Snälla Adlibris, Bokus och CDON – kopiera Amazons rankinglistor

Jag måste erkänna att jag är lite såld på topplistor. Eller ännu hellre den långa svansen på topplistor i de fall man inte lyckas slå sig in på topp 10. Läser lite avundsjukt amerikanska egenutgivna författare referera till Amazons olika topplistor där man kan se att de ligger på 52:a plats eller rentav 104:e plats i någon kategori. Allra finast är förstås overall – totalt.

Men det finns också en poäng i de smalare genre-listorna.  Som Books › Mystery & Thrillers › Thrillers › Medical

Jag tycker att Adlibris och Bokus borde kopiera detta. Går man in på deras sajter går det visserligen att hitta motsvarande topplistor via urvalet. Men de är inte rangordnade efter de tio första. Därför får man själv manuellt räkna fram placeringen.

Som exempelvis Barkhes Döttrar som kom ut på mitt förlag för 1,5 vecka sedan. Den är, om jag räknat rätt, just nu den 43:e mest sålda historiska romanen på Adlibris. Vore väl kul om det syntes på produktsidan och att även dem som inte är statistikknarkare kan se det direkt, eller hur? På CDON kan jag räkna ut att Barkhes Döttrar är52:a i kategorin. De ska dessutom ha en eloge för att man kan ändra och visa upp till 100 titlar på samma sida. Men fortfarande inget rankingnummer.

Snälla Adlibris, Bokus och CDON, kopiera! Låt oss veta vilken som är den 174:e mest säljande boken i en given kategori… Vi vill mäta oss med varandra och tävla. På Bokia.se – som visserligen är snygg visuellt – kan man inte ens se klassificering på böckerna i kategorier så där går det inte att hitta motsvarande topplistor.

När sedan alla svenska nätbokhandlare har fixat detta så kan vi gå vidare och skapa boktoppen där vi aggregerar och väger resultaten…

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.