15 år sedan det första InnebandyPiraterna-avsnittet

Läs mer om artikeln 15 år sedan det första InnebandyPiraterna-avsnittet
Det är 15 år sedan första avsnittet av InnebandyPiraterna publiceras här på bloggen - samtidigt pågår bokrean där man kan köpa flera av böckerna i serien till kanonpriser. Och nu kommer en helt ny spin-off till serien ...

Idag har jag ett litet jubileum att fira. Och jag gör det med en liten överraskning i slutet av detta blogginlägg, för de verkliga fansen av Floorball World Tour.

Den 27 februari 2009 publicerade jag det allra första avsnittet första säsongen i serien InnebandyPiraterna här på bloggen med titeln InnebandyPiraterna 1-01: Segervittring eller söndervittring. Planen var ett avsnitt i veckan och att någonstans längs vägen bygga en sajt där man kunde bli medlem och logga in för att läsa.

Men då var det inte lika enkelt som idag att bygga den typen av sajter och folk var inte riktigt vana vid att läsa böcker digitalt. Det här var alltså en tid när varken iPhone (lanserades 2007) eller Kindle (2007) slagit igenom på allvar.

Istället började folk snabbt fråga efter en pappersbok – och när jag skrivit klart alla avsnitt som blev kapitel i Första säsongen så redigerades och korrekturlästes dessa för att i november 2009 bli en bok. Under våren 2009 var det ett 50-tal innebandyälskare som läste det nya avsnittet varje vecka och följde Consuls äventyr på Floorball World Tour.

Sedan dess har det blivit ytterligare sju böcker i serien som avslutades med en trilogi där sista boken släpptes i slutet av 2022. Emellanåt får jag mejl från läsare som undrar ifall det inte blir ytterligare böcker. Jag har sagt att det i så fall måste bli en spin-off, inte en fortsättning. Jag har haft två olika idéer på en sådan men det har stannt vid det.

För ett par månader sedan började jag dock fundera över ett helt annat spår. Att göra en spinoff och publicera som följetong igen. Men denna gång på engelska – för hela världens innebandyälskare. Du visste kanske att innebandy idag spelas i 80+ länder? Jag citerar från Internationella Innnebandyförbundet:

Since the first Floorball federation was founded in Sweden, the sport has spread all over the world and is now played in over 80 countries out of which close to 75 countries currently are members of the International Floorball Federation (IFF). The largest number of players can be found in Northern Europe, Switzerland and Czech Republic, but the sport has already spread around the whole world. Floorball is played in Europe, Asia, Australia, North America, South Africa and Africa and is constantly spreading to new countries, who are eager to take up this fascinating sport.

Så är det inte hög tid att även unga (och gamla) spelare runtom i världen får chansen att läsa en spännande fiktiv historia på engelska? Uppleva visionen av en global proffstour och det äventyr den innebär. Så jag bestämde mig för att 2024 är året då det ska ske. För att tekniken gör det möjligt.

Idag släpps det första avsnittet i följetongen The Floorballer där vi får följa Alex, en ung kille som drömmer om att bli innebandyproffs och följa i sina idolers fotspår. Det blir en annan berättelse än InnebandyPiraterna, men den som läst de böckerna kommer att känna igen miljöerna.

The Floorballer-avsnitten kommer inte att släppas här på min egen sajt utan en plattform byggd för just följetonger, eller serials som de kallas på engelska. Efter mycket vånda valde jag Ream som är en relativt ny sådan plattform. Planen är ett avsnitt i veckan med ett och annat bonusavsnitt.

Här hittar du första avsnittet. Läs och sprid. Till hela världen.

Fortsätt läsa15 år sedan det första InnebandyPiraterna-avsnittet

Äntligen dags för de två sista ljudböckerna i InnebandyPiraterna-serien!

Idag släpps InnebandyPiraterna 7 – Säsong X – Juniortrilogin 2 (ja, jag vet det är en galet lång titel) som ljudbok hos streamingtjänsterna. Som vanligt är det lite teknikstrul hos vissa men vilken dag som helst bör du kunna lyssna på boken om du har Storytel, Nextory eller Bookbeat. Det går även att låna ljudboken (och eboken) på vissa bibliotek nämligen de som använder Overdrive.

Och hur länge ska jag behöva vänta på InnebandyPiraterna 8 – Säsong X – Juniortrilogin 3 och upplösningen på hela serien? Inte så länge. Utgivningen är planerad till 15 maj och eftersom allting är klart så ska jag faktiskt kunna lova detta datum.

