Dags att halvera ebokspriset – och utlåningstiden på biblioteken?
Det har skrivits en del om eboksutlåningen på biblioteken som slår alla rekord och kostar stora pengar. Eboksboomen är på väg till Sverige och storsäljare som Steve Jobs och Zlatan har bidragit till att allt fler lånar eböckerna på biblioteket förutom att köpa och ladda ner.
Det har i sin tur lett till att biblioteken spränger sina budgetar för utlåning av eböcker. Samtidigt som vissa förlag knorrar över utebliven försäljning.
Biblioteken betalar 20 kr för varje utlånad bok. Av denna summa går hälften till förlaget och hälften tar Elib, företaget som sköter distributionen av de digitala filerna samt kopieringsskyddet, hand om.
Denna ersättning togs en gång fram utifrån vad kostnaden för biblioteket var att låna ut en fysisk bok. Inköp, hantering kring utlåning och även utrymmet i hyllan tror jag räknades in.
Det fungerade utmärkt när antalet eböcker som lånades ut var ganska begränsat. Nu plötsligt så exploderar utlåningen och tydligen hade 92 personer lånat Zlatan bara på biblioteket i Helsingborg.
Med en fysisk bok finns ju en begränsning som gör att inte lika många kan låna den. Bara en i taget. Med populära böcker köper sedan biblioteken in fler exemplar.
Biblioteken tycker förstås att det är för dyrt med 20 kr per utlån. Det är enkelt att räkna ut när Helsingborgs stadsbibliotek betalar nästan 2000 kr för att låna ut Zlatan-eböcker, samtidigt som de kunde köpt mer än 10 ex av den fysiska boken för samma pengar.
Förlagen tycker att 10 kr i ersättning är för lite när de tjänar kanske 70-80 kr på en fysisk bok och i Zlatans fall nästan lika mycket för eboken.
Så vad är lösningen? Jag skulle föreslå att man halverar utlåningskostnaden på eböcker till 10 kr för biblioteken. Och samtidigt ändrar fördelningen hos Elib så att förlagen får behålla 7 kr och Elib nöjer sig med 3 kr, nu när volymerna faktiskt är uppe på de nivåer att intäkterna blir tillräckligt stora ändå.
Samtidigt tycker jag då att man skulle korta utlåningstiden på eböckerna till 14 dagar istället för som nu 30 dagar. Så funkar det redan idag på många populära pappersböcker, det är expresslån som gäller. För den som inte hinner läsa på två veckor finns fortfarande alternativtet att köpa boken. Eller kanske låna den igen, om biblioteken nu tillåter det. Kanske ska man inte få låna samma bok hur många gånger som helst heller?
Vad tycker du? Hur ska man lösa eboksknuten på biblioteken?
Jag är delägare i Hoi Förlag. Just nu kör vi introduktionspris på ett antal av våra titlar som eböcker. Exempelvis på Adlibris kan man köpa dem för 19 kr/st och förlaget/författaren tjänar faktiskt en krona mindre på dessa än på utlåningar. Men vi gör det för att vi tror att det är viktigt att locka folk att börja köpa eböcker. Och få dem att förstå att inte alla eböcker kostar 160 kr/st…
För övrigt anser jag att staten omgående bör sänka eboksmomsen från 25% till 6% precis som EU ålagt Sverige att göra.