Isfolket – bokbranschens House of Cards (nr 29) #blogg100

house-of-cardsTillbringade lördagskvällen framför tv:n. Uppkopplad mot laptopen för att kunna se några avsnitt av House of Cards på Netflix.

Förutom att det är en påkostad serie som tack vare Netflix kan ses i en följd utan reklamavbrott, är det en serie som bara kan ses på Netflix. En exklusiv serie, inspelad av och för Netflix.

I konkurrensen mellan streaming-tjänster för film/tv-serier är exklusivitet en överraskande strategisk väg. Tidigare har framför allt live-sändingar varit exklusiva för en kanal, inte minst inom idrotten finns det många exempel på hur man är tvungen att välja en viss kanal för att kunna se exempelvis NHL-hockey eller Premier League-fotboll. Debatten när Viasat tog över OS-rättigheterna var högljudd tills alla såg att det faktiskt blev bättre än när SVT visat det…

Så vad händer i bokbranschen? Så länge pappersböcker och andra fysiska former dominerade så ville alla förlag sälja i alla kanaler. Men det kan vara på väg att ändras. Storytel som jag skrev om häromdagen har en abonnemangstjänst. De har gjort en Netflix genom att spela in alla Margit Sandemos böcker i Sagan om Isfolket. Såvitt jag kan se är det bara där man kan lyssna till böckerna, de finns inte ens som download hos någon nätbokhandlare. (Även ett antal andra böcker inspelade av Storytel är enbart tillgängliga där.) Med tanke på att Adlibris startat en Storytel-kopia så är det förmodligen ett sätt att skapa en “terrorbalans” gentemot Bonniers och risken för att dessa skulle välja att spärra böcker för streaming via Storytel.

Amazon i USA åstadkommer en liknande effekt när de ger förmåner till de författare/förlag som väljer att låta sina eböcker vara exklusiva på Amazon i 90 dagar. Bland annat får man möjlighet att sätta ner priset till gratis och delta i vissa andra specialprogram som inte är tillgängliga om du väljer att sälja din bok hos fler återförsäljare.

Så frågan är om detta är framtiden? Kommer vissa förlag/författare att välja att ge ut sina böcker via en specifik återförsäljare – kanske rentav via egna hemsidor? Så länge alla böcker kommer i pappersformat är det kanske bara ljud- och ebok som påverkas. Men vad händer i framtiden – när vissa böcker kanske inte ges ut i pappersformat längre?

Eklusivitet vore trist på flera sätt tycker jag. Till skillnad från filmer är ju inte böcker lika dyra att producera (Första säsongen av House of Cards uppges ha haft en budget på 50 miljoner dollar) och som författare vill man ju nå så många läsare som möjligt. Å andra sidan, på något sätt måste ju abonnemangstjänster differentiera sig.

Vad tror du?

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.