Om jag hade 500 miljoner skulle jag startat en e-bokhandel

Ok, här kommer receptet på hur man startar en e-bokhandel som kan ta 50% av eboksmarknaden och samtidigt öka den med några tusen procent. Tyvärr kräver den lite kapital. Säkert en halv miljard i alla fall.

1. Hitta en bra läsplatta (typ Barnes & Nobles All-New Nook), som du kan köpa in för under 100 dollar. Jag har ingen aning om vad den kostar att tillverka men rimligen bör de inte sälja den under inköpspris åtminstone.

2. Sälj läsplattor för 99 kr/st
Jaha, vad är haken? Jo, samtidigt binder sig köparen till din eboksklubb i 24 månader och får varje månad betala 99 kr för att kunna ladda ner månadens bok. Däremot kan de direkt ladda ner den första boken till sin platta (kanske välja bland alla titlar du har i din bokhandel).

3. Starta en eboksklubb
Varje månad har du en huvudbok och ett par alternativ att välja mellan ifall medlemmen redan läst boken eller bara tycker att den är skit. Övertyga förlagen om att det är en god idé att låta dig sälja boken för 99 kr, trots att F-priset bara är 40 kr.

4. Bygg en kundstock
Med din halva miljard ska du nu ragga kunder. Varje kund kostar dig förmodligen en tusenlapp att skaffa om du jobbar mycket på sociala medier inledningsvis. Kanske ännu mer. Då är läsplattan inräknad. För en halv miljard ska du alltså kunna köpa en halv miljon kunder. Som då ger dig en årsomsättning på en halv miljard ungefär.

5. Sälj mer till medlemmarna
Med en kundstock som redan laddar ner en ny bok varje månad är nu utmaningen att sälja en extra bok till dem. Exempelvis genom att släppa nyheter som pre-release i samarbete med olika förlag. Gör boken tillgänglig två veckor innan den kommer i print. Här kanske du kan ta mer betalt? Du kan också erbjuda dem att uppgradera till ett paket som kostar 169 kr/månad men då ger tillgång till en extra bok varje månad ur utbudet.

6. Fortsätt sälja läsplattor för 99 kr/st
Använd en del av din vinst till att fortsätta köpa ännu fler kunder. Målet ska vara en miljon abonnenter och därefter att behålla den kundstocken. Då ska du lätt kunna sälja eböcker för drygt en miljard varje år. När du har en miljon kunder kommer du också att kunna pressa priset på de inköpta böckerna eftersom den bok som väljs ut sannolikt kommer att sälja i ett par hundra tusen exemplar den månaden. Vilket förlag (eller författare) tackar nej till möjligheten (teoretiskt) att sälja en miljon böcker på en vecka? Även om ditt F-pris sjunker till 20 kr?

Okej, frågor på det? Någon som vill sätta in en halv miljard på mitt konto för att testa om teorin fungerar i praktiken?

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.