Samlarutgåvor är framtiden – dags att experimentera

Min nya roman Färglösa får främmande släpps 21 oktober och kommer då i både inbunden samlarutgåva och i mjukband. Idag tänkte jag förklara varför dessa två format till olika pris är en bra idé och helt enkelt är framtiden för bokutgivning.

Nu ska direkt sägas att inte alla tror på idén. Det finns både bokhandlare och läsare som skakar på huvudet och säger att det är en dålig idé för så har man aldrig gjort förut. Och varför skulle någon köpa en dyrare samlarutgåva när det finns en billigare i mjukband? Vore det inte bättre idé att trycka alla böcker antingen med hård eller mjuk pärm?

Kanske har de rätt. Men jag tror de har fel. I alla fall när man tittar på några trender inom bokbranschen och vad de rimligen bör innebära.

Det är en vedertagen sanning att den inbundna utgåvan är till för att hämta hem kostnaderna för utgivningen (produktion och författarens grundroyalty) och det är först om en bok kommer ut i pocket som man på allvar börjar tjäna pengar. Detta gäller skönlitteratur, för facklitteratur gäller andra försäljningsmönster. Det gäller inte heller nödvändigtvis bästsäljande författare som redan är etablerade, där kan det finnas ett så stort sug bland läsarna att få läsa den senaste nya boken att de faktiskt köper inbundet.

Färglösa får främmande är alltså uppföljaren till Fem stjärnor för Färglösa (2014).

Att leva i en femstjärnig stad är ingen garanti för ett femstjärnigt liv. Det får Louise Hathaway och Filip Fredriksson bittert erfara. De hanterar sin stora tragedi på olika sätt. Filip flyttar till Gran Canaria för att bli chefredaktör för en nystartad tidning i ett nybyggt stadstorn och lägga grunden till ett framgångsrikt författarskap. Louise återvänder till sin gård och startar en annorlunda restaurang, Pizza & Poledance Bar.

Färglösa får främmande är en fristående fortsättning på Fem stjärnor för Färglösa och utspelar sig sju år efter första boken. Tidningskungen Johannes Persson är död sedan flera år tillbaka men hans ande vilar fortfarande över byn eller staden.

Det kriminella husbilsgänget har blivit laglydigt. Nästan. Husbilsbyn, eller husbilsghettot enligt somliga, växer stadigt. Kentha har blivit kung över Smaklösa, en hel liten stad, helt nya affärsmöjligheter.

Färglösa har i praktiken privatiserats vilket gör uppdraget som kommunalråd mycket enklare. Det politiska klimatet har stabiliserats och det enda orosmolnet är att Färglösademokraterna, likt sina själsfränder på andra håll i landet, har gått framåt de senaste åren.

Tio år tidigare var Färglösa en konkurshotad kommun som folk flydde ifrån. Men de senaste åren har istället tiotusentals människor flyttat in från hela världen. Det är inte alla som gillar den utvecklingen.

Hur är det egentligen med barnen som anländer till kommunen genom Färglösa gruva? Är det bara en legend eller existerar de i verkligheten? Efter några lugna år ställs Edvard Munk inför sin största politiska utmaning någonsin och tvingas lösa problem som ingen annan politiker före honom.

Den här boken släpps i flera format:

 • inbunden samlarutgåva, signerad och numrerad (21 okt)
 • häftad, dvs mjuka pärmar (21 okt)
 • ljudbok (lite osäkert med utgivningsdatum på den fortfarande)
 • ebok (21 okt)

Samlarutgåvan kommer att säljas i förlagets webbshop för 279 kr vilket är ungefär vad nätbokhandlarna tar för den. Den “vanliga” pappersboken med mjuka pärmar kommer att kosta runt 150 kr på nätet och ute i fysisk bokhandel troligen runt 180-190 kr.

