Nya medier och procenten

Det gäller att ha koll på procenten om man ska ligga i framkant. Popgruppen The Ark hyllades för sitt grepp att paketera sitt nya album tillsammans med ett tjockt lyxigt magasin och sälja i kioskerna istället för de traditionella skivbutikerna.
Det blev succé. Men nu kommer frågan om procenten. Det beror på att en tidning har 6% moms, men en musik-CD har 25% moms. Företaget bakom produkten menar att själva magasinet utgör 90% av värdet och därför ska styra momssats. Skatteverket tycker, inte oväntat, att musik-CD:n står för 80% av värdet och därför ska det vara 25% moms och de kräver 250 000 kr i skattetillägg.

Okej, det här är ingen ny diskussion. Eftersom jag jobbat på tidningsförlag har jag sett otaliga exempel på hur man plastat med premier tillsammans med tidningar och det uppstår lätt en gränsdragningsproblematik. Om en tidning för 49 kr prishöjs med 10 kr för att man ska skicka med en DVD-film som är värd 99 kr. Vilken momssats gäller då?
Eller om själva tidningen bara är några sidor tjock och i första hand är bärare av den medplastade produkten?

Men nu var det egentligen en helt annan problematik det här skulle handla om. Nämligen ifall det inte hade varit The Ark utan en av våra stora svenska författare som gjort samma sak. Kanske någon av deckarprofilerna (GW Persson, Läckberg, Lapidus & Co) hade gjort en tidning fylld med intervjuer om dem själva plus en hel bok.
Då är det 6% moms såklart. Men om man plastar med en e-bok (25% moms) på ett USB-minne? Eller varför inte en ljudbok? Då blir det riktigt lurigt. Om det är en ljud-CD så är det 6% moms, men är det en MP3-ljudbok blir det 25%…

När dagstidningarna nu så sakteliga börjar testa digitala utgåvor uppstår samma absurda gränsdragningar. Därför får DN stå ut med 25% moms på sin iPad-app samtidigt som papperstidningen har 6% moms och jag utgår ifrån att samma sak gäller för de dagstidningar som säljer pdf-versioner av sina tidningar.
Men om man som prenumerant på pappersmorgontidningen får pdf:en på köpet? Är det fortfarande bara 6% moms på hela summan eller ska då samma resonemang som i The Ark-fallet gälla även där? Hur stor del av värdet utgör pdf:en?

Är det inte dags att kräva sänkt moms på digitala tjänster?

Fast staten egentligen gärna vill ha dubbel moms har vi förstått, även om ett företag i alla fall fått rätt mot idiotin.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.