Den obegripliga förhöjda digitala bokmomsen

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:4 juli, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Som förläggare och människa med sunt förnuft är det helt obegripligt. Svenska Skatteverket (och i förlängningen EU?) vidhåller att vi ska ha två olika momssatser på böcker, beroende på om den trycks på papper och CD-skiva eller levereras som en digital fil.

En pappersbok har momssatsen 6%. Exakt samma bok, nedladdad till en e-bokläsare har 25% moms.

En ljudbok på CD-skiva (även MP3-format) har momssatsen 6%. Exakt samma bok, nedladdad till din MP3-spelare eller mobiltelefon har moms 25%.

Fortsätt läsaDen obegripliga förhöjda digitala bokmomsen

Konsten att sätta pris på en iPhone-app-bok

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:16 april, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Igår släpptes InnebandyPiraterna som app för iPhone. Jag hade nästan glömt priset jag satte på den. Men den hamnade på 28 kronor, jag tror att jag angav 30.
Egentligen var det inte meningen att den skulle bli riktigt så billig eftersom jag tänkte att priset var precis som när man sätter pris på pappersböcker, ett F-pris där sedan återförsäljaren lägger på sin marginal. Men det var tydligen priset till slutkund,
Så nu är InnebandyPiraterna plötsligt den billigaste av böckerna på iTunes verkar det som. I alla fall av de exempel som Daniel Åberg tar upp, där något förlag tar så mycket som 149 kr! Hoppas inte någon anklagar mig för prisdumpning. Å andra sidan så är ju mina pappersböcker dyrare än de flesta eftersom de trycks som print-on-demand och jag har lagt på en hyfsad marginal så det kanske jämnar ut sig?

Fortsätt läsaKonsten att sätta pris på en iPhone-app-bok