Många texter blir det

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:18 oktober, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Just nu skriver jag hur mycket texter som helst. Tyvärr (?) är majoriteten inte skönlitterära utan olika uppdrag, det som jag trots allt livnär mig på fortfarande. Jag har inte författarskapet som hobby, men jag har det bara som deltidsarbete. Därför blir det så att betalda uppdrag från kunder får företräde och periodvis blir det väldigt många sådana. Ofta på en gång.

Just nu är en sådan period då jag har ett flertal projekt igång, samtidigt som jag sliter för att slutföra InnebandyPiraterna 3. Jag hoppas den blir bra, en viss prestationsångest känner jag emellanåt. Inte minst när jag berättar hur mycket jag skriver på några timmar medan andra författare sliter betydligt längre med mindre resultat. Jag kan inte låta bli att undra om mitt verkligen blir lika bra? Å andra sidan är det inte alltid tiden vid tangentbordet som är det som avgör, utan hur man funderar och tänker däremellan.

* * *

GuldkärnanGalan i torsdags var verkligen härlig, inte minst för fantastiska författarinnan Bodil Mårtensson som fick pris som Årets personlighet i Helsingborgsregionen 2011. Priset får hon framför allt för att ha skrivit boken jag gav ut i våras, Barkhes Döttrar som givetvis är årets julklapp. Inte minst den underbara presentboken. Köp! Köp!

Det var en häftig kväll och jag kunde faktiskt njuta och känna att jag lyckats med något. Och resan med Barkhe har bara börjat anar jag med tanke på vad som planeras. Exempelvis Stadsvandring i Barkhes fotspår

Juryns motivering: “För en osviklig förmåga till spännande djupdykningar i människors inre, i traktens hav och historia. Vinnaren lämnar ingenting åt slumpen i sin jakt på en bra berättelse som sedan spetsas med en lagom dos poetisk frihet och humoristisk underfundighet”

Barkhes Döttrar på hög i ICA-butiken OJ i HelsingborgIdag var jag på den lokala ICA-butiken i närheten av där jag bor och lassade upp över 100 böcker i travar. Barkhes Döttrar i livsmedelsbutik till kampanjpris denna vecka. Spännande experiment som jag inte har en aning om hur det ska gå, men jag blir ärligt besviken om jag inte behöver fylla på före helgen.

Bodil skriver på bok två i trilogin om länsman Frans Barkhe.

* * *

Hoi Förlag går mot ett spännande 2012, det har jag säkert tjatat om länge. Räknar med att vi skriver kontrakt med ett par författare de kommande veckorna för utgivning under första kvartalet nästa år.

Mycket jobb med Hoi också. Som tyvärr går ut över mitt eget skrivande.

* * *

Eboksboomen som väntar på att hända i Sverige. Men kanske inom några veckor då flera nya läsplattor kommer att släppas. Nu läser jag att det kommer ytterligare en ny generation läsplattor. Cybook Odyssey ska tydligen ha en eInk-skärm som är snabbare och har bättre respons än tidigare generationer. Spännande.

Själv funderar jag på att köpa en Sony PRS-T1 som tydligen släpps till försäljning inom kort.

* * *

Borta i USA händer det spännande saker där bokhandlaren Amazon börjar konkurrera med förlagen på allvar. Inte bara genom att låta egenutgivarna sälja sina eböcker (eller POD-böcker) direkt, utan nu även genom att ge sig in i budgivning om rättigheter och ge vissa författare förskott för att ge ut sin bok hos Amazon Publishing.

Kan ni tänka er att Adlibris startar förlagsverksamhet. Eh, förlåt jag glömde att de ägs av Bonniers… Eller Bokus, nej visst ja de ägs av KF Media som äger Norstedts. Men säg CDON? Snart den enda oberoende bokhandlaren. Eller varför inte Bokia-kedjan? Jag får plötsligt en känsla av att det inte är lika kontroversiellt i Sverige?

Hoi Förlag kommer således självklart att starta en bokhandel.

