Världens bäst betalda författare

Tidigare i somras skrev jag om de bäst betalda svenska författarna. Även om flera av dem finns översatta till andra språk så bleknar deras inkomster i jämförelse med listan över världens bäst betalda författare som Di.se publicerade häromdagen.

Världens bäst betalda författare
1.     James Patterson     521 Mkr
2.     Stephanie Meyer     298 Mkr
3.     Stephen King     253 Mkr
4.     Danielle Steel     239 Mkr
5.     Ken Follett     149 Mkr
6.     Dean Koontz     134 Mkr
7.     Janet Evanovich     119 Mkr
8.     John Grisham     112 Mkr
9.     Nicholas Sparks     104 Mkr
10.     JK Rowling     75 Mkr
Källa: Forbes/Di.se

Det verkar med andra ord vara ett smart drag av Liza Marklund att samarbeta med James Patterson, han är en kille som vet hur man tjänar pengar på att skriva böcker. Å andra sidan var det väl lika mycket för att Petterson skulle få en starkare position i Sverige. Av det 80-talet böcker han skrivit så finns “bara” 14 på svenska.

Visst är det också fascinerande att JK Rowling fortfarande tjänar så mycket pengar på sin backlist (Harry Potter-böckerna) trots att den senaste kom ut 2007.

Det här är årsinkomster mellan juli 2009 och juni 2010. Och man ska förstås ta det med en nypa salt eftersom det är uppskattningar, inte deklarationer eller årsrapporter.

Mitt eget lilla mål – att sälja en miljon böcker – ter sig plötsligt ganska blygsamt i sammanhanget. Eller?

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.