Två veckor kvar till utgivningsdagen

FEMF_omslag_27-maj-2014Tiden går fort nu. Senaste veckan har det varit si och så med bloggandet. Jag ska inte säga att tiden inte räckt till, bara att jag prioriterat andra saker.

Men idag är det exakt två veckor kvar tills Fem stjärnor för Färglösa kommer ut. Vi fortsätter förberedelserna för release-veckan som kommer att bli något i hästväg.

Jag har bokat in 43 signeringstimmar under den första veckan. Ja, du läste rätt: fyrtiotre timmar. Minst. Eller, ja, det blir kanske lite fika- och matpauser i de där signeringarna. Å andra sidan kan nog någon av signeringarna bli längre än planerat.

Undrar hur många böcker jag kommer att hinna signera den där veckan? Jag tror att jag får försöka hålla räkningen på det.

Fortsätt läsaTvå veckor kvar till utgivningsdagen

Fyra veckor till startskottet för maratonloppet

Ikväll om exakt fyra veckor har jag en release för speciellt inbjudna. På kvällen före den officiella säljstarten på boken.

Startskott på maratonloppet. För det är vad en bokutgivning handlar om. Inte bara rivstarten som releasveckan som kan liknas vid ett hundrameterslopp, den är ett startskott på något längre. Det gäller att hålla uppe intresset för boken under månader och gärna år. Genom aktiviteter – och/eller genom att skriva fler böcker.

* * *

Skriv-en-roman-på-30-dagar-rapport (läs mer här)

Måndag. För sent i säng igår så jag var vid skrivdatorn först halv sex. Och därmed blev det bara en halvtimmes morgonpass och 430 ord. Men jag vet som sagt vad jag ska skriva framöver, vilket gör att kommande skrivpass blir effektiva. Frågan är bara hur mycket tid jag hittar till det. Har dessutom fortfarande ryggskott som gör det en aning plågsamt att sitta framför datorn…

Summering:
Dag 1: 964 ord – totalt 964 ord.
Dag 2: 991 ord – totalt 1.955 ord
Dag 3: 1690 ord – totalt 3.645 ord
Dag 4: 924 ord – totalt 4.569 ord
Dag 5: 2396 ord – totalt 6.965 ord
Dag 6: 4086 ord ord – totalt 11.051 ord
Dag 7: 1350 ord – totalt 12.401 ord
Dag 8: 610 ord – totalt 13.011 ord
Dag 9: 2024 ord – totalt 15.035 ord
Dag 10: 1487 ord – totalt 16.522 ord
Dag 11: 1079 ord – totalt 17.601 ord
Dag 12: 1028 ord – totalt 18.629 ord
Dag 13: 660 ord – totalt 19.289 ord
Dag 14: 1335 ord – totalt 20.624 ord
Dag 15: 59 ord – totalt 20.683 ord
Dag 16: 1141 ord – totalt 21.824 ord
Dag 17: 4564 ord – totalt 26.388 ord
Dag 18: 2237 ord – totalt 28.625 ord
Dag 19: 2633 ord – totalt 31.258 ord
Dag 20: 5019 ord – totalt 36.277 ord
Dag 21: 2024 ord – totalt 38.301 ord
Dag 22: 2008 ord – totalt 40.309 ord
Dag 23: 733 ord – totalt 41.042 ord
Dag 24: 1622 ord – totalt 42.664 ord
Dag 25: 570 ord – totalt 43.234 ord
Dag 26: 1775 ord – totalt 45.009 ord
Dag 27: 2352 ord – totalt 47.361 ord
Dag 28: 431 ord – totalt 47.792 ord.

Detta är inlägg nr 58 i #blogg100

Fortsätt läsaFyra veckor till startskottet för maratonloppet

Två månader kvar till utgivning (nr 27) #blogg100

FEMF_omslag_27-maj-2014Idag är det exakt två månader kvar till officiell utgivningsdag (27 maj) på Fem stjärnor för Färglösa. Ni som följer bloggen tänker förmodligen, ah men vad han tjatar. Ni får ursäkta.

Ikväll ska jag gå på release för en annan bok som är utgiven på Hoi Förlag, Rensa ut och lev lättare med färre saker av Eva Maria Karlander. En guide till hur man ordnar upp sitt liv, eller framför allt sitt hem. Varje gång jag tittar på mitt skrivbord tänker jag att jag ska läsa den där boken och börja städa.

Förra veckan var jag på releasefest i Stockholm för Josefine Lindéns bok Tiden går så långsamt när man tittar på den. Kul att träffa en massa författar- och förlagskollegor. Utbyta erfarenheter och branschskvaller.

Samtidigt funderar jag givetvis över hur jag ska arrangera och planera min egen release. Dra nytta av det jag byggt upp under de 4,5 år som gått sedan min debutroman InnebandyPiraterna – första säsongen släpptes den 15 november 2009. Helt otroligt att det gått så lång tid sedan dess nu. Nu är kanske en stor del av mina läsare från InnebandyPiraterna för unga för Färglösa. Men inte alla. En del av dem kanske faktiskt ligger klockrent i målgruppen…

Varför är det viktigt med en releasefest för en bok? Ja, dels handlar det om att fira och dela glädjen över att ha skrivit en bok med vänner och bekanta. Dels handlar det såklart om att sälja böcker och sprida kännedomen om att boken har kommit ut. Det ges ut tusentals böcker i Sverige varje år (mellan 10.000 och 15.000 titlar årligen) och konkurrensen är stenhård. Det gäller helt enkelt att synas och höras om man vill sälja.

Två månader kvar att planera, marknadsföra och bjuda in folk. Dessutom har jag en galen idé om att hinna skriva klart ett manus under den här perioden. Ett manus som ännu inte är påbörjat. En hyfsad utmaning?

