Om jag hade 500 miljoner skulle jag startat en e-bokhandel

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:16 juli, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Ok, här kommer receptet på hur man startar en e-bokhandel som kan ta 50% av eboksmarknaden och samtidigt öka den med några tusen procent. Tyvärr kräver den lite kapital. Säkert en halv miljard i alla fall.

1. Hitta en bra läsplatta (typ Barnes & Nobles All-New Nook), som du kan köpa in för under 100 dollar. Jag har ingen aning om vad den kostar att tillverka men rimligen bör de inte sälja den under inköpspris åtminstone.

2. Sälj läsplattor för 99 kr/st
Jaha, vad är haken? Jo, samtidigt binder sig köparen till din eboksklubb i 24 månader och får varje månad betala 99 kr för att kunna ladda ner månadens bok. Däremot kan de direkt ladda ner den första boken till sin platta (kanske välja bland alla titlar du har i din bokhandel).

3. Starta en eboksklubb
Varje månad har du en huvudbok och ett par alternativ att välja mellan ifall medlemmen redan läst boken eller bara tycker att den är skit. Övertyga förlagen om att det är en god idé att låta dig sälja boken för 99 kr, trots att F-priset bara är 40 kr.

4. Bygg en kundstock
Med din halva miljard ska du nu ragga kunder. Varje kund kostar dig förmodligen en tusenlapp att skaffa om du jobbar mycket på sociala medier inledningsvis. Kanske ännu mer. Då är läsplattan inräknad. För en halv miljard ska du alltså kunna köpa en halv miljon kunder. Som då ger dig en årsomsättning på en halv miljard ungefär.

5. Sälj mer till medlemmarna
Med en kundstock som redan laddar ner en ny bok varje månad är nu utmaningen att sälja en extra bok till dem. Exempelvis genom att släppa nyheter som pre-release i samarbete med olika förlag. Gör boken tillgänglig två veckor innan den kommer i print. Här kanske du kan ta mer betalt? Du kan också erbjuda dem att uppgradera till ett paket som kostar 169 kr/månad men då ger tillgång till en extra bok varje månad ur utbudet.

6. Fortsätt sälja läsplattor för 99 kr/st
Använd en del av din vinst till att fortsätta köpa ännu fler kunder. Målet ska vara en miljon abonnenter och därefter att behålla den kundstocken. Då ska du lätt kunna sälja eböcker för drygt en miljard varje år. När du har en miljon kunder kommer du också att kunna pressa priset på de inköpta böckerna eftersom den bok som väljs ut sannolikt kommer att sälja i ett par hundra tusen exemplar den månaden. Vilket förlag (eller författare) tackar nej till möjligheten (teoretiskt) att sälja en miljon böcker på en vecka? Även om ditt F-pris sjunker till 20 kr?

Okej, frågor på det? Någon som vill sätta in en halv miljard på mitt konto för att testa om teorin fungerar i praktiken?

Fortsätt läsaOm jag hade 500 miljoner skulle jag startat en e-bokhandel

Läsplattor växer snabbare än surfplattor i USA

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:28 juni, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

En kort rapport (via PaidContent) som fångade min uppmärksamhet. Hela 12% av de vuxna i USA äger nu en e-bokläsare, alltså en renodlad sådan (exempelvis Kindle, Nook). Det är en fördubbling sedan november 2010.

Riktigt intressant är det att jämföra utvecklingen på de så hypade surfplattorna (som jag i och för sig tror kommer att växa enormt eftersom de slår ut bärbara datorer i många sammanhang) som växt från 5% till 8%.

För Sveriges del tror jag inte den här utvecklingen har kommit igång ännu. En anledning är att det saknas billiga e-bokläsare.

Igår när jag hämtade ett paket på Posten från Adlibris som vägde 3,5 kg (åtta böcker) slog det mig hur vansinnigt det var. Flera av titlarna var amerikanska och hade alltså fraktats över Atlanten till ett lager i Sverige för att sedan skickas vidare till mig. Om jag hade köpt dem som eböcker (ja, nu är det dags att fimpa minustecknet i eböcker eller hur?) så hade jag 1) fått dem levererade på sekunden, 2) hade de inte vägt något och 3) förlaget/författaren hade fått en större del av försäljningspriset.

Snart dags att köpa en läsplatta. Och en surfplatta.

Fortsätt läsaLäsplattor växer snabbare än surfplattor i USA