InnebandyPiraterna 6 som ljudbok

Läs mer om artikeln InnebandyPiraterna 6 som ljudbok
InnebandyPiraterna 6 släpps nu som ljudbok.

Det är många som väntat länge på ljudboken, men imorgon 5 april 2023 släpps InnebandyPiraterna 6 – Säsong X – Juniortrilogin 1 som ljudbok på Storytel, Nextory och Bookbeat. Äntligen.

Det är alltså första delen i den trilogi som utgör bok 6-8 i serien. De två sista böckerna är också inlästa (Simon Edenroth) och kommer att släppas nu under våren med några veckors mellanrum. Så om du börjar lyssna nu så behöver du inte vänta så länge på fortsättningen.

Lyssna på Storytel >>

Lyssna på Nextory >>

Lyssna på Bookbeat >>

Fortsätt läsaInnebandyPiraterna 6 som ljudbok

Färglösa – nu på Pirate Bay

Har bevakning på google alerts och får därför en ping varje gång det skrivs något om “Fem stjärnor för Färglösa” på nätet. Idag såg jag därför att ljudboken laddats upp på Pirate Bay och ett antal andra torrentsajter. Alltså piratkopior för nedladdning.

Funderar på hur det känns. Att å ena sidan folk laddar ner min bok och lyssnar på den utan att betala för sig. En form av stöld. Å andra sidan så skulle många av dessa aldrig ha köpt boken och därmed betalat för den. Så förmodligen förlorar jag inte jättemycket pengar på det i realiteten. Lite kluven.

Det jag hoppas är att några av dessa gratislyssnare som gillar boken faktiskt köper en bok i något format till sig själv eller för att ge bort. Eller att de pratar vitt och brett om hur rolig och bra Färglösa är för alla sina vänner så att dessa går och köper boken.

Det minsta de kan göra är att gå in på närmsta bibliotek och beställa hem Fem stjärnor för Färglösa.

Fortsätt läsaFärglösa – nu på Pirate Bay

Isfolket – bokbranschens House of Cards (nr 29) #blogg100

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:30 mars, 2014
  • Inläggskategori:Blogg

house-of-cardsTillbringade lördagskvällen framför tv:n. Uppkopplad mot laptopen för att kunna se några avsnitt av House of Cards på Netflix.

Förutom att det är en påkostad serie som tack vare Netflix kan ses i en följd utan reklamavbrott, är det en serie som bara kan ses på Netflix. En exklusiv serie, inspelad av och för Netflix.

I konkurrensen mellan streaming-tjänster för film/tv-serier är exklusivitet en överraskande strategisk väg. Tidigare har framför allt live-sändingar varit exklusiva för en kanal, inte minst inom idrotten finns det många exempel på hur man är tvungen att välja en viss kanal för att kunna se exempelvis NHL-hockey eller Premier League-fotboll. Debatten när Viasat tog över OS-rättigheterna var högljudd tills alla såg att det faktiskt blev bättre än när SVT visat det…

Så vad händer i bokbranschen? Så länge pappersböcker och andra fysiska former dominerade så ville alla förlag sälja i alla kanaler. Men det kan vara på väg att ändras. Storytel som jag skrev om häromdagen har en abonnemangstjänst. De har gjort en Netflix genom att spela in alla Margit Sandemos böcker i Sagan om Isfolket. Såvitt jag kan se är det bara där man kan lyssna till böckerna, de finns inte ens som download hos någon nätbokhandlare. (Även ett antal andra böcker inspelade av Storytel är enbart tillgängliga där.) Med tanke på att Adlibris startat en Storytel-kopia så är det förmodligen ett sätt att skapa en “terrorbalans” gentemot Bonniers och risken för att dessa skulle välja att spärra böcker för streaming via Storytel.

Amazon i USA åstadkommer en liknande effekt när de ger förmåner till de författare/förlag som väljer att låta sina eböcker vara exklusiva på Amazon i 90 dagar. Bland annat får man möjlighet att sätta ner priset till gratis och delta i vissa andra specialprogram som inte är tillgängliga om du väljer att sälja din bok hos fler återförsäljare.

Så frågan är om detta är framtiden? Kommer vissa förlag/författare att välja att ge ut sina böcker via en specifik återförsäljare – kanske rentav via egna hemsidor? Så länge alla böcker kommer i pappersformat är det kanske bara ljud- och ebok som påverkas. Men vad händer i framtiden – när vissa böcker kanske inte ges ut i pappersformat längre?

Eklusivitet vore trist på flera sätt tycker jag. Till skillnad från filmer är ju inte böcker lika dyra att producera (Första säsongen av House of Cards uppges ha haft en budget på 50 miljoner dollar) och som författare vill man ju nå så många läsare som möjligt. Å andra sidan, på något sätt måste ju abonnemangstjänster differentiera sig.

Vad tror du?

Fortsätt läsaIsfolket – bokbranschens House of Cards (nr 29) #blogg100

På resande och läsande fot (nr 23) #blogg100

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:23 mars, 2014
  • Inläggskategori:Blogg

Att läsa är att resa. Och att resa är ett utmärkt tillfälle att läsa.

Satte mig på tåget söderut från Stockholm mot Skåne med målet att sätta mig och skriva, börja på en ny roman som jag fick en spänande idé till inledningen på.

Men snart tappade jag fokus och plockade istället fram lite tidningar och läste. Och sedan mobilen för att lyssna till en ljudbok.

Ljud- och eböcker är det perfekta resesällskapet.

Fortsätt läsaPå resande och läsande fot (nr 23) #blogg100

Ljudböcker via MP3 – varför säljer de inte mer?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:18 maj, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Har fått höra att nedladdningsbara ljudböcker via MP3 fortfarande inte säljer lika bra som dem på CD-skiva. Konstigt egentligen. En anledning är förstås priset på böckerna, läsaren har svårt att förstå varför det ska kosta över 150 kr att ladda ner en MP3-bok. Den är visserligen billigare än en CD-bok men inte så mycket billigare som man kan förvänta sig.

En anledning är kostnaden för inspelningen. De flesta ljudböcker läses in av proffs, kända skådespelare som är duktiga på att läsa på ett fängslande sätt. Det kostar alltså 20-50 000 kr extra (kanske mer när man räknar tekniker och studiotid) att spela in en ljudboksutgåva och då krävs det såklart att man säljer en del böcker för att tjäna in den kostnaden.

Men explosionen för ljudböcker som MP3 låter vänta på sig. Kanske förväntar sig läsare/lyssnare att priset borde krypa ner under hundralappen?

Ett annat skäl som jag snubblade över är att det är svårt att få en uppfattning om en ljudbok. Ta exempelvis Marklunds och Pattersons nya Postcard Killers. Om du vill köpa pappersboken finns det ett smakprov (på Bokus ej Adlibris av någon anledning) på 20 sidor. Men om du vill provlyssna på MP3-versionen får du bara höra en knapp minut, inte ens hela första sidan i romanen…

Fortsätt läsaLjudböcker via MP3 – varför säljer de inte mer?