En alldeles ovanlig tisdag – egenutgivning, egotripp och e-böcker

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:29 mars, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Jag överdriver inte när jag säger att det är många bollar i luften just nu. På gott och ont. Idag exempelvis är det release för boken VIPstory – Återkomsten. Tyvärr har det strulat lite med Bokrondellens inställningar (dessutom tar det ett dygn för varje ändring där att slå igenom) och därför har boken fått ett alldeles för högt pris hos Adlibris och Bokus. Det sabbade lite mina idéer om att få väldigt många att köpa boken första dagen på Adlibris. Istället har jag rekommenderat folk att köpa den direkt via hemsidan.
Köp VIPstory på vipstory.se

Dessutom insåg jag att Återkomsten var långt ifrån en unik titel. Pga strul med Bokrondellen så får man inte träff på VIPstory för tillfället hos t ex Adlibris. Och söker man på Återkomsten finns det rätt många titlar… Men det är alltså denna du ska köpa.

* * *

Det är inte ofta som man omnämns i en artikel som handlar om någon annan. Men nu har det hänt. Oskar Källner som debuterar på eget förlag med fantasyboken Drakhornet intervjuas av Sigtunabygden om sin bok.
Där läser jag med förtjusning dessa rader:

“Han har hört att bland annat författaren Sölve Dahlgren har lyckats med självpublicering och hittills sålt flera tusen exemplar av sina böcker. Sölve Dahlgren har också exempelvis skrivit boken Lyckas med utgivning, tillsammans med andra självpublicerande författare. Och detta har Oskar Källner lärt sig från den boken:

–  Det finns en värld av möjlighet för den som vill. Det finns ingen gräns för vad man kan göra i dag med hjälp av teknologi. Men behöver inte förlita sig på stora förlag för att bli författare, säger han.”

Jag tackar Oskar för det och önskar honom lycka till med sitt romanprojekt!

* * *

Nyligen skrev jag om två amerikanska författare som gick motsatt väg. Amanda Hocking som var på väg att signera ett kontrakt med ett traditionellt efter att ha lyckats sälja en miljon böcker som egenutgivare. Och Barry Eisler som tackade nej till ett förskott på 500 000 dollar för att istället ge ut sina böcker på egen hand.
Nu har en amerikansk sajt sammanfört de båda i ett samtal och vi får veta ännu mer om hur de resonerat kring sitt vägval. Amanda har tydligen fått ett förskott på två miljoner dollar – men samtidigt säger hon att hon tjänat 1,5-2 miljoner dollar som egenutgivare…
Läs den intressanta konversationen här.

* * *

Dags att skaffa en e-bokläsare. Jag har funderat på det ett tag, men det känns att det börjar bli dags. Inte minst när man läser en del manus och annat så blir det onödigt mycket pappersutskrifter ifall man vill läsa någon annanstans än på den stationära datorn.
Idag tipsade någon om att Bebook utsetts till bästa e-bokläsare 2011 på en mässa i Holland. Snabbt kunde jag sedan konstatera att det inte finns någon svensk återförsäljare till märket… Ett symptom på att den svenska e-boksmarknaden står och stampar och det inte är någon som verkar ha intresse av att sätta fart på den.
Surfa in på Bokus och Adlibris så ser man snabbt var fokus ligger. Det är inte på e-böcker och e-bokläsare. Kolla skärmdumparna nedan och fundera över hönan och ägget. Visst, Amazon har en egen läsare och säljer enorma mängder e-böcker. Men om Bokus och Adlibris vill komma dit duger det inte att ha startsidor som ser ut som de gör just idag. Eller hur?

Fortsätt läsaEn alldeles ovanlig tisdag – egenutgivning, egotripp och e-böcker

Bland böcker, bollar och bloggare

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:14 januari, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Fredag eftermiddag och snart dags att hämta på dagis. Efter en intensiv vecka med många olika projekt, klyschan “många bollar i luften” passar väl bra.

