Konsten att ge ut tre böcker samma helg

Läs mer om artikeln Konsten att ge ut tre böcker samma helg
Tre nya böcker på två dagar!

I helgen släppte jag tre nya böcker. Eller det var i alla fall planen. Men på söndagskvällen gick jag och la mig istället för att stressa ut den tredje boken. Tänkte att det var bättre att vara utvilad när man ska ladda upp de slutliga tryckfilerna i systemet. Därför blev det två böcker med utgivningsdag den 12 december och en med utgivningsdag 13 december.

Fortsätt läsaKonsten att ge ut tre böcker samma helg

Nu har InnebandyPiraterna sålt i över 12000 exemplar

I februari i år nådde jag en milstolpe när InnebandyPiraterna-serien passerade 10.000 sålda exemplar, det var förstås mycket tack vare fjärde boken som kom ut i november 2014. I veckan nådde jag en ny häftig nivå: 12.000 sålda exemplar för hela serien totalt.

Det här beror förstås delvis på att InnebandyPiraterna 5 kom ut i början av oktober. Men inte enbart. Faktum är att alla de andra böckerna i serien fortsätter sälja varje månad. När jag är ute och signerar nu i juletider så är det framför allt den första boken jag säljer av – det är helt enkelt massor av läsare som ännu inte har upptäckt InnebandyPiraterna.

Den tredje säsongen är faktiskt slutsåld just nu. Egentligen borde den nya upplagan varit färdigtryckt för länge sedan men jag bestämde mig tidigare i år för att göra en nyutgåva av den, inte bara trycka om samma bok. Så när Tredje säsongen ges ut i början av 2016 så kommer jag att ha strukit bort en del scener. Det är en tjock bok, 460 sidor, rejält mycket fler sidor än de andra böckerna i serien. Jag vet ännu inte hur mycket tunnare den nya versionen blir.

Och frågan som alla läsare ställer sig, jag fick den första frågan per mejl bara två-tre veckor efter att femman kom ut: när kommer sjätte säsongen. Vis av erfarenhet ska jag inte ge något datum innan boken faktiskt är färdigskriven. Men jag har ett kort synopsis, en idé till vad den ska handla om. Och någon gång under 2016 ska den komma ut, troligen blir det framåt hösten.

Tills dess hoppas jag att InnebandyPiraterna har passerat nästa milstolpe – 15.000 sålda exemplar.

Fortsätt läsaNu har InnebandyPiraterna sålt i över 12000 exemplar

Bättre sent än aldrig – femte säsongen är här!

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:19 oktober, 2015
 • Inläggskategori:Blogg

IMAG1751
Jag skulle kunna utnämna det till min mest försenad bok någonsin, men nu är den här. Bättre sent än aldrig. Den som väntar på något gott väntar aldrig (eller är det alltid) för länge.

InnebandyPiraterna – femte säsongen. Den skulle ha kommit redan i april. Men då var det en viss författare som inte blev klar i tid. Sen kom våren, sommaren och semestrar (faktiskt inte bara mina) och ytterligare omständigheter som försenade i stort sett varje steg i processen.

Men i slutet av förra veckan så landade böckerna äntligen på förlagets stora lager och idag har de anlänt till bokhandlare och nätbokhandlare runtom i landet.

Det var med InnebandyPiraterna allting började för fem och ett halvt år sedan, i början av 2009 då jag började skriva den första säsongen, min debutroman. Sedan dess har det sålts över 10.000 exemplar av de första fyra böckerna och böckerna ha lästs av tusentals – främst barn och ungdomar.

Denna femte bok tar upp ett lite mörkare tema – alkoholens farliga makt. En av Consuls stjärnor, supertalangen Charlie, får problem och efterhand snärjer han in sig allt djupare och det går ut över laget. Jag och superredaktören Conny diskuterade innehållet en del. Hur ska man skildra alkholens roll i idrotten? Det är ingen tvekan om att den förekommer flitigt i lagidrotten. På samma gång som idrotten kan rädda många ungdomar undan missbruk och kriminalitet så blir den ibland faktiskt en inkörsport. Så jag har försökt ge en bild av verkligheten, vad som kan hända.

Conny konstaterade att oavsett hur ruggigt jag skulle skildra alkoholismen så finns det tyvärr många barn som sett värre saker redan. Alla har vi någon gång träffat på någon som haft problem med alkohol på ett sätt som gjort att det gått ut över skolan, jobbet, idrotten, kompisarna, familjen – kort sagt livet.

Så nu när min sjätte roman, min åttonde bok, är förlöst och publicerad så infinner sig frågan genast – vilket skrivprojekt ska jag ge mig i kast med härnäst? En sjätte säsong som läsarna efterlyst redan innan de läst femman (snacka om förtroende), en fortsättning på det galna Färglösa eller kanske en fackbok. Eller något helt annat.