Här är omslagen förresten:

InnebandyPiraterna 7 – ljudbok
InnebandyPiraterna 8 – ljudbok.

Tack för att du läser InnebandyPiraterna. Kanske ska du lyssna om hela serien på en gång i sommar? Att lyssna på alla åtta böckerna tar ungefär 53 timmar och 42 minuter om jag räknat rätt. Lite mer än två dygn alltså, om man “dygnar”.

Fortsätt läsaÄntligen dags för de två sista ljudböckerna i InnebandyPiraterna-serien!

InnebandyPiraterna 6 som ljudbok

Läs mer om artikeln InnebandyPiraterna 6 som ljudbok
InnebandyPiraterna 6 släpps nu som ljudbok.

Det är många som väntat länge på ljudboken, men imorgon 5 april 2023 släpps InnebandyPiraterna 6 – Säsong X – Juniortrilogin 1 som ljudbok på Storytel, Nextory och Bookbeat. Äntligen.

Det är alltså första delen i den trilogi som utgör bok 6-8 i serien. De två sista böckerna är också inlästa (Simon Edenroth) och kommer att släppas nu under våren med några veckors mellanrum. Så om du börjar lyssna nu så behöver du inte vänta så länge på fortsättningen.

Lyssna på Storytel >>

Lyssna på Nextory >>

Lyssna på Bookbeat >>

Fortsätt läsaInnebandyPiraterna 6 som ljudbok

InnebandyPiraterna – ett åtta böcker långt äventyr som författare och bokutgivare

Läs mer om artikeln InnebandyPiraterna – ett åtta böcker långt äventyr som författare och bokutgivare
En hel hög med böcker. InnebandyPiraterna-serien är komplett efter tretton år och åtta böcker.

Det var i januari 2009 som jag började skriva det första kapitlet i den första boken InnebandyPiraterna – Första säsongen. Idén var att ta ett svenskt juniorlag och placera dem på en nystartad global professionell innebandytour. Ett äventyr för killarna i laget och samtidigt en kittlande vision om något som innebandyn inte hade (eller har) ännu: en global tävling för klubblag.

När nu serien äntligen är komplett (bok 8 kom ut i december 2022) så kan det vara läge för en tillbakablick. Bok för bok.

Fortsätt läsaInnebandyPiraterna – ett åtta böcker långt äventyr som författare och bokutgivare

En spontan idé blev till en kampanj

Ett av mina favoritlag, FC Helsingborg, har ekonomiska problem. I veckan lade de alla siffror på bordet. Fram till 30 april behöver klubben skaka fram mellan 1 och 1,5 miljoner kronor för att klara elitlicensen (som ställer kravet att alla elitföreningar måste ha positivt eget kapital och FCH har ett underskott på runt 500 tkr från förra året att hämta igen). Inte så enkelt. Jag satt och funderade över hur jag kunde bidra. Skrev ett inlägg i sociala medier där jag utmanade vänner med hjärta för FCH att swisha en tusenlapp till FCH utifrån matematiken att om 1499 personer utöver jag själv gör det så är pengarna hemma. Några swishade 2000 kr, andra 500 kr. Totalt över 25 tkr på några dagar. Det är en bit kvar kan vi säga, men varje slant tar oss närmare målet: att kunna se elitinnebandy i Helsingborg även till hösten.

Men så hade jag ju även planerat in en signering vid hemmamatchen mot Falun igår lördag. Och sådär i sista sekunden fick jag en idé, stämde av den med klubben och skapade en liten banner till ett Facebookinlägg:

Bakgrunden var att jag några dagar tidigare gått igenom mitt lager här hemma och konstaterat att jag hade alldeles för många kartonger med InnebandyPiraterna 4. En följd av att jag när den släpptes beställde hem över 300 exemplar, vilket visade sig räcka väldigt länge eftersom jag inte gjort lika många signeringar på senare år.

Så med det i bakhuvudet bestämde jag mig för att ta 100 exemplar och skänka dem till alla som swishade 100 kr till FCH under matchen. Kostnaden för mig? Tryckning av boken, vilket var runt 15 kr när den kom för drygt åtta år sedan. Idag kostar det över 30 kr/ex eftersom jag inte skulle trycka en lika stor upplaga. Men jag har fortfarande böcker kvar i lager hos Stjärndistribution som räcker minst ett år framåt med nuvarande försäljningstakt.

