Deadlines kommer alltid som en överraskning (nr 19) #Blogg100

Deadlines. Varför kommer de alltid som en överraskning? Eller rättare sagt, varför väntar vi alltid till precis innan de dyker upp innan vi agerar?

När man ska ut och resa, packar man kvällen före eller samma morgon.

När man har en tid att passa sitter man ändå in i det sista och svarar på mejl eller läser en bok. Oavsett hur god tid man har innan så ser man alltid till att det är minimalt med tid kvar.

Förmodligen är vi rädda för att något ska vara ogjort. Som att förbereda sig i god tid och vara klar en månad innan man behöver, bara för att strax före deadline få besked om att det är inställt och vi inte behöver göra uppgiften. Precis som att vi hoppas att det ska dyka upp något oförutsett som gör att deadlines upplöses eller flyttas fram.

Författare är värre än hantverkare. I alla fall om du frågar en förläggare eller redaktör. Vi har hopplöst svårt att hålla deadlines för våra egna manus och texter. En del handlar om “ska bara” och en rädsla för att släppa sitt manus. En del handlar om tidoptimism och prokrastinering och att låta andra saker komma emellan. Kanske är det en svår scen som vi väntar med att skriva. Eller research och faktakoll som sparas till senare.

Som journalist och redaktör, som författare och förläggare, har jag suttit på båda stolarna. Jag har varit med och satt deadlines för andra och jagat dem för att de ska hålla tider. Samtidigt som jag själv hittat undanflykter när jag missat deadlines.

För lika dåliga som vi skribenter är på att hålla deadlines, lika kreativa är vi när det gäller att hitta ursäkter.

Och som av en händelse postar jag dagens blogginlägg ungefär en halvtimme före midnatt. Strax före deadline. Men i gengäld har jag redan skrivit morgondagens inlägg – det handlar om att skriva sexscener…

Fortsätt läsaDeadlines kommer alltid som en överraskning (nr 19) #Blogg100

Snacka om missad deadline

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:21 februari, 2012
  • Inläggskategori:Blogg

Jag fick idén förra sommaren tror jag. Eller var det möjligen ännu tidigare? Jag skulle skriva en humoristisk deckare med en huvudperson som råkar i en 40-årskris. Tillsammans med några gamla idéer ur byrålådan kändes det som en riktigt underhållande, bred roman för alla i den åldern.

Ovanpå det: det perfekta vore förstås att släppa boken på sin egen 40-årsdag, göra födelsedagsfesten till bokrelease. Två flugor på smällen samtidigt. Inte nog med att vänner och bekanta sannolikt skulle känna sig mer tvungna att dyka upp på en 40-årsfest än en bokrelease, media borde ju älska en sån sak?

En bok om 40-årskris som släpps på författarens 40-årsdag? Kan det bli bättre?

Bara en detalj som fallerade. Jag missade deadline för boken. Ja, den är faktiskt inte mer färdigskriven idag än den var i augusti när jag skrev ner en grov outline. Möjligen mer bearbetad i skallen, men inte i nedskrivna ord.

Nu är ju inte idén om att släppa en bok på sin 40-årsdag helt unik. Faktum är att en författare på Hoi Förlag (som jag är en av grundarna till) släpper en bok samma dag som han fyller 40 – Christan Wass. Han har dessutom skrivit en självbiografi (Invalido) som börjar med hur hans liv förändrades på några sekunder, för tjugo år sedan. Det är en bok som berör och som jag tror kommer att få många läsare under våren. Läs den!

Och min egen bok då? Den som jag nu väckt ditt intresse för? Jag intalar mig att det kanske ändå är bättre att skriva om något som man vet. Att skriva en bok om någon som får (eller snarare skapar) en 40-årskris på sin 40-årsdag borde kunna göras med större trovärdighet och inlevelse om författaren själv passerat 40.

Det kan vara ytterligare en finessrik prokrastinering. Men det funkar å andra sidan inte många dagar till.

Så det är bara att börja skriva den där boken. Imorgon.

Fortsätt läsaSnacka om missad deadline

När verkligheten tränger sig på i fiktionens värld

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:15 mars, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Jag ska inte skylla förseningen av manuset till InnebandyPiraterna 3 på jordbävningen i Japan i helgen. Det finns betydligt mer jordnära skäl än så (bihåleinflammation, konsultuppdrag och dålig disciplin) till det.

Men ändå. Floorball World Tour har en deltävling som spelas i Japan. Under Andra säsongen åkte killarna i laget Helsingborg Consuls dit för första gången och fick en spännande upplevelse. Självklart ska de dit även den tredje säsongen.
Böckerna i serien InnebandyPiraterna utspelar sig egentligen inte något speciellt år. Eller rättare sagt, i den första boken nämns faktiskt ett årtal på ett ställe men i den andra boken och framåt har jag med avsikt valt att inte tidsbestämma händelserna.
Varför? Ja, ett skäl är faktiskt händelser som jordbävningen i Japan. Den tredje säsongen skulle nämligen, ifall man nu följer kronologin från bok ett, utspela sig 2011. Eftersom planen var utgivning i april kommer jag att ha skrivit en hel del om framtiden. Större delen av boken egentligen skulle utspela sig i framtiden, utan att jag vet vad som händer.

Fortsätt läsaNär verkligheten tränger sig på i fiktionens värld

Deadlines är lika jobbiga och viktiga i alla branscher

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:19 augusti, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Dessa veckor är det många deadlines för mig. Tidningar som ska tryckas, böcker som ska ges ut. Det är egna deadlines för texter och färdiga pdf:er. Det är deadlines för olika frilansare jag anlitar. Jag inser också efter renoveringen av mitt badrum att deadlines inte är unika för min bransch – och vi har alla problem när någon länk i kedjan missar sin deadline.

Ska vi börja med historien om badrummet? I korthet så har vårt nedgångna badrum blivit så nedgånget att det var risk för fuktskador om det inte renoverades. Det blev bestämt i våras och skulle ta tre veckor.
För att underlätta så skulle man passa på medans vi var bortresta under tre veckor i juli med start 1 juli. Så sas det i april.
Men i juni så kom byggfirman på att de hade semesterstängt så istället skulle man börja den 15 juli. Eftersom den 15:e var en torsdag så kom det istället att bli start den 19 juli.
Tre veckor skulle det ta. “Eller säg tre och en halv för att vara på säkra sidan”. Alltså absolut senast den 11 augusti.
Tror ni att de klarade sin deadline? Nja. Inte riktigt alla inblandade. Nu är det den 19 augusti och badrummet är nästan helt klart, inklusive målning.
Med andra ord kommer de att ha missat sin deadline med en månad eller två veckor beroende på hur man räknar. Varför har jag egentligen ingen aning om, men det känns skönt att kunna duscha hemma igen.

Jag hoppas bara att jag lyckas bättre med att hålla mina egna deadlines. Det är som sagt rätt många sådana just nu. Samtidigt som man ska blicka framåt och hålla projekt i luften som inte ska genomföras förrän senare i höst.

Fortsätt läsaDeadlines är lika jobbiga och viktiga i alla branscher