Lägesrapport: Att sälja en miljon böcker

Mindre än ett år efter att jag gett ut min första bok och just gjorde mig klar att ge ut min andra så satte jag målet att sälja en miljon böcker. Häromdagen började jag fundera på det där och gick tillbaka för att läsa blogginlägget, eller rättare sagt två. När jag nu “startar om” min författarkarriär med den stundande lanseringen av Frisparkad och senare i höst den åttonde och sista (?) boken i InnebandyPiraterna-serien.

I blogginlägget Jag ska sälja en miljon böcker drog jag slutsatsen att för att kunna lägga mer än 20 procent av min arbetstid på skrivandet (vilket jag tydligen gjorde då eftersom jag ännu inte startat varken Hoi eller Boktugg) så …
“… behövs en vision eller ett långsiktigt mål. Vision är ju egentligen något som man inte alltid uppnår, så egentligen är det väl ett mål. Och för att det ska bli verklighet så behöver man säga det ofta och fundera över vad som krävs för att nå dit.
Så mitt mål är att sälja en miljon böcker.
Jag vet ärligt talat inte hur många svenska författare som når upp till den nivån. Men de är nog ändå 50-100 stycken eller? För nu talar jag inte en enda bok – utan totalt under karriären. Fast jag vill helst nå målet inom tio år.”

Så hur gick det med det där? Förra veckan summerade jag hur många böcker (exemplar) som sålts när man räknar alla format fram till och med 2021. Jag landade på drygt 26 000 böcker. En idé är att göra kvartalsrapporter framöver och redovisa hur den där siffran utvecklas. Tredje kvartalet har inte börjat lika bra som jag hade hoppats eftersom Frisparkad-utgivningen är försenad.

En bit på vägen, en bit kvar till målet.

Det har gått tio år och det är en bra bit kvar till målet. Men jag visste vad som skulle krävas redan 2010, att jag nog behövde skriva 20-30 böcker (jag är på 14 nu) men även kanske andra genrer än InnebandyPiraterna: “All statistik säger att man ska satsa på deckare.”

Det där var lite ironiskt eftersom jag nu läser i en ny rapport med Bokförsäljningsstatistik första halvåret 2022 att “Deckare och spänning var den största genren under kvartalet (Q2-2022) och även den genre som växte mest med en ökning på 8,9 procent”.

Så det kanske är läge att skriva klart den krimserie jag påbörjat i form av 2,5 manus?

När jag nu tänkte tillbaka på det där målet så var min analys idag att man måste öka försäljningen exponentiellt, det vill säga att dubbla den varje år. Sedan letade jag bland gamla inlägg och insåg att jag var så klok redan 2010 (även om jag inte kallade det exponentiellt) i ett inlägg kallat Hur säljer man en miljon böcker på 10 år?

Jag tror faktiskt att jag följde planen de första tre åren då jag gick från 1000 till 2000 och till 4000 sålda böcker på ett år. Men sedan började det stagnera. Det främsta skälet var att jag inte släppte nya böcker regelbundet. Om vi tittar på InnebandyPiraterna-serien så är utgivningsåren i tur och ordning: 2009, 2010, 2011, 2014, 2015, 2020, 2021 och (peppar, peppar) 2022.

Jag hoppas du vill följa min resa mot en miljon sålda böcker. Vision eller mål, det återstår att se. Men visst vore det fint att lyckas med det de kommande tio åren. Då borde jag kunna skriva på heltid lagom tills jag fyller 60 år. Frågan är om det kommer att krävas en deckare – eller tjugo stycken?

I väntan på det kommer jag också att försöka övertyga läsare om att bli superfans och köpa mig en kopp te eller mer i månaden för att täcka mina fasta kostnader både för webbhotell och annat. Och därigenom finansiera skrivtid. I gengäld ska jag utöver böcker skriva en och annan novell som publiceras här på bloggen. Samt fortsätta skriva krönikor/blogginlägg.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.