårdare kopplade till olika tv-program. Redan nästa år räknar han med att de flesta av artisterna i Melodifestivalen kommer att släppa böcker i samband med finalen.

– Det ryktas om tolv titlar. Man kan ju vänta med att sätta kändisnamn på omslagen tills Andra chansen är avgjord. För att klara trycklämningen får vi då jobba med klistermärken och kartonnage.

Vad säger kändisarna om satsningen och kritiken från riktiga författare?

– Det är väl inte mer än rätt att vi får ge oss in i bokbranschen. Det är ju redan en massa författare som fuskar och är med i Melodifestivalen och både sjunger och skriver texter. Tycker du att de tagit sig in där på sin musikaliska begåvning? Nej. Då kan väl vi få skriva böcker även om vi är analfabeter, säger Lena-Lisa Lindholm som själv hade skickat in ett bidrag till Melodifestivalen men hamnade utanför startfältet.

– De där författarna kan ju alltid bli spökskrivare åt oss. Jag tänkte förresten skriva en bok om spelet bakom kulisserna i Mello. Kanske det är någon som vill skriva den åt mig?

Ett stort dilemma har dock ledningen för Kändisbokklubben. Nämligen hur man ska hantera författare som även är kändisar.

– Det har varit lite diskussioner kring Camilla Läckberg och Leif GW Persson. En del menar att vi ska ha med dem i Kändisbokklubben eftersom det ger viss legitimitet till de övriga titlarna. Men det kan vara lite känsligt också om man ser sig som en riktig författare att blandas ihop med de som bara är kändisförfattare, säger Bosse B-B.

Fotnot: Denna text kan innehålla spår av satir, humor och ironi.

Detta inlägg är #8 av 100 i #Blogg100-utmaningen

Fortsätt läsaBonniers och Norstedts startar Kändisbokklubben (8 av 100)

Melodifestivalen får konkurrens av Parodifestivalen

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:7 mars, 2016
  • Inläggskategori:BloggSatir

Efter framgångarna för Daniel Norberg och inte minst pausunderhållningen på Melodifestivalen planerar TV4 att nästa år utmana SVT med nya lördagsunderhållningen Parodifestivalen.

– Ja, det stämmer. Daniel Norbergs parioder på Melodifestivalen har ju fått jättemånga spelningar på Youtube. De är fantastiskt roliga, säger Pelle Andersson på ett produktionsbolag som föredrar att inte avslöja sitt namn.

Parodifestivalen är tänkt att sändas samtidigt som Melodifestivalen men ska inte bara göra pariodier på Mello-låtar.

– Nej, absolut inte. Vi kommer att ha parodier på alla möjliga låtar, både svenska och utländska. Dessutom kommer vi att ha med parodier på filmer också.

Bidragen kommer inte heller att framföras live utan det blir färdiginspelad video.

– Ja, vi har lite högre kvalitetskrav än SVT. Har du jämfört några låtar i livesändningen från Melodifestivalen med dem som finns på Spotify? Man tror ju inte att det är samma sångar ibland. Så, ja vi satsar på förinspelat. Jag tror det skulle bli svårt för Daniel Norberg att framträda live när han ska göra fyra olika personer samtidigt. Eller som när han kör A Capella med nio olika röster.

Pausunderhållningen i SVT:s egen Melodifestival har redan bjudit på flera uppskattade parodier. Men det var varken dem eller Daniel Norbergs parodier som födde idén.

– Nej, det är mer insikten att allt fler bidrag i Melodifestivalen faktiskt är parodier. Flera av dem har dessutom gått till final de senaste åren så det är uppenbart att publiken gillar dem.

Fotnot: Denna text kan innehålla spår av humor, satir och ironi.

Detta inlägg är #7 i utmaningen #Blogg100

Fortsätt läsaMelodifestivalen får konkurrens av Parodifestivalen

Rosa och ljusblå ryggar när B Wahlström moderniserar

Minns du B Wahlströms ungdomsserier med röda och gröna ryggar? Många har saknat dem och nu kommer den moderna varianten: rosa och ljusblå ryggar. Något som får många att se rött. Förlaget förstår inte varför det inte skulle vara grönt att modernisera.

Många generationer har växt upp med B Wahlströms ungdomsböcker. De började ges ut 1914 av Birger Wahlström. Den första boken hette Skogslöparen (författare Gabriel Ferry). Till en början kallades alla böcker för B. Wahlströms ungdomsböcker. De första 25 böckerna i serien var indian- och äventyrsböcker och kostade 1 kr. Nummer 26 från 1919 var den första som vände sig direkt till flickor, “Lilla prinsessan” av Frances Hodgson Burnett. Från och med år 1923 hade ungdomsböckerna gröna ryggar och flickböckerna röda.

På senare tid har man tonat ner uppdelningen i pojk- och flickböcker. Vilket somliga menar har förvirrat de föräldrarna.

– Det är inte lätt att vara förälder idag. Går du in i klädaffären vet du knappt vad som är pojk- och flickkläder längre. Samma sak i bokhandeln. Därför vill vi göra det tydligare och samtidigt modernisera färgvalet, säger en källa på förlaget.

Inom kort lanseras alltså de rosa och ljusblå ryggarna. Flickböckerna får en prinsesslik rosa färg och pojkarna en MFF-blå färg.

– Det är egentligen mer klassiska färger. Förmodligen handlar det om att man på 1920-talet tyckte att det var dumt med pastellfärger på bokryggar.

De rosa och ljusblå ryggarna har dock redan fått feminister och jämställdhetsivrare att se rött. De menar att detta bara är ytterligare ett sätt att cementera könsrollerna.