Min tanke var förstås att förutom att det skulle generera pengar till klubben skulle det väcka intresse för de övriga sju böckerna i serien. Både de tre före och de fyra efter. Visst var det lite lurigt att ge bort den fjärde boken i serien och inte den första?

Så förutom att det såldes 31 böcker till förmån för FCH sålde jag själv tio exemplar av andra böcker i serien, bland annat av nya InnebandyPiraterna 8 som ju släpptes strax före julen 2022. En bra signering försäljningsmässigt.

Nu ska vi se om vi kan sälja resterande 69 böcker kopplat till FCH-kampanjen vid nästa hemmamatch eller kanske en ungdomsmatch.

Det fick mig också att fundera över om jag kan erbjuda även andra innebandyklubbar liknande upplägg. Kanske med kompensation för tryckkostnaden. Men ett sätt för klubben att dra in några tusenlappar samtidigt som jag får möjlighet att sprida böckerna till nya läsare.

När InnebandyPiraterna var nya gjorde jag mängder av signeringar runtom i Skåne och södra Sverige. Åkte till och med upp till Stockholm vid något tillfälle och signerade böcker. Ofta lottade vi ut något eller några böcker till publiken. Förutom att sälja böcker exponerades många barn och föräldrar för budskapet om böckernas existens.

Det har blivit mindre av den varan efter 2015 när den femte boken kom ut och än mindre de senaste åren med pandemin som gjorde att publiken begränsades på elitmatcher och ungdomsturneringar spelades utan publik eller ställdes in.

Nu är InnebandyPiraterna-serien komplett. Åtta böcker. Och det finns tusentals barn och ungdomar som aldrig hört talas om dem. Samtidigt som tusentals föräldrar ställer sig frågan: hur ska jag få mitt barn att läsa? Nyckeln är ofta barnens intressen.

Så trots bränslepriser så kanske det går att hitta lönsamhet i signeringar på “gräsrotsnivå”, möta läsare och köpare (föräldrar) ute i hallarna. Då återstår tiden som begränsning givetvis.

Idag finns dessutom den intressanta aspekten att allt fler jag träffar på är lyssnare till ljudböckerna. Idag finns bok 1-5 inlästa som ljudböcker men även de tre sista kommer att läsas in under våren. En stor investering som jag hoppas betalar sig över tid.

Fortsätt läsaEn spontan idé blev till en kampanj

Konsten att ge ut tre böcker samma helg

Läs mer om artikeln Konsten att ge ut tre böcker samma helg
Tre nya böcker på två dagar!

I helgen släppte jag tre nya böcker. Eller det var i alla fall planen. Men på söndagskvällen gick jag och la mig istället för att stressa ut den tredje boken. Tänkte att det var bättre att vara utvilad när man ska ladda upp de slutliga tryckfilerna i systemet. Därför blev det två böcker med utgivningsdag den 12 december och en med utgivningsdag 13 december.

Fortsätt läsaKonsten att ge ut tre böcker samma helg

Nu har InnebandyPiraterna sålt i över 12000 exemplar

I februari i år nådde jag en milstolpe när InnebandyPiraterna-serien passerade 10.000 sålda exemplar, det var förstås mycket tack vare fjärde boken som kom ut i november 2014. I veckan nådde jag en ny häftig nivå: 12.000 sålda exemplar för hela serien totalt.

Det här beror förstås delvis på att InnebandyPiraterna 5 kom ut i början av oktober. Men inte enbart. Faktum är att alla de andra böckerna i serien fortsätter sälja varje månad. När jag är ute och signerar nu i juletider så är det framför allt den första boken jag säljer av – det är helt enkelt massor av läsare som ännu inte har upptäckt InnebandyPiraterna.

Den tredje säsongen är faktiskt slutsåld just nu. Egentligen borde den nya upplagan varit färdigtryckt för länge sedan men jag bestämde mig tidigare i år för att göra en nyutgåva av den, inte bara trycka om samma bok. Så när Tredje säsongen ges ut i början av 2016 så kommer jag att ha strukit bort en del scener. Det är en tjock bok, 460 sidor, rejält mycket fler sidor än de andra böckerna i serien. Jag vet ännu inte hur mycket tunnare den nya versionen blir.