Jag inser att det egentligen inte spelar någon roll. Det viktiga är att börja skriva.

Just det, köp nu InnebandyPiraterna 5på Adlibris, Bokus, CDON eller förlagets webbshop.

Fortsätt läsaBättre sent än aldrig – femte säsongen är här!

10 000 ex – en ny milstolpe för InnebandyPiraterna

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:25 februari, 2015
 • Inläggskategori:Blogg

banner-10000ex-IBP

Nu har det sålts över 10.000 exemplar av InnebandyPiraterna-serien. Allra flest har sålts av den första boken och minst av den senaste. Logiskt eftersom den första boken kom ut 2009 och den fjärde boken så sent som för tre månader sedan.

Jag tackar alla läsare för förtroendet. Just nu skriver jag på femte boken i serien som givetvis heter – Femte säsongen. Den är planerad för utgivning i april/maj så det närmar sig deadline snabbt.

Den senaste veckan har jag kollat försäljningssiffrorna nästan dagligen och sett hur lagersaldo sakta men säkert tuggat på. Och idag passerade vi gränsen till femsiffrigt! Tio tusen böcker sålda på lite mer än fem år.

Men låt oss fira denna milstolpe. Och om det mot förmodan är så att du saknar någon av böckerna så går det just nu att köpa dem på bland annat Adlibris bokrea till bra pris eller på Hamrelius Bokhandel i Malmö som också kör hela serien på rea.  Men böckerna finns numera även i ett stort antal bokhandlar runtom i landet.

Fortsätt läsa10 000 ex – en ny milstolpe för InnebandyPiraterna

Bokpiraterna – ett läsprojekt jag är stolt över

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:27 november, 2014
 • Inläggskategori:Blogg

Bokpiraterna-fotomontageIdag gick nyheten ut om det nya läsprojekt som jag och mina böcker är en del av. Än så länge har den plockats upp av innebandykretsar, läs även artikel här. Men jag hoppas och tror att det här kan sprida sig långt utanför innebandysfären.

Idén föddes egentligen redan för flera år sedan. Jag har pratat med flera personer inom innebandyn om den men vi har inte vetat riktigt var vi skulle börja. Tills Skånes Innebandyförbund tände till och började prata med Skåneidrotten och senare även Kulturrådet som nu tillsammans finansierar projektet. Stort tack till dem alla!

Tanken är att låta innebandyungdomar läsa InnebandyPiraterna och därefter utifrån situationer i böckerna diskutera olika frågor som ett lag kan ställas inför. Det kan vara taktik eller situationer i matcher. ”Hur tyckte ni att Brians agerande i den här situationen påverkade resten av laget?”. Men också saker som händer utanför plan. Genom att spelarna i ett lag diskuterar fiktiva karaktärer i en bok blir det lättare att prata fritt än om man skulle diskutera någon i det egna laget och en verklig händelse. Skånes Innebandyförbund plockar nu fram en ledarhandledning kopplad till böckerna.

Det ska bli spännande att följa resultatet av projektet som säkert kommer att se olika ut i olika klubbar beroende på var dessa väljer att lägga fokus.

En annan effekt som vi hoppas på och som jag redan vet fungerar är att barnen lockas att läsa böcker om något de älskar (innebandyn) och därefter läser resterande böcker i serien och dessutom lockas in i böckernas fantastiska värld. Jag tjatar om hur viktigt det är att kunna läsa, det är faktiskt lika viktigt att läsa mycket som att vara fysiskt aktiv. Du tränar din läsförståelse som du sedan har nytta av varje dag i resten av ditt liv. I stort sett oavsett vad du kommer att jobba med eller ägna dig åt så har du nytta av att kunna läsa bra och snabbt och förstå vad du läser.

Så nu ser jag fram emot att de kommande månaderna få åka runt till innebandyföreningar i Skåne och prata med barn och föräldrar om läsning och skrivande. Det är bra timing med tanke på att fjärde delen i serien precis kommit ut och jag skriver på den femte boken som ska komma i april/maj.

Minst lika viktigt som, eller viktigare än, att få fler läsare till mina egna böcker är det att vi tänder läsgnistan hos fler barn.

InnebandyPiraterna på Bokus >>
InnebandyPiraterna på Adlibris >>
InnebandyPiraterna på CDON >>
InnebandyPiraterna på Hoi förlag >>

Fortsätt läsaBokpiraterna – ett läsprojekt jag är stolt över

With a little help from my Floorball Friends

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:28 augusti, 2014
 • Inläggskategori:Blogg

land area in Europe the nightFive years ago I started writing a novel about a Junior floorball team that was about to embark on a fantastic journey. Playing their last year with the youth team, on the edge of taking the leap into a senior team on field and becoming adults off the field. Anton, Emil, Charlie and the other players decided to join the Floorball World Tour and the adventure started.