Fortsätt läsaMånga texter blir det

Samlarutgåva – hur exklusiv behöver den vara?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:22 augusti, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Jag har själv sett samlarutgåvor som ett sätt för den fysiska boken att överleva i en framtid där eböckerna kommer att utgöra det självklara förstahandsvalet för de allra flesta. Limiterade utgåvor, signerade och kanske med tilläggsprodukter på köpet.

De senaste veckorna har jag sett två exempel på exklusiva utgåvor av nya böcker.

Först Camilla Läckbergs Änglamakerskan där det enda exklusiva verkar vara: “Denna specialutgåva av boken säljs bara på förhandsorder och har ett annat omslag än den ordinarie utgåvan kommer att ha.” Wow… Men till dess försvar ska sägas att den inte heller var dyrare än den vanliga utgåvan. Tvärtom hade den ett lockpris på 159 kr. Ett sätt att stimulera förhandsförsäljning.

Idag läser jag om en exklusiv box som faktiskt är det rent bokstavligt. Olle Ljungström släpper “Jag är både listig och stark” (Norstedts) och då erbjuds en limiterad box som inkluderar en litografi. För 1495 kr – exklusivt hos Bokus. Att jämföra med den vanliga för 229 kr.

Eftersom jag själv i maj släppte en exklusiv samlarutgåva/presentbok som en del i lanseringen av Barkhes Döttrar så har jag förstås funderat en del över vad som är exklusivt och vad folk är beredda att betala för detta. Du kan köpa samlarutgåvan till rabatterat pris via den här länken. Men numera säljs den även av Bokus för 527 kr och Adlibris för 579 kr. Det exklusiva där är att boken är inbunden (vanliga utgåvan är i danskt band) samt att ljudboken medföljer på MP3-skiva. Plus att boken är signerad av författaren Bodil Mårtensson och att varje exemplar är numrerat (nr 1-1656).

Det finns fortfarande ett lager kvar av den, jag förväntar mig en bra försäljning under hösten inför julklappssäsongen. Men köp nu så riskerar du inte att bli utan.

Frågan: vad ser du som exklusivt? Hur stor upplaga får det vara för att behålla känslan av exklusivitet? Vad är du beredd att betala?

Fortsätt läsaSamlarutgåva – hur exklusiv behöver den vara?

Snälla Adlibris, Bokus och CDON – kopiera Amazons rankinglistor

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:16 maj, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Jag måste erkänna att jag är lite såld på topplistor. Eller ännu hellre den långa svansen på topplistor i de fall man inte lyckas slå sig in på topp 10. Läser lite avundsjukt amerikanska egenutgivna författare referera till Amazons olika topplistor där man kan se att de ligger på 52:a plats eller rentav 104:e plats i någon kategori. Allra finast är förstås overall – totalt.

Men det finns också en poäng i de smalare genre-listorna.  Som Books › Mystery & Thrillers › Thrillers › Medical

Jag tycker att Adlibris och Bokus borde kopiera detta. Går man in på deras sajter går det visserligen att hitta motsvarande topplistor via urvalet. Men de är inte rangordnade efter de tio första. Därför får man själv manuellt räkna fram placeringen.

Som exempelvis Barkhes Döttrar som kom ut på mitt förlag för 1,5 vecka sedan. Den är, om jag räknat rätt, just nu den 43:e mest sålda historiska romanen på Adlibris. Vore väl kul om det syntes på produktsidan och att även dem som inte är statistikknarkare kan se det direkt, eller hur? På CDON kan jag räkna ut att Barkhes Döttrar är52:a i kategorin. De ska dessutom ha en eloge för att man kan ändra och visa upp till 100 titlar på samma sida. Men fortfarande inget rankingnummer.

Snälla Adlibris, Bokus och CDON, kopiera! Låt oss veta vilken som är den 174:e mest säljande boken i en given kategori… Vi vill mäta oss med varandra och tävla. På Bokia.se – som visserligen är snygg visuellt – kan man inte ens se klassificering på böckerna i kategorier så där går det inte att hitta motsvarande topplistor.

