15 år sedan det första InnebandyPiraterna-avsnittet

Idag har jag ett litet jubileum att fira. Och jag gör det med en liten överraskning i slutet av detta blogginlägg, för de verkliga fansen av Floorball World Tour.

Den 27 februari 2009 publicerade jag det allra första avsnittet första säsongen i serien InnebandyPiraterna här på bloggen med titeln InnebandyPiraterna 1-01: Segervittring eller söndervittring. Planen var ett avsnitt i veckan och att någonstans längs vägen bygga en sajt där man kunde bli medlem och logga in för att läsa.

Men då var det inte lika enkelt som idag att bygga den typen av sajter och folk var inte riktigt vana vid att läsa böcker digitalt. Det här var alltså en tid när varken iPhone (lanserades 2007) eller Kindle (2007) slagit igenom på allvar.

Istället började folk snabbt fråga efter en pappersbok – och när jag skrivit klart alla avsnitt som blev kapitel i Första säsongen så redigerades och korrekturlästes dessa för att i november 2009 bli en bok. Under våren 2009 var det ett 50-tal innebandyälskare som läste det nya avsnittet varje vecka och följde Consuls äventyr på Floorball World Tour.

Sedan dess har det blivit ytterligare sju böcker i serien som avslutades med en trilogi där sista boken släpptes i slutet av 2022. Emellanåt får jag mejl från läsare som undrar ifall det inte blir ytterligare böcker. Jag har sagt att det i så fall måste bli en spin-off, inte en fortsättning. Jag har haft två olika idéer på en sådan men det har stannt vid det.

För ett par månader sedan började jag dock fundera över ett helt annat spår. Att göra en spinoff och publicera som följetong igen. Men denna gång på engelska – för hela världens innebandyälskare. Du visste kanske att innebandy idag spelas i 80+ länder? Jag citerar från Internationella Innnebandyförbundet:

Since the first Floorball federation was founded in Sweden, the sport has spread all over the world and is now played in over 80 countries out of which close to 75 countries currently are members of the International Floorball Federation (IFF). The largest number of players can be found in Northern Europe, Switzerland and Czech Republic, but the sport has already spread around the whole world. Floorball is played in Europe, Asia, Australia, North America, South Africa and Africa and is constantly spreading to new countries, who are eager to take up this fascinating sport.

Så är det inte hög tid att även unga (och gamla) spelare runtom i världen får chansen att läsa en spännande fiktiv historia på engelska? Uppleva visionen av en global proffstour och det äventyr den innebär. Så jag bestämde mig för att 2024 är året då det ska ske. För att tekniken gör det möjligt.

Idag släpps det första avsnittet i följetongen The Floorballer där vi får följa Alex, en ung kille som drömmer om att bli innebandyproffs och följa i sina idolers fotspår. Det blir en annan berättelse än InnebandyPiraterna, men den som läst de böckerna kommer att känna igen miljöerna.

The Floorballer-avsnitten kommer inte att släppas här på min egen sajt utan en plattform byggd för just följetonger, eller serials som de kallas på engelska. Efter mycket vånda valde jag Ream som är en relativt ny sådan plattform. Planen är ett avsnitt i veckan med ett och annat bonusavsnitt.

Här hittar du första avsnittet. Läs och sprid. Till hela världen.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.