Utmaningar och mål – vad sägs om en miljon ord 2012?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:12 december, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Att utmana sig själv är nyttigt. Att sätta mål och deadlines är ett måste för att få fart på skrivandet. Mitt eget mål – att skriva klart InnebandyPiraterna 3 till julhandeln tvingade mig att pressa mig att faktiskt skriva ett par tusen ord om dagen.

(Ja, jag vet att jag ursprungligen hade satt målet att bli klar med trean till SM-finalen i april 2011 – men tydligen hade jag inte satt det målet tillräckligt skarpt för mig själv?)

Snart är det nyår och det är ju då många sätter upp mål och löften inför det kommande året.

Så, alla ni som skriver – vad har ni för mål för 2012?

Idag läste jag ett inlägg om “The 10.000 word-day” som handlar om hur många ord man skriver eller kan skriva per dag. Jag har själv jobbat med 3000 ord/dag under en period för att verkligen få upp farten. En fokuserad dag tar det mig 2-3 timmar att nå dit.  Men jag har också skrivit över 5000 ord på en enskild dag vid något tillfälle på fyra timmar ungefär.

Med andra ord (!) så är 10.000 ord på en dag ingen omöjlighet. Sen har jag haft en massa dagar utan ett skönlitterärt ord…

NaNoWriMo är en utmaning som bygger på att man under november månad skriver 50.000 ord eller mer och slutför en roman. Fokus blir på att skriva snabbt och låta orden flöda, inte på grammatik och exakta formuleringar. Man hittar ett flow helt enkelt.

Så vad är en lämplig utmaning och mål för 2012 om jag verkligen vill ta mitt skrivande till nästa nivå? De tankar som dyker upp i mitt huvud är:

  • Att skriva en miljon ord (83.000 ord/månad eller 2739 ord/dag)
  • Att skriva en bok varje månad (romaner, fackböcker, barnböcker = 12 st på ett år)
  • Att skriva 50 000 ord/månad
  • Att skriva 3000 ord/dag = ca 750 000 ord (om man räknar bort lörd-sönd)

En del avfärdar allt snack om kvantitativa mål med att det är kvaliteten som räknas. Ja, det är helt rätt. Men utan kvantitet så kommer du aldrig att skriva något kvalitativt. Eller, jo det finns ju ett antal exempel på folk som skrivit på sin debutroman i fem-tio år och slutligen blir klara och det är fantastiskt.

Tror dock att jag är för rastlös för det. Min melodi får nog vara 10K-spåret.

10.000 ord/dag blir förresten en bra bit över 3,5 miljoner ord på ett år eller 30-40 romaner av normallängd. Men DET känns nog lite väl ambitiöst eller hur? Skulle underlätta i min ambition att sälja en miljon exemplar av mina böcker.

Hur ser dina skrivarmål ut?

 

 

Fortsätt läsaUtmaningar och mål – vad sägs om en miljon ord 2012?

Det är många bollar i luften nu

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:10 december, 2010
  • Inläggskategori:Uncategorized

Jag skulle ha bloggat tidigare i veckan. Men det blir en fredagsblogg. En signal om att det är väldigt många bollar i luften just nu. Många nyheter som bara väntar på att presenteras och marknadsföras. Det får bli i punktform lite snabba noteringar.

I måndags släpptes min nya bok “Lyckas med bokutgivning” som jag skrev om förra fredagen. Vår ursprungliga målsättning var att den skulle ges ut i slutet av november, lagom till julhandeln (som är en väldigt viktig månad för bokbranschen). Men som så många andra projekt så rann tiden iväg på slutet (eller om man ska vara ärlig i början). Därför kom den ut först den 6 december. Och därmed blir det tight med tid för dem som ska köpa den som julklapp.

* * *

Julhandeln är också viktig för InnebandyPiraterna. Självklart borde jag vara ute och signera mycket den här månaden. Förra helgen var jag i Ängelholm på regionslutspelet USM för P16 och sålde en del böcker. Men ärligt talat hade jag nog hoppats på mer där.
Imorgon blir det Åstorps sporthall ca kl 10-14 där det spelas ungdomsmatcher hela dagen. Ska försöka synka det med VM-finalen i innebandy som, helt obegripligt, tydligen spelas kl 14.30 imorgon.
På söndag är det dags för en signering i bokhandeln Böcker och Blad på Familia kl 12-15. Blir spännande, tydligen ett köpcentra där det rör sig mycket ungdomar och barnfamiljer.

* * *

Marknadsföring är viktigt om man vill sälja böcker, något som vi tar upp i vår bok “Lyckas med bokutgivning”. Därför känns det lite retligt att jag själv inte riktigt är i fas när det gäller marknadsföring av dels den boken, dels InnebandyPiraterna. Det blir lite som “skräddarens barn”…
Nåja, försäljningen av InnebandyPiraterna – Andra säsongen börjar ta fart nu efter en seg start. Och ännu roligare är kanske att försäljningen av den första boken också ökat. Inte bara pocketutgåvan utan även originalutgåvan har fått ett nytt liv, säkert tack vare bok två i serien.
Det är förstås en del av min strategi och tanke, att böckerna säljer varandra.
De senaste två veckorna har jag i alla fall packat böcker och skickat en massa paket.

* * *

Ett projekt som alltid hamnat i kläm är VIPstory vars återkomst-bok skulle ut till jul och julhandeln. Jag hoppas fortfarande på att den ska bli utgiven före jul. Lite småpill kvar där.