Och frågan som alla läsare ställer sig, jag fick den första frågan per mejl bara två-tre veckor efter att femman kom ut: när kommer sjätte säsongen. Vis av erfarenhet ska jag inte ge något datum innan boken faktiskt är färdigskriven. Men jag har ett kort synopsis, en idé till vad den ska handla om. Och någon gång under 2016 ska den komma ut, troligen blir det framåt hösten.

Tills dess hoppas jag att InnebandyPiraterna har passerat nästa milstolpe – 15.000 sålda exemplar.

Fortsätt läsaNu har InnebandyPiraterna sålt i över 12000 exemplar

Bättre sent än aldrig – femte säsongen är här!

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:19 oktober, 2015
  • Inläggskategori:Blogg

IMAG1751
Jag skulle kunna utnämna det till min mest försenad bok någonsin, men nu är den här. Bättre sent än aldrig. Den som väntar på något gott väntar aldrig (eller är det alltid) för länge.

InnebandyPiraterna – femte säsongen. Den skulle ha kommit redan i april. Men då var det en viss författare som inte blev klar i tid. Sen kom våren, sommaren och semestrar (faktiskt inte bara mina) och ytterligare omständigheter som försenade i stort sett varje steg i processen.

Men i slutet av förra veckan så landade böckerna äntligen på förlagets stora lager och idag har de anlänt till bokhandlare och nätbokhandlare runtom i landet.

Det var med InnebandyPiraterna allting började för fem och ett halvt år sedan, i början av 2009 då jag började skriva den första säsongen, min debutroman. Sedan dess har det sålts över 10.000 exemplar av de första fyra böckerna och böckerna ha lästs av tusentals – främst barn och ungdomar.

Denna femte bok tar upp ett lite mörkare tema – alkoholens farliga makt. En av Consuls stjärnor, supertalangen Charlie, får problem och efterhand snärjer han in sig allt djupare och det går ut över laget. Jag och superredaktören Conny diskuterade innehållet en del. Hur ska man skildra alkholens roll i idrotten? Det är ingen tvekan om att den förekommer flitigt i lagidrotten. På samma gång som idrotten kan rädda många ungdomar undan missbruk och kriminalitet så blir den ibland faktiskt en inkörsport. Så jag har försökt ge en bild av verkligheten, vad som kan hända.

Conny konstaterade att oavsett hur ruggigt jag skulle skildra alkoholismen så finns det tyvärr många barn som sett värre saker redan. Alla har vi någon gång träffat på någon som haft problem med alkohol på ett sätt som gjort att det gått ut över skolan, jobbet, idrotten, kompisarna, familjen – kort sagt livet.

Så nu när min sjätte roman, min åttonde bok, är förlöst och publicerad så infinner sig frågan genast – vilket skrivprojekt ska jag ge mig i kast med härnäst? En sjätte säsong som läsarna efterlyst redan innan de läst femman (snacka om förtroende), en fortsättning på det galna Färglösa eller kanske en fackbok. Eller något helt annat.

Jag inser att det egentligen inte spelar någon roll. Det viktiga är att börja skriva.

Just det, köp nu InnebandyPiraterna 5på Adlibris, Bokus, CDON eller förlagets webbshop.

Fortsätt läsaBättre sent än aldrig – femte säsongen är här!

10 000 ex – en ny milstolpe för InnebandyPiraterna

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:25 februari, 2015
  • Inläggskategori:Blogg

banner-10000ex-IBP

Nu har det sålts över 10.000 exemplar av InnebandyPiraterna-serien. Allra flest har sålts av den första boken och minst av den senaste. Logiskt eftersom den första boken kom ut 2009 och den fjärde boken så sent som för tre månader sedan.

Jag tackar alla läsare för förtroendet. Just nu skriver jag på femte boken i serien som givetvis heter – Femte säsongen. Den är planerad för utgivning i april/maj så det närmar sig deadline snabbt.

Den senaste veckan har jag kollat försäljningssiffrorna nästan dagligen och sett hur lagersaldo sakta men säkert tuggat på. Och idag passerade vi gränsen till femsiffrigt! Tio tusen böcker sålda på lite mer än fem år.

Men låt oss fira denna milstolpe. Och om det mot förmodan är så att du saknar någon av böckerna så går det just nu att köpa dem på bland annat Adlibris bokrea till bra pris eller på Hamrelius Bokhandel i Malmö som också kör hela serien på rea.  Men böckerna finns numera även i ett stort antal bokhandlar runtom i landet.