Slutligen, om du vill ha en påminnelse om att boken kommer ut så går det bra att bevaka boken hos någon av de stora nätbokhandlarna:
Färglösa på Adlibris >>
Färglösa på Bokus >>
Färglösa på CDON >>

#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad. Här kan du läsa mer om utmaningen och här kan du se listan på alla deltagarna som är med 2014. 

Fortsätt läsaTvå månader kvar till utgivning (nr 27) #blogg100

Färglösa sätter trenden i vår (nr 17) #blogg100

farglosa-konkurrenter

Av en slump gör jag en sökning hos nätbokhandlarna för att kolla om alla lagt in omslag på min nya bok. Då upptäcker jag att jag inte är ensam om en titel på temat färglös.

Självaste Haruki Murakami (prova att säga det snabbt) kommer med en bok som på svenska fått titeln “Den färglöse herr Tazaki”.

Inte nog med det, dessutom kommer en ungdomsbok som heter “Färglös” kort och gott.

Lite roligt är det allt med denna nya trend. Självklart hävdar jag att de alla kopierat mig – men jag ser att Murakamis bok faktiskt kom ut i Japan 2013. Jag började i alla fall skriva min bok ett bra tag innan dess och hade inte hört ett ljud om den förrän jag såg den nu…

Så se till att ni får rätt bok (Fem stjärnor för Färglösa) med er hem från bokhandeln när min släpps i maj. Release-veckan kommer ni garanterat inte att kunna missa, räknade ut att jag bokat in drygt 40 signeringstimmar den första veckan redan nu! Den veckan blir det Skåne. Sen hoppas jag kunna avverka Halland, Småland, Stockholm och resten av Sverige…

Officiellt släppdatum är 27 maj…

Fortsätt läsaFärglösa sätter trenden i vår (nr 17) #blogg100

När fiktionen nästan blir verklighet

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:10 december, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Du läste väl igår kväll om bussen med innebandylaget Degerfors IBK som gled av vägen och välte. Ruggig historia som det skrivits en del om i tidningarna idag. Bäst uppdaterad verkar Värmlands Folkblad ha varit. Lyckligtvis verkar de flesta ha klarat sig utan allvarliga skador. Låt oss hoppas på det.

Den här händelsen berörde mig lite extra, inte bara för att det var ett innebandylag och jag själv åkt buss några gånger till turneringar eller bortamatcher. Inte så ofta som spelare, men som ledare. Men allra mest kändes det lite extra eftersom den påminner om några händelser i min nya bok InnebandyPiraterna – tredje säsongen. Utan att avslöja för mycket.

Den boken börjar med en olycka som förändrar hela situationen för laget Helsingborg Consuls. Faktum är att det även tidigare i år hänt saker i verkligheten som tangerar saker som händer i den nya boken. Lite skrämmande.

Funderade lite på om jag skulle skicka en låda med InnebandyPiraterna 3 till Degerfors som en julklapp/krya-på-er-hälsning. Lite osäker dock på hur boken och tanken skulle tolkas av någon som precis råkat ut för en så omskakande händelse.

* * *

Jag förstår numera tomten bättre som väljer att sköta sin logistik med egen personal istället för att anlita ett externt lager och externa transporter.

Även om jag slipper jobbet med att packa kartonger och skicka (nåja, nästan i alla fall) så är det bara att konstatera att jag oftare fick iväg paketen snabbare än underleverantörerna gör. Och så här i juletider kan det vara frustrerande.

Efterfrågan på InnebandyPiraterna 3 har inte varit i Zlatan-klass men ändå tillräckligt för att boken ska ta slut tillfälligt hos vissa mellanhänder. När sedan vissa IT-system har problem eller inte pratar samma språk alla gånger så kan köpare plötsligt mötas av besked som “tillfälligt slut” eller “ännu ej utkommen” trots att boken finns i lager och kom ut flera dagar tidigare.

* * *

En lansering likt “skräddarens barn” får jag nog tyvärr kalla den här InnebandyPiraterna 3-lanseringen. Visst har jag haft ett par fina höjdpunkter som en bokvideo, en smygrelease i samband med FCH-AIK där arenan var fullsatt (2700 åskådare), boken gick att förköpa hos Adlibris (vilket hade varit ännu roligare om de inte tappat bort en kartong på lagret) och att försäljningen första veckan faktiskt översteg den första månaden när jag jämför med InnebandyPiraterna 1 som kom ut 2009…!

Men det är så mycket jag inte hunnit med. Pressreleaser, bearbetning av bokhandeln, bloggturné, fler signeringar osv. Jag har helt enkelt haft för mycket annat som tagit tid. Inte bara vabbande (dagisbarn är sjuka ofta mellan november och mars) utan även konsultuppdrag och Hoi Förlags uppbyggnad. Ja, och så skrev jag ju klart hela boken i sista sekunden för att lyckas få ut den till julhandeln. Den borde naturligtvis ha legat klar i september så att jag kunde lagt full fokus på lanseringen i nov-dec.

Det som är mest kul är hur den tredje boken satt fart på försäljningen av ettan och tvåan.

Köp InnebandyPiraterna 3 hos Bokus, Adlbris, CDON eller Bokia.

* * *

Ska försöka komma igång med bloggandet igen. Har mängder av idéer att skriva om, även där.

* * *

Är nästan säker på vilken bok som ska skrivas härnäst. En humoristisk fotbollsroman för vuxna. Lite orolig för att fastna i ett fack, men å andra sidan vet jag att jag inte kommer att göra det. Fastna i ett fack alltså. Boken borde ju skrivas klart och lanseras till sommaren 2012…?

Fortsätt läsaNär fiktionen nästan blir verklighet