Men upplagan på samlarutgåvan är begränsad, endast 300 ex. Alla kommer att vara numrerade och signerade av mig personligen. En stor del av dessa böcker kommer jag att sälja direkt till vänner och bekanta och – hoppas jag – till företag som julklappar.

På det här viset binder (!) jag inte en massa pengar i en stor inbunden upplaga. Dessutom är det så att det mjukband som den trycks i gör att jag kan växla över till POD (print on demand) så snart den första upplagan är slut. Men fortfarande har jag möjlighet att trycka till tusentals exemplar på traditionellt sätt ifall boken säljer slut snabbt.

Varför är då denna flexibilitet viktig nu och framför allt i framtiden? Jo, därför att två digitala format blir allt viktigare: ljudböcker och eböcker, framför allt när de kombineras i streaming hos exempelvis Storytel, BookBeat och andra prenumerationstjänster. Vem vet hur mycket pappersböcker som kommer att säljas om ett, två eller fem år.

Våren 2017 planerar jag att släppa både första och andra delen av Färglösa i pocket. När man släpper en bok i pocket så innebär det samtidigt att originalutgåvan mer eller mindre slutar sälja i bokhandel. Kunderna väljer det billigast tillgängliga formatet. (Ni känner igen argumentet som några har mot samlarutgåva). Samtidigt som det finns kunder som bara köper pocket.

Min egen teori är att pocketboken kommer att ta stryk när eböcker och ljudböcker blir viktigare. Men jag tror också att det inbundna formatet kommer att påverkas och därmed blir det mindre ekonomiskt. Kanske är den rätta lösningen då att göra en liten upplaga inbunden (den kan till och med vara påkostat bunden med läderband) som får bli en samlarutgåva för hard core fans eller dem som tvungen måste ha hårda pärmar. För de andra går man direkt på storpocket, fast kanske mjukband som har lite bättre papper.

Vi får se. Jag hoppas i alla fall att ni är många som vill ha en samlarutgåva av nya Färglösa! Den finns som förköp i förlagets webbshop men det går även att bevaka den hos Bokus och Adlibris så får man mejl när den finns tillgänglig. Det är dock som tidigare nämnts en begränsad upplaga och jag ska göra vad jag kan för att den ska ta slut omgående!

Sen går det givetvis bra att bevaka den vanliga pappersboken hos Adlibris och Bokus. Eller förköpa i förlagets webbshop.

Hur tror du framtidens bokutgivning kommer att ske? Kommer folk att samla på samlarutgåvor av sina favoritförfattare eller bara läsa digitalt? Eller lever nuvarande system med inbundna och pocket kvar i tio år till?

Foto: Conny Palmkvist

Fortsätt läsaSamlarutgåvor är framtiden – dags att experimentera

Snart en vecka sedan releasen av Barkhes Döttrar

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:11 maj, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Bilden: längst till höger står en nöjd förläggare och säljer böcker. Lång kö. I bakgrunden en av längorna till Jacob Hansens hus, byggd 1641.

Imorgon har det gått en vecka sedan releasen av Barkhes Döttrar av Bodil Mårtensson på mitt förlag. Förra veckan var hysterisk med massor av jobb. Leveranser av lastpallar. Telefonsamtal till distributörer och återförsäljare och journalister. Nästan mer jobb än med någon av mina egna releaser. Men det är skillnad att ge ut en författares tolfte bok och att ge ut en författares andra bok. Bodil är en etablerad författare.