I began writing in January 2009. During spring that year I published one episode at a time as a serial, writing it at the same pace. A lot of people read it online but also asked for a printed edition. So, Nov 15, 2009 I published InnebandyPiraterna – Första säsongen (Pirates of Floorball – Season One).

During the winter of 2009/2010 I spent a lot of time signing and selling books in floorball arenas around Sweden. The year after I wrote and published book 2 in the series and in 2011 the third book came out.

Due to popular demand there will be a fourth book in Swedish, coming nov 15, 2014. Yes, it will be published on the day five years after the first book.

But a couple of months ago I also decided to take action launching this floorball saga internationally. During these years I know the books have been read in Sweden, Denmark, Norway and Finland by floorball fans who was able to comprehend Swedish. But I have also received emails from fans around the world, asking if there would ever be a Pirates of Floorball in English.

And now the time has come. Pirates of Floorball will be published in a couple of months. Hopefully we can launch it in time for the World Floorball Championshosp

But I need Your help. It costs a lot of money to translate and edit the English edition. So I decided to do a crowdfunding campaign to raise money and at the same time spread the word about the new book all around the floorball world.

I don’t know how many readers there are out there. Hundreds or thousands? But floorball today is played in more than 50 countries.

So, dear Floorball Friends. Please support the Crowdfunding campagin – and tell all your friends to do the same. Together we can make Pirates of Floorball available all around the world!

If you are among the first to contribute you can also pick up some neat rewards. Get your hands on the signed limited hard cover edition.

Click here to get to the campaign >>

Thanks in advance!

And please spread this link: https://www.fundedbyme.com/en/campaign/4542/publishing-innebandypiraterna-book-one-in-english/#.U_9re_l_uW7

 

Sölve Dahlgren is an author, journalist and entreprenuer. He has published his own floorball magazine, been the editor-in-chief of the official Swedish Floorball Magazine, attended several World Championship tournaments and served as board member of FC Helsingborg. He founded the publishing house Hoi Förlag AB in 2010. He has written four floorball novels, one humor novel and two non-fiction books.

Fortsätt läsaWith a little help from my Floorball Friends

Hur lång pressläggning behöver en bok?

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:8 augusti, 2014
 • Inläggskategori:Blogg

IBP4_omslag_3D_smallI veckan höll jag föredrag och berättade om min resa från dagstidning till bokförlag. Med fokus på hur man jobbar med korta och långa texter. Jag berättade då om känslan av att jobba på dagstidning där man lämnade sina texter varje dag när man gick hem. Deadline var samma dag som man påbörjade och slutförde texten.

Sedan testade jag veckotidningar och månadstidningar och den längre pressläggningstid som detta innebar. Att man planerade artiklar under flera veckor.

När jag sedan gick in i bokbranschen och startade eget förlag så hade jag denna struktur med mig in och blev nästan lite chockad över att höra hur extremt långa pressläggningstider som existerade här. Förlag som tog emot manus och sedan gav ut den färdiga boken ett och ett halvt år senare. Idiotiskt tyckte jag.

Mina första egna böcker, InnebandyPiraterna Första säsongen och Andra säsongen hade ett mycket högre tempo. Den första boken skrev jag mellan januari och september 2009 om jag minns rätt och sedan redigerade och formgav jag den så att den kom ut den 15 november 2009. Den andra boken skrev jag klart sommaren 2010, lämnade till tryck den 1 september och fick den levererad direkt till Bokmässan.

Den tredje boken var ungefär lika tidspressad. Den hann ut precis före jul 2011 med nöd och näppe.

Idag har jag skickat manus på Fjärde säsongen till redaktören. Den är planerad för utgivning den 15 november, alltså på dagen fem år efter den första. Datum satte vi redan i våras, men jag har varit lite sen med manus av olika skäl. Tycker förlagskoordinatorerna eftersom vi trots att vi är snabba brukar sikta på minst sex månader från inlämnat manus till utgiven bok för att man ska ha marginaler för förseningar i både redigering och tryck. Redan nu jobbar man med flera av de titlar som ska komma ut till våren. Det är nästan bara jag som är så här sen.

Böckerna brukar exempelvis komma in på lagret en månad innan boken ska komma ut. Då blir det inte panik ifall tryckeriet eller transportbolaget av någon anledning levererar för sent. Det i sin tur betyder att en bok måste gå till tryck ytterligare 3-4 veckor tidigare.

Men som ägare till ett bokförlag får man väl tänja lite på reglerna. Liksom det faktum att detta blir min femte roman och min sjunde bok. Och att det finns en färdig mall för inlagan och att omslaget till boken redan är klart sedan länge. Den här gången med röd färg.