– Det är klart att vi har tänkt igenom det här. Ett neutralt alternativ är ju grått, men den färgen förknippar alla med erotik så det känns omlämpligt.  Ett tidigt förslag var att ha bruna ryggar på alla böcker, eftersom vi vet att många pojkböcker läses av flickor och omvänt flickböcker av pojkar. Allt är ju ungdomsböcker. Men brunt? Hur tror ni att det skulle fungera? Då hade alla tänkt att det var främlingsfientliga böcker.

Fotnot: Denna text kan innehålla spår av humor, satir och ironi.

Detta inlägg är #6 i utmaningen #Blogg100.

Fortsätt läsaRosa och ljusblå ryggar när B Wahlström moderniserar

Konsten att laga en rejäl Systemkalops

Du har säkert hört talas om det i nyhetssändningar och fikarum eller kanske framför allt i sociala medier: Systemkalops. Men hur lagar man den?

En av de mest omtalade maträtterna de senaste månaderna är Systemkalops, men få verkar ha ätit det eller vet hur man lagar den.
– Ja, det är lite märkligt annars är ju folk glada över att lägga ut bilder på sina måltider. Förmodligen är det för att väldigt få vågar fråga efter receptet på en så vanlig maträtt. Man tycker det är lite pinsamt att inte veta vad som egentligen finns i en Systemkalops, säger tv-kocken Rosso Bolgarello.
Precis som med vanlig kalops så kan man laga Systemkalops på flera olika sätt, man väljer helt enkelt ingredienser efter vad man gillar.
– Exakt. Systemkalops är egentligen mer än en rätt, det är som en hel måltid. En del menar att det är för Sverige vad Tapas är för Spanien, säger Rosso.

Äkta skånsk systemkalops
Ingredienser (en portion)
1 kg svenska kräftor
1 dl Absolut
1 dl Skåneaqvavit
1 flak öl (helst svenskt, eller möjligen danskt inköpt på båtarna)
1 flaska rödvin (helst svenskt, men annars importerat från Frankrike eller Sydafrika)

Tillagning:
Koka kräftorna och lägg upp på ett fat
Häll upp Absolut vodka i drickglas
Häll upp Skåneaqvavit i dricksglas
Ställ fram ölburkar, gärna i en tunna med is
Öppna vinflaskan

Servering:
Ät kräftorna tillsammans med rostat bröd
Skölj ner dem med varannan Absolut och varannan Skåne
Skölj undan spritsmaken med öl
När öl och sprit är slut, öppna vinet och häll upp i glas

TIPS – innan du serverar, häll ut kräftspadet så att ingen av gästerna tar detta istället för rödvin senare på kvällen.

Fotnot: Denna text kan innehålla spår av satir och humor.

Detta inlägg är #5 i utmaningen #Blogg100.

Fortsätt läsaKonsten att laga en rejäl Systemkalops

Konspirationsteoretiker: Därför får Prinsen heta Oscar Carl Olof

Hur valde egentligen Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel namnet på sin son? Med hjälp av konspirationsteoretiker kan vi avslöja tre teorier.

I onsdags kväll (den 2 mars 2016 klockan 20.28 för att vara mer exakt) föddes han (3655 gram tung och 52 cm lång för att vara mer exakt). Uppenbarligen hade hans föräldrar planerat det för redan dagen därpå meddelade Kungen att gossebarnet ska heta H.K.H. Prins Oscar Carl Olof, med tilltalsnamnet Oscar. Dessutom tilldelades han omgående en titel, utöver prins, ska han bli hertig av Skåne.

Eftersom konspirationsteoretiker är intresserade av allt som är allmänt känt så undrar alla givetvis vem den unge hertigen är uppkallad efter.

– Jag tror att man inspirerats av Vilhelm Mobergs storslagna berättelse om Carl Oscar (som egentligen stavas Karl-Oskar, red anm) och Kristina som flydde Sverige för att invandra till USA. Det är en markering gentemot Donald Trump och alla främlingsfientliga som vill stänga de svenska gränserna. Kungahuset vill säga “glöm inte att en och en halv miljon svenskar flyttade från Sverige trots att det inte var krig”, säger en konspirationsteoretiker som vill vara anonym, vilket i sig är rätt unikt.

Han, jag menar hen, är dock inte oemotsagd. En annan källa menar att Oscar och Carl är traditionella namn från kungafamiljen medan Olof istället är en hyllning till The Viking, alltså fotbollsspelaren Olof Mellberg.

– Helt klart är det så. Kungafamiljen är mycket sportintresserad och mer blågul än fotbollslandslaget blir man inte. Ja, förutom kanske Tre Kronor då. Enligt mina källor var det en del som hellre ville att lillprinsen skulle få Zlatan som mellannamn, det hade ju varit passande med tanke på att han spelare i Paris och familjen Bernadotte faktisk är fransk.

En varumärkesexpert menar dock att namnen på den lille prinsen inte har ett dugg med sport och litteratur att göra. Det är snarare så att familjen valt namn som ligger i tiden och precis som vid Melodifestivalen så är det barnen som fattar besluten.

– Haha, jag det är väl rätt uppenbart? Olof kommer från filmen Frost, snögubben. Även om han egentligen heter Olaf så har man valt det svenska namnet, säger varumärkesgurun Bran D’name som påpekar att vårt moderna samhälle styrs mer av kommersiella intressen än vi vågar erkänna.

Men Carl då, det måste väl ändå vara morfars Kungens namn?
– Nej, eller ja kanske. Men framför allt är det en hyllning till den största Disneytecknaren genom tiderna – Carl Barks.

Tilltalsnamnet Oscar då – vilken koppling har det till Frost och Disney?

– Oscar är från Oscarsgalan, den lille prinsen föddes ju strax efter att vi fått den första svenska Oscarsstatyetten på flera år för en film om Danmark. Och det var också därför han blev Hertig av Skåne som ju har varit danskt, summerar Bran D’name.

Vi har inte sökt Kungahuset för en kommentar.