När sedan alla svenska nätbokhandlare har fixat detta så kan vi gå vidare och skapa boktoppen där vi aggregerar och väger resultaten…

Fortsätt läsaSnälla Adlibris, Bokus och CDON – kopiera Amazons rankinglistor

Snart en vecka sedan releasen av Barkhes Döttrar

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:11 maj, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Bilden: längst till höger står en nöjd förläggare och säljer böcker. Lång kö. I bakgrunden en av längorna till Jacob Hansens hus, byggd 1641.

Imorgon har det gått en vecka sedan releasen av Barkhes Döttrar av Bodil Mårtensson på mitt förlag. Förra veckan var hysterisk med massor av jobb. Leveranser av lastpallar. Telefonsamtal till distributörer och återförsäljare och journalister. Nästan mer jobb än med någon av mina egna releaser. Men det är skillnad att ge ut en författares tolfte bok och att ge ut en författares andra bok. Bodil är en etablerad författare.

Det är en lite omtumlande upplevelse med en utgivning. Vi har jobbat med det här projektet i nästan två år nu. Det var då jag först gick en skrivarkurs hos Bodil och fick höra talas om hennes intresse för skånsk historia och hennes dröm om att skriva en historisk roman.
När jag sedan med Hans Nelson började prata om den skånska historien och då framför allt ur Helsingborgs perspektiv föddes tankarna på en historisk roman. Arn-böckerna är bara ett exempel på hur en roman kan popularisera historien.
Min första tanke var att göra det själv. Men jag insåg snabbt vilken otrolig research som skulle krävas och när det dessutom visade sig att jag hade kontakter med en duktig författare som då redan har skrivit mer än tio romaner och fått dem utgivna var steget inte långt till att fråga henne. Sedan dess har det varit en spännande resa.
För en dryg vecka sedan höll jag då de första exemplaren i handen. Men jag hade ändå svårt att njuta av det jag, vi, åstadkommit. Det har jag nog fortfarande. Kanske för att jobbet inte är klart bara för att boken är tryck och utgiven och i vårt fall dessutom insåld till både Bokia och Akademibokhandeln.
Eller att det skrivits om boken i flera olika tidningar (HD, LT) redan innan utgivningen. Vi fick till och med en recension i Helsingborgs Dagblad på utgivningsdagen och HD besökte till och med releasen med fotograf och la ut ett reportage med bilder redan samma kväll på webben! Bodil har varit med i radio och det har varit rätt mycket uppmärksamhet kring boken. Flera bokhandlare har läst och lovordat den, ett riktigt bra betyg.
Men ändå, det stora jobbet återstår. Är det något jag lärt mig så är det att ingen bok säljer sig själv. Det återstår många hundra timmars hårt arbete med PR, marknadsföring och försäljning innan jag har hämtat in den här investeringen – min absolut dyraste satsning på något bokprojekt.

Den största risken – och möjligheten – ligger i den limiterade samlarutgåvan. Den blev förbannat snygg om jag får säga det själv och jag tror den är ganska unik.
En inbunden bok (klotband och “läsband”) dessutom är varje ex numrerat och signerat. I en upplaga på 1656 exemplar . 1656 är det årtal då boken tar sin början.
Jag har satt upp en speciell webbshop där jag säljer boken direkt till kunden. Det är Hemsida24 jag använt efter ett tips från ett e-handelsproffs. Enkelt och snabbt att sätta upp en butik med kortbetalning på någon timme. Webbshopen heter förstås 1656.se
Det är dyrt att trycka en inbunden bok när den har lite mer påkostad kvalitet. Och det är dyrt att producera MP3-CD-skivor med ljudboken. Det är dessutom en proffs-ljudbok, inget som jag spelat in hemma i källaren.
Med ett normalpris på 495 kr är det faktiskt ganska prisvärt, man får ju både en inbunden bok och en MP3-ljudbok. Jag har funderingar på att lägga ut även Samlarutgåvan i Bokrondellen för att se vilket pris den hamnar på hos Adlibris och de andra nätbokhandlarna. Vågar inte tänka på vilket rekommenderat utpris den skulle få i Akademibokhandelns system.