Läsarna har väntat i två år på den här boken och senast idag skrev en läsare på Facebook att han läst de tre första böckerna två gånger och längtade efter fler.

Nu är frågan – vilket blir mitt nästa bokprojekt att sätta tänderna i?

A. En följetong eller kortroman om husbilsgängen i Färglösa

B. InnebandyPiraterna – Femte säsongen

C. En humoristisk kriminalroman

D. En humoristisk Urban-fantasy-berättelse

E. En humoristisk sportroman för äldre läsare

Förutom dessa nya projekt så tittar vi på en engelsk översättning av Första säsongen (InnebandyPiraterna) som då helst skulle komma ut till VM i Göteborg i december. På tal om att det börjar bli ont om tid…

Här kan du förresten lägga in en bevakning på nya InnebandyPiraterna så att du inte missar den…

Fortsätt läsaHur lång pressläggning behöver en bok?

Nöjda läsare är roligast av allt

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:9 februari, 2012
 • Inläggskategori:Blogg

När man är förläggare/författare är det lätt att stirra sig blind på marknadsföring och försäljningssiffror. Eftersom man behöver sälja böcker för att ha råd att lägga mer tid på sitt skrivande. Men i slutändan så handlar det ändå om läsarna, om du skriver något som folk vill läsa så kan du förhoppningsvis leva på det en dag.

Det är inte ovanligt att debuterande författare, inte minst egenutgivare, blir besvikna när deras bok efter ett par månader fortfarande ”bara” sålt några hundra exemplar. De glömmer att ett författarskap är något som tar tid att bygga. På Hoi Förlag brukar vi säga till författarna att utgivningsdagen är startskottet på loppet och det är inte ett 100-meterslopp utan ett maratonlopp som startar.

En amerikansk blogg som jag följer sporadiskt är Kristine Kathryn Rusch som i ett blogginlägg påminner om att läsaren lätt glöms bort i allt det här marknadsförandet. Jag håller inte med om att man ska vänta med marknadsföring tills man gett ut sin tionde bok, däremot att man inte får glömma bort skrivtid.

Själv har jag ju börjat skriva en serie böcker, InnebandyPiraterna. Den första boken kom i november 2009, den tredje i december 2011. En bok om året tycker många författare är tufft att hinna med, men läsarna vill ha betydligt mycket mer än så. Jag har hundratals eller tusentals läsare som väntar på fler böcker i serien. Häromdagen fick jag ett mejl som gjorde mig lite extra glad.

Hej Sölve!
Jag är en mellanstadielärare som inspirerar mina skolbarn till att läsa böcker.
Men jag har haft fullt sjå med att få mina egna söner till att läsa. Den äldsta fångades dock av Vargbröder-serien.
Förra julen gav jag min då 13-åriga yngsta son “InnebandyPiraterna – Första säsongen” i julklapp – han är en innebandygalning och en duktig sådan – MEN nej… han skulle inte läsa den. “Gillar inte böcker, sa han”.
Förra veckan kom han på att han nog behövde träna upp sin läshastighet inför kommande Sve-prov i skolan –
“Men läs boken då!”, sa jag. Den har ju legat till sig i över ett år… Han började läsa och läste den överallt; på bussen, i badkaret, i bilen, på raster… i förrgår började han på del två… ikväll ska han in i “Tredje säsongen”
“Mamma – jag fattar nu – det är härligt att läsa böcker”, sa han i går.

Så TACK! Kommer det fler delar? Det skulle vi behöva!

Behöver man en tydligare signal om att det är dags att dedicera mer skrivtid åt nästa bok i serien?

Fortsätt läsaNöjda läsare är roligast av allt

Sista dagarna på julhandeln i bokbranschen

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:21 december, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Just nu är det final för julhandeln på nätet. De allra flesta nätbokhandlarna garanterar bara leverans före jul om ordrarna lagts vid midnatt (natten till onsdag) eller nu på morgonen. Men oftast kan de förstås skicka böckerna även om de beställs först på torsdag, om det är sånt som finns i lager.

För författare och förlag är julhandeln (från sista helgen i november till dagen före jul) väldigt viktig. Det är en tid på året då det köps mycket böcker. En bok är en tacksam julklapp och det är lätt att i en och samma butik hitta julklappar till i princip alla man känner utifrån intresseområden. Rätt unikt om man tänker efter.

Det är mycket signeringar ute i bokhandeln dessa veckor. Men egentligen är jag förvånad över att det inte är fler. Jag känner för egen del att jag lite grann slarvat bort en bra möjlighet att synas ännu mer ute i bokhandel. Men samtidigt fanns det inte riktigt tid att varken boka eller genomföra fler signeringar än de båda jag gjorde den gångna helgen på Bokia Killbergs i Helsingborg och Akademibokhanden på Väla (köpcentrum utanför Helsingborg).

