Att vara entreprenör innebär att få vänta på lön för mödan

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:15 september, 2016
 • Inläggskategori:Blogg

Tänker ibland på en diskussion med en före detta kollega för länge sedan. Jag insåg att jag faktiskt glömt bort ett jubileum i somras. Det är 25 år sedan jag gick ut gymnasiet och började jobba. Sen var jag frilans och ständig vikarie på NST under flera år.

Men det var på Egmont (där jag för övrigt slutade för 13 år sedan) som jag envist hävdade att man inte blir rik som anställd medan min före detta kollega menade att det är nog fler anställda som blir rika än entreprenörer. Jag vet att han har tjänat mer än jag varje år sedan dess.

Vi läser ofta om entreprenörer som blir snuskigt rika. Som bygger upp ett företag som blir uppköpt och så får de många miljoner på banken. Då talar man inte lika mycket om de många år som använts för att bygga upp det där företaget, då entreprenören (ofta mer än en person) jobbat långt över 40 timmar i veckan utan att kunna ta ut en lön som följer några som helst kollektivavtal.

Jag startade mitt första företag redan 1992. Sedan dess har mitt företagande haft toppar och dalar. Jag har investerat hundratusentals kronor av mina egna pengar i flera olika affärsidéer. Några har varit lyckade medan andra har varit rena förlustaffärerna. Hade jag jobbat vidare och gjort karriär som anställd så hade jag säkerligen tjänat mer än jag gör idag. Men å andra sidan är det långt ifrån säkert att jag hade skaffat mig lika mycket erfarenheter och ett lika stort nätverk som jag gjort de senaste 13 åren. Och så har jag den där lottsedeln, att ett bolag faktiskt blir värt så mycket att alla de där åren när man inte kunnat ta ut ordentlig lön för varje arbetad timme ger flerfaldig utdelning.

Visst finns det dagar då man tänker att det hade varit enklare att bara vara anställd. Inte behöva känna pressen att själv dra in pengar till sin egen lön och för att täcka alla företagets övriga kostnader.

Men samtidigt är det något som kittlar med att kunna fatta beslut själv och skapa och bygga upp någonting. Att ha en idé och en vision och förverkliga den.

De senaste veckorna har jag lyssnat på två olika ljudböcker. Missa förresten inte Boktuggs test av de tre stora prenumerationstjänsterna för ljudböcker/eböcker. Först Elon Musk-biografin. En otrolig entreprenör som drivs av stora visioner och som redan hunnit med massor (han är ett år äldre än mig), byggt upp och sålt ett par bolag och lägger nu all sin tid och energi på elbilstillverkaren Tesla, rymbolaget SpaceX och solenergiföretaget Solarcity. Varje bolag för sig är en utmaning. Men så är det också en kille som jobbat häcken av sig, 16-17 timmar per dygn sju dagar i veckan. Snudd på utbränd flera gånger och mer än en gång har han räddat sina bolag undan konkurs i sista sekunden.

Efter det lyssnade jag på Fredrik Eklunds Sälj som var en helt annan typ av bok, men ändå med vissa likheter. Han betonade tvärtemot Musk vikten av att sova ordentligt varje natt, unna sig att njuta och ta semestrar osv. Men även han var fokuserad på sina mål och jobbade enormt hårt för att nå dem.

Två inspirerande böcker som behövs i höst när jag ska övertyga bokbranschen om att de bör lägga sin annonspengar på Boktugg.se innan de lägger en spänn någon annanstans! Det borde i alla fall vara enklare än att övertyga bilbranschen att satsa på elbilar eller NASA att anlita ett privat rymdbolag för att skjuta upp raketer.

Fortsätt läsaAtt vara entreprenör innebär att få vänta på lön för mödan

Hoi – ett snabbväxande förlag (nr 28) #blogg100

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:28 mars, 2014
 • Inläggskategori:Blogg

För snart tre och ett halvt år sedan startade jag Hoi Förlag tillsammans med Lars Rambe och Ann Ljungberg. Allt föddes ur boken Lyckas med bokutgivning. Sedan dess har Hoi växt i rasande takt.

Det första året omsatte vi runt 700 tkr. Andra året 3,1 miljoner och tredje året (2013) kommer omsättningen att landa runt sex miljoner. Det är egentligen rätt fantastiskt när man ibland stannar och upp och tänker på det.

En idé om att utmana bokbranschen, vända på affärslogiken och låta författare investera själva i en professionell utgivning fanns det många som tvivlade på och många som tyckte var en genial idé. Men innan man testat vet man inte om det funkar.

I slutet av det här året kommer vi att ha gett ut över 100 titlar sedan starten. På fyra år alltså. Antalet författare kommer också att passera hundra. Eller kanske 200 om vi räknar ett par antologier.

Det finns mycket som är tidskrävande med att växa. Administration. Men ännu mer som är roligt, spännande och stimulerande. Som att få anställda, medarbetare som hjälper till att få företaget att växa. Hitta nya samarbetspartners. Nya författare som når nya läsare.