Fortsätt läsa10 000 ex – en ny milstolpe för InnebandyPiraterna

Bokpiraterna – ett läsprojekt jag är stolt över

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:27 november, 2014
  • Inläggskategori:Blogg

Bokpiraterna-fotomontageIdag gick nyheten ut om det nya läsprojekt som jag och mina böcker är en del av. Än så länge har den plockats upp av innebandykretsar, läs även artikel här. Men jag hoppas och tror att det här kan sprida sig långt utanför innebandysfären.

Idén föddes egentligen redan för flera år sedan. Jag har pratat med flera personer inom innebandyn om den men vi har inte vetat riktigt var vi skulle börja. Tills Skånes Innebandyförbund tände till och började prata med Skåneidrotten och senare även Kulturrådet som nu tillsammans finansierar projektet. Stort tack till dem alla!

Tanken är att låta innebandyungdomar läsa InnebandyPiraterna och därefter utifrån situationer i böckerna diskutera olika frågor som ett lag kan ställas inför. Det kan vara taktik eller situationer i matcher. “Hur tyckte ni att Brians agerande i den här situationen påverkade resten av laget?”. Men också saker som händer utanför plan. Genom att spelarna i ett lag diskuterar fiktiva karaktärer i en bok blir det lättare att prata fritt än om man skulle diskutera någon i det egna laget och en verklig händelse. Skånes Innebandyförbund plockar nu fram en ledarhandledning kopplad till böckerna.

Det ska bli spännande att följa resultatet av projektet som säkert kommer att se olika ut i olika klubbar beroende på var dessa väljer att lägga fokus.

En annan effekt som vi hoppas på och som jag redan vet fungerar är att barnen lockas att läsa böcker om något de älskar (innebandyn) och därefter läser resterande böcker i serien och dessutom lockas in i böckernas fantastiska värld. Jag tjatar om hur viktigt det är att kunna läsa, det är faktiskt lika viktigt att läsa mycket som att vara fysiskt aktiv. Du tränar din läsförståelse som du sedan har nytta av varje dag i resten av ditt liv. I stort sett oavsett vad du kommer att jobba med eller ägna dig åt så har du nytta av att kunna läsa bra och snabbt och förstå vad du läser.

Så nu ser jag fram emot att de kommande månaderna få åka runt till innebandyföreningar i Skåne och prata med barn och föräldrar om läsning och skrivande. Det är bra timing med tanke på att fjärde delen i serien precis kommit ut och jag skriver på den femte boken som ska komma i april/maj.

Minst lika viktigt som, eller viktigare än, att få fler läsare till mina egna böcker är det att vi tänder läsgnistan hos fler barn.

InnebandyPiraterna på Bokus >>
InnebandyPiraterna på Adlibris >>
InnebandyPiraterna på CDON >>
InnebandyPiraterna på Hoi förlag >>

Fortsätt läsaBokpiraterna – ett läsprojekt jag är stolt över

With a little help from my Floorball Friends

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:28 augusti, 2014
  • Inläggskategori:Blogg

land area in Europe the nightFive years ago I started writing a novel about a Junior floorball team that was about to embark on a fantastic journey. Playing their last year with the youth team, on the edge of taking the leap into a senior team on field and becoming adults off the field. Anton, Emil, Charlie and the other players decided to join the Floorball World Tour and the adventure started.

I began writing in January 2009. During spring that year I published one episode at a time as a serial, writing it at the same pace. A lot of people read it online but also asked for a printed edition. So, Nov 15, 2009 I published InnebandyPiraterna – Första säsongen (Pirates of Floorball – Season One).

During the winter of 2009/2010 I spent a lot of time signing and selling books in floorball arenas around Sweden. The year after I wrote and published book 2 in the series and in 2011 the third book came out.

Due to popular demand there will be a fourth book in Swedish, coming nov 15, 2014. Yes, it will be published on the day five years after the first book.

But a couple of months ago I also decided to take action launching this floorball saga internationally. During these years I know the books have been read in Sweden, Denmark, Norway and Finland by floorball fans who was able to comprehend Swedish. But I have also received emails from fans around the world, asking if there would ever be a Pirates of Floorball in English.

And now the time has come. Pirates of Floorball will be published in a couple of months. Hopefully we can launch it in time for the World Floorball Championshosp

But I need Your help. It costs a lot of money to translate and edit the English edition. So I decided to do a crowdfunding campaign to raise money and at the same time spread the word about the new book all around the floorball world.

