Om Darwins syn på lokaljournalistiken eller nedmonteringen av HD/NST

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:12 juli, 2014
  • Inläggskategori:Blogg

HD-dump-2014-07-09I veckan kom beskedet från Konkurrensverket som godkänner affären där Sydsvenskan köper HD (inkl NST och Landskronaposten). Det fanns väl egentligen inget att invända ur ett konkurrensperspektiv. De här tidningarna har redan haft mer eller mindre monopol på sin respektive marknad.

I samband med detta offentliggjordes även nedskärningarna. 230 personer på de båda tidningarnas redaktioner ska bli 150 personer. Eftersom Sydsvenskan redan tidigare har bantat hårt på sin redaktion och HD av tradition har haft en väldigt hög bemanning så behövs inget mattegeni för att räkna ut var osthyveln kommer att gå flest varv. Enligt uppgift kan så mycket som var tredje på redaktionen i Helsingborg få gå.

Lokalredaktioner blir snart ett minne blott. Ur ett perspektiv logiskt – idag kan en reporter jobba mobilt på ett sätt som var omöjligt i början av 1990-talet när jag själv började jobba som journalist. Första året fanns inga datorer, om man bevakade en bortamatch med Rögle eller HIF fick man besöka tidningen på orten, be att få låna en skrivmaskin och sedan faxa in sitt manus som därefter skrevs in av en inskrivare. Om inte det gick så läste man in texten per telefon. Fotograferna hade det ännu tuffare eftersom de först måste framkalla filmrullarna och därefter skicka bilder med apparater som jag själv inte är så insatt i hur de egentligen funkar mer än att resultatet inte är i klass med vad dagens mobiltelefoner fixar.

Idag kan en utsänd reporter snabbt och enkelt skicka texter via datorn, ta bilder med mobilkamera och till och med sända live-video med ljud tillbaks till centralredaktionen. Ur det perspektivet är det kapitalförstöring att ha en fysisk lokalredaktion som kostar pengar i hyra.

Men samtidigt – när ingen reporter är stationerad eller bor på den ort de är satta att bevaka, då är det svårt att bygga upp ett ordentligt kontaktnät. Trots mejl, telefon, webb och sociala nätverk så är det personliga mötet fortfarande ovärderligt. Just därför blir bevakningen av småorterna allt sämre. Sammanslagningen av HD/Sydsvenskan kommer att pulvrisera lokaljournalistiken så som vi känner den idag.

Jag förstår att det är logiskt ur ett Bonnierperspektiv. Det finns sannolikt ingen i ledningen för det bolaget som har bott utanför Stockholm mer än på hotell eller i sommarhus. Samtidigt förvandlade man Dagens Nyheter från en rikstäckande tidning till en lokaltidning för Stockholm. (Ja, de har fortfarande prenumeranter utanför Stockholm men med tanke på att deras tryckta tidning har pressläggning runt kl 18 en vardag så är den ett stort skämt för den som bor i Skåne).

När jag hör om nedskärningarna lider jag med före detta kollegor som riskerar att drabbas. Jag tycker det är trist att se hur två rika välbärgade tidningsfamiljer (Sommelius och Ander) har lyckats försätta sig i den situation där de tvingas sälja en tidning som går med förlust. De kan skylla på internet eller ändrade läsvanor. Men det är ingen tvekan om att det som drabbat HD förutsågs redan av Darwin (även om det finns de som påpekar att citatet nog egentligen inte är hans utan en tolkning av hans forskning):

It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.
In the struggle for survival, the fittest win out at the expense of their rivals because they succeed in adapting themselves best to their environment.

HD/NST hade efter sammanslagningen enorma muskler, både personellt och ekonomiskt. Men de ville inte förändras. Visst, de gjorde satsningar på hd.se som inledningsvis kunde ses som en föregångare på nätet. De brände pengar på en tv-satsning som var både rätt (rörlig bild är ett vinnande koncept) och helt fel (man drömde om att sända i marknätet).

Men med tanke på att man nästan dubblade redaktionens storlek med mer eller mindre bibehållet bevakningsområde så fick tidningens ägare ut väldigt lite resultat av det. Man skapade ett monopol och blev ännu tröttare och mindre nytänkande. Man blundade för hoten och hittade på förklaringar till varför upplagorna sjönk. Man lyckades med den otroliga bedriften att ta mer betalt av annonsörerna för mindre räckvidd. Det gick till en viss gräns.

Den uppenbara risken är att sammanslagningen med HD/Sydsvenskan blir mer av samma felaktiga medicin. Den här gången kan det säkert funka ur ett perspektiv. Man kan förvandla Sydsvenskan (HD lär vara ett dött varumärke om 10-20 år) till en sydsvensk tidning med bas i Malmö. Den kan bli en sydsvensk rikstidning som mycket väl kan bli lika stor som DN och Svenska Dagbladet.