Vad ger då en signering? Ja, i mina ögon är det en möjlighet att under några timmar:
– möta läsare
– berätta om min bok för folk som aldrig skulle hittat den i hyllan
– exponera boken på bästa plats i bokhandeln (jag har alltid med mig en rollup)

Det lite överraskande resultatet av två signeringar är att jag vid båda tillfällena sålt fler exemplar av den första boken i serien InnebandyPiraterna än den nya trean som släpptes 5 december. Det visar potentialen i titeln, tycker jag. Att nya läsare fortfarande hittar serien. Det här är något som både förlag och bokhandlare ibland glömmer bort, backlist. Faktum är att jag sålde fler ex av den första boken än de båda bokhandlarna hade i lager (jag hade med mig en kartong av varje) och därmed såldes exemplar tack vare att jag var där.

Jag var dessutom på plats rätt länge i båda bokhandlarna. Räknar man timlön blir det nog skralt, men tiden är viktig. Om du bara är där en timme så hinner du möta dem som passerar bokhandeln under denna timme. Om du är där i två timmar så möter du sannolikt dubbelt så många människor. Om man sedan tänker på tiden det tar att ta sig till och från bokhandeln så ter det sig rätt vansinnigt att bara signera i en timme som vissa författare gör. Låt vara att de kanske då hinner med mer än en signering per dag.

Sen har man förstås en fördel om man är mer känd än jag är. På väg till Akademibokhandeln passerade jag en lång kö. Tänkte först att, det var ju fantastiskt att de redan börjat köa för min namnteckning i en bok. Nej, det tänkte jag väl inte, bara att det hade varit kul om det varit så. Nej, kön var till signering av Idol-vinnaren Amanda som sålde sin nya skiva.
Efter finalen sa jag lite ironiskt till någon “Idol-vinnaren, snart i ett köpcentrum nära dig”. För det är ju den turnén som många av dem får göra. Samtidigt – de säljer många skivor på det.

Frågan: hur gör en författare för att nå popstjärnestatus?

Fortsätt läsaSista dagarna på julhandeln i bokbranschen

Hur en ebok för 3 kr kan kosta 19 kr att köpa

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:23 november, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Först: jag tror inte att svenska eböcker i allmänhet kommer att säljas för 9 kr eller 19 kr. Lika lite som nya releaser av DVD-skivor eller pappersböcker kostar 29 kr. Men under kampanjer och vissa delar av dess livscykel kan det mycket väl vara möjligt.
Dessutom finns en produktkategori som borde fungera som eboksprodukt: noveller. Just noveller tror jag i många fall inte ska kosta mer än 9-19 kr. Men det är inte lika lätt att åstadkomma i Sverige just nu.

Jag gjorde nämligen ett galet experiment i veckan genom att sänka priset på InnebandyPiraterna – Första säsongen till 5 kr (och sedan till 3 kr, se längre ner). På detta pris (5 kr) ska sedan Elib lägga sin marginal 3 kr (för Eböcker som är billigare än 5 kr, för dem som kostar under 10 kr är påslaget 5 kr och övriga titlar 10 kr) och därefter ska Ebokhandlarna ha sitt.

Efter några dagars väntetid på att prisändringen skulle slå igenom (nej, det märkliga är att det tar längre tid att ändra pris på en ebok än en pappersbok) så försvann plötsligt boken. Den mänskliga faktorn hos Elib gjorde att boken plötsligt fick status “tillfälligt slut”. Lite ironiskt med tanke på att det är en ebok. Dessutom hamnade Adlibris pris på 29 kr (berodde sannolikt på att prisändringen inte slagit igenom per automatik i deras system).

Fortsätt läsaHur en ebok för 3 kr kan kosta 19 kr att köpa

Historien om hur jag blev behandlad som Stieg Larsson

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:10 september, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Två händelser i veckan fick mig att börja tänka på det stora manuslotteriet. Ja, ni känner till det där att väldigt många stora författare faktiskt refuseras av ett eller flera förlag innan ett annat förlag upptäcker storheten i ett manus och förvandlar det till en bestseller. Förmodligen pga att smaken är som baken.
Först bloggade Dag Öhrlund om myten kring Stieg Larsson som faktiskt inte refuserades av Piratförlaget. Däremot slarvade de bort chansen eftersom manuset låg oläst hos dem.
(Lite ironi i sammanhanget var väl att Jonas Jonassons Hundraåringen, en av de mest sålda böckerna i Sverige de senaste två åren, faktiskt refuserades av fyra andra stora förlag innan Piratförlaget såg potentialen).