Varför gör man då en samlarutgåva? Ja, dels tror jag att den går att sälja. I princip skulle man kunna sälja samtliga böcker här i Helsingborg, baserat på det lokala intresset. En perfekt presentbok att ge bort i födelsedagspresent eller julklapp (bra att vara tidigt ute). Eller för företag som vill ge sina kunder eller anställda något extra.
Dels tror jag att samlarutgåvor är framtiden för bokbranschen. När e-böckerna kommer på bred front så är papprets enda värde att den är fysisk och går att samla på. Men vem vill samla på en pocketbok? Nej, då tror jag att det blir satsningar på kvalitet. Kanske ännu lyxigare än den jag nu gjort. Kanske äkta läderpärmar. Eller varför inte omslag i metall? Eller leverera boken i en träkista? bara kreativiteten sätter gränser.
Förmodligen kommer många att välja ännu lägre upplagor på Samlarutgåvan än jag gjort på Barkhes Döttrar. Kanske bara 200 böcker á 2500 kr? Eller i vissa enstaka fall då man säljer miljonupplaga som e-bok kan faktiskt samlarutgåvan göras i 10.000-tals exemplar globalt.
Jag kan också tänka mig att Samlarutgåvor blir allt-i-ett, dvs att du får självklart både e-bok och ljudbok på köpet med din pappersbok. Eller varför ens trycka en pappersbok? Det kan ju räcka med en tavla som du sätter på väggen med bokomslaget och sedan plats för två CD-skivor med ljudbok respektive e-bok? Eller, ja de ryms ju på samma CD. Eller ett USB-minne.

Dessutom kan man ju sälja ännu mer exklusiva paket. Som en föreläsning av författaren med tillhörande signering, hemma hos dig (eller kanske främst på företaget). Det gör vi också. En timme med Bodil Mårtensson och Barkhes Döttrar kallar vi det. 9900 kr + moms och då ingår 25 exemplar av Samlarutgåvan dessutom. Nästan för billigt eller vad säger ni?
Det var länge sedan jag bloggade. Det har helt enkelt inte funnits tid till annat än mina konsultuppdrag och utgivningen av Barkhes Döttrar. Men nu är det hög tid att ta tag i mina egna bokprojekt. Som att skriva klart den tredje delen i serien InnebandyPiraterna där läsarna otåligt väntar på att få veta hur det går.
Det gör förresten ett antal läsare av Barkhes Döttrar också redan nu. Det ska bli en trilogi och de som läst ettan frågade direkt efter fortsättningen…

Ok, köp nu boken så att jag får råd att fortsätta skriva!
Samlarutgåvan av Barkhes Döttrar (1656.se)
Adlibris
Bokus
CDON

Bokia.se borde också ha den, men tyvärr har de haft tekniska problem efter övergången till ny plattform vilket gör att vissa titlar – däribland Barkhes Döttrar och InnebandyPiraterna 1 – inte syns längre. Förmodligen bara tillfälligt eftersom boken ju finns i samtliga Bokia-butiker i hela Sverige…

När jag läst det här inlägget inser jag att det nästan skulle behövas ett separat blogginlägg enbart om själva releasen som faktiskt var ganska spektakulär med besök av en skådespelare och över 100 gäster i källaren till ett hus byggt 1641… Men det får bli en annan gång.

Fortsätt läsaSnart en vecka sedan releasen av Barkhes Döttrar

Blir 2011 för förlagen vad 1656 blev för skåningarna?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:18 april, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

I helgen var Sveriges innebandyelit samlad i Skåne, närmare bestämt i Malmö. Eftersom finalen flyttats från Stockholm och Globen till den nybyggda Malmö Arena (som alla nu sett är en mycket bättre arena än “gamla” Globen) så åkte stockholmarna bland andra ner till Malmö redan på fredagen och fick därmed en helg i värmen.
På lördagen var det alltså SM-finaler mellan IKSU och Djurgården (damer) samt Warberg och Stovreta (herrar). I båda finalerna blev det “bortaseger”. Och dramatiska, underhållande matcher. Och en härlig inramning eftersom både Warberg och Storvreta hade riktigt stora supporterskaror med sig ner.

