Skillnaden mellan att skapa jobb och att få företag att anställa (#010 av #blogg100)

Politiker pratar mycket om att “skapa jobb”. Problemet är att de allra flesta av dem aldrig har jobbat i ett privat företag och därmed aldrig varit med om att bygga upp underlag för att anställa. Därför har de ingen aning om hur arbetstillfällen skapas utan bara om hur man skapar mer jobb. Lite elakt. Lite sant.

Läser på hd.se om hur folk upprörs över att Arbetsförmedlingen tvingar arbetslösa att söka alla jobb de ser, oavsett om de är kvalificerade eller ej. Kvantitet före kvalitet. Bara copy-paste på din ansökan och dra iväg den till så många du kan. Ungefär som att flörta med samtliga kvinnor på en nattklubb – samma kväll.

Men det är väl ändå ingen nyhet? Det har arbetsgivare vetat sedan 20 år tillbaks. Jag minns när vi hade en platsannons som skickades ut via Platsbanken (som det hette då i alla fall) och vi fick väldigt många sökande till tjänster som säljare, redaktörer och layoutare (vilket jag vill minnas var vad vi sökte). Jag läste en ansökan och förvånades över hur usel den var. Den sökande hade inga kvalifikationer eller erfarenhet som påminde det minsta om kraven vi ställt, dessutom hade hen inte på något sätt refererat till tjänsten mer än i rubriken. Det fanns inga tecken på att hen hade läst annonsen.

Därför gick jag in till en kollega som hade satt in en av de andra platsannonserna och visade ansökan. Ett gott skratt. Han bläddrade lite i sin hög och fiskade fram en ansökan från samma person. Identisk. Förutom rubriken.

Det var sista gången en ledig tjänst lades ut på Platsbanken såvitt jag vet. Än idag vet jag att många arbetsgivare är livrädda för att lägga ut tjänster i Arbetsförmedlingens system.

Det enda som hänt (om det nu är sant som det beskrivs i HD-artikeln) är att Arbetsförmedlingen nu själva driver arbetssökande till att ägna sin tid åt att söka planlöst. Istället för att fokusera på de tjänster som de verkligen vill ha och har en chans att få. Det är betydligt bättre investerad tid att fila på färre ansökningar och visa att den sökande har intresse för företaget och tjänsten.

Men ingen kan förneka att det här skapar jobb. Att sortera bort alla dessa meningslösa ansökningar skapar mycket jobb för de stackars företag som faktiskt söker personal. Men det var väl ändå inte det som var tanken, politiker när man ställde krav på “aktivt arbetssökande”?

All fokus borde istället läggas på att skapa grogrund för nya företag och att hjälpa de företag som finns att växa. De enda som kan anställa personal är entreprenörerna. Satsa på att stötta småföretagarna så kommer de också att anställa arbetslösa. Så länge de söker rätt jobb.

 

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.