Fotnot: Denna text kan innehålla spår av humor och satir.

Detta inlägg är #4 i utmaningen #Blogg100

Fortsätt läsaKonspirationsteoretiker: Därför får Prinsen heta Oscar Carl Olof

Spökskrivare hotas av stämning från spökförbund

Läs mer om artikeln Spökskrivare hotas av stämning från spökförbund
computer keyboard with ghost fingers at night

Det är inte lätt att vara spökskrivare. Inte nog med att man kan få kritik av läsarna. Nu har även vissa författare anlitat ombud för att stämma spökskrivare. Enligt våra källor kan David Lagercrantz och Millenium-serien vara nästa måltavla.

Det amerikanska fackförbundet för spökskrivare, Ghost Writers Unions, har nu mottagit skadeståndskrav från oväntat håll. Writers Ghosts Union som säger sig företräda flera avlidna författare.

– Det är inte bara läsarna som känner sig kränkta när nya författare tar över efter avlidna författare. Flera av våra klienter vänder sig bokstavligen talat i sina gravar när de får läsa vad som skrivs, säger Nogho St Martin som både är utbildad jurist och medium.

Enligt uppgift har Stieg Larsson kontaktat WGU för att sätta stopp för fler böcker i Milleniumserien. Men agerandet har också väckt kritik.

– Det här är humbug. Hur ska vi kunna betala skadestånd till ett spöke? Och hur vet vi att det verkligen är författarnas spökens vilja och inte bara något som den här St Martin hittar på, säger en spökskrivare som vill vara anonym eftersom det är vad spökskrivare brukar vilja vara.

För GWU är just detta ett problem. Flera av deras klienter är anonyma och har inte sina egna namn på böckerna.

Milleniumfallet skulle förstås kunna bli riktigt stort eftersom böckerna har sålts i miljontals exemplar. Men enligt St Martin är David Lagercrantz bara en liten fisk.

– Vi förbereder just nu en stor stämning mot Disney. Både bröderna Grimm och HC Andersen är villiga att ställa sig bakom förvanskningen av deras verk.

Även upphovsrättslagsstiftningen hotas när spöken vill kräva sina rättigheter till sina verk långt efter sin livstid. Men enligt St Martin har pengar ingenting med en eventuellt Disneystämning att göra.

– Nej, både bröderna Grimm och HC Andersen kräver att Disney slutar förvanska deras berättelser. Det måste bli ett slut på alla sockersöta lyckliga slut. Framför allt bröderna Grimm tycker att de nya filmerna är alldeles för mesiga.

Enligt våra källor så är det ändå inte säkert att det går så långt som till rättegång. Eftersom Walt Disney personligen har engagerat sig i fallet.

– Ja, det stämmer. Han har ju varit död i många år nu och hunnit lära känna de flesta. Walt och Kipling är väldigt goda vänner. Kanske för att Djungelboken var den sista filmen han var inblandad i medan han fortfarande levde.

Fotnot: Denna text kan innehålla spår av humor, satir och ironi.

Detta inlägg är #3 i utmaningen #blogg100

Fortsätt läsaSpökskrivare hotas av stämning från spökförbund

Miljövänligt körsätt kan vara farligt

En ny trend sprider sig bland bilister på svenska vägar. Genom att lägga sig så nära framförvarande fordon som möjligt försöker förarna spara bensin och diesel. Men nu varnar Trafikverket och Polisen för att detta miljövänliga körsätt kan vara farligt.

Du har säkert noterat dem ute i trafiken – miljövännerna som verkligen gör sitt yttersta för att rädda vår planet. De ligger ofta i vänsterfilen, oftast bara två meter bakom framförvarande fordon. En del har trott att det är för att de är stressade, men i själva verket så sparar de bränsle genom att dra nytta av vinddraget från bilen framför.

– Ja, i teorin så stämmer det väl. Tävlingscyklister gör ju så för att hjälpa varandra att dra genom att minska luftmoståndet. Så det bör ju minska bensinförbrukningen, något, säger en källa på Framtidsfordonsforskningsföreningen (FfFf).

Det är inte lätt att köra miljövänligt. När dessa förare lägger sig tätt inpå framförvarande fordon är det många som byter till högerfilen och då tvingas föraren köra ikapp en ny bil längre fram och dra nytta av fartvinden.

Vi ser att det är många med kraftfulla motorer, inklusive lastbilar och bussar, som anammat detta bränslesnåla sätt att köra.

Men nu varnar Trafikverket och även Polisen för att riskerna med att använda detta körsätt.

– Ja, det är ju faktiskt så att om man bara ligger två meter bakom fordonet framför och detta bromsar så hinner man köra flera meter innan man ens hunnit reagera. Och det är inte så bra, menar en polisman.

Du menar att det är risk för en seriekrock?

– Nej, bara om det är mer än två bilar som ligger på rad och kör så här nära.

Trafikverket påpekar också att det bara fungerar om du ligger efter en större bil.

– Det finns en del lastbilschaufförer som fått för sig att de kan få draghjälp genom att lägga sig alldeles bakom en personbil med släp, men det fungerar ju inte. Luftmotståndet blir inte mindre då.

 

Fotnot: Detta inlägg kan innehålla spår av humor och ironi.

 

Detta är inlägg #2 av 100 i #blogg100-utmaningen

Fortsätt läsaMiljövänligt körsätt kan vara farligt

SVT släpper ny Mello-app till kritiker

Inför Andra chansen kommer SVT att släppa en ny Melodifestival-app, speciellt anpassad för alla kritiker. Nu blir det möjligt att stjärtrösta.

– Det är ju många som uttrycker sitt missnöje med bidragen på sociala medier och vi tycker det är bra att fånga upp dessa, säger en källa på SVT.