Det är en lite omtumlande upplevelse med en utgivning. Vi har jobbat med det här projektet i nästan två år nu. Det var då jag först gick en skrivarkurs hos Bodil och fick höra talas om hennes intresse för skånsk historia och hennes dröm om att skriva en historisk roman.
När jag sedan med Hans Nelson började prata om den skånska historien och då framför allt ur Helsingborgs perspektiv föddes tankarna på en historisk roman. Arn-böckerna är bara ett exempel på hur en roman kan popularisera historien.
Min första tanke var att göra det själv. Men jag insåg snabbt vilken otrolig research som skulle krävas och när det dessutom visade sig att jag hade kontakter med en duktig författare som då redan har skrivit mer än tio romaner och fått dem utgivna var steget inte långt till att fråga henne. Sedan dess har det varit en spännande resa.
För en dryg vecka sedan höll jag då de första exemplaren i handen. Men jag hade ändå svårt att njuta av det jag, vi, åstadkommit. Det har jag nog fortfarande. Kanske för att jobbet inte är klart bara för att boken är tryck och utgiven och i vårt fall dessutom insåld till både Bokia och Akademibokhandeln.
Eller att det skrivits om boken i flera olika tidningar (HD, LT) redan innan utgivningen. Vi fick till och med en recension i Helsingborgs Dagblad på utgivningsdagen och HD besökte till och med releasen med fotograf och la ut ett reportage med bilder redan samma kväll på webben! Bodil har varit med i radio och det har varit rätt mycket uppmärksamhet kring boken. Flera bokhandlare har läst och lovordat den, ett riktigt bra betyg.
Men ändå, det stora jobbet återstår. Är det något jag lärt mig så är det att ingen bok säljer sig själv. Det återstår många hundra timmars hårt arbete med PR, marknadsföring och försäljning innan jag har hämtat in den här investeringen – min absolut dyraste satsning på något bokprojekt.

Den största risken – och möjligheten – ligger i den limiterade samlarutgåvan. Den blev förbannat snygg om jag får säga det själv och jag tror den är ganska unik.
En inbunden bok (klotband och “läsband”) dessutom är varje ex numrerat och signerat. I en upplaga på 1656 exemplar . 1656 är det årtal då boken tar sin början.
Jag har satt upp en speciell webbshop där jag säljer boken direkt till kunden. Det är Hemsida24 jag använt efter ett tips från ett e-handelsproffs. Enkelt och snabbt att sätta upp en butik med kortbetalning på någon timme. Webbshopen heter förstås 1656.se
Det är dyrt att trycka en inbunden bok när den har lite mer påkostad kvalitet. Och det är dyrt att producera MP3-CD-skivor med ljudboken. Det är dessutom en proffs-ljudbok, inget som jag spelat in hemma i källaren.
Med ett normalpris på 495 kr är det faktiskt ganska prisvärt, man får ju både en inbunden bok och en MP3-ljudbok. Jag har funderingar på att lägga ut även Samlarutgåvan i Bokrondellen för att se vilket pris den hamnar på hos Adlibris och de andra nätbokhandlarna. Vågar inte tänka på vilket rekommenderat utpris den skulle få i Akademibokhandelns system.

Varför gör man då en samlarutgåva? Ja, dels tror jag att den går att sälja. I princip skulle man kunna sälja samtliga böcker här i Helsingborg, baserat på det lokala intresset. En perfekt presentbok att ge bort i födelsedagspresent eller julklapp (bra att vara tidigt ute). Eller för företag som vill ge sina kunder eller anställda något extra.
Dels tror jag att samlarutgåvor är framtiden för bokbranschen. När e-böckerna kommer på bred front så är papprets enda värde att den är fysisk och går att samla på. Men vem vill samla på en pocketbok? Nej, då tror jag att det blir satsningar på kvalitet. Kanske ännu lyxigare än den jag nu gjort. Kanske äkta läderpärmar. Eller varför inte omslag i metall? Eller leverera boken i en träkista? bara kreativiteten sätter gränser.
Förmodligen kommer många att välja ännu lägre upplagor på Samlarutgåvan än jag gjort på Barkhes Döttrar. Kanske bara 200 böcker á 2500 kr? Eller i vissa enstaka fall då man säljer miljonupplaga som e-bok kan faktiskt samlarutgåvan göras i 10.000-tals exemplar globalt.
Jag kan också tänka mig att Samlarutgåvor blir allt-i-ett, dvs att du får självklart både e-bok och ljudbok på köpet med din pappersbok. Eller varför ens trycka en pappersbok? Det kan ju räcka med en tavla som du sätter på väggen med bokomslaget och sedan plats för två CD-skivor med ljudbok respektive e-bok? Eller, ja de ryms ju på samma CD. Eller ett USB-minne.