Vi har redan från starten pratat om mängder av idéer på projekt och koncept som ska stärka Hoi Förlag. Det som är häftigt nu, när de ekonomiska musklerna blir större, är att vi börjar genomföra fler och fler av de galna idéer vi hade för både ett och två år sedan. Pusselbitar faller på plats och vi skapar ännu fler möjligheter för våra författare. Flera projekt kommer att sjösättas de kommande månaderna. Några kommer knappast att märkas mer än i vår lilla krets, andra kommer att ge effekter som märks på hela bokmarknaden om än inte direkt. Men alla bygger de Hoi.

Vi slår allehanda försäljningsrekord hela tiden. Den här veckan har vi skrivit fyra avtal med olika författare om utgivning av deras böcker i höst. Jämför det med att vi gav ut sju titlar under hela 2011.

Men det som är riktigt, riktigt spännande är att jag fortfarande kan säga helt ärligt till alla utanför Hoi-sfären. Vi har bara skrapat på ytan. You ain’t seen nothin’ yet!

Fortsätt läsaHoi – ett snabbväxande förlag (nr 28) #blogg100

Skillnaden mellan att skapa jobb och att få företag att anställa (#010 av #blogg100)

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:1 februari, 2013
 • Inläggskategori:Blogg

Politiker pratar mycket om att “skapa jobb”. Problemet är att de allra flesta av dem aldrig har jobbat i ett privat företag och därmed aldrig varit med om att bygga upp underlag för att anställa. Därför har de ingen aning om hur arbetstillfällen skapas utan bara om hur man skapar mer jobb. Lite elakt. Lite sant.

Läser på hd.se om hur folk upprörs över att Arbetsförmedlingen tvingar arbetslösa att söka alla jobb de ser, oavsett om de är kvalificerade eller ej. Kvantitet före kvalitet. Bara copy-paste på din ansökan och dra iväg den till så många du kan. Ungefär som att flörta med samtliga kvinnor på en nattklubb – samma kväll.

Men det är väl ändå ingen nyhet? Det har arbetsgivare vetat sedan 20 år tillbaks. Jag minns när vi hade en platsannons som skickades ut via Platsbanken (som det hette då i alla fall) och vi fick väldigt många sökande till tjänster som säljare, redaktörer och layoutare (vilket jag vill minnas var vad vi sökte). Jag läste en ansökan och förvånades över hur usel den var. Den sökande hade inga kvalifikationer eller erfarenhet som påminde det minsta om kraven vi ställt, dessutom hade hen inte på något sätt refererat till tjänsten mer än i rubriken. Det fanns inga tecken på att hen hade läst annonsen.

Därför gick jag in till en kollega som hade satt in en av de andra platsannonserna och visade ansökan. Ett gott skratt. Han bläddrade lite i sin hög och fiskade fram en ansökan från samma person. Identisk. Förutom rubriken.

Det var sista gången en ledig tjänst lades ut på Platsbanken såvitt jag vet. Än idag vet jag att många arbetsgivare är livrädda för att lägga ut tjänster i Arbetsförmedlingens system.

Det enda som hänt (om det nu är sant som det beskrivs i HD-artikeln) är att Arbetsförmedlingen nu själva driver arbetssökande till att ägna sin tid åt att söka planlöst. Istället för att fokusera på de tjänster som de verkligen vill ha och har en chans att få. Det är betydligt bättre investerad tid att fila på färre ansökningar och visa att den sökande har intresse för företaget och tjänsten.

Men ingen kan förneka att det här skapar jobb. Att sortera bort alla dessa meningslösa ansökningar skapar mycket jobb för de stackars företag som faktiskt söker personal. Men det var väl ändå inte det som var tanken, politiker när man ställde krav på “aktivt arbetssökande”?

All fokus borde istället läggas på att skapa grogrund för nya företag och att hjälpa de företag som finns att växa. De enda som kan anställa personal är entreprenörerna. Satsa på att stötta småföretagarna så kommer de också att anställa arbetslösa. Så länge de söker rätt jobb.

 

Fortsätt läsaSkillnaden mellan att skapa jobb och att få företag att anställa (#010 av #blogg100)

Dyrt misstag gav mig värdefulla erfarenheter

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:29 juni, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

Det är misstagen man lär sig av sägs det. Men ibland kan även värdefulla kunskaper komma till genom lite väl dyra misstag. Utgivningen av VIPstory befinner sig i gränslandet.

För snart sex år sedan gav jag ut det andra numret av bookazinet VIPstory. Ja, det var nästan innan begreppet bookazine (magasin i bokformat) hade myntats (om man bortser från att det funnits ett företag med det namnet sedan 1929). Och VIPstory var förmodligen ett av de mest påkostade och snyggaste med linnetrådsbindning och flikar, tryckt på riktigt bra papper. Jag har nästan förträngt hur mycket tryckningen kostade men jag tror jag betalade 65 000 kronor för de första 5000 exemplaren som VIPstory 1 trycktes i.
Och sedan bestämde jag mig för att banta upplagan när det var dags för nr 2 så jag satsade “bara” 45 000 kronor för 3000 exemplar.
Hur tänkte jag? Ja, fokus låg helt på att få ner styckpriset. Men istället för att pruta på kvaliteten och trycka billigt – i lägre upplaga så… gjorde jag misstaget att binda för mycket kapital i upplaga.

Fortsätt läsaDyrt misstag gav mig värdefulla erfarenheter