En del av kritiken riktas mot röstningssystemet där ungar med mobiler och surfplattor kan hjärtrösta. Genom att trycka intensivt på ett rosa hjärta kan de ge 0-5 hjärtan till varje bidrag. det här har fått arga medelålders att rasa.

– Det har saknats ett sätt att tycka illa om ett bidrag. I den här nya appen så har vi istället för ett hjärta lagt ett stort arsle på skärmen som man kan klicka på för att stjärtrösta. Om en låt är skitdålig så kan den få fem arslen.

Under Mello-sändningarna finns ett rosa hjärta som det slår gnistor om i vänstra nedre hörnet. Under finalen kommer det att placeras en rumpa i det högra nedre hörnet som släpper fisar i takt med att folk stjärtröstar.

– Det är bra att de som ogillar Melodifestivalen får utlopp för sina känslor.

Men hur ska stjärtrösterna påverka omröstningen? Ska de bli som minuspoäng som motvikt till hjärtrösterna? Och hur hanterar ni risken för att de yngsta tycker det är roligare med pruttar än hjärtan?

– Nej, stjärtrösterna får givetvis inte påverka resultatet. Det här är en app för trollen. Men det är kärlek till musiken som ska styra vilka som går till final.

Fotnot: Denna text kan innehålla spår av humor, satir och ironi. Om du gillade den kan du även läsa om Eurovision Cover Contest.

Detta är inlägg #1 i utmaningen #blogg100

Fortsätt läsaSVT släpper ny Mello-app till kritiker

Synliga och osynliga framsteg

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:26 april, 2014
  • Inläggskategori:Blogg

Det finns en del vardagssyslor som är tidsödande och i vissa fall direkt tråkiga. Som att diska. Men det finns också fördelar med många av dessa sysslor – synliga framsteg. När man har rensat diskbänken, fått ner all disk i diskmaskinen och torkat av alla ytor så infinner sig en viss tillfredställelse. Det är väldigt visuellt att du gjort något.

Andra, som att städa garaget, är så stora att det är svårt att se visuellt att det hänt något. Vid något tillfälle städade jag en hel dag. Rensade och slängde och flyttade runt. När jag sedan visade upp resultatet så tyckte jag att jag gjort mycket, men när sambon tittade så kunde jag ju inte låta bli att erkänna att rent visuellt var det svårt att se skillnad. Ja, en större del av golvet var fritt – men hyllorna bångnade fortfarande under kartonger och det var fortfarande stora berg av osorterad materia kvar.

Att skriva noveller versus att skriva romaner är lite samma sak. När jag skriver en novell gör jag ofta det på ett par timmar och sen är den klar. När en redaktör har synpunkter kan jag visserligen lägga lika mycket tid till på redigering. Och visst kan man finslipa en novell i evigheter. Men den där evigheten handlar sällan om mer än dagar. När man kör fast så är det bara att rycka på axlarna och lägga den åt sidan.

Men när man skriver en roman är det inte lika uppenbart. Visst kan man räkna ord och man kan se att man närmar sig en viss punkt. Men det är väldigt lång tid mellan det att du börjar skriva och den tidpunkt då du kan visa upp det för andra. Den här “Skriv en roman på 30 dagar”-utmaningen är ett sätt att visualisera. Det svåra är dock att det inte är helt tydligt när man är klar, eller att uppskatta tiden det tar och antalet ord som krävs för att berätta hela historien. Det är lite som att ge sig ut och springa ett maratonlopp utan att veta om det är 35 eller 60 km du ska springa.

Därför är det viktigt att bryta ner ett romanskrivande i delmoment. Att sätta intrigen, idén på pränt. Att beskriva sina huvudkaraktärer, miljöer osv. Att skriva det första kapitlet. Eller faktiskt att räkna skrivna ord.

På 26 dagar har jag nu passerat 45.000 ord, vilket ger mig ett snitt på 1731 ord/dag.

Men jag vet som sagt fortfarande inte hur långt det är kvar tills jag kan sätta punkt för den Fjärde säsongen på Floorball World Tour…

* * *

Skriv-en-roman-på-30-dagar-rapport (läs mer här)

Lördag morgon innebar sovmorgon, till kvart i sju. Sen upp före resten av familjen, lite ostörd skrivtid där jag fick bra flow och skrev nästan 1800 ord på en och en halv timme ungefär. (Jag är lite dålig på att kolla klockan, men ofta skriver jag och gör små avbrott för att koka te eller gå iväg och göra något annat, mikropauser. Ibland kan det vara ett barn som vaknar och vill ha frukost). På kvällen var det grillväder och sen blev det tv-soffan och inget mer skrivet. Egentligen hade jag velat göra en 5000-ordsdag. Men: jag passerade ändå 45k ord!

Summering:
Dag 1: 964 ord – totalt 964 ord.
Dag 2: 991 ord – totalt 1.955 ord
Dag 3: 1690 ord – totalt 3.645 ord
Dag 4: 924 ord – totalt 4.569 ord
Dag 5: 2396 ord – totalt 6.965 ord
Dag 6: 4086 ord ord – totalt 11.051 ord
Dag 7: 1350 ord – totalt 12.401 ord
Dag 8: 610 ord – totalt 13.011 ord
Dag 9: 2024 ord – totalt 15.035 ord
Dag 10: 1487 ord – totalt 16.522 ord
Dag 11: 1079 ord – totalt 17.601 ord
Dag 12: 1028 ord – totalt 18.629 ord
Dag 13: 660 ord – totalt 19.289 ord
Dag 14: 1335 ord – totalt 20.624 ord
Dag 15: 59 ord – totalt 20.683 ord
Dag 16: 1141 ord – totalt 21.824 ord
Dag 17: 4564 ord – totalt 26.388 ord
Dag 18: 2237 ord – totalt 28.625 ord
Dag 19: 2633 ord – totalt 31.258 ord
Dag 20: 5019 ord – totalt 36.277 ord
Dag 21: 2024 ord – totalt 38.301 ord
Dag 22: 2008 ord – totalt 40.309 ord
Dag 23: 733 ord – totalt 41.042 ord
Dag 24: 1622 ord – totalt 42.664 ord
Dag 25: 570 ord – totalt 43.234 ord
Dag 26: 1775 ord – totalt 45.009 ord

