Konsten att sätta pris på en iPhone-app-bok

Igår släpptes InnebandyPiraterna som app för iPhone. Jag hade nästan glömt priset jag satte på den. Men den hamnade på 28 kronor, jag tror att jag angav 30.
Egentligen var det inte meningen att den skulle bli riktigt så billig eftersom jag tänkte att priset var precis som när man sätter pris på pappersböcker, ett F-pris där sedan återförsäljaren lägger på sin marginal. Men det var tydligen priset till slutkund,
Så nu är InnebandyPiraterna plötsligt den billigaste av böckerna på iTunes verkar det som. I alla fall av de exempel som Daniel Åberg tar upp, där något förlag tar så mycket som 149 kr! Hoppas inte någon anklagar mig för prisdumpning. Å andra sidan så är ju mina pappersböcker dyrare än de flesta eftersom de trycks som print-on-demand och jag har lagt på en hyfsad marginal så det kanske jämnar ut sig?
Överlag är det där med prissättning av böcker en ren djungel. Det är många mellanhänder som ska ha en del av kakan och flera aktörer på marknaden kräver rabatter. Vilket får till följd att förlagen höjer F-priset för att ha marginal att ge rabatter till alla olika aktörer.

Jag kom på att jag skrev en del om prissättning för exakt två månader sedan. Sedan dess har jag sänkt priset på e-boksutgåvan av min bok vilket gör att den nu går att köpa för runt 50 kr. Utan kopieringsskydd så att man kan flytta den mellan datorer och läsplattor hur man vill.

Det är sannolikt inte lika enkelt på en iPhone med en app. Därför är det inte mer än rätt att den är billigare faktiskt. Även om det inte blir så många kronor till mig per såld “bok”.

Annars gläds jag mest åt hur många bibliotek som nu köper in InnebandyPiraterna. Det är riktigt skoj att veta att snart 150 bibliotek runtom i Sverige kommer att ha min bok för utlåning.

Det sporrar mig att jobba vidare med uppföljaren, Andra säsongen. Som tar form alltmer. Dessutom har jag börjat planera så smått för andra böcker i samma serie. Det är ingen brist på idéer, bara på tid att skriva för tillfället.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.