I don’t know how many readers there are out there. Hundreds or thousands? But floorball today is played in more than 50 countries.

So, dear Floorball Friends. Please support the Crowdfunding campagin – and tell all your friends to do the same. Together we can make Pirates of Floorball available all around the world!

If you are among the first to contribute you can also pick up some neat rewards. Get your hands on the signed limited hard cover edition.

Click here to get to the campaign >>

Thanks in advance!

And please spread this link: https://www.fundedbyme.com/en/campaign/4542/publishing-innebandypiraterna-book-one-in-english/#.U_9re_l_uW7

 

Sölve Dahlgren is an author, journalist and entreprenuer. He has published his own floorball magazine, been the editor-in-chief of the official Swedish Floorball Magazine, attended several World Championship tournaments and served as board member of FC Helsingborg. He founded the publishing house Hoi Förlag AB in 2010. He has written four floorball novels, one humor novel and two non-fiction books.

Fortsätt läsaWith a little help from my Floorball Friends

Hur lång pressläggning behöver en bok?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:8 augusti, 2014
  • Inläggskategori:Blogg

IBP4_omslag_3D_smallI veckan höll jag föredrag och berättade om min resa från dagstidning till bokförlag. Med fokus på hur man jobbar med korta och långa texter. Jag berättade då om känslan av att jobba på dagstidning där man lämnade sina texter varje dag när man gick hem. Deadline var samma dag som man påbörjade och slutförde texten.

Sedan testade jag veckotidningar och månadstidningar och den längre pressläggningstid som detta innebar. Att man planerade artiklar under flera veckor.

När jag sedan gick in i bokbranschen och startade eget förlag så hade jag denna struktur med mig in och blev nästan lite chockad över att höra hur extremt långa pressläggningstider som existerade här. Förlag som tog emot manus och sedan gav ut den färdiga boken ett och ett halvt år senare. Idiotiskt tyckte jag.

Mina första egna böcker, InnebandyPiraterna Första säsongen och Andra säsongen hade ett mycket högre tempo. Den första boken skrev jag mellan januari och september 2009 om jag minns rätt och sedan redigerade och formgav jag den så att den kom ut den 15 november 2009. Den andra boken skrev jag klart sommaren 2010, lämnade till tryck den 1 september och fick den levererad direkt till Bokmässan.

Den tredje boken var ungefär lika tidspressad. Den hann ut precis före jul 2011 med nöd och näppe.

Idag har jag skickat manus på Fjärde säsongen till redaktören. Den är planerad för utgivning den 15 november, alltså på dagen fem år efter den första. Datum satte vi redan i våras, men jag har varit lite sen med manus av olika skäl. Tycker förlagskoordinatorerna eftersom vi trots att vi är snabba brukar sikta på minst sex månader från inlämnat manus till utgiven bok för att man ska ha marginaler för förseningar i både redigering och tryck. Redan nu jobbar man med flera av de titlar som ska komma ut till våren. Det är nästan bara jag som är så här sen.

Böckerna brukar exempelvis komma in på lagret en månad innan boken ska komma ut. Då blir det inte panik ifall tryckeriet eller transportbolaget av någon anledning levererar för sent. Det i sin tur betyder att en bok måste gå till tryck ytterligare 3-4 veckor tidigare.

Men som ägare till ett bokförlag får man väl tänja lite på reglerna. Liksom det faktum att detta blir min femte roman och min sjunde bok. Och att det finns en färdig mall för inlagan och att omslaget till boken redan är klart sedan länge. Den här gången med röd färg.

Läsarna har väntat i två år på den här boken och senast idag skrev en läsare på Facebook att han läst de tre första böckerna två gånger och längtade efter fler.

Nu är frågan – vilket blir mitt nästa bokprojekt att sätta tänderna i?

A. En följetong eller kortroman om husbilsgängen i Färglösa

B. InnebandyPiraterna – Femte säsongen

C. En humoristisk kriminalroman

D. En humoristisk Urban-fantasy-berättelse

E. En humoristisk sportroman för äldre läsare

Förutom dessa nya projekt så tittar vi på en engelsk översättning av Första säsongen (InnebandyPiraterna) som då helst skulle komma ut till VM i Göteborg i december. På tal om att det börjar bli ont om tid…

Här kan du förresten lägga in en bevakning på nya InnebandyPiraterna så att du inte missar den…

Fortsätt läsaHur lång pressläggning behöver en bok?

