Förlagen riskerar bli förlegade

Förra hösten, i samband med att jag släppte min debutroman på eget förlag, skrev jag ett blogginlägg på Mindpark med titeln “När författarna tog makten från förlagen”. Det är en text jag är rätt stolt över och den känns lika aktuell idag.

Inte minst med tanke på händelserna i helgen som bland andra Daniel Åberg skriver om på sin blogg då han kommenterar en artikel på DN.se om amerikanska förläggare som chockats av en agent (Andrew Wylie) som säljer e-böcker direkt till Amazon åt sina klienter. Utan att gå via författarnas vanliga förlag… Som Anders Mildner skriver på SvD.se: “Andrew Wylie har en imponerande lista klienter.  Philip Roth! Saul Bellow! John Updike! Jorge Luis Borges! Och en si så där 700 till.”

Det är en spännande utveckling och det är självklart så att tröskeln för att bli förläggare blir än mindre med e-böcker än pappersböcker. Du kan till och med distribuera dina böcker själv utan att behöva packa och gå till posten och fundera över fraktavtal. I sin enklaste form räcker det med en webbtjänst som tillåter kortbetalning och efter genomförd betalning låter köparen ladda ner den digitala filen. Det har fungerat utmärkt i många år för utvecklare av datorprogram så varför skulle det vara svårare med böcker?

Anders Mildner skriver klokt om det hela också och påpekar att det aldrig varit frågan OM utan NÄR bokbranschen skulle få se samma utveckling som musikbranschen. Likväl ser vi nu yrvakna förläggare som riskerar att bli förlegade.

Själv är jag ju både författare och förläggare numera. Jag får nog lägga än mer fokus på e-böckerna framöver. Skiftet är på väg. Läste i helgen om att det är flera iPad-utmanare på väg, alltså avancerade läs- och surfplattor, med prislappar på under 100 dollar. Vi närmar oss en tipping-point. Själv har jag de senaste dagarna upptäckt hur mitt läsbeteende förändrats då jag har tillgång till RSS-flödet i min mobiltelefon via en bra läs-applikation.

Känns som det är hög tid för mig att testa att läsa en hel roman på mobilen och se hur det känns. Om inte jag också ska bli förlegad.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.