Detta är inlägg nr 56 i #blogg100

Fortsätt läsaSynliga och osynliga framsteg

Att sätta etiketter på böcker

 

Bokbranschen har ett stort behov av att sätta etiketter på böcker. Vi vill genrebestämma dem, hitta referenser i form av böcker som liknar boken. Författare som påminner om varandra. Allt handlar förstås om att göra det enklare för läsare att hitta böcker de gillar. En bokhandlare kan säga “men gillar du Grisham så kommer du säkert att tycka om den här” eller “Om du gillade Hundraåringen kommer du att älska den här”.

Problemet blir förstås med böcker som inte riktigt passar in i en exakt mall. Eller som blandar genrer. Genreöverskridande kallas dessa. Då kan det vara så att stora delar av de läsare som gillar respektive genre ogillar den nya eftersom den innehåller moment som de inte riktigt tycker passar in där.

Jag har ju placerat min bok i humorsegmentet. Och försökt hitta böcker att jämföra den med. Men det är inte helt enkelt. Den har drag av Hundraåringen men är egentligen inte speciellt lik. Jag vågar påstå att den nog inte har så mycket med “En man som heter Ove” att göra heller, även om det råkar vara samma omslagsmakare.

“Min bok är helt unik”, brukar en del författare säga. Och det får man ju hoppas. Men den får inte vara för unik eftersom risken då är att ingen hittar den.

Även inom en genre finns det ju en skala. Jag har lyssnat på en del deckare och thrillers som ljudböcker och märkt hur de skiftar i stilen. I råheten. En deckare kan vara tämligen lågmäld, psykologisk utan alltför mycket våld eller brutal och blodig och fylld av våld och action.

Så varför skulle humorsegmentet vara annorlunda? När du tittar på film så kan komedi vara väldigt olika beroende. Amerikansk collegehumor, brittisk humor, svensk fars och så vidare.

En läsare satte etiketten “Änglagård” på Färglösa. Och visst finns det drag av det. Men också skillnader.

* * *

Skriv-en-roman-på-30-dagar-rapport (läs mer här)

Idag skulle jag till Frukostklubben på Marknadsföreningen, men jag lyckades ändå avsätta ungefär den vanliga timmen till skrivande. Kom dock inte riktigt igång i rätt tempo och summerade 570 ord på morgonen. På kvällen var vi bortbjudna och det blev aldrig tid eller ork till ett kvällspass efter det.

Summering:
Dag 1: 964 ord – totalt 964 ord.
Dag 2: 991 ord – totalt 1.955 ord
Dag 3: 1690 ord – totalt 3.645 ord
Dag 4: 924 ord – totalt 4.569 ord
Dag 5: 2396 ord – totalt 6.965 ord
Dag 6: 4086 ord ord – totalt 11.051 ord
Dag 7: 1350 ord – totalt 12.401 ord
Dag 8: 610 ord – totalt 13.011 ord
Dag 9: 2024 ord – totalt 15.035 ord
Dag 10: 1487 ord – totalt 16.522 ord
Dag 11: 1079 ord – totalt 17.601 ord
Dag 12: 1028 ord – totalt 18.629 ord
Dag 13: 660 ord – totalt 19.289 ord
Dag 14: 1335 ord – totalt 20.624 ord
Dag 15: 59 ord – totalt 20.683 ord
Dag 16: 1141 ord – totalt 21.824 ord
Dag 17: 4564 ord – totalt 26.388 ord
Dag 18: 2237 ord – totalt 28.625 ord
Dag 19: 2633 ord – totalt 31.258 ord
Dag 20: 5019 ord – totalt 36.277 ord
Dag 21: 2024 ord – totalt 38.301 ord
Dag 22: 2008 ord – totalt 40.309 ord
Dag 23: 733 ord – totalt 41.042 ord
Dag 24: 1622 ord – totalt 42.664 ord
Dag 25: 570 ord – totalt 43.234 ord

Detta är inlägg nr 55 i #blogg100

Fortsätt läsaAtt sätta etiketter på böcker

Tidningar stal rubrikerna på Världsbokdagen

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:23 april, 2014
  • Inläggskategori:Blogg

HD-SDS-sammanslagning

Idag var det Världsbokdagen och precis som alltför många gånger tidigare så var varken jag eller förlaget på tårna och hittade på någon kul och bra aktivitet för att fira denna dag. Märkligt hur man alltid lyckas glömma bort det, trots att vi pratade om det redan för ett par månader sedan.

Men så är det när tempot är högt och bollarna är många. En del tappar man helt enkelt, eller tvingas sparka bort för att fokusera på de viktiga.

Rubrikerna i tidningarna, i alla fall de skånska, fick dock inte böckerna idag. Istället blev det officiellt att Sydsvenskan (med Bonniers i ryggen) ska köpa Helsingborgs Dagblad (och därmed NST och Landskronaposten som ju slogs ihop för många år sedan). Sören Sommelius, representant för en av de två ägarfamiljerna (Ander i Karlstad som ägde NST är den andra familjen) förklarade i en krönika bakgrunden. I klartext handlar det om att inget av barnen vill ta över tidningshuset och driva det vidare. När då förlusterna börjar hopa sig och de äldre vill dra sig tillbaks så finns det inte många alternativ. Att sedan Sören ger några bittra kängor åt kommunen för att de valt att flytta sina annonspengar (skattepengar) från dyra HD till den mer prisvärda Lokaltidningen är däremot inte lika klädsamt. Det är ju ändå vad som orsakat den här krisen: ingen av HD:s två kunder är beredda att betala för den produkt som levererats. Läsarna sviker och annonsörerna sviker. En del av det ansvaret måste ändå falla på leverantören – HD.

