Nya medier och procenten

Det gäller att ha koll på procenten om man ska ligga i framkant. Popgruppen The Ark hyllades för sitt grepp att paketera sitt nya album tillsammans med ett tjockt lyxigt magasin och sälja i kioskerna istället för de traditionella skivbutikerna.
Det blev succé. Men nu kommer frågan om procenten. Det beror på att en tidning har 6% moms, men en musik-CD har 25% moms. Företaget bakom produkten menar att själva magasinet utgör 90% av värdet och därför ska styra momssats. Skatteverket tycker, inte oväntat, att musik-CD:n står för 80% av värdet och därför ska det vara 25% moms och de kräver 250 000 kr i skattetillägg.

Fortsätt läsaNya medier och procenten

Den obegripliga förhöjda digitala bokmomsen

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:4 juli, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Som förläggare och människa med sunt förnuft är det helt obegripligt. Svenska Skatteverket (och i förlängningen EU?) vidhåller att vi ska ha två olika momssatser på böcker, beroende på om den trycks på papper och CD-skiva eller levereras som en digital fil.

En pappersbok har momssatsen 6%. Exakt samma bok, nedladdad till en e-bokläsare har 25% moms.

En ljudbok på CD-skiva (även MP3-format) har momssatsen 6%. Exakt samma bok, nedladdad till din MP3-spelare eller mobiltelefon har moms 25%.

Fortsätt läsaDen obegripliga förhöjda digitala bokmomsen