Nöjda läsare är roligast av allt

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:9 februari, 2012
  • Inläggskategori:Blogg

När man är förläggare/författare är det lätt att stirra sig blind på marknadsföring och försäljningssiffror. Eftersom man behöver sälja böcker för att ha råd att lägga mer tid på sitt skrivande. Men i slutändan så handlar det ändå om läsarna, om du skriver något som folk vill läsa så kan du förhoppningsvis leva på det en dag.

Det är inte ovanligt att debuterande författare, inte minst egenutgivare, blir besvikna när deras bok efter ett par månader fortfarande “bara” sålt några hundra exemplar. De glömmer att ett författarskap är något som tar tid att bygga. På Hoi Förlag brukar vi säga till författarna att utgivningsdagen är startskottet på loppet och det är inte ett 100-meterslopp utan ett maratonlopp som startar.

En amerikansk blogg som jag följer sporadiskt är Kristine Kathryn Rusch som i ett blogginlägg påminner om att läsaren lätt glöms bort i allt det här marknadsförandet. Jag håller inte med om att man ska vänta med marknadsföring tills man gett ut sin tionde bok, däremot att man inte får glömma bort skrivtid.

Själv har jag ju börjat skriva en serie böcker, InnebandyPiraterna. Den första boken kom i november 2009, den tredje i december 2011. En bok om året tycker många författare är tufft att hinna med, men läsarna vill ha betydligt mycket mer än så. Jag har hundratals eller tusentals läsare som väntar på fler böcker i serien. Häromdagen fick jag ett mejl som gjorde mig lite extra glad.

Hej Sölve!
Jag är en mellanstadielärare som inspirerar mina skolbarn till att läsa böcker.
Men jag har haft fullt sjå med att få mina egna söner till att läsa. Den äldsta fångades dock av Vargbröder-serien.
Förra julen gav jag min då 13-åriga yngsta son “InnebandyPiraterna – Första säsongen” i julklapp – han är en innebandygalning och en duktig sådan – MEN nej… han skulle inte läsa den. “Gillar inte böcker, sa han”.
Förra veckan kom han på att han nog behövde träna upp sin läshastighet inför kommande Sve-prov i skolan –
“Men läs boken då!”, sa jag. Den har ju legat till sig i över ett år… Han började läsa och läste den överallt; på bussen, i badkaret, i bilen, på raster… i förrgår började han på del två… ikväll ska han in i “Tredje säsongen”
“Mamma – jag fattar nu – det är härligt att läsa böcker”, sa han i går.

Så TACK! Kommer det fler delar? Det skulle vi behöva!

Behöver man en tydligare signal om att det är dags att dedicera mer skrivtid åt nästa bok i serien?

Fortsätt läsaNöjda läsare är roligast av allt

Sista dagarna på julhandeln i bokbranschen

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:21 december, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Just nu är det final för julhandeln på nätet. De allra flesta nätbokhandlarna garanterar bara leverans före jul om ordrarna lagts vid midnatt (natten till onsdag) eller nu på morgonen. Men oftast kan de förstås skicka böckerna även om de beställs först på torsdag, om det är sånt som finns i lager.

För författare och förlag är julhandeln (från sista helgen i november till dagen före jul) väldigt viktig. Det är en tid på året då det köps mycket böcker. En bok är en tacksam julklapp och det är lätt att i en och samma butik hitta julklappar till i princip alla man känner utifrån intresseområden. Rätt unikt om man tänker efter.

Det är mycket signeringar ute i bokhandeln dessa veckor. Men egentligen är jag förvånad över att det inte är fler. Jag känner för egen del att jag lite grann slarvat bort en bra möjlighet att synas ännu mer ute i bokhandel. Men samtidigt fanns det inte riktigt tid att varken boka eller genomföra fler signeringar än de båda jag gjorde den gångna helgen på Bokia Killbergs i Helsingborg och Akademibokhanden på Väla (köpcentrum utanför Helsingborg).

