Snälla Adlibris, Bokus och CDON – kopiera Amazons rankinglistor

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:16 maj, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Jag måste erkänna att jag är lite såld på topplistor. Eller ännu hellre den långa svansen på topplistor i de fall man inte lyckas slå sig in på topp 10. Läser lite avundsjukt amerikanska egenutgivna författare referera till Amazons olika topplistor där man kan se att de ligger på 52:a plats eller rentav 104:e plats i någon kategori. Allra finast är förstås overall – totalt.

Men det finns också en poäng i de smalare genre-listorna.  Som Books › Mystery & Thrillers › Thrillers › Medical

Jag tycker att Adlibris och Bokus borde kopiera detta. Går man in på deras sajter går det visserligen att hitta motsvarande topplistor via urvalet. Men de är inte rangordnade efter de tio första. Därför får man själv manuellt räkna fram placeringen.

Som exempelvis Barkhes Döttrar som kom ut på mitt förlag för 1,5 vecka sedan. Den är, om jag räknat rätt, just nu den 43:e mest sålda historiska romanen på Adlibris. Vore väl kul om det syntes på produktsidan och att även dem som inte är statistikknarkare kan se det direkt, eller hur? På CDON kan jag räkna ut att Barkhes Döttrar är52:a i kategorin. De ska dessutom ha en eloge för att man kan ändra och visa upp till 100 titlar på samma sida. Men fortfarande inget rankingnummer.

Snälla Adlibris, Bokus och CDON, kopiera! Låt oss veta vilken som är den 174:e mest säljande boken i en given kategori… Vi vill mäta oss med varandra och tävla. På Bokia.se – som visserligen är snygg visuellt – kan man inte ens se klassificering på böckerna i kategorier så där går det inte att hitta motsvarande topplistor.

När sedan alla svenska nätbokhandlare har fixat detta så kan vi gå vidare och skapa boktoppen där vi aggregerar och väger resultaten…

Fortsätt läsaSnälla Adlibris, Bokus och CDON – kopiera Amazons rankinglistor

Om bokrea och böckers pris

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:23 februari, 2011
  • Inläggskategori:Uncategorized

Idag började bokrean. Ja, eller den började på sätt och vis redan för två veckor sedan då nätbokhandlarna började ta upp förhandsbeställningar.

I år deltar jag på bokrean med två böcker. Lite grann. Inte i den stora bokrean utan bara i Adlibris bokrea. Varför inte i den stora? Tja, helt enkelt för att det blir för dyrt och jag inte har en sådan lagerlösning för mina böcker att det är genomförbart att skicka iväg mängder av böcker och sedan få stora returer. Kanske i framtiden.

Men det var med viss tvekan som jag bestämde mig för att vara med. Det gäller nämligen att lämna en rejäl rabatt till Adlibris. Det är också anledningen till att Första säsongen i originalutgåva (häftad/storpocket eller vad du nu vill kalla den) inte finns på rea. Tryckpriset som print-on-demand är helt enkelt för högt. Eller om man ser det på ett annat sätt – där finns inget osålt lager som förlaget behöver göra sig av med.

När man trycker en större upplaga på ett par tusen exemplar så får man ett lager. Om man inte säljer slut den upplagan så sjunker försäljningen efter ett tag till en nivå där det inte säljs tillräckligt med böcker för att intäkterna ska överstiga lagerkostnaden. Jag är inte där, men jag vill ändå sälja böcker. För att nå nya läsare inför släppet av tredje boken.

Därför kan man just nu köpa pocketversionen av Första säsongen till hutlöst lågt pris. Och Andra säsongen till snudd på lika sjukt billigt. Köp! Köp! Om du inte redan gjort det.

En anledning till att jag tvekade över att delta på rean är tanken på dem som köpt boken till fullpris för ett år sedan eller kanske bara några månader sedan. Men så är ju verkligheten idag. Man vet aldrig vilket pris en vara har i framtiden. Det allra mesta blir billigare en tid efter release; film, musik, böcker och inte minst hemelektronik. TV:n du köpte förra året kostar hälften idag.

En annan anledning är förstås andra återförsäljare. Det känns lite taskigt att inte kunna erbjuda dem samma rabatt, men återigen hänger det samman med den distributionslösning jag har idag och de villkor som många återförsäljare kräver i form av returrätt som ökar kostnaden för förlaget.

Samtidigt är detta en tillfällig kampanj. REA-priset gäller fram till 31 mars och sedan återgår det till det normala. Jag kunde förstås ha sänkt priset senare, exempelvis i sommar. Men jag är inte säker på om jag hade fått samma genomslag då som nu när folk faktiskt handlar mycket böcker.

En annan förhoppning är förstås att göra ett avtryck på topplistorna tack vare hög försäljning på kort tid. Jag tycker att pocketen har potentialen att sälja flera hundra exemplar under rean och det borde räcka för att toppa Barn- och ungdomslistan. Vi får se hur mycket jag säljer och vad som krävs för att toppa listan. När det gäller Idrottsberättelser ser det i alla fall bra ut för InnebandyPiraterna. Etta och trea. Men allra häftigast är väl ändå att pocketen ligger 6:a totalt bland böcker för åldrarna 12-15 år!

Idrottsberättelser topp 10.

Ungdomsböcker 12-15 år.

* * *

InnebandyPiraterna – Tredje säsongen växer fram alltmer i mitt huvud. Nu ska jag bara få ner det via fingrarna till tangentbordet och datorn så att det blir till ett manus. Jag längtar efter att skriva den. Och läsarna längtar efter att få läsa den. Är även sugen på att skriva säsong noll snart, alltså det som hände före Första säsongen. Mest osäker på vad som är en bra titel på en sån bok. “Före första säsongen” ger nog rätt stor risk för sammanblandning.

Fortsätt läsaOm bokrea och böckers pris