Jag var själv på plats med InnebandyPiraterna. Delade monter med Skånes Innebandyförbund som marknadsförde sommarläger för ungdomar (SwedCamp). Vi körde en tävling där alla som deltog var garanterade en pocketbok (InnebandyPiraterna – Första säsongen) och det var mer än en som förvånat frågade “får man en bok?”.
Dessutom sålde jag Andra säsongen. Men framför allt fick några hundra nya läsare stifta bekantskap med Anton, Charlie, Emil och alla de andra killarna i Helsingborg Consuls.
Återigen träffade jag också en massa nöjda läsare som slukat både första och andra säsongen och längtade efter den tredje som jag egentligen hade som mål att ge ut lagom till SM-finalen. Så blev det inte.
Även om jag var utställare hann jag se en del av finalerna och träffa och snacka med massor av folk. Flera spännande samarbeten som jag hoppas kan falla på plats till nästa års final. Då jag förhoppningsvis har minst en bok till utgiven i serien!
Efter att ha packat ihop montern rullade jag hemåt vid 20-tiden på kvällen samtidigt som festen började på allvar runtom i Malmö. Nästa år får jag kanske satsa på en weekend i Malmö med övernattning.

Det projekt som slukat mycket av min tid under våren är Barkhes Döttrar där vi nu närmar oss release. Vi fick nästan en helsida i Helsingborgs Dagblads helgbilaga i lördags. Bra reklam för boken även om jag som förläggare förstås retar mig på att de inte publicerade omslaget. Det hade underlättat identifikationen.
Å andra sidan, det är några veckor kvar till release (5 maj) och vi har en del fotarbete kvar att göra. Förhandsexemplaren, de få som jag tryckt upp digitalt, vandrar runt bland bokhandlare och journalister. Allt för att skapa buzz inför vad som ska bli den stora romanen i Skåne i sommar.
Det allra roligaste, både för mig och framför allt för Bodil Mårtensson som skrivit boken, är att omdömena från testläsarna varit så bra. Flera har rentav varit lyriska.
Boken börjar år 1656, strax innan Danmark förklarar krig mot Sverige och två år innan freden i Roskilde då Danmark förlorar Skåne till Sverige. En väldigt spännande tid. Och en riktigt brutal tid då allting förändras radikalt för skåningarna. De som lever i denna tid har dessutom sina egna problem och intriger.
Idag på morgonen fick jag tips om en länk till en artikel på CNN money som hade rubriken “E-book sales top paperbacks for first time” – alltså att e-boksförsäljningen är större än pocketförsäljningen. Den förstnämnda hade ökat 202% från februari 2010 till februari 2011.
I Sverige har det inte börjat röra på sig på allvar ännu. Vi ligger kanske ett eller två år efter USA när det gäller den här utvecklingen. Men notera slutklämmen i artikeln:
“The book business is changing more radically now, and quicker, than movies or music or newspapers have, because we’re doing it in a matter of months,” Parrish said at GigaOm’s Structure Big Data conference in New York. “[The] next 24 months is when this business will totally shift.”
Analytikerna menar att amerikanska förlag har två år på sig att anpassa sig till en bransch som är helt centrerad kring e-böcker. För svenska förlag kanske ytterligare ett-två år.
Det här får mig att tänka: Blir 2011 för förlagen vad 1656 blev för skåningarna?
Alltså lugnet före stormen. Är förlagen rustade för en situation då e-böckerna dominerar försäljningen? Där du plötsligt inte trycker 500 000 exemplar av en bästsäljare under dess livslängd utan kanske 25 000 ex och resten säljs digitalt?
Oskar Källner ställer en liknande fråga på debutantbloggen med inlägget “Hur ska förlagen överleva i en orolig framtid?”.
Min egen bild är att den inbundna utgåvan kommer att krympa i upplaga och förvandlas till en samlarutgåva. Sedan kommer en begränsad utgåva i mjukband för dem som tvunget vill läsa på papper. Resten blir e-böcker.
Det här sker inte över en natt. Men med tanke på de långa ledtider som bokbranschen har så blir det tillräckligt brutalt ändå när boklager tappar i värde och hela utgivningsprocessen måste tänkas om.
Det som är kul i sammanhanget är att utgivningen av Barkhes Döttrar faktiskt skulle kunna vara ett skolexempel på en utgivning år 2015. Den ges ut i fyra format redan från dag 1:
– Danskt band (mjuka pärmar med flikar)
– E-bok
– Ljudbok (CD, MP3, download)
Samlarutgåva (inbunden klotband + ljudbok MP3-CD + signerad + numrerad)
Nu tror jag ju att år 2011 så är det danskt band som kommer att stå för den stora delen av försäljningen, eller kanske än mer den pocketutgåva som kommer om ett (ännu ej bestämt) antal månader. År 2015 blir det danska bandet begränsat och pocket blir kanske inte alls.
Däremot kommer samlarutgåvan, limiterad och exklusiv, att leva vidare. Dessutom tror jag ljudböcker kommer att växa så snart man löst det praktiskt och även där gått över till enbart digital distribution. Med tjänster som Storytel finns faktiskt tekniken redan där.
Vill du ha en försmak av framtiden – köp den klassiska samlarutgåvan av Barkhes Döttrar.

