Snart en vecka sedan releasen av Barkhes Döttrar

Bilden: längst till höger står en nöjd förläggare och säljer böcker. Lång kö. I bakgrunden en av längorna till Jacob Hansens hus, byggd 1641.

Imorgon har det gått en vecka sedan releasen av Barkhes Döttrar av Bodil Mårtensson på mitt förlag. Förra veckan var hysterisk med massor av jobb. Leveranser av lastpallar. Telefonsamtal till distributörer och återförsäljare och journalister. Nästan mer jobb än med någon av mina egna releaser. Men det är skillnad att ge ut en författares tolfte bok och att ge ut en författares andra bok. Bodil är en etablerad författare.

Det är en lite omtumlande upplevelse med en utgivning. Vi har jobbat med det här projektet i nästan två år nu. Det var då jag först gick en skrivarkurs hos Bodil och fick höra talas om hennes intresse för skånsk historia och hennes dröm om att skriva en historisk roman.
När jag sedan med Hans Nelson började prata om den skånska historien och då framför allt ur Helsingborgs perspektiv föddes tankarna på en historisk roman. Arn-böckerna är bara ett exempel på hur en roman kan popularisera historien.
Min första tanke var att göra det själv. Men jag insåg snabbt vilken otrolig research som skulle krävas och när det dessutom visade sig att jag hade kontakter med en duktig författare som då redan har skrivit mer än tio romaner och fått dem utgivna var steget inte långt till att fråga henne. Sedan dess har det varit en spännande resa.
För en dryg vecka sedan höll jag då de första exemplaren i handen. Men jag hade ändå svårt att njuta av det jag, vi, åstadkommit. Det har jag nog fortfarande. Kanske för att jobbet inte är klart bara för att boken är tryck och utgiven och i vårt fall dessutom insåld till både Bokia och Akademibokhandeln.
Eller att det skrivits om boken i flera olika tidningar (HD, LT) redan innan utgivningen. Vi fick till och med en recension i Helsingborgs Dagblad på utgivningsdagen och HD besökte till och med releasen med fotograf och la ut ett reportage med bilder redan samma kväll på webben! Bodil har varit med i radio och det har varit rätt mycket uppmärksamhet kring boken. Flera bokhandlare har läst och lovordat den, ett riktigt bra betyg.
Men ändå, det stora jobbet återstår. Är det något jag lärt mig så är det att ingen bok säljer sig själv. Det återstår många hundra timmars hårt arbete med PR, marknadsföring och försäljning innan jag har hämtat in den här investeringen – min absolut dyraste satsning på något bokprojekt.

Den största risken – och möjligheten – ligger i den limiterade samlarutgåvan. Den blev förbannat snygg om jag får säga det själv och jag tror den är ganska unik.
En inbunden bok (klotband och “läsband”) dessutom är varje ex numrerat och signerat. I en upplaga på 1656 exemplar . 1656 är det årtal då boken tar sin början.
Jag har satt upp en speciell webbshop där jag säljer boken direkt till kunden. Det är Hemsida24 jag använt efter ett tips från ett e-handelsproffs. Enkelt och snabbt att sätta upp en butik med kortbetalning på någon timme. Webbshopen heter förstås 1656.se
Det är dyrt att trycka en inbunden bok när den har lite mer påkostad kvalitet. Och det är dyrt att producera MP3-CD-skivor med ljudboken. Det är dessutom en proffs-ljudbok, inget som jag spelat in hemma i källaren.
Med ett normalpris på 495 kr är det faktiskt ganska prisvärt, man får ju både en inbunden bok och en MP3-ljudbok. Jag har funderingar på att lägga ut även Samlarutgåvan i Bokrondellen för att se vilket pris den hamnar på hos Adlibris och de andra nätbokhandlarna. Vågar inte tänka på vilket rekommenderat utpris den skulle få i Akademibokhandelns system.

Varför gör man då en samlarutgåva? Ja, dels tror jag att den går att sälja. I princip skulle man kunna sälja samtliga böcker här i Helsingborg, baserat på det lokala intresset. En perfekt presentbok att ge bort i födelsedagspresent eller julklapp (bra att vara tidigt ute). Eller för företag som vill ge sina kunder eller anställda något extra.
Dels tror jag att samlarutgåvor är framtiden för bokbranschen. När e-böckerna kommer på bred front så är papprets enda värde att den är fysisk och går att samla på. Men vem vill samla på en pocketbok? Nej, då tror jag att det blir satsningar på kvalitet. Kanske ännu lyxigare än den jag nu gjort. Kanske äkta läderpärmar. Eller varför inte omslag i metall? Eller leverera boken i en träkista? bara kreativiteten sätter gränser.
Förmodligen kommer många att välja ännu lägre upplagor på Samlarutgåvan än jag gjort på Barkhes Döttrar. Kanske bara 200 böcker á 2500 kr? Eller i vissa enstaka fall då man säljer miljonupplaga som e-bok kan faktiskt samlarutgåvan göras i 10.000-tals exemplar globalt.
Jag kan också tänka mig att Samlarutgåvor blir allt-i-ett, dvs att du får självklart både e-bok och ljudbok på köpet med din pappersbok. Eller varför ens trycka en pappersbok? Det kan ju räcka med en tavla som du sätter på väggen med bokomslaget och sedan plats för två CD-skivor med ljudbok respektive e-bok? Eller, ja de ryms ju på samma CD. Eller ett USB-minne.

Dessutom kan man ju sälja ännu mer exklusiva paket. Som en föreläsning av författaren med tillhörande signering, hemma hos dig (eller kanske främst på företaget). Det gör vi också. En timme med Bodil Mårtensson och Barkhes Döttrar kallar vi det. 9900 kr + moms och då ingår 25 exemplar av Samlarutgåvan dessutom. Nästan för billigt eller vad säger ni?
Det var länge sedan jag bloggade. Det har helt enkelt inte funnits tid till annat än mina konsultuppdrag och utgivningen av Barkhes Döttrar. Men nu är det hög tid att ta tag i mina egna bokprojekt. Som att skriva klart den tredje delen i serien InnebandyPiraterna där läsarna otåligt väntar på att få veta hur det går.
Det gör förresten ett antal läsare av Barkhes Döttrar också redan nu. Det ska bli en trilogi och de som läst ettan frågade direkt efter fortsättningen…

Ok, köp nu boken så att jag får råd att fortsätta skriva!
Samlarutgåvan av Barkhes Döttrar (1656.se)
Adlibris
Bokus
CDON

Bokia.se borde också ha den, men tyvärr har de haft tekniska problem efter övergången till ny plattform vilket gör att vissa titlar – däribland Barkhes Döttrar och InnebandyPiraterna 1 – inte syns längre. Förmodligen bara tillfälligt eftersom boken ju finns i samtliga Bokia-butiker i hela Sverige…

När jag läst det här inlägget inser jag att det nästan skulle behövas ett separat blogginlägg enbart om själva releasen som faktiskt var ganska spektakulär med besök av en skådespelare och över 100 gäster i källaren till ett hus byggt 1641… Men det får bli en annan gång.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.