Det som dör är lokaltidningen. Ingen ska inbilla mig att någon på centralredaktionen i Malmö kommer att bry sig om vad som händer i Bjuv, Svalöv eller Båstad (förutom under två veckor på sommaren när Swedish Open spelas).

Någon kan säga att det kanske är lika bra för att ingen bryr sig om lokaljournalistik. HD:s läsare har uppenbarligen valt att säga upp sina tidningar och inte velat betala för sin lokala tidning. Men det är samtidigt en självuppfyllande profetia eftersom en av de stora besparingar som gjorts de senaste 20 åren är på papper. Färre sidor innebär mindre material från varje ort. Man hade kunnat använda webben för att göra mer material, men så har inte skett. Tidningsredaktionerna har inte fått ut hela den effektivitetsvinst som de hade kunnat få.

Jag skrev för ett bra tag sedan om hur HD hade investerat tungt i en tryckpress som egentligen inte var värd någonting. Tvärtom blev den ett ankare som gjorde att de inte kunde segla vidare. De var fast i att en sjudagarstidning på papper med annonser i papperstidningen var framtiden. Trots att det är väldigt, väldigt uppenbart att det inte är det. Ägandet av tryckpressen med tillhörande personal var en del i att tidningen nu sålts till Sydsvenskan.

Så vad händer med lokaljournalistiken? Ja, det finns alla förutsättningar för att vi kommer att se hundratals nya tidningar födas de kommande tio åren. En del av naiva guldgrävare som kommer att slå igen efter sex månader, en del av idealister som kommer att gnata på i åratal och kanske kommer en del tidningar att startas av affärsmän som har näsa både för lokaljournalistik och hur man tjänar pengar på det.

För det finns ju ett problem med lokaljournalistik i pappersform. Läsarna är nästan helt ointresserade av lokaljournalistik från de orter där de inte bor eller arbetar. Därför blir en papperstidning med lokalsidor från 10-15 orter en tidning där läsarna bläddrar förbi 60-70% av sidorna. Något som kostar mycket pengar och skapar irritation och jämförelser (“varför har Åstorp en halvsida när Bjuv har en helsida idag?”).

Som uppfostrad i tidningsvärlden så kliar det i fingrarna över de möjligheter som öppnas när HD/Sydsvenskan de kommande åren retirerar fullt ut från inte bara landsbyggd utan även en del småstäder som Landskrona och Ängelholm. Kanske kommer etablerade aktörer som Lokaltidningen att ta ett steg fram, eller så fortsätter de göra sin grej och lämnar fältet för nya mikrotidningar.

Inom bokbranschen har tekniken gett upphov till ett stort antal mikroförlag (i vissa fall egenutgivare och ibland nischade småförlag) och kanske kommer vi framöver att se samma utveckling för tidningar? Det finns redan en del som exempelvis Bjuvsnytt.

Den stora utmaningen som jag ser det är granskningen av politiker och kriminella. Det krävs ekonomiska muskler bakom för att våga ifrågasätta dessa två grupper. En del säger granskning av företag, men det tror jag är ett mindre problem. Konsumentjournalistik har redan tidigare flyttat ut på nätet och sköts många gånger bättre av bloggare än journalister om man ska vara helt ärlig.

Den stora frågan från Darwin är självfallet vilka nya livsformer som kommer att uppstå på den marknad som lokalnyheter fortfarande är – trots att dagspressföretagen alltmer drar sig bort från den.

Fortsätt läsaOm Darwins syn på lokaljournalistiken eller nedmonteringen av HD/NST

Tidningar stal rubrikerna på Världsbokdagen

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:23 april, 2014
  • Inläggskategori:Blogg

HD-SDS-sammanslagning

Idag var det Världsbokdagen och precis som alltför många gånger tidigare så var varken jag eller förlaget på tårna och hittade på någon kul och bra aktivitet för att fira denna dag. Märkligt hur man alltid lyckas glömma bort det, trots att vi pratade om det redan för ett par månader sedan.

Men så är det när tempot är högt och bollarna är många. En del tappar man helt enkelt, eller tvingas sparka bort för att fokusera på de viktiga.