Vad ger då en signering? Ja, i mina ögon är det en möjlighet att under några timmar:
– möta läsare
– berätta om min bok för folk som aldrig skulle hittat den i hyllan
– exponera boken på bästa plats i bokhandeln (jag har alltid med mig en rollup)

Det lite överraskande resultatet av två signeringar är att jag vid båda tillfällena sålt fler exemplar av den första boken i serien InnebandyPiraterna än den nya trean som släpptes 5 december. Det visar potentialen i titeln, tycker jag. Att nya läsare fortfarande hittar serien. Det här är något som både förlag och bokhandlare ibland glömmer bort, backlist. Faktum är att jag sålde fler ex av den första boken än de båda bokhandlarna hade i lager (jag hade med mig en kartong av varje) och därmed såldes exemplar tack vare att jag var där.

Jag var dessutom på plats rätt länge i båda bokhandlarna. Räknar man timlön blir det nog skralt, men tiden är viktig. Om du bara är där en timme så hinner du möta dem som passerar bokhandeln under denna timme. Om du är där i två timmar så möter du sannolikt dubbelt så många människor. Om man sedan tänker på tiden det tar att ta sig till och från bokhandeln så ter det sig rätt vansinnigt att bara signera i en timme som vissa författare gör. Låt vara att de kanske då hinner med mer än en signering per dag.

Sen har man förstås en fördel om man är mer känd än jag är. På väg till Akademibokhandeln passerade jag en lång kö. Tänkte först att, det var ju fantastiskt att de redan börjat köa för min namnteckning i en bok. Nej, det tänkte jag väl inte, bara att det hade varit kul om det varit så. Nej, kön var till signering av Idol-vinnaren Amanda som sålde sin nya skiva.
Efter finalen sa jag lite ironiskt till någon “Idol-vinnaren, snart i ett köpcentrum nära dig”. För det är ju den turnén som många av dem får göra. Samtidigt – de säljer många skivor på det.

Frågan: hur gör en författare för att nå popstjärnestatus?

Fortsätt läsaSista dagarna på julhandeln i bokbranschen

Hur en ebok för 3 kr kan kosta 19 kr att köpa

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:23 november, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Först: jag tror inte att svenska eböcker i allmänhet kommer att säljas för 9 kr eller 19 kr. Lika lite som nya releaser av DVD-skivor eller pappersböcker kostar 29 kr. Men under kampanjer och vissa delar av dess livscykel kan det mycket väl vara möjligt.
Dessutom finns en produktkategori som borde fungera som eboksprodukt: noveller. Just noveller tror jag i många fall inte ska kosta mer än 9-19 kr. Men det är inte lika lätt att åstadkomma i Sverige just nu.

Jag gjorde nämligen ett galet experiment i veckan genom att sänka priset på InnebandyPiraterna – Första säsongen till 5 kr (och sedan till 3 kr, se längre ner). På detta pris (5 kr) ska sedan Elib lägga sin marginal 3 kr (för Eböcker som är billigare än 5 kr, för dem som kostar under 10 kr är påslaget 5 kr och övriga titlar 10 kr) och därefter ska Ebokhandlarna ha sitt.

Efter några dagars väntetid på att prisändringen skulle slå igenom (nej, det märkliga är att det tar längre tid att ändra pris på en ebok än en pappersbok) så försvann plötsligt boken. Den mänskliga faktorn hos Elib gjorde att boken plötsligt fick status “tillfälligt slut”. Lite ironiskt med tanke på att det är en ebok. Dessutom hamnade Adlibris pris på 29 kr (berodde sannolikt på att prisändringen inte slagit igenom per automatik i deras system).

Fortsätt läsaHur en ebok för 3 kr kan kosta 19 kr att köpa

Historien om hur jag blev behandlad som Stieg Larsson

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:10 september, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Två händelser i veckan fick mig att börja tänka på det stora manuslotteriet. Ja, ni känner till det där att väldigt många stora författare faktiskt refuseras av ett eller flera förlag innan ett annat förlag upptäcker storheten i ett manus och förvandlar det till en bestseller. Förmodligen pga att smaken är som baken.
Först bloggade Dag Öhrlund om myten kring Stieg Larsson som faktiskt inte refuserades av Piratförlaget. Däremot slarvade de bort chansen eftersom manuset låg oläst hos dem.
(Lite ironi i sammanhanget var väl att Jonas Jonassons Hundraåringen, en av de mest sålda böckerna i Sverige de senaste två åren, faktiskt refuserades av fyra andra stora förlag innan Piratförlaget såg potentialen).

Fortsätt läsaHistorien om hur jag blev behandlad som Stieg Larsson