Dessutom kan man ju sälja ännu mer exklusiva paket. Som en föreläsning av författaren med tillhörande signering, hemma hos dig (eller kanske främst på företaget). Det gör vi också. En timme med Bodil Mårtensson och Barkhes Döttrar kallar vi det. 9900 kr + moms och då ingår 25 exemplar av Samlarutgåvan dessutom. Nästan för billigt eller vad säger ni?
Det var länge sedan jag bloggade. Det har helt enkelt inte funnits tid till annat än mina konsultuppdrag och utgivningen av Barkhes Döttrar. Men nu är det hög tid att ta tag i mina egna bokprojekt. Som att skriva klart den tredje delen i serien InnebandyPiraterna där läsarna otåligt väntar på att få veta hur det går.
Det gör förresten ett antal läsare av Barkhes Döttrar också redan nu. Det ska bli en trilogi och de som läst ettan frågade direkt efter fortsättningen…

Ok, köp nu boken så att jag får råd att fortsätta skriva!
Samlarutgåvan av Barkhes Döttrar (1656.se)
Adlibris
Bokus
CDON

Bokia.se borde också ha den, men tyvärr har de haft tekniska problem efter övergången till ny plattform vilket gör att vissa titlar – däribland Barkhes Döttrar och InnebandyPiraterna 1 – inte syns längre. Förmodligen bara tillfälligt eftersom boken ju finns i samtliga Bokia-butiker i hela Sverige…

När jag läst det här inlägget inser jag att det nästan skulle behövas ett separat blogginlägg enbart om själva releasen som faktiskt var ganska spektakulär med besök av en skådespelare och över 100 gäster i källaren till ett hus byggt 1641… Men det får bli en annan gång.

Fortsätt läsaSnart en vecka sedan releasen av Barkhes Döttrar

Blir 2011 för förlagen vad 1656 blev för skåningarna?

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:18 april, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

I helgen var Sveriges innebandyelit samlad i Skåne, närmare bestämt i Malmö. Eftersom finalen flyttats från Stockholm och Globen till den nybyggda Malmö Arena (som alla nu sett är en mycket bättre arena än “gamla” Globen) så åkte stockholmarna bland andra ner till Malmö redan på fredagen och fick därmed en helg i värmen.
På lördagen var det alltså SM-finaler mellan IKSU och Djurgården (damer) samt Warberg och Stovreta (herrar). I båda finalerna blev det “bortaseger”. Och dramatiska, underhållande matcher. Och en härlig inramning eftersom både Warberg och Storvreta hade riktigt stora supporterskaror med sig ner.

Jag var själv på plats med InnebandyPiraterna. Delade monter med Skånes Innebandyförbund som marknadsförde sommarläger för ungdomar (SwedCamp). Vi körde en tävling där alla som deltog var garanterade en pocketbok (InnebandyPiraterna – Första säsongen) och det var mer än en som förvånat frågade “får man en bok?”.
Dessutom sålde jag Andra säsongen. Men framför allt fick några hundra nya läsare stifta bekantskap med Anton, Charlie, Emil och alla de andra killarna i Helsingborg Consuls.
Återigen träffade jag också en massa nöjda läsare som slukat både första och andra säsongen och längtade efter den tredje som jag egentligen hade som mål att ge ut lagom till SM-finalen. Så blev det inte.
Även om jag var utställare hann jag se en del av finalerna och träffa och snacka med massor av folk. Flera spännande samarbeten som jag hoppas kan falla på plats till nästa års final. Då jag förhoppningsvis har minst en bok till utgiven i serien!
Efter att ha packat ihop montern rullade jag hemåt vid 20-tiden på kvällen samtidigt som festen började på allvar runtom i Malmö. Nästa år får jag kanske satsa på en weekend i Malmö med övernattning.