* * *

Emellanåt är det lätt att glömma att om 5-6 år kanske e-böcker står för 97% av försäljningen istället för tvärtom som det är idag. Nu tar försäljningen av plattorna fart.

* * *
Det stora projektet som tar mycket tid just nu är annars nystartade Hoi Förlag (House of Independents). Mitt, Lars och Anns nya förlag som kanske vänder upp och ner på bokbranschen lite grann. Eller rejält. Det känns riktigt spännande, inte minst eftersom alla jag pratar med tycker att det verkar vara en bra idé och ett bra koncept. Inom kort hoppas vi kunna presentera våra allra första författare, ja utöver vår egen bok då som är den första titeln på förlaget.
Om du har skrivit en bok och funderar på hur du ska få den utgiven så ska du studera vårt koncept. För alla som är villiga att investera i sin egen utgivning så är det ett konkurrenskraftigt alternativ.

* * *

Jag tror jag får återkomma till mina mål för 2011 i ett separat blogginlägg. Även en liten uppföljning av hur jag ligger till med mitt mål att sälja en miljon böcker när man fördelar en miljon böcker på tio år.

* * *

Jag avslutar med en liten egotripp som jag tycker är lite kul. En skärmdump från Adlibris över en topplista på kategorin Idrottsberättelser (12-15 år). Jag har tre av tio titlar på listan. Före jul hoppas jag ha förstaplatsen så in och köp mina böcker där, i din lokala bokhandel eller var du nu handlar dina böcker. Förresten toppar pocketen en liknande lista hos Bokus

Fortsätt läsaDet är många bollar i luften nu

Världens bäst betalda författare

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:26 augusti, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Tidigare i somras skrev jag om de bäst betalda svenska författarna. Även om flera av dem finns översatta till andra språk så bleknar deras inkomster i jämförelse med listan över världens bäst betalda författare som Di.se publicerade häromdagen.

Världens bäst betalda författare
1.     James Patterson     521 Mkr
2.     Stephanie Meyer     298 Mkr
3.     Stephen King     253 Mkr
4.     Danielle Steel     239 Mkr
5.     Ken Follett     149 Mkr
6.     Dean Koontz     134 Mkr
7.     Janet Evanovich     119 Mkr
8.     John Grisham     112 Mkr
9.     Nicholas Sparks     104 Mkr
10.     JK Rowling     75 Mkr
Källa: Forbes/Di.se

Det verkar med andra ord vara ett smart drag av Liza Marklund att samarbeta med James Patterson, han är en kille som vet hur man tjänar pengar på att skriva böcker. Å andra sidan var det väl lika mycket för att Petterson skulle få en starkare position i Sverige. Av det 80-talet böcker han skrivit så finns “bara” 14 på svenska.

Visst är det också fascinerande att JK Rowling fortfarande tjänar så mycket pengar på sin backlist (Harry Potter-böckerna) trots att den senaste kom ut 2007.

Det här är årsinkomster mellan juli 2009 och juni 2010. Och man ska förstås ta det med en nypa salt eftersom det är uppskattningar, inte deklarationer eller årsrapporter.

Mitt eget lilla mål – att sälja en miljon böcker – ter sig plötsligt ganska blygsamt i sammanhanget. Eller?

Fortsätt läsaVärldens bäst betalda författare

Hur säljer man en miljon böcker på tio år?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:4 augusti, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Jag har tidigare berättat om mitt mål – att sälja en miljon böcker. På tio år. Det måste såklart brytas ner i delmål, alltså antal böcker per år.
Först tänker du kanske “en miljon delat på tio år, det är 100 000 böcker per år. Jamen, det är ju omöjligt för en författare som bara gett ut en bok (snart två!) på eget förlag utan marknadsföringsbudget.”
Men jag tänkte inte bryta ner det så eftersom jag räknar med att försäljningen ökar varje år. Därför kan man istället gå andra vägen och se hur mycket man behöver sälja år 1-10 om man dubblar försäljningen varje år (en utmaning i sig, framför allt de sista tre åren).
Då skulle jag istället hamna på dessa försäljningsmål varje år:
År 1: 1.000 böcker
År 2: 2.000 böcker
År 3: 4.000 böcker
År 4: 8.000 böcker
År 5: 16.000 böcker
År 6: 32.000 böcker
År 7: 64.000 böcker
År 8: 128 000 böcker
År 9: 256.000 böcker
År 10: 489.000 böcker
Summa: 1.000.000 böcker

Fortsätt läsaHur säljer man en miljon böcker på tio år?

Jag ska sälja en miljon böcker

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:31 juli, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

För några månader sedan så började jag fundera på målsättningen med mitt författarskap. Nu har jag varit igång lite mer än ett år då jag satsat ca 20 procent av min arbetstid på att skriva böcker (och marknadsföra och ge ut och allt det andra runtomkring). Men i framtiden vill jag såklart lägga mer tid än så.
Därför behövs en vision eller ett långsiktigt mål. Vision är ju egentligen något som man inte alltid uppnår, så egentligen är det väl ett mål. Och för att det ska bli verklighet så behöver man säga det ofta och fundera över vad som krävs för att nå dit.
Så mitt mål är att sälja en miljon böcker.

Fortsätt läsaJag ska sälja en miljon böcker