Just nu funderar jag över hur det här kommer att påverka InnebandyPiraterna. De två första säsongerna finns förstås redan som e-böcker. Men fortfarande är det pappersböcker som dominerar försäljningen för min del. Skulle det överhuvudtaget fungera med en samlarutgåva av vad som främst är en ungdomsbok? Kommer barn- och ungdomar att byta till e-boksformatet snabbare eller långsammare än vuxna? Många frågor. Svaren kommer de närmsta åren eller månaderna.

Fortsätt läsaBlir 2011 för förlagen vad 1656 blev för skåningarna?

Snart dags att börja sälja samlarutgåvan

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:6 april, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

På måndag har jag sagt att det är officiell säljstart för samlarutgåvan av Barkhes Döttrar av Bodil Mårtensson. Jag tycker det känns som ett riktigt häftigt paket. Jag har satt priset till 495 kr inkl moms och kommer i första hand att sälja den via en specialbyggd webbshop.

Det blir ett vackert klotband som dessutom kommer att innehålla hela berättelsen som ljudbok i form av en MP3-skiva!

Samlarutgåvan trycks i en limiterad upplaga på 1656 exemplar (årtalet då romanens berättelse tar sin början) och varje exemplar är numretat och signerat av författaren. Exklusivt eller hur?

Så 10.000-kronorsfrågan är såklart – hur lång tid tar det att sälja slut på Samlarutgåvan? Är det rätt eller fel strategi att satsa på en sån här presentprodukt med en roman?

Jag tror såklart att det är det. Att det bör finnas ett intresse, inte minst lokalpatriotiskt med den skånska historien och Helsingborgs roll i denna. Utmaningen blir att skapa buzz på allvar. Jag återkommer med rapporter om försäljningen av boken! Och snart även med länken till shopen där du kan handla den…

Fortsätt läsaSnart dags att börja sälja samlarutgåvan

Tre bokreleaser på en månad – borde varit fyra

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:28 mars, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Den närmasta månaden är egentligen helt sjuk. Jag är inblandad i tre boksreleaser på en månad. Och egentligen borde det ha varit fyra stycken.

Imorgon den 29 mars är det release på VIPstory – “Återkomsten – fem år senare”, första boken i nya VIPstory-serien. Minns mina dyrköpta erfarenheter från VIPstory som magasin 2004. Denna gång har jag inte skrivit någon novell i samlingen, men det är verkligen hög kvalitet på dem – tycker jag i alla fall. De senaste tio dagarna har jag publicerat intervjuer med alla författare, de sista läggs ut imorgon samtidigt som boken blir tillgänglig för försäljning.
Efter lite funderande fram och tillbaks blev det också så att jag tryckte boken hos Publit, finessen är att jag klarar mig med deras lägre pris på 39 kr/st eftersom boken bara är på 100 sidor. Det gör att boken inte blir så hutlöst dyr i bokhandeln.
Hade vissa planer på att trycka en mindre startupplaga och därmed få ner styckpriset till kanske hälften, men eftersom detta är ett projekt som är lite halvideellt ville jag inte investera hur många tusenlappar som helst i det.
På onsdag 30 mars är det dags för en ny release, då Hoi Förlag släpper sin första “riktiga bok”. Ja, egentligen är det förlagets andra titel men den första skrevs ju av oss tre grundare så vi räknar inte den riktigt på samma sätt.
“Kokbok för chefer & vanligt folk” är skriven av Astrid Boisen. En kvinna fylld av energi och kunskap att dela med sig av. Jag tror boken kan bli riktigt populär. Media är alltid svårflörtad och nyckfull men jag tycker att vi fått en del genomslag för den redan.
Som relativt nystartat förlag har det därmed varit väldigt mycket praktiska frågor att lösa kring distribution, rutiner för arbetsgång och annat. Det har varit betydligt fler personer involverade där än i mina tidigare bokutgivningar där jag varit både författare, förläggare och formgivare.