Fortsätt läsaHistorien om hur jag blev behandlad som Stieg Larsson

En omedveten hyllning till Astrid Lindgren i InnebandyPiraterna

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:3 augusti, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

När jag häromkvällen läste Emil i Lönneberga för mina döttrar slog det mig plötsligt.
”(…) Emil bodde med sin pappa Anton (…)”

Två av huvudpersonerna i min serie InnebandyPiraterna heter just Emil och Anton. En helt omedveten hyllning till Astrid Lindgren, alltså. Anledningen till att jag valde de båda namnen var att de var bland de vanligaste pojknamnen det år som killarna föddes och jag tänkte att det därför kunde skapa igenkänning hos många unga spelare.

Nu fick det dessutom en annan kul betydelse. Lite förvånad att ingen reagerat på det tidigare faktiskt.

* * *

Jag har etablerat en ny rutin under semestern. Skrivtid varje morgon. Från början hade jag tänkt skriva mellan kl 6 och 9 men ofta har jag inte kommit igång förrän 6.30-7.00 och sedan skrivit tills resten av familjen vaknat (oftast efter åtta).

Jag skriver på den tredje boken i serien om InnebandyPiraterna. Den heter Tredje säsongen så jag behövde inte slösa någon tid på en kreativ titel. Däremot har jag ägnat en del tid åt intrigen och ett grundligt synopsis. Det gjorde jag redan för flera månader sedan och målet var att boken skulle skrivas klart och ges ut i mars-april. Men det sket sig.

Istället skriver jag nu. Läste en bok om hur man skriver en bok på 30 dagar och ett av råden där var att skriva två timmar om dagen och sikta på 1500 ord i timmen. Det lät mycket, men jag har faktiskt lyckats överträffa det tempot vid något tillfälle de senaste veckorna.

Mycket tack vare att storyn redan är klar. Jag har ett skelett som ska kläs i beskrivningar, repliker och allt annat som hör en färdig bok till. De senaste fjorton (eller femton idag) dagarna har jag därför producerat drygt 38.000 ord, ett snitt på 2500 ord/dag. Inte riktigt samma tempo som författaren av boken kalkylerade med (3000 ord/dag) men jag har pendlat mellan 1000 och 5000 ord, lite beroende på hur mycket ostörd skrivtid jag lyckats få.

En slutsats blir nämligen att jag haft väldigt svårt att få ur mig ord de gånger jag blir avbruten flera gånger på en timme av frågor från barn eller sambo. Mailen stänger jag ner helt numera för att inte lockas att läsa den, likaså twitter, G+ och Facebook. Ibland har jag förirrat mig ut på google-research efter faktauppgifter om någon plats eller annat. Då går tiden snabbt och orden blir få.

* * *

Det slår mig idag när jag summerar allt jag skrivit de sista veckorna. Jag är på väg mot en egen NaNoWriMo. Jag testade ju att genomföra den i november förra året, men då gick jag aldrig i mål. Nu har jag faktiskt bara 12.000 ord kvar till de 50.000 ord på 30 dagar som är målet i NaNoWriMo. Kanske rentav kan fixa det den här veckan?

* * *

Målet för hösten: att bibehålla 2-3 timmars skrivtid varje morgon. Innan jag fyllt skallen med intryck från nyhetssajter, innan jag engagerat mig i mailboxar och sociala medier. Bara vakna upp, sätta sig vid datorn och leva mig in i den story som för närvarande är på väg ut ur mig.

Ett första steg mot att bli författare, om inte på heltid så i alla fall som huvudsaklig syssla.

* * *

Nu är det dags att ta hand om lite adminstrativa sysslor. Bokföring och fakturering och mailboxar är inte lika kreativt som skrivande, men det är nödvändigt som företagare.

Fortsätt läsaEn omedveten hyllning till Astrid Lindgren i InnebandyPiraterna

När verkligheten tränger sig på i fiktionens värld

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:15 mars, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Jag ska inte skylla förseningen av manuset till InnebandyPiraterna 3 på jordbävningen i Japan i helgen. Det finns betydligt mer jordnära skäl än så (bihåleinflammation, konsultuppdrag och dålig disciplin) till det.

Men ändå. Floorball World Tour har en deltävling som spelas i Japan. Under Andra säsongen åkte killarna i laget Helsingborg Consuls dit för första gången och fick en spännande upplevelse. Självklart ska de dit även den tredje säsongen.
Böckerna i serien InnebandyPiraterna utspelar sig egentligen inte något speciellt år. Eller rättare sagt, i den första boken nämns faktiskt ett årtal på ett ställe men i den andra boken och framåt har jag med avsikt valt att inte tidsbestämma händelserna.
Varför? Ja, ett skäl är faktiskt händelser som jordbävningen i Japan. Den tredje säsongen skulle nämligen, ifall man nu följer kronologin från bok ett, utspela sig 2011. Eftersom planen var utgivning i april kommer jag att ha skrivit en hel del om framtiden. Större delen av boken egentligen skulle utspela sig i framtiden, utan att jag vet vad som händer.