Det projekt som slukat mycket av min tid under våren är Barkhes Döttrar där vi nu närmar oss release. Vi fick nästan en helsida i Helsingborgs Dagblads helgbilaga i lördags. Bra reklam för boken även om jag som förläggare förstås retar mig på att de inte publicerade omslaget. Det hade underlättat identifikationen.
Å andra sidan, det är några veckor kvar till release (5 maj) och vi har en del fotarbete kvar att göra. Förhandsexemplaren, de få som jag tryckt upp digitalt, vandrar runt bland bokhandlare och journalister. Allt för att skapa buzz inför vad som ska bli den stora romanen i Skåne i sommar.
Det allra roligaste, både för mig och framför allt för Bodil Mårtensson som skrivit boken, är att omdömena från testläsarna varit så bra. Flera har rentav varit lyriska.
Boken börjar år 1656, strax innan Danmark förklarar krig mot Sverige och två år innan freden i Roskilde då Danmark förlorar Skåne till Sverige. En väldigt spännande tid. Och en riktigt brutal tid då allting förändras radikalt för skåningarna. De som lever i denna tid har dessutom sina egna problem och intriger.
Idag på morgonen fick jag tips om en länk till en artikel på CNN money som hade rubriken “E-book sales top paperbacks for first time” – alltså att e-boksförsäljningen är större än pocketförsäljningen. Den förstnämnda hade ökat 202% från februari 2010 till februari 2011.
I Sverige har det inte börjat röra på sig på allvar ännu. Vi ligger kanske ett eller två år efter USA när det gäller den här utvecklingen. Men notera slutklämmen i artikeln:
“The book business is changing more radically now, and quicker, than movies or music or newspapers have, because we’re doing it in a matter of months,” Parrish said at GigaOm’s Structure Big Data conference in New York. “[The] next 24 months is when this business will totally shift.”
Analytikerna menar att amerikanska förlag har två år på sig att anpassa sig till en bransch som är helt centrerad kring e-böcker. För svenska förlag kanske ytterligare ett-två år.
Det här får mig att tänka: Blir 2011 för förlagen vad 1656 blev för skåningarna?
Alltså lugnet före stormen. Är förlagen rustade för en situation då e-böckerna dominerar försäljningen? Där du plötsligt inte trycker 500 000 exemplar av en bästsäljare under dess livslängd utan kanske 25 000 ex och resten säljs digitalt?
Oskar Källner ställer en liknande fråga på debutantbloggen med inlägget “Hur ska förlagen överleva i en orolig framtid?”.
Min egen bild är att den inbundna utgåvan kommer att krympa i upplaga och förvandlas till en samlarutgåva. Sedan kommer en begränsad utgåva i mjukband för dem som tvunget vill läsa på papper. Resten blir e-böcker.
Det här sker inte över en natt. Men med tanke på de långa ledtider som bokbranschen har så blir det tillräckligt brutalt ändå när boklager tappar i värde och hela utgivningsprocessen måste tänkas om.
Det som är kul i sammanhanget är att utgivningen av Barkhes Döttrar faktiskt skulle kunna vara ett skolexempel på en utgivning år 2015. Den ges ut i fyra format redan från dag 1:
– Danskt band (mjuka pärmar med flikar)
– E-bok
– Ljudbok (CD, MP3, download)
Samlarutgåva (inbunden klotband + ljudbok MP3-CD + signerad + numrerad)
Nu tror jag ju att år 2011 så är det danskt band som kommer att stå för den stora delen av försäljningen, eller kanske än mer den pocketutgåva som kommer om ett (ännu ej bestämt) antal månader. År 2015 blir det danska bandet begränsat och pocket blir kanske inte alls.
Däremot kommer samlarutgåvan, limiterad och exklusiv, att leva vidare. Dessutom tror jag ljudböcker kommer att växa så snart man löst det praktiskt och även där gått över till enbart digital distribution. Med tjänster som Storytel finns faktiskt tekniken redan där.
Vill du ha en försmak av framtiden – köp den klassiska samlarutgåvan av Barkhes Döttrar.

