Tidningar stal rubrikerna på Världsbokdagen

HD-SDS-sammanslagning

Idag var det Världsbokdagen och precis som alltför många gånger tidigare så var varken jag eller förlaget på tårna och hittade på någon kul och bra aktivitet för att fira denna dag. Märkligt hur man alltid lyckas glömma bort det, trots att vi pratade om det redan för ett par månader sedan.

Men så är det när tempot är högt och bollarna är många. En del tappar man helt enkelt, eller tvingas sparka bort för att fokusera på de viktiga.

Rubrikerna i tidningarna, i alla fall de skånska, fick dock inte böckerna idag. Istället blev det officiellt att Sydsvenskan (med Bonniers i ryggen) ska köpa Helsingborgs Dagblad (och därmed NST och Landskronaposten som ju slogs ihop för många år sedan). Sören Sommelius, representant för en av de två ägarfamiljerna (Ander i Karlstad som ägde NST är den andra familjen) förklarade i en krönika bakgrunden. I klartext handlar det om att inget av barnen vill ta över tidningshuset och driva det vidare. När då förlusterna börjar hopa sig och de äldre vill dra sig tillbaks så finns det inte många alternativ. Att sedan Sören ger några bittra kängor åt kommunen för att de valt att flytta sina annonspengar (skattepengar) från dyra HD till den mer prisvärda Lokaltidningen är däremot inte lika klädsamt. Det är ju ändå vad som orsakat den här krisen: ingen av HD:s två kunder är beredda att betala för den produkt som levererats. Läsarna sviker och annonsörerna sviker. En del av det ansvaret måste ändå falla på leverantören – HD.

Däremot delar jag Sommelius farhågor om att granskande journalistik blir lidande. Även om jag tror att det här är dödsstöten för lokalredaktionerna i stora delar av Skåne och vi kommer att få en ännu större mediakoncentration till Malmö och en ökad medieskugga för Helsingborgsregionen så var det förmodligen oundvikligt. Sammanslagningen HD/NST gav ett monopol och ett andrum under ett antal år. Men samtidigt har de senaste åren präglats av panik och ovilja att ta de obekväma besluten som krävs för att radikalt stöpa om det gamla tidningshuset och anpassa det till den nya värld där internet är en självklar del.

Det är lite kittlande, det här med att verkligheten överträffar dikten. Kanske det inte är så i det här fallet, men det är svårt att inte se paralleller mellan min 112-årige tidningskung Johannes Persson som grundat Färglösa Nyheter och vill dra sig tillbaks och lämna över till den yngre generationen. I boken Fem stjärnor för Färglösa har den lilla tidningen fört en kamp med just HD och NST under många år.

Jag måste erkänna att det som före detta chefredaktör och journalist kliar rejält i fingrarna när jag läser den här nyheten. De kommande åren erbjuder en unik möjlighet att starta ett nytt tidningshus i Helsingborgsregionen. För den som har kapital och visioner så är det drömläge. En sammanslagning av två bolag med skilda kulturer tar alltid tid. Interna processer och maktstrider kommer att äta tid, pengar och energi. En del anställda kommer att få gå, en del av dem kanske med fördelaktiga fallskärmar och inte minst unika kunskaper och kontaktnät på sina lokala marknader.

Hade jag inte redan haft fullt upp med att bygga Sveriges häftigaste förlagshus samtidigt som jag ska bygga upp min egen författarkarriär, då hade jag nog startat ett tidningshus i Helsingborg nu.

* * *

Skriv-en-roman-på-30-dagar-rapport (läs mer här)

I morse fick jag kämpa när jag satte på datorn vid femtiden. Inte för att jag var trött utan snarare för att det är en knepig passage i boken jag skriver. En författarkollega undrade häromdagen hur det verkligen var möjligt att skriva så snabbt som jag gör och svaret är förstås att det inte går varje dag. Idag satt jag nog halva tiden och funderade över hur scenen skulle utspela sig och vad som skulle hända innan jag äntligen fick fart på fingrarna. Så 700 ord är inte mycket att hurra för, men det var ett steg framåt och ytterligare några pusselbitar föll på plats.

Summering:
Dag 1: 964 ord – totalt 964 ord.
Dag 2: 991 ord – totalt 1.955 ord
Dag 3: 1690 ord – totalt 3.645 ord
Dag 4: 924 ord – totalt 4.569 ord
Dag 5: 2396 ord – totalt 6.965 ord
Dag 6: 4086 ord ord – totalt 11.051 ord
Dag 7: 1350 ord – totalt 12.401 ord
Dag 8: 610 ord – totalt 13.011 ord
Dag 9: 2024 ord – totalt 15.035 ord
Dag 10: 1487 ord – totalt 16.522 ord
Dag 11: 1079 ord – totalt 17.601 ord
Dag 12: 1028 ord – totalt 18.629 ord
Dag 13: 660 ord – totalt 19.289 ord
Dag 14: 1335 ord – totalt 20.624 ord
Dag 15: 59 ord – totalt 20.683 ord
Dag 16: 1141 ord – totalt 21.824 ord
Dag 17: 4564 ord – totalt 26.388 ord
Dag 18: 2237 ord – totalt 28.625 ord
Dag 19: 2633 ord – totalt 31.258 ord
Dag 20: 5019 ord – totalt 36.277 ord
Dag 21: 2024 ord – totalt 38.301 ord
Dag 22: 2008 ord – totalt 40.309 ord
Dag 23: 733 ord – totalt 41.042 ord

Detta är inlägg nr 54 i #blogg100

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.