Fortsätt läsaNär verkligheten tränger sig på i fiktionens värld

Prestera under press – eller hur ska jag hinna skriva?

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:23 januari, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Söndag kväll. Ännu en vecka har flugit iväg. Fullbokat schema, så även nästa vecka. Många fantastiskt roliga projekt som är på gång under våren och sommaren. Hoi Förlag går just nu från idé till verksamhet med de första författarna på väg in och de första titlarna på väg ut inom några månader.

* * *

Kändes härligt att kolla Bokus topplista över Idrottsberättelser för tonåringar. InnebandyPiraterna dubbelt i topp. Trots att jag tyckt att försäljningen i januari har varit svag jämfört med hur den var i december (rekord!) så har det ändå tickat på sakta men säkert. (Förresten – gå gärna in och skriv en recension på någon av mina böcker, på Bokus, Adlibris och andra näthandlare!)

* * *

Dessutom konsultuppdrag upp över öronen de närmsta veckorna. Man ska inte klaga, det behövs intäkter i verksamheten för att det ska gå runt. Och än så länge kan jag inte leva på att skriva böcker. Bloggade för övrigt just om det på temat “Går det att tjäna pengar på ge ut sin egen bok?

Kontentan: Klart det går, men det är lika svårt som det är att göra det på ett vanligt förlag. Det är helt enkelt väldigt få författare som faktiskt kan leva enbart på böckerna de skriver. I Sverige.

* * *

Idag var jag och såg ännu en innebandymatch i Superligan med FC Helsingborg. Det har varit väldigt tätt mellan matcherna, det här var tredje hemmamatcher på 8 dagar. Ja, spelschemat är helt galet, en viss effekt av VM-uppehållet i december och säkert även det faktum att vissa matcher fått bytas pga att något lag inte haft en ledig hall.
FCH körde i alla fall över Mullsjö med hela 11-2. Många riktigt snygga mål. Inspiration som är bra att ha när jag nu sitter och skriver på Tredje säsongen i serien InnebandyPiraterna.

Fortsätt läsaPrestera under press – eller hur ska jag hinna skriva?

Bland böcker, bollar och bloggare

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:14 januari, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Fredag eftermiddag och snart dags att hämta på dagis. Efter en intensiv vecka med många olika projekt, klyschan “många bollar i luften” passar väl bra.

* * *

Kimmo Eskelinen, fd landslagsback numera i div 1, och en av Sveriges bästa innebandybloggare tycker precis som jag att innebandyn inte fått lika fin behandling av TV4 som handbollen. (Jag tackar för berömmande ord om min krönika i tisdags om TV-krisen – säg till om du vill ha ett recensionsex av InnebandyPiraterna med posten).
Kimmo lyfter fram något som jag delvis missade, nämligen analyserna, i sitt inlägg:

” (…) skillnaden i bevakning av våra handbollslandslag och innebandylandslag överskrider den differensen med råge!

Det är inför, under och efterprogram i tv när handbollen spelar match mot ett landslag som håller svensk division 1 klass. Det snackas handboll i morgonsoffan och killarna har ett eget program sent på kvällen.

Så bygger man profiler och ett intresse hos folket i stugorna!


Vad fick innebandyn innan och under VM? Visserligen inget hemmamästerskap, men jag är ganska säker på att Ekwall och co inte hade suttit i någon läcker soffa och diskuterat innebandy efter 28-1 mot Tyskland även om det hade spelats i Göteborg.

Vi fick snällt nöja oss med att se ett par matcher och noll ”kringsnack”.

Jag får samma intryck när jag läser dagens krönikor om Sveriges VM-match i handboll mot Chile. Lite urskuldande om att det inte var någon värdemätare, men ändå analyser av spelarnas insatser mot ett lag där de borde vunnit med 20 mål? Var fanns de analyserna från innebandy-VM?

I dagens pappers-DN (som jag har på prov en månad) finns en mycket intressant artikel om handboll i världen. Det ger en något mer nyanserad bild av läget. Nämligen att det inte är helt olika innebandyns situation. Europa dominerar fullständigt. Alla medaljer i samtliga 21 VM-turneringar har gått till Europa (visserligen tio olika länder som vunnit guld sedan starten, eller nio eftersom Ryssland och Sovjet räknas som två olika). Man ser också vilken fördel sporten har av OS när det gäller att få länder att satsa:
“I USA lever handbollen bara upp i samband med att landet tilldelas ett sommar-OS, då får man som arrangör automatiskt en plats i turneringen. (…) Ofta handlar det om att skola om starka basketspelare till handbollsspelare.”
Samt:
“Noterbart är att England aldrig är med. Men i och med att man arrangerar OS 2012, dit man har en friplats, så har man inlett en satsning och ser över hela sin organisation.”