Däremot delar jag Sommelius farhågor om att granskande journalistik blir lidande. Även om jag tror att det här är dödsstöten för lokalredaktionerna i stora delar av Skåne och vi kommer att få en ännu större mediakoncentration till Malmö och en ökad medieskugga för Helsingborgsregionen så var det förmodligen oundvikligt. Sammanslagningen HD/NST gav ett monopol och ett andrum under ett antal år. Men samtidigt har de senaste åren präglats av panik och ovilja att ta de obekväma besluten som krävs för att radikalt stöpa om det gamla tidningshuset och anpassa det till den nya värld där internet är en självklar del.

Det är lite kittlande, det här med att verkligheten överträffar dikten. Kanske det inte är så i det här fallet, men det är svårt att inte se paralleller mellan min 112-årige tidningskung Johannes Persson som grundat Färglösa Nyheter och vill dra sig tillbaks och lämna över till den yngre generationen. I boken Fem stjärnor för Färglösa har den lilla tidningen fört en kamp med just HD och NST under många år.

Jag måste erkänna att det som före detta chefredaktör och journalist kliar rejält i fingrarna när jag läser den här nyheten. De kommande åren erbjuder en unik möjlighet att starta ett nytt tidningshus i Helsingborgsregionen. För den som har kapital och visioner så är det drömläge. En sammanslagning av två bolag med skilda kulturer tar alltid tid. Interna processer och maktstrider kommer att äta tid, pengar och energi. En del anställda kommer att få gå, en del av dem kanske med fördelaktiga fallskärmar och inte minst unika kunskaper och kontaktnät på sina lokala marknader.

Hade jag inte redan haft fullt upp med att bygga Sveriges häftigaste förlagshus samtidigt som jag ska bygga upp min egen författarkarriär, då hade jag nog startat ett tidningshus i Helsingborg nu.

* * *

Skriv-en-roman-på-30-dagar-rapport (läs mer här)

I morse fick jag kämpa när jag satte på datorn vid femtiden. Inte för att jag var trött utan snarare för att det är en knepig passage i boken jag skriver. En författarkollega undrade häromdagen hur det verkligen var möjligt att skriva så snabbt som jag gör och svaret är förstås att det inte går varje dag. Idag satt jag nog halva tiden och funderade över hur scenen skulle utspela sig och vad som skulle hända innan jag äntligen fick fart på fingrarna. Så 700 ord är inte mycket att hurra för, men det var ett steg framåt och ytterligare några pusselbitar föll på plats.

Summering:
Dag 1: 964 ord – totalt 964 ord.
Dag 2: 991 ord – totalt 1.955 ord
Dag 3: 1690 ord – totalt 3.645 ord
Dag 4: 924 ord – totalt 4.569 ord
Dag 5: 2396 ord – totalt 6.965 ord
Dag 6: 4086 ord ord – totalt 11.051 ord
Dag 7: 1350 ord – totalt 12.401 ord
Dag 8: 610 ord – totalt 13.011 ord
Dag 9: 2024 ord – totalt 15.035 ord
Dag 10: 1487 ord – totalt 16.522 ord
Dag 11: 1079 ord – totalt 17.601 ord
Dag 12: 1028 ord – totalt 18.629 ord
Dag 13: 660 ord – totalt 19.289 ord
Dag 14: 1335 ord – totalt 20.624 ord
Dag 15: 59 ord – totalt 20.683 ord
Dag 16: 1141 ord – totalt 21.824 ord
Dag 17: 4564 ord – totalt 26.388 ord
Dag 18: 2237 ord – totalt 28.625 ord
Dag 19: 2633 ord – totalt 31.258 ord
Dag 20: 5019 ord – totalt 36.277 ord
Dag 21: 2024 ord – totalt 38.301 ord
Dag 22: 2008 ord – totalt 40.309 ord
Dag 23: 733 ord – totalt 41.042 ord

Detta är inlägg nr 54 i #blogg100

Fortsätt läsaTidningar stal rubrikerna på Världsbokdagen

Hur mycket detaljer är mer än tillräckligt i en bok?

(detta är inlägg nr 52 i #blogg100)

messy-office-room-iStock_000016644217SmallHur mycket detaljer behövs egentligen i en bok? Det är en fråga man ställer sig varje gång man skriver en scen eller en mening i ett manus. Det finns lite olika skolor och varje författare måste själv hitta sin stil och sin detaljnivå.

En del fyller sida upp och sida ner med detaljerade beskrivningar av utseende, doft och disposition av ett rum eller en annan plats där scenen utspelar sig. Andra skalar av mer och nöjer sig med att välja ut ett par detaljer, de som verkligen sätter sin prägel. Jag gillar det sistnämnda, det är egentligen mer realistiskt att du kommer in i ett rum och får syn på någonting som sticker ut och avviker från det övriga. Som kontorsrummet på bilden – hur skulle du beskriva det? (nej, det är inte mitt kontor)

Den andra metoden kräver betydligt mer för att hålla liv i läsarens intresse. På samma sätt är det med personer i berättelsen. Ska man beskriva varje klädesplagg och varje hårstrå och ansiktsuttryck hos sina huvudpersoner, eller nöja sig med några utvalda detaljer? Återigen, författarens val.

När jag nu skriver min april-roman, InnebandyPiraterna 4, så är innebandymatcher en del av handlingen. Varje match kan egentligen broderas ut precis hur mycket som helst om jag vill. Men det hade tröttat ut läsaren. Vissa matcher måste avfärdas med en rad. Helsingborg Consuls besegrade Mullsjö Lakers med 6-3 i första omgången. Ibland får det räcka. I andra fall kanske jag skriver 1500 ord om en enda match för att den har större betydelse för handlingen.

