Bland böcker, bollar och bloggare

Fredag eftermiddag och snart dags att hämta på dagis. Efter en intensiv vecka med många olika projekt, klyschan “många bollar i luften” passar väl bra.

* * *

Kimmo Eskelinen, fd landslagsback numera i div 1, och en av Sveriges bästa innebandybloggare tycker precis som jag att innebandyn inte fått lika fin behandling av TV4 som handbollen. (Jag tackar för berömmande ord om min krönika i tisdags om TV-krisen – säg till om du vill ha ett recensionsex av InnebandyPiraterna med posten).
Kimmo lyfter fram något som jag delvis missade, nämligen analyserna, i sitt inlägg:

” (…) skillnaden i bevakning av våra handbollslandslag och innebandylandslag överskrider den differensen med råge!

Det är inför, under och efterprogram i tv när handbollen spelar match mot ett landslag som håller svensk division 1 klass. Det snackas handboll i morgonsoffan och killarna har ett eget program sent på kvällen.

Så bygger man profiler och ett intresse hos folket i stugorna!


Vad fick innebandyn innan och under VM? Visserligen inget hemmamästerskap, men jag är ganska säker på att Ekwall och co inte hade suttit i någon läcker soffa och diskuterat innebandy efter 28-1 mot Tyskland även om det hade spelats i Göteborg.

Vi fick snällt nöja oss med att se ett par matcher och noll “kringsnack”.

Jag får samma intryck när jag läser dagens krönikor om Sveriges VM-match i handboll mot Chile. Lite urskuldande om att det inte var någon värdemätare, men ändå analyser av spelarnas insatser mot ett lag där de borde vunnit med 20 mål? Var fanns de analyserna från innebandy-VM?

I dagens pappers-DN (som jag har på prov en månad) finns en mycket intressant artikel om handboll i världen. Det ger en något mer nyanserad bild av läget. Nämligen att det inte är helt olika innebandyns situation. Europa dominerar fullständigt. Alla medaljer i samtliga 21 VM-turneringar har gått till Europa (visserligen tio olika länder som vunnit guld sedan starten, eller nio eftersom Ryssland och Sovjet räknas som två olika). Man ser också vilken fördel sporten har av OS när det gäller att få länder att satsa:
“I USA lever handbollen bara upp i samband med att landet tilldelas ett sommar-OS, då får man som arrangör automatiskt en plats i turneringen. (…) Ofta handlar det om att skola om starka basketspelare till handbollsspelare.”
Samt:
“Noterbart är att England aldrig är med. Men i och med att man arrangerar OS 2012, dit man har en friplats, så har man inlett en satsning och ser över hela sin organisation.”

DET är anledningen till att IFF satsar så hårt på att komma med i OS. Innebandyn kommer att få mycket gratis i många länder när det sker.

* * *

I veckan har också egenutgivning debatterats. Jag funderade lite över litterär kvalitet.

Just det, idag bloggade jag lite om hur man vet om ens bok är bra nog att ge ut.

* * *

Jag skriver just nu på tredje delen i serien om InnebandyPiraterna. Även om jag är snabb går det hopplöst långsamt i förhållande till läsarnas förväntningar. Många som väntar på tredje delen i berättelsen om Helsingborg Consuls och deras äventyr på Floorball World Tour.

Synopsis för hela boken är nästan klart. Jag har börjat skriva på första kapitlet så nu återstår bara sådär 28-30 kapitel ytterligare. Och därefter redigering, bearbetning, korrektur och en massa annat jobb som hör till en utgivning. Målet är fortfarande att komma ut till SM-finalen i Malmö Arena den 16 april.

SM-finalen i innebandy förstås.

* * *

En hel del tid har denna vecka vigts åt Hoi Förlag, mitt nya projekt tillsammans med Lars Rambe och Ann Ljungberg. Vi pratar med flera författare som har spännande böcker de vill ge ut. Inom kort hoppas jag att vi kan presentera de första namnen och titlarna. Spännande, minst sagt. Mycket praktiskt att ordna, administrativ så här i början också när man bygger ett nytt företag som ska växa snabbt.

Men jag gillar det här att driva ett företag där man är mer än en person. Har ju drivit företag sedan 1992 i olika former, men inte med partners.

* * *

Igår signerade jag böcker på IH igen. Vet inte vilken gång i ordningen. FCH besegrade Sirius med 9-4 och jag fick signera ett par böcker. Försäljningen tickar på sakta, men säkert. December var en fantastisk månad försäljningsmässigt, tror det var all-time-high för min del. Hade jag sålt så mycket böcker varje månad kunde jag nästan leva på författandet tror jag.
På söndag är det dags igen, FCH-Linköping på IH och jag ska vara på plats med mina böcker. Att vara författare är lika mycket arbete med fötterna som med händerna. Fråga bara Björn Ranelid.

* * *

Ett annat kärt projekt är VIPstory där vi nu äntligen närmar oss en utgivning av denna novellsamling.

* * *

Slutligen blir man alltid glad när man läser sånt här om en bok man varit med och författat:
Malin the writer: “Den som funderar på att ge ut själv, eller redan har gjort det, bör absolut läsa den här. Den som funderar på att bli utgiven överhuvudtaget bör läsa den.” Betyg 8/10

Caroline Engvall: “En ny bra bok om hur man lyckas med att ge ut en bok på egen hand (…) Köp köp köp!”

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.