Den obegripliga förhöjda digitala bokmomsen

Som förläggare och människa med sunt förnuft är det helt obegripligt. Svenska Skatteverket (och i förlängningen EU?) vidhåller att vi ska ha två olika momssatser på böcker, beroende på om den trycks på papper och CD-skiva eller levereras som en digital fil.

En pappersbok har momssatsen 6%. Exakt samma bok, nedladdad till en e-bokläsare har 25% moms.

En ljudbok på CD-skiva (även MP3-format) har momssatsen 6%. Exakt samma bok, nedladdad till din MP3-spelare eller mobiltelefon har moms 25%.

Hur miljövänlig är den momsbedömningen, svenska politiker?

Mattias Boström på Piratförlaget vill lyfta frågan och lobba för en förändring. Läs hans blogginlägg idag om digital bokmoms och gå med i den Facebookgrupp mot 25% digital bokmoms han startat.

Diskussionen är inte helt olik den om de olika momssatserna på mat som förekommer i Sverige. Hur samma smörgås/hamburgare kan ha 12% moms (om du tar den med dig för avhämtning) eller 25% moms (om den läggs upp på tallrik och äts i restaurangen).

Nu väntar jag bara på att Vänsterpartiet ska lansera den progressiva momssatsen där momsen ökar med värdet på varan/produkten. Det skulle ju bara drabba de rika med över 50% moms på riktigt dyra saker eftersom ingen fattig ändå har råd att köpa en bil för 300 000 kronor (exkl moms) eller ett hus för 3,5 miljoner. Oj, det skulle jag aldrig ha skrivit – risken är stor att Lasse Oblyg faktiskt gör allvar av ett sånt förslag.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.