När man ska beskriva miljöer krävs research. Och man kan göra nästan hur mycket research som helst om olika detaljer. Internet är en extrem hjälp. Tänker ibland på hur författare fick tag på bakgrundsinformation innan de hade hjälp av nätet. Då var man sannolikt tvungen att plöja böcker på bibliotek eller ringa runt och leta efter källor med kunskap om det man ville veta. Ibland kan man behöva det i alla fall, för att ge lite mer djup än internet kan erbjuda i de flesta ämnen.

Men även på nätet kan man spendera olika mycket tid, beroende på behov. Ibland kanske man måste läsa grundligt och besöka flera olika sajter för att dubbelkolla uppgifter och lära sig mer än vad som sen kommer med i boken. Men vid vissa tillfällen är det bara att googla en viss uppgift. Jag brukar exempelvis googla “Common surnames [landets namn på engelska]” när jag ska namnge en spelare i något av lagen på Floorball World Tour.

Men risken med denna research är förstås att man kan fastna, surfa runt och läsa sida efter sida med spännande information. Minuter blir till timmar och den där heliga skrivtiden går upp i rök, trots att man jobbar på boken. Jag försöker markera sånt i manus och istället gå vidare. En notering om “OBS! Kolla upp xxxx” som jag kan gå tillbaks till senare. Men iblabnd behöver man veta för att välja hur karaktärerna ska agera.

Allt faller tillbaks på hur mycket detaljer som är tillräckligt. Om du inte vet eller inte kan ta reda på något så låtsas inte, jobba runt det.

Skriv-en-roman-på-30-dagar-rapport (läs mer här)

Annandag påsk, uppe halv sju och skrev sedan 1300 ord på något mer än en timme. Lite avbrott för surfande och faktaletande. Sedan heldagsutflykt med familjen. Men lyckades ändå klämma in ett kvällspass på lite drygt 45 minuter som gav mig 700 ord till och därmed en bra avslutning på påsken och en bra start på nya veckan.

Summering:
Dag 1: 964 ord – totalt 964 ord.
Dag 2: 991 ord – totalt 1.955 ord
Dag 3: 1690 ord – totalt 3.645 ord
Dag 4: 924 ord – totalt 4.569 ord
Dag 5: 2396 ord – totalt 6.965 ord
Dag 6: 4086 ord ord – totalt 11.051 ord
Dag 7: 1350 ord – totalt 12.401 ord
Dag 8: 610 ord – totalt 13.011 ord
Dag 9: 2024 ord – totalt 15.035 ord
Dag 10: 1487 ord – totalt 16.522 ord
Dag 11: 1079 ord – totalt 17.601 ord
Dag 12: 1028 ord – totalt 18.629 ord
Dag 13: 660 ord – totalt 19.289 ord
Dag 14: 1335 ord – totalt 20.624 ord
Dag 15: 59 ord – totalt 20.683 ord
Dag 16: 1141 ord – totalt 21.824 ord
Dag 17: 4564 ord – totalt 26.388 ord
Dag 18: 2237 ord – totalt 28.625 ord
Dag 19: 2633 ord – totalt 31.258 ord
Dag 20: 5019 ord – totalt 36.277 ord
Dag 21: 2024 ord – totalt 38.301 ord

Fortsätt läsaHur mycket detaljer är mer än tillräckligt i en bok?

Åshöjdenberättelserna ur verkligheten (nr 38) #blogg100

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:7 april, 2014
  • Inläggskategori:Blogg

Det ska villigt erkännas att jag inte följt innebandyn lika intensivt det senaste året som jag gjorde tidigare. Superligan på herrsidan har jag haft hyfsad koll på men serierna därunder har jag egentligen pinsamt dålig insyn i.

Jag har läst lite om Höllvikens framfart. En klubb som för sju år sedan lirade i div 4 om jag fattat rätt – kvalade i helgen upp till SSL. De spelar i Superligan till hösten och ska möta FCH i tidernas första Skånederbyn i högsta serien (nåja, en gång i tiden spelade både Högaborg och Lugi i högsta serien men det var innan det blev en enda serie på högsta nivån. Från början var det sex div 1 som blev fyra och slutligen en).

Tränaren Vidar Jonsson känner jag väl sedan tiden i Helsingborg. En energisk matchcoach och dessutom en kille med stort innebandyhjärta. Han har dessutom visat en förmåga att bygga lag med små resurser.

Verklighetens Åshöjden pratas det ofta om inom idrotten, med referens till Max Lundgrens smått legendariska böcker om Åshöjdens BK. Faktum är att InnebandyPiraterna jämförts med Åshöjdenserien, fast det sker nog med många idrottsböcker. Det som fängslade med de böckerna var att de lyfte fram väldigt mycket saker utanför planen och visade hur mycket de påverkar spelet på plan.

Som publik kan du ibland glömma att spelarna är människor med ett liv utanför planen. När det händer något verkligt dramatiskt som ett dödsfall eller en skilsmässa eller en olycka så förstår alla hur det inverkar på prestationen på plan. Men det är inte alltid man pratar om det och publiken suckar och undrar hur en stjärna kan underprestera så otroligt mycket som det sker ibland.

Eftersom jag var sportchef i FC Helsingborg under en säsong så fick jag se en hel del av vad som händer bakom kulisserna. Hur nyförvärv på grund av hemlängtan inte klarade av att spela innebandy på den nivå man förväntade sig. Det var väldigt tydligt vad som hände när spelare blev föräldrar för första gången.

