Konsten att ge ut tre böcker samma helg

I helgen släppte jag tre nya böcker. Eller det var i alla fall planen. Men på söndagskvällen gick jag och la mig istället för att stressa ut den tredje boken. Tänkte att det var bättre att vara utvilad när man ska ladda upp de slutliga tryckfilerna i systemet. Därför blev det två böcker med utgivningsdag den 12 december och en med utgivningsdag 13 december.

Två av böckerna är gamla “surdegar” och en är faktiskt en expressutgivning.

Vi börjar väl med InnebandyPiraterna 7 (som även har den långa titeln Säsong X – Juniortrilogin 2). Det är den näst sista boken i den serie som inledde min författarkarriär 2009. Många läsare har flitigt kontaktat mig under året för att fråga – när kommer boken egentligen?

Det är bara att konstatera att utgivningen kommer två veckor för sent för att dra nytta av julhandeln. Eftersom alla tre titlarna trycks som print-on-demand så blir logistikkedjan lite för lång och ingen av nätbokhandlarna vågar lova leverans före julafton. Vem gör det när man måste lita på transporten både till lagret och sedan ut till kund? Men framför allt finns boken inte i lager eftersom den trycks ett exemplar i taget på beställning. Vilket är mer klimatsmart!

Mitt eget mål är nu att vara snabbare ut med bok 8 (där endast slutredigering och korrektur återstår innan den också kan layoutas och publiceras) för att därefter läsa in bok 6-8 som ljudböcker, något som också efterfrågas i dessa tider. En otrolig skillnad jämfört med 2009 när jag släppte den första boken i november det året och sålde över 200 exemplar före jul.

På tal om ljudbok så är Familjen Juvelerkvist – en julsaga också en udda berättelse. Den var först julkalender-följetong på Boktugg 2019, skriven i 24 delar. Därefter skickade jag manus till ett par förlag och det ledde till att Word Audio gjorde ljudbok och ebok av den. Pappersboken skulle jag själv ta hand om och ge ut till julen 2020. Men det blev inte av. Istället skulle det ske i god tid före julen 2021. Host. Nåja, den kom ut före Lucia 2021 i alla fall.

Så till en utgivning som gick relativt snabbt. I början av sommaren skrev jag en uppföljare som slutligen fick titeln Familjen Juvelerkvist och bokhandeln i Båstad. Den redigerades i några omgångar och korrades i höstas. Även den kom ut i söndags, tillsammans med den första boken.

Så nu har jag plötsligt tre nya böcker och totalt elva utgivna romaner på mitt CV. Lite snöpligt att bomma julhandeln igen, men samtidigt så ska ju böcker leva i många år. Den bok som sålde bäst under 2021 förutom InnebandyPiraterna 6 (som kom i dec 2020) var faktiskt InnebandyPiraterna 1. Tro det eller ej. Vilket är naturligt i en serie, nya läsare brukar vilja börja med första boken och sedan tappar man några läsare för varje bok. Vi får väl se om bok 7 kan bli en storsäljare 2022, särskilt när jag får ut bok 8 och kan sälja hela trilogin.

Oj, det blev ett långt inlägg. Men jag bloggar ju inte så ofta numera.

Vill du köpa någon av böckerna så hittar du dem hos nätbokhandlarna. Jag har dessutom skapat en egen liten shop, Juvelerkvists bokhandel, för de båda böckerna i den serien. Lägger in den här nedan.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.