Bokpiraterna – ett läsprojekt jag är stolt över

Bokpiraterna-fotomontageIdag gick nyheten ut om det nya läsprojekt som jag och mina böcker är en del av. Än så länge har den plockats upp av innebandykretsar, läs även artikel här. Men jag hoppas och tror att det här kan sprida sig långt utanför innebandysfären.

Idén föddes egentligen redan för flera år sedan. Jag har pratat med flera personer inom innebandyn om den men vi har inte vetat riktigt var vi skulle börja. Tills Skånes Innebandyförbund tände till och började prata med Skåneidrotten och senare även Kulturrådet som nu tillsammans finansierar projektet. Stort tack till dem alla!

Tanken är att låta innebandyungdomar läsa InnebandyPiraterna och därefter utifrån situationer i böckerna diskutera olika frågor som ett lag kan ställas inför. Det kan vara taktik eller situationer i matcher. “Hur tyckte ni att Brians agerande i den här situationen påverkade resten av laget?”. Men också saker som händer utanför plan. Genom att spelarna i ett lag diskuterar fiktiva karaktärer i en bok blir det lättare att prata fritt än om man skulle diskutera någon i det egna laget och en verklig händelse. Skånes Innebandyförbund plockar nu fram en ledarhandledning kopplad till böckerna.

Det ska bli spännande att följa resultatet av projektet som säkert kommer att se olika ut i olika klubbar beroende på var dessa väljer att lägga fokus.

En annan effekt som vi hoppas på och som jag redan vet fungerar är att barnen lockas att läsa böcker om något de älskar (innebandyn) och därefter läser resterande böcker i serien och dessutom lockas in i böckernas fantastiska värld. Jag tjatar om hur viktigt det är att kunna läsa, det är faktiskt lika viktigt att läsa mycket som att vara fysiskt aktiv. Du tränar din läsförståelse som du sedan har nytta av varje dag i resten av ditt liv. I stort sett oavsett vad du kommer att jobba med eller ägna dig åt så har du nytta av att kunna läsa bra och snabbt och förstå vad du läser.

Så nu ser jag fram emot att de kommande månaderna få åka runt till innebandyföreningar i Skåne och prata med barn och föräldrar om läsning och skrivande. Det är bra timing med tanke på att fjärde delen i serien precis kommit ut och jag skriver på den femte boken som ska komma i april/maj.

Minst lika viktigt som, eller viktigare än, att få fler läsare till mina egna böcker är det att vi tänder läsgnistan hos fler barn.

InnebandyPiraterna på Bokus >>
InnebandyPiraterna på Adlibris >>
InnebandyPiraterna på CDON >>
InnebandyPiraterna på Hoi förlag >>

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.