Rubrikerna i tidningarna, i alla fall de skånska, fick dock inte böckerna idag. Istället blev det officiellt att Sydsvenskan (med Bonniers i ryggen) ska köpa Helsingborgs Dagblad (och därmed NST och Landskronaposten som ju slogs ihop för många år sedan). Sören Sommelius, representant för en av de två ägarfamiljerna (Ander i Karlstad som ägde NST är den andra familjen) förklarade i en krönika bakgrunden. I klartext handlar det om att inget av barnen vill ta över tidningshuset och driva det vidare. När då förlusterna börjar hopa sig och de äldre vill dra sig tillbaks så finns det inte många alternativ. Att sedan Sören ger några bittra kängor åt kommunen för att de valt att flytta sina annonspengar (skattepengar) från dyra HD till den mer prisvärda Lokaltidningen är däremot inte lika klädsamt. Det är ju ändå vad som orsakat den här krisen: ingen av HD:s två kunder är beredda att betala för den produkt som levererats. Läsarna sviker och annonsörerna sviker. En del av det ansvaret måste ändå falla på leverantören – HD.

Däremot delar jag Sommelius farhågor om att granskande journalistik blir lidande. Även om jag tror att det här är dödsstöten för lokalredaktionerna i stora delar av Skåne och vi kommer att få en ännu större mediakoncentration till Malmö och en ökad medieskugga för Helsingborgsregionen så var det förmodligen oundvikligt. Sammanslagningen HD/NST gav ett monopol och ett andrum under ett antal år. Men samtidigt har de senaste åren präglats av panik och ovilja att ta de obekväma besluten som krävs för att radikalt stöpa om det gamla tidningshuset och anpassa det till den nya värld där internet är en självklar del.

Det är lite kittlande, det här med att verkligheten överträffar dikten. Kanske det inte är så i det här fallet, men det är svårt att inte se paralleller mellan min 112-årige tidningskung Johannes Persson som grundat Färglösa Nyheter och vill dra sig tillbaks och lämna över till den yngre generationen. I boken Fem stjärnor för Färglösa har den lilla tidningen fört en kamp med just HD och NST under många år.

Jag måste erkänna att det som före detta chefredaktör och journalist kliar rejält i fingrarna när jag läser den här nyheten. De kommande åren erbjuder en unik möjlighet att starta ett nytt tidningshus i Helsingborgsregionen. För den som har kapital och visioner så är det drömläge. En sammanslagning av två bolag med skilda kulturer tar alltid tid. Interna processer och maktstrider kommer att äta tid, pengar och energi. En del anställda kommer att få gå, en del av dem kanske med fördelaktiga fallskärmar och inte minst unika kunskaper och kontaktnät på sina lokala marknader.

Hade jag inte redan haft fullt upp med att bygga Sveriges häftigaste förlagshus samtidigt som jag ska bygga upp min egen författarkarriär, då hade jag nog startat ett tidningshus i Helsingborg nu.

* * *

Skriv-en-roman-på-30-dagar-rapport (läs mer här)

I morse fick jag kämpa när jag satte på datorn vid femtiden. Inte för att jag var trött utan snarare för att det är en knepig passage i boken jag skriver. En författarkollega undrade häromdagen hur det verkligen var möjligt att skriva så snabbt som jag gör och svaret är förstås att det inte går varje dag. Idag satt jag nog halva tiden och funderade över hur scenen skulle utspela sig och vad som skulle hända innan jag äntligen fick fart på fingrarna. Så 700 ord är inte mycket att hurra för, men det var ett steg framåt och ytterligare några pusselbitar föll på plats.

Summering:
Dag 1: 964 ord – totalt 964 ord.
Dag 2: 991 ord – totalt 1.955 ord
Dag 3: 1690 ord – totalt 3.645 ord
Dag 4: 924 ord – totalt 4.569 ord
Dag 5: 2396 ord – totalt 6.965 ord
Dag 6: 4086 ord ord – totalt 11.051 ord
Dag 7: 1350 ord – totalt 12.401 ord
Dag 8: 610 ord – totalt 13.011 ord
Dag 9: 2024 ord – totalt 15.035 ord
Dag 10: 1487 ord – totalt 16.522 ord
Dag 11: 1079 ord – totalt 17.601 ord
Dag 12: 1028 ord – totalt 18.629 ord
Dag 13: 660 ord – totalt 19.289 ord
Dag 14: 1335 ord – totalt 20.624 ord
Dag 15: 59 ord – totalt 20.683 ord
Dag 16: 1141 ord – totalt 21.824 ord
Dag 17: 4564 ord – totalt 26.388 ord
Dag 18: 2237 ord – totalt 28.625 ord
Dag 19: 2633 ord – totalt 31.258 ord
Dag 20: 5019 ord – totalt 36.277 ord
Dag 21: 2024 ord – totalt 38.301 ord
Dag 22: 2008 ord – totalt 40.309 ord
Dag 23: 733 ord – totalt 41.042 ord

Detta är inlägg nr 54 i #blogg100

Fortsätt läsaTidningar stal rubrikerna på Världsbokdagen