* * *

Kimmo Eskelinen, fd landslagsback numera i div 1, och en av Sveriges bästa innebandybloggare tycker precis som jag att innebandyn inte fått lika fin behandling av TV4 som handbollen. (Jag tackar för berömmande ord om min krönika i tisdags om TV-krisen – säg till om du vill ha ett recensionsex av InnebandyPiraterna med posten).
Kimmo lyfter fram något som jag delvis missade, nämligen analyserna, i sitt inlägg:

” (…) skillnaden i bevakning av våra handbollslandslag och innebandylandslag överskrider den differensen med råge!

Det är inför, under och efterprogram i tv när handbollen spelar match mot ett landslag som håller svensk division 1 klass. Det snackas handboll i morgonsoffan och killarna har ett eget program sent på kvällen.

Så bygger man profiler och ett intresse hos folket i stugorna!


Vad fick innebandyn innan och under VM? Visserligen inget hemmamästerskap, men jag är ganska säker på att Ekwall och co inte hade suttit i någon läcker soffa och diskuterat innebandy efter 28-1 mot Tyskland även om det hade spelats i Göteborg.

Vi fick snällt nöja oss med att se ett par matcher och noll “kringsnack”.

Jag får samma intryck när jag läser dagens krönikor om Sveriges VM-match i handboll mot Chile. Lite urskuldande om att det inte var någon värdemätare, men ändå analyser av spelarnas insatser mot ett lag där de borde vunnit med 20 mål? Var fanns de analyserna från innebandy-VM?

I dagens pappers-DN (som jag har på prov en månad) finns en mycket intressant artikel om handboll i världen. Det ger en något mer nyanserad bild av läget. Nämligen att det inte är helt olika innebandyns situation. Europa dominerar fullständigt. Alla medaljer i samtliga 21 VM-turneringar har gått till Europa (visserligen tio olika länder som vunnit guld sedan starten, eller nio eftersom Ryssland och Sovjet räknas som två olika). Man ser också vilken fördel sporten har av OS när det gäller att få länder att satsa:
“I USA lever handbollen bara upp i samband med att landet tilldelas ett sommar-OS, då får man som arrangör automatiskt en plats i turneringen. (…) Ofta handlar det om att skola om starka basketspelare till handbollsspelare.”
Samt:
“Noterbart är att England aldrig är med. Men i och med att man arrangerar OS 2012, dit man har en friplats, så har man inlett en satsning och ser över hela sin organisation.”

DET är anledningen till att IFF satsar så hårt på att komma med i OS. Innebandyn kommer att få mycket gratis i många länder när det sker.

* * *

I veckan har också egenutgivning debatterats. Jag funderade lite över litterär kvalitet.

Fortsätt läsaBland böcker, bollar och bloggare

Dyrt misstag gav mig värdefulla erfarenheter

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:29 juni, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Det är misstagen man lär sig av sägs det. Men ibland kan även värdefulla kunskaper komma till genom lite väl dyra misstag. Utgivningen av VIPstory befinner sig i gränslandet.

För snart sex år sedan gav jag ut det andra numret av bookazinet VIPstory. Ja, det var nästan innan begreppet bookazine (magasin i bokformat) hade myntats (om man bortser från att det funnits ett företag med det namnet sedan 1929). Och VIPstory var förmodligen ett av de mest påkostade och snyggaste med linnetrådsbindning och flikar, tryckt på riktigt bra papper. Jag har nästan förträngt hur mycket tryckningen kostade men jag tror jag betalade 65 000 kronor för de första 5000 exemplaren som VIPstory 1 trycktes i.
Och sedan bestämde jag mig för att banta upplagan när det var dags för nr 2 så jag satsade “bara” 45 000 kronor för 3000 exemplar.
Hur tänkte jag? Ja, fokus låg helt på att få ner styckpriset. Men istället för att pruta på kvaliteten och trycka billigt – i lägre upplaga så… gjorde jag misstaget att binda för mycket kapital i upplaga.

Fortsätt läsaDyrt misstag gav mig värdefulla erfarenheter