– Man fick ju inte sova. Det var nog största skillnaden. Att varje natt bli väckt flera gånger sliter otroligt. Speciellt när man jobbar hela dan, sen åker iväg och tränar och bara har någon timme med familjen innan det är dags att sova. Varje timmes sömn är livsviktig för att man ska kunna prestera, berättade en av spelarna i FCH när han blivit pappa.

Första året kan vara helt värdelöst ur innebandyperspektiv. En baby flyttar också fokus, helt naturligt, från sporten till familjen. Men sedan, efter några år om man lyckas kombinera familjen med innebandyn så växer spelarna ofta som människor och då även som spelare. En ledare hävdade exempelvis att du aldrig kan bli en stor ledare om du inte själv haft barn. Det är då du tvingas vara ledare varje dag hantera situationer/konflikter och uppleva någon som bråkar mer än någon elev, anställd eller spelare. Det ligger en del i det.

Jag försöker överföra det här till mina böcker i serien InnebandyPiraterna. Visa att idrotten är mer komplex än träning och match. Minst lika viktigt är all den tid som går däremellan och vad spelare och ledare använder den till.

Det här vet Vidar och det är en av anledningarna till att Höllviken mot alla odds spelare i SSL till hösten.

Skriv-en-roman-på-30-dagar-rapport (läs mer här)

Måndag morgon och jag går in på den andra veckan men den sjunde dagen. Även om jag är Gud över mina karaktärer så vilade jag inte. Det finns inget utrymme för det om jag ska få ihop 50-60.000 ord före månadens slut.
Steg upp kl halv fem och ett halveffektivt skrivpass gav 801 ord. Men också lite idéer om vad som händer sen, minst lika värdefullt eftersom det ger mig ett försprång på nästa skrivpass.
Hann med ytterligare ett skrivpass på 549 ord som slutförde det åttonde kapitlet. Summa 1350 ord idag, vilket är okej även om jag gärna vill ha 500 ord till innan dagen är slut.

Summering:

Dag 1: 964 ord – totalt 964 ord.
Dag 2: 991 ord – totalt 1.955 ord
Dag 3: 1690 ord – totalt 3.645 ord
Dag 4: 924 ord – totalt 4.569 ord
Dag 5: 2396 ord – totalt 6.965 ord
Dag 6: 4086 ord ord – totalt 11.051 ord
Dag 7: 1350 ord – totalt 12.401 ord

Fortsätt läsaÅshöjdenberättelserna ur verkligheten (nr 38) #blogg100

Att skriva om flera världar (nr 37) #blogg100

building-worlds-iStock_000033924066Small

Jag skriver ju numera om två olika “världar”. Dels Anton och hans vänner i Helsingborg Consuls på den fiktiva Floorball World Tour, dels Filip och hans … bekanta i Färglösa.

Nu när jag efter intensiv slutredigering av Fem stjärnor för Färglösa plötsligt byter till InnebandyPiraterna så frestas jag emellanåt att sammanföra dem. Låta Färglösa få ett lag på touren eller någon av karaktärerna får en roll i den nya boken. Vi får se.

Men det är en kul omväxling, dels att flytta mellan vuxen- och ungdomsroman. Dels alltså att jobba med en annan värld.

Efter att jag slutfört InnebandyPiraterna ska jag förmodligen ge mig i kast med en helt ny värld. Antingen den Urban Fantasy (eller om det möjligen är magisk realism) som jag funderat på i ett par år nu och kanske, kanske har hittat en form för att genomföra.

Färglösa var faktiskt den tredje eller fjärde reinkarnationen av berättelsen om den perfekta staden. Jag hade provat att påbörja storyn många gånger tidigare. Men hela tiden kört fast för att det saknades något element. Det är samma sak med den här nya, jag har gjort två försök och kanske blir det tredje gången gillt.

InnebandyPiraterna var mitt andra försök att skriva en innebandyroman. Det fanns ett tidigare embryo, mer traditionellt. Det kunde säkert ha blivit bra det också, men inte alls lika bra. Ibland är det nyttigt att göra en nystart med ett skrivprojekt.

Skriv-en-roman-på-30-dagar-rapport (läs mer här)

Söndagar är verkligen en sova-så-länge-man-kan-dag. Med tillhörande sitta-uppe-onödigt-länge-på-kvällen-natten lördag dessförinnan. Men varje gång jag ligger och drar mig till nio-tio på söndagsförmiddagen ångrar jag mig sen. Sova behöver jag, men mer än 7-8 timmar ger sällan något. Och nu har jag ju en roman att skriva på en månad och den här helgen behövde jag hämta in lite tappade ord. På sex dagar skulle jag nämligen ha skrivit 10-12.000 ord ungefär. Så hur gick det idag?
Steg upp kl 06.30 när klockan ringde. En tallrik youghurt och sedan dags att hamra på tangentbordet. Knappt en och en halv timmes skrivande och 1779 ord. Det är faktiskt riktigt bra. Känns som om intrigen tätnar och jag fått in känslan för spelarna i laget. Berättelsen är inte riktigt lika komplex som Färglösa, samtidigt som jag jobbat med karaktärerna i flera böcker och därför behöver jag inte beskriva dem på djupet igen för läsarna.
Uppdaterat: Det blev ett skrivpass även på kvällen idag. Lite mer än två timmar tror jag, glömde kolla när jag satte igång. Men 2307 ord. Det ger mig totalt 4086 ord idag. Inte illa. Dessutom innebär det att jag faktiskt är back on track för att slutföra romanen på 30 dagar!

Summering:

Dag 1: 964 ord – totalt 964 ord.
Dag 2: 991 ord – totalt 1.955 ord
Dag 3: 1690 ord – totalt 3.645 ord
Dag 4: 924 ord – totalt 4.569 ord
Dag 5: 2396 ord – totalt 6.965 ord
Dag 6: 4086 ord ord – totalt 11.051 ord

Fortsätt läsaAtt skriva om flera världar (nr 37) #blogg100