När verkligheten tränger sig på i fiktionens värld

Jag ska inte skylla förseningen av manuset till InnebandyPiraterna 3 på jordbävningen i Japan i helgen. Det finns betydligt mer jordnära skäl än så (bihåleinflammation, konsultuppdrag och dålig disciplin) till det.

Men ändå. Floorball World Tour har en deltävling som spelas i Japan. Under Andra säsongen åkte killarna i laget Helsingborg Consuls dit för första gången och fick en spännande upplevelse. Självklart ska de dit även den tredje säsongen.
Böckerna i serien InnebandyPiraterna utspelar sig egentligen inte något speciellt år. Eller rättare sagt, i den första boken nämns faktiskt ett årtal på ett ställe men i den andra boken och framåt har jag med avsikt valt att inte tidsbestämma händelserna.
Varför? Ja, ett skäl är faktiskt händelser som jordbävningen i Japan. Den tredje säsongen skulle nämligen, ifall man nu följer kronologin från bok ett, utspela sig 2011. Eftersom planen var utgivning i april kommer jag att ha skrivit en hel del om framtiden. Större delen av boken egentligen skulle utspela sig i framtiden, utan att jag vet vad som händer.
Tidsmässigt så börjar Floorball World Tour i början av mars. Ja, det finns alltså en tidslinje, bara utan årtal. Ungefär nu borde killarna, utan att förstöra spänningen, vara på väg till Sydney för årets första turnering.
Inte förrän i maj kommer de till Japan. Då ska boken förhoppningsvis redan vara skriven och utgiven och vi vet inte alls hur situationen ser ut där då. Men en så dramatisk händelse som en jordbävning hade självklart satt sina spår, om det nu var så att den inträffade bara några månader innan de kom dit. Exempelvis om UD avrått från resor dit. Och även om turneringen spelas i närheten av Tokyo, där man nu håller andan, hade det märkts.

Men jag har valt att lämna verklighetens händelser utanför mina böcker i serien. Samtidigt kan jag inte låta bli att beröras när jag ser tv-bilder och läser om platser som inte befinner sig särskilt långt ifrån de platser där jag låtit mina romanfigurer resa. Och jag kan inte låta bli att tänka på vad som kunde hänt om skalvet hade inträffat då. När de befann sig där eller där. Vad skulle hända om ett jordskalv inträffade mitt under en match, skulle golvet röra sig så mycket att bollen ändrade riktning? Så att spelarna ramlade omkull? Hur hade domarna dömt om det blivit mål samtidigt som golvet gungar och målburen kanske till och med flyttar sig?

Men sen återvänder jag till verkligheten och konstaterar att ibland överträffar den även min vildaste fantasi. Det som hänt och händer i Japan just nu är riktigt obehagligt.

Och jag kan inte skylla på jordbävningen när jag missar min deadline.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.