Just nu funderar jag över hur det här kommer att påverka InnebandyPiraterna. De två första säsongerna finns förstås redan som e-böcker. Men fortfarande är det pappersböcker som dominerar försäljningen för min del. Skulle det överhuvudtaget fungera med en samlarutgåva av vad som främst är en ungdomsbok? Kommer barn- och ungdomar att byta till e-boksformatet snabbare eller långsammare än vuxna? Många frågor. Svaren kommer de närmsta åren eller månaderna.

Fortsätt läsaBlir 2011 för förlagen vad 1656 blev för skåningarna?

Snart dags att börja sälja samlarutgåvan

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:6 april, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

På måndag har jag sagt att det är officiell säljstart för samlarutgåvan av Barkhes Döttrar av Bodil Mårtensson. Jag tycker det känns som ett riktigt häftigt paket. Jag har satt priset till 495 kr inkl moms och kommer i första hand att sälja den via en specialbyggd webbshop.

Det blir ett vackert klotband som dessutom kommer att innehålla hela berättelsen som ljudbok i form av en MP3-skiva!

Samlarutgåvan trycks i en limiterad upplaga på 1656 exemplar (årtalet då romanens berättelse tar sin början) och varje exemplar är numretat och signerat av författaren. Exklusivt eller hur?

Så 10.000-kronorsfrågan är såklart – hur lång tid tar det att sälja slut på Samlarutgåvan? Är det rätt eller fel strategi att satsa på en sån här presentprodukt med en roman?

Jag tror såklart att det är det. Att det bör finnas ett intresse, inte minst lokalpatriotiskt med den skånska historien och Helsingborgs roll i denna. Utmaningen blir att skapa buzz på allvar. Jag återkommer med rapporter om försäljningen av boken! Och snart även med länken till shopen där du kan handla den…

Fortsätt läsaSnart dags att börja sälja samlarutgåvan

Tre bokreleaser på en månad – borde varit fyra

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:28 mars, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Den närmasta månaden är egentligen helt sjuk. Jag är inblandad i tre boksreleaser på en månad. Och egentligen borde det ha varit fyra stycken.

Imorgon den 29 mars är det release på VIPstory – “Återkomsten – fem år senare”, första boken i nya VIPstory-serien. Minns mina dyrköpta erfarenheter från VIPstory som magasin 2004. Denna gång har jag inte skrivit någon novell i samlingen, men det är verkligen hög kvalitet på dem – tycker jag i alla fall. De senaste tio dagarna har jag publicerat intervjuer med alla författare, de sista läggs ut imorgon samtidigt som boken blir tillgänglig för försäljning.
Efter lite funderande fram och tillbaks blev det också så att jag tryckte boken hos Publit, finessen är att jag klarar mig med deras lägre pris på 39 kr/st eftersom boken bara är på 100 sidor. Det gör att boken inte blir så hutlöst dyr i bokhandeln.
Hade vissa planer på att trycka en mindre startupplaga och därmed få ner styckpriset till kanske hälften, men eftersom detta är ett projekt som är lite halvideellt ville jag inte investera hur många tusenlappar som helst i det.
På onsdag 30 mars är det dags för en ny release, då Hoi Förlag släpper sin första “riktiga bok”. Ja, egentligen är det förlagets andra titel men den första skrevs ju av oss tre grundare så vi räknar inte den riktigt på samma sätt.
“Kokbok för chefer & vanligt folk” är skriven av Astrid Boisen. En kvinna fylld av energi och kunskap att dela med sig av. Jag tror boken kan bli riktigt populär. Media är alltid svårflörtad och nyckfull men jag tycker att vi fått en del genomslag för den redan.
Som relativt nystartat förlag har det därmed varit väldigt mycket praktiska frågor att lösa kring distribution, rutiner för arbetsgång och annat. Det har varit betydligt fler personer involverade där än i mina tidigare bokutgivningar där jag varit både författare, förläggare och formgivare.

