Ljudböcker via MP3 – varför säljer de inte mer?

Har fått höra att nedladdningsbara ljudböcker via MP3 fortfarande inte säljer lika bra som dem på CD-skiva. Konstigt egentligen. En anledning är förstås priset på böckerna, läsaren har svårt att förstå varför det ska kosta över 150 kr att ladda ner en MP3-bok. Den är visserligen billigare än en CD-bok men inte så mycket billigare som man kan förvänta sig.

En anledning är kostnaden för inspelningen. De flesta ljudböcker läses in av proffs, kända skådespelare som är duktiga på att läsa på ett fängslande sätt. Det kostar alltså 20-50 000 kr extra (kanske mer när man räknar tekniker och studiotid) att spela in en ljudboksutgåva och då krävs det såklart att man säljer en del böcker för att tjäna in den kostnaden.

Men explosionen för ljudböcker som MP3 låter vänta på sig. Kanske förväntar sig läsare/lyssnare att priset borde krypa ner under hundralappen?

Ett annat skäl som jag snubblade över är att det är svårt att få en uppfattning om en ljudbok. Ta exempelvis Marklunds och Pattersons nya Postcard Killers. Om du vill köpa pappersboken finns det ett smakprov (på Bokus ej Adlibris av någon anledning) på 20 sidor. Men om du vill provlyssna på MP3-versionen får du bara höra en knapp minut, inte ens hela första sidan i romanen…

Eftersom boken är på 7h och 33 min kanske man kunde bjuda på mer för att locka läsaren att fortsätta? Bara en tanke.

Jag har inte lyssnat på ljudböcker för vuxna någon gång. Däremot en del Astrid Lindgren med barnen och andra sagor när jag själv var ung. Det ska bli spännande att se hur man upplever det och hur krångligt det är i praktiken att flytta över en MP3-CD-bok till mobiltelefonen (där det ju är mest sannolikt att man kan lyssna rent praktiskt) eller kanske iPod.

Och sedan funderar jag fortfarande över när jag ska släppa InnebandyPiraterna som ljudbok. Ifall jag själv ska läsa in den för att profilera mig själv ännu mer. Men har jag tillräckligt bra berättarröst? Ska jag läsa på skånska eller rikssvenska? (Jo, jag behärskar båda dialekterna “på riktigt”). Har redan fått erbjudande om att låna en halvproffs-studio för att testa.

Inte för att jag tror att jag kommer att sälja några stora mängder, men det kan öppna för en ny publik. Både de som är för unga för att läsa långa böcker själva – och de som inte läser böcker men gärna lyssnar på böcker i bilen eller i joggingspåret.

Gör jag det själv så håller jag nere kostnaden och då ska det synas i priset för dem som vill handla. Kanske jag rentav lägger ut dem helt fritt på hemsidan med en donationsknapp för att testa även den vägen. Det är ju jag som bestämmer. Undrar hur lång min bok blir i timmar och minuter? Under sex timmar kanske?

Helt klart är att det bara blir download. Gammal ljud-CD är uteslutet och även MP3-CD känns förlegat. Vet inte om de går att trycka on-demand? Nej, download är framtidens melodi för ljudböcker, det är jag övertygad om.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.