DET är anledningen till att IFF satsar så hårt på att komma med i OS. Innebandyn kommer att få mycket gratis i många länder när det sker.

* * *

I veckan har också egenutgivning debatterats. Jag funderade lite över litterär kvalitet.

Fortsätt läsaBland böcker, bollar och bloggare

Det är många bollar i luften nu

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:10 december, 2010
 • Inläggskategori:Uncategorized

Jag skulle ha bloggat tidigare i veckan. Men det blir en fredagsblogg. En signal om att det är väldigt många bollar i luften just nu. Många nyheter som bara väntar på att presenteras och marknadsföras. Det får bli i punktform lite snabba noteringar.

I måndags släpptes min nya bok “Lyckas med bokutgivning” som jag skrev om förra fredagen. Vår ursprungliga målsättning var att den skulle ges ut i slutet av november, lagom till julhandeln (som är en väldigt viktig månad för bokbranschen). Men som så många andra projekt så rann tiden iväg på slutet (eller om man ska vara ärlig i början). Därför kom den ut först den 6 december. Och därmed blir det tight med tid för dem som ska köpa den som julklapp.

* * *

Julhandeln är också viktig för InnebandyPiraterna. Självklart borde jag vara ute och signera mycket den här månaden. Förra helgen var jag i Ängelholm på regionslutspelet USM för P16 och sålde en del böcker. Men ärligt talat hade jag nog hoppats på mer där.
Imorgon blir det Åstorps sporthall ca kl 10-14 där det spelas ungdomsmatcher hela dagen. Ska försöka synka det med VM-finalen i innebandy som, helt obegripligt, tydligen spelas kl 14.30 imorgon.
På söndag är det dags för en signering i bokhandeln Böcker och Blad på Familia kl 12-15. Blir spännande, tydligen ett köpcentra där det rör sig mycket ungdomar och barnfamiljer.

* * *

Marknadsföring är viktigt om man vill sälja böcker, något som vi tar upp i vår bok “Lyckas med bokutgivning”. Därför känns det lite retligt att jag själv inte riktigt är i fas när det gäller marknadsföring av dels den boken, dels InnebandyPiraterna. Det blir lite som “skräddarens barn”…
Nåja, försäljningen av InnebandyPiraterna – Andra säsongen börjar ta fart nu efter en seg start. Och ännu roligare är kanske att försäljningen av den första boken också ökat. Inte bara pocketutgåvan utan även originalutgåvan har fått ett nytt liv, säkert tack vare bok två i serien.
Det är förstås en del av min strategi och tanke, att böckerna säljer varandra.
De senaste två veckorna har jag i alla fall packat böcker och skickat en massa paket.

* * *

Ett projekt som alltid hamnat i kläm är VIPstory vars återkomst-bok skulle ut till jul och julhandeln. Jag hoppas fortfarande på att den ska bli utgiven före jul. Lite småpill kvar där.

* * *

Emellanåt är det lätt att glömma att om 5-6 år kanske e-böcker står för 97% av försäljningen istället för tvärtom som det är idag. Nu tar försäljningen av plattorna fart.

* * *
Det stora projektet som tar mycket tid just nu är annars nystartade Hoi Förlag (House of Independents). Mitt, Lars och Anns nya förlag som kanske vänder upp och ner på bokbranschen lite grann. Eller rejält. Det känns riktigt spännande, inte minst eftersom alla jag pratar med tycker att det verkar vara en bra idé och ett bra koncept. Inom kort hoppas vi kunna presentera våra allra första författare, ja utöver vår egen bok då som är den första titeln på förlaget.
Om du har skrivit en bok och funderar på hur du ska få den utgiven så ska du studera vårt koncept. För alla som är villiga att investera i sin egen utgivning så är det ett konkurrenskraftigt alternativ.

* * *

Jag tror jag får återkomma till mina mål för 2011 i ett separat blogginlägg. Även en liten uppföljning av hur jag ligger till med mitt mål att sälja en miljon böcker när man fördelar en miljon böcker på tio år.

* * *

Jag avslutar med en liten egotripp som jag tycker är lite kul. En skärmdump från Adlibris över en topplista på kategorin Idrottsberättelser (12-15 år). Jag har tre av tio titlar på listan. Före jul hoppas jag ha förstaplatsen så in och köp mina böcker där, i din lokala bokhandel eller var du nu handlar dina böcker. Förresten toppar pocketen en liknande lista hos Bokus

Fortsätt läsaDet är många bollar i luften nu