Den tredje releasen är nästan den största, med all respekt för de författare som är inblandade i de två böckerna ovan. Den ges ut på Dahlgrens förlag och heter “Barkhes Döttrar”. Det är en historisk roman av Bodil Mårtensson (Helsingborgs egen deckardrottning som gett ut elva deckare) som utspelar sig i Helsingborgs slottslän på 1650-talet, närmare bestämt börjar historien 1656.
För den som inte känner till den skånska historien i detalj hände det väldigt mycket i den här delen av Sverige då. Eller rättare sagt i den här delen av Danmark eftersom Skåne då fortfarande var en del av det danska riket.
Den 28 april har vi alltså satt som releasedatum. Boken släpps samtidigt i danskt band, som e-bok och som ljudbok! Det som en del kallar klusterpublicering. Men inte nog med det. Dessutom kommer det en exklusiv samlarutgåva i begränsad upplaga (1656 exemplar!), numrerad och signerad, vackert inbunden i klotband. Med en liten bonus – ljudboken i MP3-format följer med på en CD-skiva i samlarutgåvan. Jag tror att detta kan vara framtidens format för pappersböckerna.
När en liknande utgivning görs om ett par år kanske det danska bandet är helt borta. Man gör en begränsad samlarutgåva, fin och påkostad där både ljudbok och e-bok medföljer. Pappersboken blir i första hand just en samlarprodukt att ställa i bokhyllan, att bläddra lite i.
Så hur stor kan Barkhe bli? Jag vet inte, men det känns som om den har potential att bli en bästsäljare i Skåne och även i hela Sverige. Utmaningen blir nu att nå ut med den. Om några dagar börjar jag ta emot beställningarna på samlarutgåvan.
Jag är grymt imponerad av Bodil som författare. Hon är oerhört noggrann och driven. Jag hade själv en idé om att skriva en historisk roman om Helsingborg på 1600-talet men insåg snabbt att jag inte hade tid och ork att göra den research som krävs. Och ärligt talat hade jag nog inte kunnat skriva en lika bra bok som den Bodil nu skrivit. I alla fall inte ännu.

Tre releaser på en månad. Men som jag skrev i rubriken så borde det ha varit fyra. Jag hade planerat en release till den 16 april då SM-finalen i innebandy spelas i Malmö Arena. Då skulle InnebandyPiraterna 3 ha kommit ut. Boken som läsarna skriker efter…
Synopsis till boken har varit klar ett tag och har fått tummen upp av min skrivarcoach. Jag ska “bara” skriva färdigt alla kapitel och redigera och sen göra den klar för tryck och utgivning. Men jag har inte hunnit. En tappad vecka pga bihåleinflammation men ärligt talat också en hel del tid som lagts på de tre ovanstående utgivningarna. Med all rätt.
Men visst känner man ibland att det hade varit skönt att skriva på heltid eller åtminstone på 50 procent. Eller så handlar det bara om disciplin, som jag själv alltid hävdat. Det gäller helt enkelt att hitta tiden att skriva någonting varje dag så att man kommer vidare med sina bokprojekt.

Så ni får allt nöja er med tre böcker, varav jag inte skrivit någon men kan rekommendera alla, som ges ut inom loppet av en månad. Det är inte så illa. Köp alla så kanske jag får råd att lägga mer tid på att skriva mina egna böcker framöver!

Fortsätt läsaTre bokreleaser på en månad – borde varit fyra