Den tredje releasen är nästan den största, med all respekt för de författare som är inblandade i de två böckerna ovan. Den ges ut på Dahlgrens förlag och heter “Barkhes Döttrar”. Det är en historisk roman av Bodil Mårtensson (Helsingborgs egen deckardrottning som gett ut elva deckare) som utspelar sig i Helsingborgs slottslän på 1650-talet, närmare bestämt börjar historien 1656.
För den som inte känner till den skånska historien i detalj hände det väldigt mycket i den här delen av Sverige då. Eller rättare sagt i den här delen av Danmark eftersom Skåne då fortfarande var en del av det danska riket.
Den 28 april har vi alltså satt som releasedatum. Boken släpps samtidigt i danskt band, som e-bok och som ljudbok! Det som en del kallar klusterpublicering. Men inte nog med det. Dessutom kommer det en exklusiv samlarutgåva i begränsad upplaga (1656 exemplar!), numrerad och signerad, vackert inbunden i klotband. Med en liten bonus – ljudboken i MP3-format följer med på en CD-skiva i samlarutgåvan. Jag tror att detta kan vara framtidens format för pappersböckerna.
När en liknande utgivning görs om ett par år kanske det danska bandet är helt borta. Man gör en begränsad samlarutgåva, fin och påkostad där både ljudbok och e-bok medföljer. Pappersboken blir i första hand just en samlarprodukt att ställa i bokhyllan, att bläddra lite i.
Så hur stor kan Barkhe bli? Jag vet inte, men det känns som om den har potential att bli en bästsäljare i Skåne och även i hela Sverige. Utmaningen blir nu att nå ut med den. Om några dagar börjar jag ta emot beställningarna på samlarutgåvan.
Jag är grymt imponerad av Bodil som författare. Hon är oerhört noggrann och driven. Jag hade själv en idé om att skriva en historisk roman om Helsingborg på 1600-talet men insåg snabbt att jag inte hade tid och ork att göra den research som krävs. Och ärligt talat hade jag nog inte kunnat skriva en lika bra bok som den Bodil nu skrivit. I alla fall inte ännu.

Tre releaser på en månad. Men som jag skrev i rubriken så borde det ha varit fyra. Jag hade planerat en release till den 16 april då SM-finalen i innebandy spelas i Malmö Arena. Då skulle InnebandyPiraterna 3 ha kommit ut. Boken som läsarna skriker efter…
Synopsis till boken har varit klar ett tag och har fått tummen upp av min skrivarcoach. Jag ska “bara” skriva färdigt alla kapitel och redigera och sen göra den klar för tryck och utgivning. Men jag har inte hunnit. En tappad vecka pga bihåleinflammation men ärligt talat också en hel del tid som lagts på de tre ovanstående utgivningarna. Med all rätt.
Men visst känner man ibland att det hade varit skönt att skriva på heltid eller åtminstone på 50 procent. Eller så handlar det bara om disciplin, som jag själv alltid hävdat. Det gäller helt enkelt att hitta tiden att skriva någonting varje dag så att man kommer vidare med sina bokprojekt.

Så ni får allt nöja er med tre böcker, varav jag inte skrivit någon men kan rekommendera alla, som ges ut inom loppet av en månad. Det är inte så illa. Köp alla så kanske jag får råd att lägga mer tid på att skriva mina egna böcker framöver!

Fortsätt läsaTre bokreleaser på en månad – borde varit fyra